• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.1°C / 32.3°C
  5 BF
  16%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.1°C / 33.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 34.8°C
  3 BF
  40%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.2°C / 31.9°C
  2 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 30.2°C
  5 BF
  36%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.8°C / 33.8°C
  1 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.2°C / 29.2°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  2 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.8°C / 29.3°C
  5 BF
  58%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  4 BF
  47%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.8°C
  4 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  48%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.5°C / 30.9°C
  2 BF
  40%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.4°C / 31.6°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.5°C
  4 BF
  12%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.3°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.7°C / 30.5°C
  3 BF
  35%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  52%
AP Photo/Jean-Francois Badias
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μετά τις γαλλικές εκλογές: για μια ιδεολογική ηγεμονία της ευρωπαϊκής Αριστεράς

 • A-
 • A+

Ο πρώτος εκλογικός κύκλος της γαλλικής προεδρικής αναμέτρησης του 2022 περιόρισε ριζικά τις δυνητικές πολιτικές και κοινωνικές ερμηνείες που θα μπορούσαν να δοθούν βάσει του αποτελέσματος της κάλπης της Κυριακής. Ο μέχρι νεωτέρας πρόεδρος Μακρόν κατόρθωσε εμφανώς να κινητοποιήσει μια σχετικώς άνετη πλειοψηφία εκλεκτόρων, βελτιώνοντας μάλιστα το ποσοστό του συγκριτικά με εκείνο του Μαΐου του 2017 (συγκέντρωσε φέτος 27,8% έναντι περίπου 24% πριν από μια πενταετία).

Το παρόν άρθρο δεν αποσκοπεί στην ανάλυση της εκλογική νίκης του Μακρόν. Αντιθέτως, σκοπός του είναι να αναδείξει την έλλειψη ιδεολογικής συνέπειας της διακυβέρνησης της περασμένης πενταετίας, καθώς και να εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους το πολιτικό κενό που δημιουργήθηκε δεν μπόρεσε να οικειοποιηθεί από την Αριστερά. Η αποτυχία του κόμματος της Ανυπότακτης Γαλλίας του Μελανσόν ίσως ενέχει κάποια διδάγματα για την εγχώρια Αριστερά και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια υποτυπώδης αποτίμηση της θητείας του Μακρόν, η οποία χαρακτηρίστηκε από σχετικώς αμφιλεγόμενα πολιτικά μέτρα, έχει κάθε αναλυτικό νόημα. Η κυβέρνηση, για παράδειγμα, κατήργησε τον φόρο ρευστής περιουσίας, ενίσχυσε την αποποινικοποίηση της αστυνομικής καταστολής, στήριξε την περαιτέρω μείωση της κρατικής χρηματοδότησης της δημόσιας υγείας και της δημόσιας παιδείας και τέλος κατήργησε κομβικά εργασιακά δικαιώματα. Τούτη η γραμμή εγχώριας διακυβέρνησης αντιμετωπίστηκε με περίσσια δυσαρέσκεια από ένα σεβαστό τμήμα των Γάλλων πολιτών της επαρχίας αλλά και από τα υποβαθμισμένα και παραμελημένα κοινωνικά στρώματα των πόλεων.

Παρά ταύτα, ο ηγετικός ρόλος του Μακρόν εντός ευρωζώνης και Ε.Ε. συνέβαλε μέγιστα στην υλοποίηση μεταρρυθμίσεων που είχαν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Το Ταμείο Αναδιάρθρωσης που δομήθηκε τον Ιούλιο του 2020, κυρίως με δική του πρωτοβουλία, επέτρεψε τη διάθεση 750 δισ. ευρώ προς τις ευρωπαϊκές εκλεγμένες κυβερνήσεις των κρατών-μελών που είχαν υποστεί τη συμμετρική οικονομική, κοινωνική και υγειονομική κρίση λόγω της πανδημίας του Covid-19.

Μάλιστα, το 41,6% του προϋπολογισμού αυτού (312,5 δισ.) ετέθη διαθέσιμο σε μορφή επιχορηγήσεων. Η επίβλεψη των δημόσιων δαπανών, που οφείλονταν στους πόρους του ταμείου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υλοποιήθηκε βάσει κριτηρίων οικονομικής ανάπτυξης, δημιουργίας θέσεων εργασίας και αναδιαμόρφωσης της κοινωνικής συνοχής μέσω της μείωσης των οικονομιών ανισοτήτων. Ως εκ τούτου, γίνεται αντιληπτό πως η διακυβέρνηση Μακρόν χαρακτηρίζεται από μια σαφή ιδεολογική σύγχυση. Η σύγχυση αυτή δημιούργησε ένα πολιτικό «κενό» στα εθνικά πολιτικά δρώμενα της Γαλλίας, καθώς ένα, ίσως πλειοψηφικό, ποσοστό των Γάλλων πολιτών έμεινε σαφώς δυσαρεστημένο από την εγχώρια εφαρμοσμένη πολιτική γραμμή.

Εάν αναιρέσουμε τη δεξιά ή ακροδεξιά ψήφο ως βιώσιμη εναλλακτική, μία εκ των αριστερών εναλλακτική πρόταση στην πότε νεοφιλελεύθερη πότε μακιαβελική διακυβέρνηση Μακρόν θα απολάμβανε θεωρητικά ενός ιδεολογικού και πολιτικού υπαρκτού κοινού προς διεκδίκηση. Σε αυτές τις εκλογές, εκπρόσωπος της πρότασης αυτής υπήρξε ανεπιτυχώς ο Ζαν-Λικ Μελανσόν. Παρά τη συγκρότηση ενός εκλογικού ποσοστού 22% και παρά τη σεβαστή υποστήριξη που έλαβε από μια πλειοψηφία των νέων πολιτών, ο εν λόγω υποψήφιος δεν μπόρεσε ποτέ να ξεφορτωθεί το αυταρχικό προφίλ που του έχει κατά καιρούς προσαφθεί.

Το συγκεκριμένο ελάττωμα λαμβάνει σημαντικές διαστάσεις σε μια χώρα όπως η Γαλλία, της οποίας το προεδρικό πολίτευμα απαιτεί από τον αρχηγό του κράτους την επίδειξη εμβληματικών, συμβολικών και ρητορικών αρετών. Επιπροσθέτως, και συνδυαστικά θα έλεγα, ο Μελανσόν δεν έδειξε καμία διάθεση κατάρτισης μιας σοβαρής ευρωπαϊκής πολιτικής γραμμής.

Η συγκυρία των γαλλικών εκλογών έχει ωστόσο τη δυνατότητα να διδάξει την Αριστερά της διακυβέρνησης, η οποία στη χώρα μας εκπροσωπείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ένα πολύτιμο μάθημα, άνευ πάσης φύσεως κόστους. Το αναδρομικό, ευγενές μέλημα της Αριστεράς υπήρξε πάντοτε η υπεράσπιση των ανίσχυρων. Πιστοί στον μαρξισμό, η πρώτη και κύρια πηγή ανισοτήτων και υποτέλειας είναι η οικονομική και υλική σχέση εξουσίας.

Αδιαμφισβήτητα, μια αριστερή παράταξη σεβόμενη τον εαυτό της δεν θα μπορούσε να μη λάβει υπόψη όλους τους υπόλοιπους, εξίσου σοβαρούς δεσμούς υποτέλειας που αντανακλώνται στην κοινωνική μας καθημερινότητα: τις ανισότητες μεταξύ των δύο φύλων, τις φυλετικές ανισότητες, τις νέες μορφές εργασιακής εκμετάλλευσης κ.ο.κ. Για τον λόγο αυτόν, η Αριστερά τού σήμερα οφείλει την επιτακτική και αμετάκλητη προσήλωσή της στον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.

Υπέρ μιας κοινής, επεκτατικής και γενναίας δημοσιονομικής και φορολογικής πολιτικής. Υπέρ της ενίσχυσης των δημοκρατικών πολιτευμάτων και των θεσμών τους. Υπέρ μιας αναδιάρθρωσης των θεσμών της Ευρώπης, ενισχύοντας την εξουσία του εκλεγμένου Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Για την επέκταση της κοινωνικής και οικονομικής προστασίας, της αλληλεγγύης και της δικαιοσύνης.

Η υπεράσπιση της ισότητας και της πολιτικής δικαιοσύνης περνάει, σήμερα πιο κρίσιμα από ποτέ, από μια συμφιλίωση με το ιδεώδες ενός αριστερού προοδευτικού μετώπου, ενωμένου και πολυσυλλεκτικού. Με προσήλωση στην υλική ευμάρεια, την εξασφάλιση της δημοκρατικής συμμετοχής για όλες και όλους και τη βιώσιμη και ισότιμη ενεργειακή μετάβαση.

 * υποψήφιος διδάκτορας Φιλοσοφίας Université Paris I Panthéon-Sorbonne

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιστροφή στη Βουλή
Ο Μακρόν το 2017 πρόβαλλε ως ο προάγγελος της 6ης Δημοκρατίας. Πέντε χρόνια αργότερα προβάλλει σαν ο διαχειριστής της παλινόρθωσης της 3ης και της 4ης.
Επιστροφή στη Βουλή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μακρόν ως Ιανός
Ο Μακρόν διαχειρίστηκε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με δύο πρόσωπα: Του de facto ηγέτη του Δημοκρατικού Τόξου και του εγγυητή της σταθερότητας και της κανονικότητας.
Ο Μακρόν ως Ιανός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λαϊκό Μέτωπο και New Deal
Ο Μελανσόν διεκδικεί την κοινοβουλευτική αυτοδύναμη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου ως πόλος συσπείρωσης όλων των ιστορικών και σύγχρονων συνιστωσών της Αριστεράς.
Λαϊκό Μέτωπο και New Deal
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αριστεροί ναυαγοσώστες του Μακρόν, της Γαλλίας, της Ευρώπης
Το να βάλει κανείς στοίχημα ότι ο Μακρόν θα κερδίσει και αυτή τη φορά τη Λεπέν μάλλον είναι ριψοκίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ένας στους τρεις Γάλλους ψηφίζει πλέον Ακρα Δεξιά.
Οι αριστεροί ναυαγοσώστες του Μακρόν, της Γαλλίας, της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το δίλημμα της Αριστεράς απέναντι στον β' γύρο
Θα πρέπει η Αριστερά να ψηφίσει Μακρόν για να κλείσει τον δρόμο στο Εθνικό Μέτωπο ή να απόσχει; Για όσους κλίνουν προς την πρώτη επιλογή, η ψήφος στον Μακρόν είναι «το μη χείρον βέλτιστον» μπροστά στον εφιάλτη...
Το δίλημμα της Αριστεράς απέναντι στον β' γύρο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μήνυμα Μανώλη Γλέζου στον Ζακ Λυκ Μελανσόν
Το ιστορικό στέλεχος της Αριστεράς, ενόψει των γαλλικών εκλογών στις 23 Απριλίου, στέλνει το μήνυμά του στους πολίτες της Γαλλίας, στους συμμαχητές της «Ανυπόταχτης Γαλλίας», στους συναγωνιστές του «Μετώπου...
Μήνυμα Μανώλη Γλέζου στον Ζακ Λυκ Μελανσόν

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας