• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.2°C
  2 BF
  49%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  72%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.7°C / 26.0°C
  1 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  94%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.5°C / 22.0°C
  1 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 18.4°C
  1 BF
  82%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.6°C / 19.6°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  77%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  4 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.1°C
  0 BF
  88%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 19.5°C / 22.7°C
  2 BF
  71%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  63%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 26.0°C
  0 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.1°C / 20.1°C
  2 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 22.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  1 BF
  86%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Κεταμίνη

 • A-
 • A+

Η λέξη μπήκε φουριόζα στην καθημερινότητά μας. Σαν πολλές άλλες λέξεις, που συνοδεύουν τον πρωινό μας καφέ ή τη μεσημεριανή σιέστα. Ου μην και τα δελτία ειδήσεων που εμπλουτίζουν το λεξιλόγιό τους. Η κεταμίνη δρασκέλισε τις σελίδες των λεξικών και εγκαταστάθηκε στο σαλόνι μας. Με αφορμή γεγονότα που δένουν κόμπο το στομάχι και την ψυχή.

Η κεταμίνη είναι γνωστό φάρμακο. Παιδί κι αυτή του πολέμου στο Βιετνάμ, χρειαζόταν επειγόντως κάτι για να αντεπεξέρχονται οι χειρουργοί στους πολυτραυματίες της εμπόλεμης ζώνης. Προκαλεί αποσυνδετική αναισθησία, λένε οι ειδικοί. Με άλλα λόγια, εισάγει τον/την κεταμινολαβόντα/ούσα σε μια κατάσταση που μοιάζει με έκσταση συντείνοντας στη διαμόρφωση συνθηκών ανακούφισης από τον πόνο, καταστολής και αμνησίας. Προσθέτουν δε οι ειδικοί ότι χρησιμοποιείται ως ψυχαγωγικό φάρμακο με παραισθησιογόνες και διασπαστικές παρενέργειες.

Δεν προτίθεμαι να κάνω ιατρική. Δεν εζήλωσα τη δόξα των παντογνωστών των τηλεοπτικών στασιδίων. Ωστόσο, δεν μπορώ να αντισταθώ στο βουντού των λέξεων, που με παρασύρουν σε διάφορους συσχετισμούς. Οι λέξεις εμπεριέχουν άγνωστη δύναμη, η οποία εκλύεται και διαχέεται στις ανθρώπινες σχέσεις.

Η είσοδος της κεταμίνης στην καθημερινότητά μας χρησιμοποιείται πολλαπλώς από τις πολυποίκιλες τηλεοπτικές, πρωτίστως, εκπομπές. Σιριαλοποιούνται οι εγκληματικές συμπεριφορές, ιδίως όσες σχετίζονται με ιδιαίτερες κοινωνικές ευαισθησίες, όπως βιασμοί, φόνοι με ιδιαίτερη σκληρότητα. Συνεχόμενες εκπομπές με ύφος χιλίων καρδιναλίων, όπου καλούνται δημοσιογράφοι, ιατροδικαστές πάσης φύσεως, συγγενείς, γείτονες και φίλοι. Ψυχολόγοι και ψυχίατροι που αποφαίνονται για την προσωπικότητα των δραστών. Τηλεδιαγνώσεις που ακολουθούν τα βήματα των τηλεκαφετζούδων και τηλεξεματιαστών.

Αθώα τάχα μου ερωτήματα και επισημάνσεις - εμείς δεν έχουμε άποψη, απλώς περιγράφουμε τα γεγονότα, λένε οι παρουσιαστές των εκπομπών. Με αντικειμενικό τρόπο, προσθέτουν. Και ικανοποιώντας την ανάγκη του κοινού να μάθει.

Ομως, η σιριαλοποίηση του ανθρώπινου πόνου λειτουργεί σαν κεταμίνη. Εχει τις ίδιες μακροχρόνιες παρενέργειες σε ζώντες οργανισμούς. Ανακουφίζει από όσα δυσάρεστα συσσωρεύονται με όσα συμβαίνουν στην οικονομία και τον ζόφο του παρόντος. Ολα μαύρα κι άραχλα ύστερα από οικονομική εξάντληση αλλά και ψυχική κόπωση.

Το αντίδοτο σ’ αυτό το κλίμα είναι η τηλεοπτική κεταμίνη. Οι εκπομπές που προσφέρουν αποσυνδετική αναισθησία. Με άλλα λόγια, οι δημοσιογράφοι και παρουσιαστές με ψευδοσοβαρότητα δικάζουν, καταδικάζουν, βγάζουν απαλλακτικά βουλεύματα και δημιουργούν αποδιοπομπαίους τράγους. Και οι τηλεθεατές/τριες εκτονώνονται εκτοξεύοντας ύβρεις και κατάρες για τους/τις διαπράξαντες/ασες ειδεχθή αδικήματα.

Η δράση της τηλεοπτικής κεταμίνης προκαλεί εθισμό. Συνηθίζουν οι άνθρωποι και εξαρτώνται από μια εξιστόρηση. Γιατί όλοι έχουμε ανάγκη από ιστορίες. Οι σιριαλοποιημένες ιστορίες των απεχθών πράξεων από ένα σημείο και μετά εξελίσσονται σε ψυχονοητικό μιθριδατισμό. Δηλητηριάζουν την ψυχή και το σώμα. Διαμορφώνουν την αντίληψη ότι αυτός είναι ο κόσμος όλος. Απομειώνουν τη δύναμη του ανθρώπου να ξεφύγει από τη δαγκάνα τους.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Πιτιγκρίλι και η κόκα-κόλα
Στην Ελλάδα όμως, τα υπολείμματα της Χρυσής Αυγής και οι παντός είδους ψεκασμένοι αποτελούν είδηση που παίζει σχεδόν καθημερινά στα δελτία ειδήσεων. Μερικές φορές μάλιστα εμφανίζονται και σε τηλεοπτικά...
Ο Πιτιγκρίλι και η κόκα-κόλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξανά…
Η εμπορευματοποίηση των συμβολικών αγαθών, ως «ειδήσεων» και ως «ψυχαγωγικών» προϊόντων, συνάπτεται με την καταναλωτική υπόσταση του κυρίαρχου τρόπου παραγωγής που ελέγχει τόσο τον εργάσιμο όσο και τον υπό...
Ξανά…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η τηλεόραση ως μηχανισμός κοινωνικών αναπαραστάσεων στην Ελλάδα (1970-2020)
Η τηλεόραση στην Ελλάδα περνάει μια μεταβατική φάση αυτοπροσδιορισμού της σχετικά με τις αναπαραστάσεις της κοινωνικής ζωής μας.
Η τηλεόραση ως μηχανισμός κοινωνικών αναπαραστάσεων στην Ελλάδα (1970-2020)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια της οθόνης μου είναι και τα όρια του κόσμου μου;
Δεν ξέρω γιατί, αλλά είναι διάχυτη η αίσθησή μου ότι προοδευτικά βιώνουμε μια συστηματική προσπάθεια συρρίκνωσης του «κόσμου» μας στην πολλαπλώς φιλτραρισμένη εκδοχή που προβάλλεται από τους τηλεοπτικούς μας...
Τα όρια της οθόνης μου είναι και τα όρια του κόσμου μου;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας