• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.5°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.7°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  62%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για ένα «κοινό σπίτι» αριστερών και δημοκρατών πολιτών

 • A-
 • A+

H δήλωση του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ των εκλογών του Ιουλίου 2019, ότι εκλαμβάνει το εκλογικό αποτέλεσμα του 32% ως εντολή για διεύρυνση και μετασχηματισμό, υπήρξε καθοριστική. Η διακήρυξη-πρόσκληση για ένταξη στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τον Οκτώβριο 2019 αποτέλεσε «σταθμό-τομή» στον χώρο μας.

Αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις στην Ελλάδα -συνθέτοντας δημιουργικά τις μέχρι τώρα προσπάθειες και τάσεις για ανανέωσή τους- στοχεύουν στη διαμόρφωση -σε ισότιμη βάση- του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μέσα από το επικείμενο συνέδριο διεύρυνσης και μετασχηματισμού. Να οικοδομήσουν το «κοινό σπίτι» τους. Αυτός είναι ο σκοπός της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν ο ΣΥΡΙΖΑ, η Προοδευτική Συμμαχία, δυνάμεις, Κινήσεις και προσωπικότητες της σύγχρονης, της δημοκρατικής, της ανανεωτικής και της ριζοσπαστικής Αριστεράς, του σοσιαλιστικού και σοσιαλδημοκρατικού χώρου, της πολιτικής οικολογίας και του προοδευτικού Κέντρου.

Σε κάθε διπολικό σύστημα, το παιχνίδι κερδίζεται από τους «ενδιάμεσους» ψηφοφόρους. Σε όσους ταλαντεύονται ανάμεσα στις δύο εν δυνάμει προτάσεις διακυβέρνησης. Κάποιοι από αυτούς ανήκουν σε αυτό που ονομάζεται «κοινωνικό Κέντρο». Είναι συνήθως μετριοπαθείς αλλά και απαιτητικοί ψηφοφόροι, μεσαίας και ανώτερης μόρφωσης και οικονομικής δύναμης, με σημαντικό κοινωνικό status, που πρέπει να πεισθούν για την «ωριμότητα» των πολιτικών σχεδίων που τους προτείνονται και την «κυβερνησιμότητα» των κομμάτων που τα προτείνουν.

Η αξιωματική αντιπολίτευση πρέπει να αποδείξει ότι έχει εναλλακτικές λύσεις και υπευθυνότητα, αλλά και ότι μπορεί να πολιτευτεί αποτελεσματικά σε συνθήκες ομαλότητας. Με προτάσεις σοβαρές, εποικοδομητικές, ρεαλιστικές και κοστολογημένες, με την απαραίτητη επιστημονική και τεχνοκρατική επεξεργασία. Ετσι μόνο θα διεισδύσει σε ευρύτερα ακροατήρια. Μια αντιπολίτευση ισοπεδωτική, «θυμωμένη», «βιαστική», του τύπου «έφοδος για επιστροφή στην εξουσία», δεν βοηθάει. Μια τακτική τού «όχι σε όλα», σε οτιδήποτε λέει ή προτείνει η κυβέρνηση, ικανοποιεί μόνο ένα φανατικό τμήμα του ακροατηρίου της. Η καταγγελία των πάντων δεν αποδίδει. Από τη μία πλευρά, η πόλωση περιχαρακώνει δυνάμεις και απωθεί τους ενδιάμεσους ψηφοφόρους. Από την άλλη, κινηματικές και ακτιβιστικές πρωτοβουλίες δεν αρκούν. Χρειάζεται σχεδιασμός και πολύ καλή προετοιμασία.

Μια νέα, σύγχρονη, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη είναι αναγκαία. Μια συσπείρωση από το προοδευτικό Κέντρο, την Κεντροαριστερά, τη Σοσιαλδημοκρατία, τη φιλοευρωπαϊκή Αριστερά, τον χώρο των Πρασίνων. Που θα αγωνίζεται για την καταπολέμηση των ανισοτήτων μέσω μιας δημοκρατικής ρύθμισης της παγκοσμιοποίησης, όχι εναντίον της παγκοσμιοποίησης. Που δεν θα επανέλθει σε μια κρατικίστικη Σοσιαλδημοκρατία, η οποία δρούσε σε εθνικό επίπεδο με εργαλεία τα οποία δεν υπάρχουν πια. Που θα αξιοποιεί μια στρατηγική για δυναμική πολιτική μετεξέλιξη της Ευρώπης προς μια ομοσπονδία. Που θα διεκδικήσει τη λαϊκή πλειοψηφία μέσω μιας νέας κοινωνικής συμμαχίας μεταξύ των πιο αδύναμων και των μεσαίων δυναμικών στρωμάτων.

Χρειαζόμαστε έναν πολιτικό σχηματισμό Αριστεράς και Κεντροαριστεράς, ανοιχτό, μαζικό και πολυφωνικό, που απευθύνεται σε όσους εμπνέονται από τις σύγχρονες αριστερές και προοδευτικές αξίες και αποδέχονται τις προγραμματικές θέσεις μας για προοδευτικές μεταρρυθμίσεις. Εναν φορέα πολιτικής και προγραμματικής -και όχι ιδεολογικής- ενότητας. Αν οι αποφάσεις για συμπλήρωση του τίτλου μας με το «Προοδευτική Συμμαχία» και οι προτάσεις του Αλ. Τσίπρα για άμεση εκλογή προέδρου και Κ.Ε. είχαν υλοποιηθεί νωρίτερα, θα ήταν ριζοσπαστικές. Σήμερα είναι θετικές και χρήσιμες, αλλά όχι επαρκείς. Ο χώρος μας θα παίξει ρόλο μόνο εφόσον αλλάξει ριζικά.

Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια τολμηρή «φυγή προς τα εμπρός». Απαιτείται ένα συνολικό κύμα αλλαγών. Τίποτα δεν πρέπει να είναι «ταμπού»: σύμβολα, τίτλοι, πρόσωπα, λειτουργίες, σχήματα διαβούλευσης και αποφάσεων, πρόγραμμα, ύφος, αισθητική, ακόμα και στιλ. Είναι αναγκαίο ένα θετικό σοκ αλλαγών, με το βλέμμα προς τον κόσμο που μας παρακολουθεί, αλλά κυρίως προς τον κόσμο που ταλαντεύεται. Να αλλάξουμε λοιπόν: πιο γρήγορα, πιο βαθιά, πιο αποφασιστικά!

* Πολιτικός επιστήμονας-διεθνολόγος, μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης και της Επιτροπής Καταστατικού για το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
Σε λίγες ημέρες ξεκινά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., μέσα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η οικονομική εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας οφείλεται στις εγκληματικές...
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εκλογή της Κ.Ε. από το συνέδριο διασφαλίζει την περιφερειακότητα, την τοπικότητα, την κοινωνικότητα
Αν και τα 60.000 μέλη συμμετείχαν στις διαδικασίες, ενημερώνονταν, ενδιαφέρονταν, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν θα ήμουν η πρώτη που θα υποστήριζε την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.
Η εκλογή της Κ.Ε. από το συνέδριο διασφαλίζει την περιφερειακότητα, την τοπικότητα, την κοινωνικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του...
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση από τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση
Η αλλαγή που θέλουμε για τη χώρα πρέπει πρώτα να συντελεστεί μέσα στη δική μας κομματική κοινότητα. Η δική μας κομματική ανανέωση, οι δικές μας εσωτερικές υπερβάσεις θα αποτελέσουν και απόδειξη της πολιτικής...
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας