• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.6°C / 31.9°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.4°C / 29.1°C
  5 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.0°C
  2 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  0 BF
  54%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 30.5°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 25.4°C
  3 BF
  40%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  36%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 30.8°C
  3 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.2°C / 26.9°C
  3 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 29.4°C
  4 BF
  37%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.0°C / 29.0°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  3 BF
  48%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.9°C / 30.4°C
  3 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.3°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 28.3°C
  4 BF
  47%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  0 BF
  44%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κάρτα μέλους μέσω του Διαστήματος

 • A-
 • A+

Οι αριστεροί, ιδιαίτερα οι προερχόμενοι από το κομμουνιστικό κίνημα, αποδίδουμε μεγάλη σημασία στην ιδιότητα του μέλους του κόμματος, γι’ αυτό και η σχετική συζήτηση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ποικίλλει όμως στις μέρες μας ο βαθμός στράτευσης των μελών στα κόμματα της Αριστεράς, θα έλεγα γενικότερα στα κόμματα, με δεδομένη την υποχώρηση παγκοσμίως του κομματικού φαινομένου. Αλλωστε, σημειώνεται με αυξανόμενους ρυθμούς η ανάδυση της κοινωνίας των πολιτών, υγιέστατο φαινόμενο κατά τη γνώμη μου, με συνέπεια πολλοί αριστεροί και προοδευτικοί άνθρωποι και περισσότερο οι νέοι και οι νέες να επιλέγουν την ενεργοποίησή τους σε κινήματα, κυρίως για τα ανθρώπινα δικαιώματα και την προστασία του περιβάλλοντος, μακάρι θα έλεγα σήμερα και για την υπεράσπιση της ειρήνης.

Προφανώς, η ιδιότητα του μέλους κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς δεν μπορεί -και δεν πρέπει- να εξαντλείται στην απόκτηση κάρτας μέλους (που ο ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. δεν εκδίδει), αλλά να συνοδεύεται από ιδεολογικό και ηθικό περιεχόμενο.

Στον Λένιν αποδίδεται η θέση ότι κομμουνιστής εκτός του Κομμουνιστικού Κόμματος δεν νοείται. Ωστόσο, στη διαδρομή του χρόνου καθώς στο κομμουνιστικό κίνημα διαμορφώθηκαν διάφορα ρεύματα, σχήματα, η έννοια κομμουνιστής διεκδικείται από πολλούς.

Συγγράφοντας το βιβλίο μου «Ο Διαρκής Μετασχηματισμός της Αριστεράς» αλίευσα από την «Αυγή» (8.8.1961) διάλογο του ηγέτη του ΚΚΣΕ και της ΕΣΣΔ Νικήτα Χρουστσόφ με τον Σοβιετικό κοσμοναύτη Γκέρμαν Τίτοφ, που έκανε τη δεύτερη (πρώτος ο θρυλικός Γιούρι Γκαγκάριν) αποστολή, 6-7 Αυγούστου 1961, με το διαστημόπλοιο Vostok II. Ιδού ένα απόσπασμα:

Χρουστσόφ: Εκτελέσατε πρωτοφανή κοσμική πτήση. Πόσες φορές περιεστράφητε γύρω από τον πλανήτη μας;

Τίτοφ: Δεκαεπτά και μισή φορές, Νικήτα Σεργκέγεβιτς.

Χρουστσόφ: Σε πόσο χρόνο;

Τίτοφ: Σε 25 ώρες και μερικά λεπτά.

Χρουστσόφ: Είκοσι πέντε ώρες και μερικά λεπτά! Πρόκειται για ένα ηρωικό κατόρθωμα! Επραγματοποιήσατε το όνειρο της ανθρωπότητας. Είμαστε υπερήφανοι γιατί εσείς, ο Σοβιετικός πολίτης και ο κομμουνιστής το πραγματοποιήσατε. Τώρα δεν είσθε πια δόκιμο μέλος του κόμματος. Μπορείτε να θεωρείτε ότι το δοκιμαστικό στάδιο πέρασε, γιατί κάθε λεπτό της παρουσίας σας στο Διάστημα αντιστοιχεί σε έτη. Κατά συνέπεια, περάσατε το στάδιο της δοκιμασίας και εδείξατε ότι είστε ένας πραγματικός κομμουνιστής που μπορείτε να κρατείτε υψηλά τη σημαία του Λένιν!

Με άλλα λόγια, κάποτε η ιδιότητα «μέλος του κόμματος» αποτελούσε τίτλο τιμής, ενδεχομένως και προνόμιο στις χώρες του υπαρκτού σοσιαλισμού. Σήμερα όμως, με βουνό τα προβλήματα στη χώρα μας, συνεπάγεται νέους αγώνες, με πρώτο στόχο να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη.

* μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο αρχηγισμός ως ιδεολογία
Οπως συμβαίνει με τα κοινωνικο-πολιτικά φαινόμενα εν γένει, έτσι και στις εσωκομματικές αντιπαραθέσεις και διαμάχες, συχνά προκύπτουν οι διαφορές της μιας πλευράς ως αντίδραση σε πρωτοβουλίες της άλλης.
Ο αρχηγισμός ως ιδεολογία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νέα προοδευτική ταυτότητα
Η νέα προοδευτική ταυτότητα πρέπει να ενσωματώνει την πεποίθηση ότι η πρόοδος είναι συλλογική υπόθεση και αφορά όλους.
Η νέα προοδευτική ταυτότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πονηριές της ιδεολογίας
Στην ιδεολογία δεν ισχύει το «είσαι ό,τι δηλώσεις». Η Κεραμέως γνωρίζει ότι πρέπει να δώσει και ιδεολογικό αγώνα αν θέλει να επιτύχει τον στόχο της.
Πονηριές της ιδεολογίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την ιδεολογική τεκμηρίωση μιας αριστερής πρότασης
Επειτα από τρία έτη απορρύθμισης, αυταρχικής πολιτικής ρήξεων και μετατόπισης των ορίων του συσχετισμού δύναμης, εκ των οποίων δύο έτη μεροληπτικής και αναποτελεσματικής διαχείρισης της πανδημίας εκ μέρους της...
Για την ιδεολογική τεκμηρίωση μιας αριστερής πρότασης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ικανότητα να συνθέτεις
Συνθετικές ικανότητες αναμένονται τώρα και από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Η νέα ανθρωπογεωγραφία της Κεντρικής Επιτροπής και η «για μια φορά» απλή αναλογική αποτελούν θαυμάσιες ευκαιρίες.
Η ικανότητα να συνθέτεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;
Με την απόφαση του συνεδρίου του για «άνοιγμα» της διαδικασίας για την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επέλεξε μια πρωτότυπη, για την παράδοση και την κουλτούρα...
Από τη «βίαιη ωρίμανση» στη συνειδητή αναβάθμιση;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας