• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 7.5°C / 10.7°C
  3 BF
  69%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  7°C 5.2°C / 8.0°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  12°C 10.4°C / 11.6°C
  3 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  8°C 4.9°C / 8.3°C
  1 BF
  47%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 5.2°C
  2 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.0°C / 7.7°C
  1 BF
  65%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 3.4°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  9°C 8.5°C / 8.5°C
  1 BF
  60%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 8.8°C / 10.8°C
  1 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  8°C 7.3°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 12.8°C
  4 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.7°C / 5.7°C
  3 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  0 BF
  66%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.4°C / 8.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 8.5°C
  1 BF
  84%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 13.8°C / 13.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 10.3°C
  2 BF
  70%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 6.0°C
  2 BF
  76%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 7.8°C
  2 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 2.2°C / 2.2°C
  0 BF
  58%

 O πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου - O πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης - Ο ανεξάρτητος υποψήφιος, δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης, φαίνεται πως θα έχει τη στήριξη του ΑΚΕΛ και των Οικολόγων

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αναμέτρηση για τρεις στις προεδρικές εκλογές

 • A-
 • A+

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ*

Αναμέτρηση για τρεις προμηνύεται στην Κύπρο για την ανάδειξη νέου προέδρου της Δημοκρατίας τον Φεβρουάριο του 2023, σε ένα πολύπλοκο σκηνικό με έντονες όσο ποτέ προηγουμένως ιδιαιτερότητες. Οι δύο υποψήφιοι, ο νυν πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και ο πρώην ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης, προέρχονται από τη Συναγερμική Δεξιά που κυβερνά 10 χρόνια. Ο μέχρι πρότινος ΥΠΕΞ θα είναι πιθανότατα η επιλογή του ΔΗΚΟ μετά την αποτυχία συνεργασίας με το ΑΚΕΛ. Από την άλλη το ΑΚΕΛ και οι Οικολόγοι στρέφονται οριστικά πλέον στην υποστήριξη ενός μη κομματικού υποψηφίου από τον χώρο του Κέντρου και το προβάδισμα φαίνεται να έχει ο δικηγόρος Αχιλλέας Δημητριάδης.

Υπό το πρίσμα των ραγδαίων αυτών εξελίξεων σχηματίζονται ξανά τρεις πόλοι-ρεύματα γύρω από τους προεδρικούς υποψηφίους και αρχίζει η μεγάλη πολιτική αναμέτρηση. Οι αποφάσεις των κομμάτων θα οριστικοποιηθούν αμέσως μετά το Πάσχα και μέσα στον μήνα Μάιο θα διαμορφωθεί ξεκάθαρο σκηνικό για να καταγραφούν οι πραγματικές τάσεις και μετρήσεις.

Για 45 χρόνια –στη μετά Μακάριο εποχή– ένας ήταν ο κανόνας: οι κομματικές συμμαχίες εξέλεγαν πρόεδρο της Δημοκρατίας που ήταν κομματικός ηγέτης: Κυπριανού (ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ), Κληρίδης (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ), Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ), Χριστόφιας (ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ), Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στην α’ θητεία του). Οι πρόεδροι-«κομματάρχες», με κάποια διαφοροποίηση του Γλαύκου Κληρίδη στην ύστατη φάση της πολιτικής του σταδιοδρομίας (β’ προεδρική θητεία, 1998-2003), συνδέθηκαν με κομβικά γεγονότα της Κύπρου για τα οποία αδυνατούσαν να δώσουν διέξοδο: Κυπριακό, οικονομία, απανωτές κρίσεις.

Δεν κατάφεραν να κατακτήσουν στη συνείδηση του κόσμου την ευρεία αποδοχή ενός προέδρου «όλων των Κυπρίων». Εξαίρεση αποτελεί ο Γιώργος Βασιλείου, ο μόνος μη κομματικός που κατάφερε να εκλεγεί με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ (1988-1993). Μέχρι σήμερα τυγχάνει γενικής αποδοχής ως εκσυγχρονιστής και μετριοπαθής. Ηταν όμως μια παρένθεση.

Σήμερα τα δεδομένα έχουν αλλάξει σε σημαντικό βαθμό. Θα είναι αρκετή η κομματική στήριξη για να βγει ο νικητής, ώστε τον πρώτο λόγο να έχει ο Αβέρωφ Νεοφύτου; Προφανώς τα κόμματα συνεχίζουν να διαδραματίζουν βαρύνοντα ρόλο γιατί μόνο έτσι έχει κάποιος υποψήφιος βάσιμες πιθανότητες εκλογής. Πολλά, όμως, θα κριθούν από μια σειρά από άλλες παραμέτρους. Πρώτον, η κομματική στήριξη, χωρίς την ευχέρεια αυτόνομου λόγου που να εκφράζει ευρύτερα στρώματα της κοινωνίας, μπορεί να εξελιχθεί σε μειονέκτημα.

Οι πολίτες κουράστηκαν από τους «κομματάρχες» και οι δεσμοί τους με τα κόμματα είναι πιο χαλαροί απ’ ό,τι στο παρελθόν. Δεύτερον, η εκλογική αναμέτρηση θα είναι μακρά και επίπονη και πρόεδρος θα αναδειχτεί εκείνος που θα έχει τις λιγότερες αντιφάσεις. Τρίτον, το τι προτείνει ο κάθε υποψήφιος σχετίζεται τώρα με τη δυναμική επικοινωνία με το κοινό και την ικανότητα αντιπαράθεσης σε συζητήσεις για να κάνει ο πολίτης τις συγκρίσεις του. Εντέλει ο κάθε υποψήφιος θα κληθεί να αποδείξει ότι αυτά που λέει τα εννοεί κιόλας, μπροστά σε μια πιο καχύποπτη και εξουθενωμένη από κοινωνία.

Οι προεδρικές εκλογές κρίνονται οριακά. Παρά την υπεροχή του ΔΗΣΥ που ασκεί κυβερνητικό έλεγχο και καθοδηγεί τους κρατικούς μηχανισμούς κατά τα… πρότυπα του ’80, μια μερίδα της κοινής γνώμης μπορεί να δημιουργήσει ρεύμα αλλαγής και να γείρει την πλάστιγγα. Η δεκαετής προεδρία Αναστασιάδη δημιούργησε μια αποπνικτική πολιτική κατάσταση που μεγέθυνε τις παθογένειες του πολιτικού συστήματος. Πολλοί πολίτες αναζητούν απαντήσεις για το μέλλον του τόπου γιατί αισθάνονται αβεβαιότητα και αστάθεια γύρω τους. Ισως για πρώτη φορά από την εποχή του ’74 η Κύπρος είναι πλέον τόσο εκτεθειμένη στους απρόβλεπτους εξωγενείς παράγοντες (π.χ. η πανδημία, τώρα ο πόλεμος στην Ουκρανία).

Τα παθήματα από τη σοβαρή περιπέτεια του 2013 (χρηματοπιστωτική κρίση) δεν έγιναν μαθήματα, με αποτέλεσμα επί των ημερών Αναστασιάδη να ανακυκλώνονται και να διογκώνονται περισσότερο η διαφθορά και οι συνέπειές της. Η κυπριακή οικονομία έμεινε στηριγμένη στο πρόσκαιρο και ευκαιριακό και τώρα, σπαταλώντας για δεκαετίες πολύτιμους πόρους, βρίσκεται κάτω από πολλαπλή πίεση. Το άγχος για πώς θα ξυπνήσει κανείς την επόμενη ημέρα έκανε ανάμνηση τις παλιές περιόδους σχετικής σταθερότητας και ευημερίας. Με βάση τις διαρκείς μετρήσεις κοινής γνώμης, η απουσία μιας ξεκάθαρης προοπτικής για τη μελλοντική Κύπρο συνδέεται επίσης με την αποτελμάτωση του Κυπριακού. Πολλοί βλέπουν στη βουλιμία της εξουσίας Αναστασιάδη («χρυσά» διαβατήρια) μια νέα, βαθιά ριζωμένη διαφθορά. Το κόστος για τη νέα γενιά είναι τεράστιο γιατί καλείται να ζήσει με πολύ λιγότερες δυνατότητες και ευκαιρίες.

Στο φάσμα αυτών των προκλήσεων, οι υποψήφιοι πρόεδροι καλούνται να παρουσιάσουν θέσεις και προτάσεις για να βγει η Κύπρος από τα πολλαπλά αδιέξοδα. Το τελευταίο διάστημα ο Αβέρωφ Νεοφύτου ως υποψήφιος πρόεδρος αναπτύσσει με προγραμματισμό και ισχυρή επικοινωνιακή υποστήριξη τις θέσεις του πάνω σε μια σειρά από θεματικές: Παιδεία, ψηφιακός μετασχηματισμός κοκ. Η εκστρατεία του χαρακτηρίζεται από μεθοδικότητα και επιμονή, αλλά είναι φανερό ότι έχει να καλύψει ένα προφανές έλλειμμα: τι έκανε ως κυβέρνηση για 10 χρόνια; Δύσκολη αποδεικνύεται και η προβολή της δικής του διακριτής πολιτικής, τη στιγμή που ο πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης φροντίζει καθημερινά να επισκιάζει την επικαιρότητα. Ετσι, ο Αβ. Νεοφύτου αποφεύγει επιμελώς τα πλείστα επίμαχα ζητήματα για να μη διαταράξει τις σχέσεις του με το Προεδρικό και τον ηγέτη μιας παράταξης που ιδεολογικά παραπαίει ανάμεσα στον παλιό εαυτό της και τον νέο, που έφτιαξε σε 10 χρόνια ο νυν πρόεδρος με το ύφος και τις πράξεις του: πότε ευρωπαϊστής και πότε εθνικιστής, πότε ανεκτικός και πότε «Λεπέν», πότε ομοσπονδιακός και πότε διχοτομιστής!

Το ιδεολογικό κοκτέιλ της κυπριακής Δεξιάς που έφτιαξε ο Ν. Αναστασιάδης στην Κύπρο ταιριάζει περισσότερο στον Ν. Χριστοδουλίδη, αντί στον Αβ. Νεοφύτου, παρά το γεγονός ότι τελικά ο πρώην ΥΠΕΞ πιθανόν να βρει στήριξη από το ΔΗΚΟ, ίσως και τις άλλες μικρότερες πολιτικές δυνάμεις (ΕΔΕΚ, ΔΗΠΑ). Ο Ν. Χριστοδουλίδης δούλεψε εδώ και καιρό την «εικόνα» του για να φαντάζει ήπιος και αποδεκτός. Μεγέθυνε την αναγνωρισιμότητά του οργώνοντας την Κύπρο (εκκλησίες, σωματεία, παράγοντες κοκ) όσο ήταν… υπουργός Εξωτερικών.

Σήμερα κατάφερε να απολαμβάνει υψηλή δημοφιλία και να θεωρείται «κατάλληλος» για πρόεδρος, χωρίς θέσεις, χωρίς προτάσεις σε κανένα ζήτημα και λέει ότι θα φτιάξει το πρόγραμμά του. Το χρωστά βέβαια στην προνομιακή σχέση που απέκτησε δίπλα στον πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη, εκκινώντας από την εποχή που ήταν διευθυντής του διπλωματικού γραφείου του. Πώς; Υπηρετώντας με συνέπεια τους χειρισμούς Αναστασιάδη στο Κυπριακό και ακολούθως ως κυβερνητικός εκπρόσωπος με προσωπικές παρεμβάσεις τις πιο κρίσιμες και επίμαχες στιγμές μέχρι το 2018. Η κατάρρευση της πιο ελπιδοφόρας προσπάθειας για τη λύση του Κυπριακού στο Κραντ Μοντάνα έχει βέβαια τη σφραγίδα Αναστασιάδη και δίπλα του ως προωθητή τον Ν. Χριστοδουλίδη. Ακόμα και στις πιο «κλειστές» συζητήσεις με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για τα δύο κράτη. Γι’ αυτό παρακάμπτοντας άλλα στελέχη του ΔΗΣΥ πήρε τη θέση του υπουργού Εξωτερικών.

Το «φαινόμενο» Ν. Χριστοδουλίδη ως πολιτικό τέκνο του Αναστασιάδη μοιάζει ιδανικό για την υστεροφημία του Κύπριου προέδρου και έκανε ό,τι περνούσε από το χέρι του για να του δώσει μια πλήρη ευκαιρία ως υποψηφίου του ΔΗΣΥ. Τώρα αναγκαστικά κινείται με βάση το «Σχέδιο Β» και θα δοκιμαστεί σκληρά στον πολιτικό στίβο: όχι πια σε μονολόγους, αλλά σε ανοιχτή αναμέτρηση.


*Το άρθρο αναδημοσιεύεται στην εφημερίδα «Πολίτης» της Κύπρου

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αίφνης όλοι στην Κύπρο εναντίον της διαφθοράς!
Τι συμβαίνει με το πολιτικό σύστημα στην Κύπρο και οι προεδρικοί υποψήφιοι διατείνονται τώρα ότι θα πατάξουν τη διαφθορά; Είναι παραμονές της κάλπης και απομένουν μόλις δύο μήνες. Το εννοούν;
Αίφνης όλοι στην Κύπρο εναντίον της διαφθοράς!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ψήφος αυτοσυντήρησης στην κυπριακή κάλπη
Για τον ΔΗΣΥ το ΕΛΑΜ κατατάσσεται ήδη στα συγκοινωνούντα δοχεία της Δεξιάς, που εκφράζονται μαζί στην κάλπη των προεδρικών του 2023. Τώρα είναι, με τους τέσσερις βουλευτές του, και ρυθμιστής της...
Ψήφος αυτοσυντήρησης στην κυπριακή κάλπη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
Σε μια εβδομάδα θα πέσει η αυλαία της προεκλογικής εκστρατείας στην Κύπρο και το ερώτημα πλανάται: ποιο, τελικά, είναι το διακύβευμα για την Κύπρο κατά την εκλογή του νέου προέδρου που θα διαδεχθεί τον πρόεδρο...
Ποιο είναι το εκλογικό διακύβευμα στην Κύπρο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιχνίδια της εξουσίας στην Κύπρο
Ο Νίκος Αναστασιάδης προετοιμάζει τον ενεργό ρόλο του στα πολιτικά πράγματα του νησιού μετά την ολοκλήρωση της προεδρικής του θητείας.
Τα παιχνίδια της εξουσίας στην Κύπρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αγνώριστο πολιτικό τοπίο της Κύπρου
Μια νέα εποχή στα πολιτικά πράγματα ανατέλλει στην Κύπρο από την ολοένα και πιο πιθανή εκλογή Ν. Χριστοδουλίδη. Η θριαμβευτική εκλογή του θα είναι απότοκο της πολιτικής που ακολουθεί ο Νίκος Αναστασιάδης, για...
Το αγνώριστο πολιτικό τοπίο της Κύπρου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αρχή του τέλους της παρακμής;
Προεδρικές εκλογές 2023 ⫸ Οι πολίτες στερούνται μίας επιλογής με βάσιμη πιθανότητα να ανατρέψει το σκηνικό. Οι «τρεις» βολεύουν τον «ένα», τον Χριστοδουλίδη, κι αυτός το αξιοποιεί στο έπακρο.
Η αρχή του τέλους της παρακμής;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας