• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.0°C / 29.1°C
  2 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  2 BF
  65%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  2 BF
  44%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.9°C
  2 BF
  53%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 27.0°C
  2 BF
  63%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 23.4°C
  1 BF
  53%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.2°C
  3 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.5°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.2°C
  2 BF
  36%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.7°C
  0 BF
  61%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  4 BF
  78%
 • Λάρισα
  Αυξημένες νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  48%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 24.5°C / 27.7°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 27.7°C
  3 BF
  49%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.3°C
  0 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.7°C
  1 BF
  85%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  3 BF
  70%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Πώς να επιτύχουμε αστική, πολιτιστική και ψηφιακή προσβασιμότητα για τα ΑμεΑ

 • A-
 • A+

Το σημαντικότερο κριτήριο για την επιτυχία ενός πολιτισμού και μιας κοινωνίας είναι το πώς αντιμετωπίζει τους πλέον ευάλωτους πολίτες και μάλιστα τα Ατομα με Αναπηρία. Αυτός ο αγώνας έχει δύο διαστάσεις: Αφενός την κατάργηση των διακρίσεων. Και, αφετέρου, την υπέρβαση των εμποδίων που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα ΑμεΑ, προκειμένου να έχουν μια ζωή με αξιοπρέπεια και ευημερία. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο η πολιτεία να μεριμνά ενεργά για την πλήρη προσβασιμότητα όλων των χώρων από τα ΑμεΑ.

Το στοίχημα αυτό ξεκινά από τα μέσα μαζικής μεταφοράς, που χρειάζεται να είναι προσβάσιμα και πράσινα διασφαλίζοντας την πρόσβαση σε όλους· και ειδικά για τα ΑμεΑ να είναι δωρεάν. Είναι, όμως, αναγκαία η ανανέωση του Γενικού Οικοδομικού Κώδικα προκειμένου τα ΑμεΑ να έχουν πρόσβαση σε όλες τις κατασκευές που οικοδομούνται από εδώ και στο εξής, τόσο δημόσιες, όσο και ιδιωτικές, αλλά και να μετασκευάζονται οι παλιότερες σύμφωνα με τον ίδιο κώδικα.

Για να ενθαρρύνονται οι ιδιοκτήτες ξενοδοχείων, κινηματογράφων και θεάτρων, πρέπει αφενός να δίνονται ειδικές επιχορηγήσεις και, αφετέρου, να θεσπιστούν ανεξάρτητοι ελεγκτικοί μηχανισμοί που θα εγγυώνται την προσχώρηση στον σχετικό ευρωπαϊκό νομικό πολιτισμό. Ενώ για να ενθαρρυνθεί η συμμετοχή των ΑμεΑ, χρειάζεται να δοθούν, αντιστοίχως, δωρεάν παροχές για τα εν λόγω πολιτισμικά προϊόντα. Ο στόχος μας οφείλει να είναι η ανεξάρτητη μετοχή των ΑμεΑ σε πληθώρα εκδηλώσεων της κοινωνικής ζωής.

Για τον σκοπό αυτό είναι αναγκαίος ο σχεδιασμός συνολικών διαδρομών στα μέσα μαζικής μεταφοράς στον αστικό ιστό ώστε να υπάρχει πλήρης προσβασιμότητα σε όλους τους δημόσιους χώρους, όπως δημόσιες υπηρεσίες, πάρκα, παραλίες, κέντρα πολιτισμού. Να εισαχθεί αρμοδιότητα υπηρεσιών προσβασιμότητας στις Διευθύνσεις Τεχνικών Υπηρεσιών των δήμων και των περιφερειών της χώρας για τη μελέτη και την επίβλεψη έργων που αφορούν την προσβασιμότητα στον χώρο, ενώ ΑμεΑ μπορούν να συνεργάζονται σε ζητήματα «επιτόπιων δοκιμών».

Το δεύτερο μεγάλο διακύβευμα είναι η ψηφιακή προσβασιμότητα. Χρειάζεται να υπάρχει αναγκαστική αξιολόγηση των ιστότοπων και εφαρμογών του δημόσιου τομέα από ειδικούς στον Καθολικό Σχεδιασμό με τη συνδρομή χρηστών υποστηρικτικών τεχνολογιών. Και παράλληλη προώθηση προγραμμάτων κατάρτισης από εξειδικευμένο προσωπικό για την εκπαίδευση των εργαζομένων στον δημόσιο τομέα, χωρίς καταφυγή σε εξωτερικούς προμηθευτές.

Ο αγώνας αυτός γίνεται για ένα πιο ευρύ μέρος του πληθυσμού που επηρεάζεται και ο οποίος συμπεριλαμβάνει τις οικογένειες και τα φιλικά πρόσωπα των ΑμεΑ. Το στοίχημα της προσβασιμότητας αφορά την ανεξαρτησία όλων. Οι χρειαζούμενες αλλαγές στις υποδομές και τις μεταφορές αποσκοπούν στη συγκρότηση μιας κοινωνίας που θα αποτρέπει όλον αυτόν τον πληθυσμό από την εμβύθιση στην ανέχεια.

Θα επιτρέπουν στα παιδιά να μεταβούν στην εκπαίδευσή τους, χωρίς απειλές δυστυχημάτων. Προσβασιμότητα σημαίνει μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις ενάντια στα ΑμεΑ και στα πρόσωπα με περιορισμένη κινητικότητα, η οποία θα προάγει όλα τα δικαιώματά τους, τόσο τα πολιτικά και αστικά όσο και τα ευρύτερα πολιτιστικά, κοινωνικά και οικονομικά. Μόνο έτσι θα εξασφαλιστεί η ίση πρόσβαση στην εργασία, τον πολιτισμό, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και την υγειονομική περίθαλψη. Αυτό είναι το στοίχημα που δεν δικαιούμαστε να χάσουμε, αν θέλουμε να λεγόμαστε «προοδευτική κοινωνία».

* Βουλεύτρια Α' Ανατολικής Αττικής με το ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περί μουσειακής πολιτικής
Η παραμονή της Λίνας Μενδώνη στην κυβέρνηση είναι δυνατό να εξηγηθεί από τον νέο ρόλο που της έχει ανατεθεί στην αλλαγή του αρχαιολογικού νόμου, όπου μπορεί να απορροφήσει με προσωπικό κόστος τους...
Περί μουσειακής πολιτικής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανάπτυξη χωρίς βιβλιοθήκες;
Η βιβλιοθήκη δεν είναι αποθήκη βιβλίων. Είναι προπαντός σχέση ανάμεσα στα βιβλία και τους αναγνώστες. Σχέση που διαμεσολαβείται από βιβλιοθηκονόμους που προσανατολίζουν και τους μαθητές και τους χρήστες στους...
Ανάπτυξη χωρίς βιβλιοθήκες;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Τέχνη στα σχολειά μας
Χρειαζόμαστε ελεύθερα μυαλά και όχι παιδιά-ρομπότ! Παιδιά να αμφιβάλλουν, να πειραματίζονται και να δοκιμάζουν με ό,τι μέσον διαθέτουν, να βλέπουν το σχολείο ως χώρο έμπνευσης και όχι καταναγκασμού.
Η Τέχνη στα σχολειά μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ασύμμετρος πολιτιστικός πόλεμος εναντίον των καλλιτεχνών
Το σχέδιο της πολιτικής πολιτισμού πρέπει να συγκροτηθεί άμεσα σε συμμετοχική διαβούλευση με τους φορείς και τους δρώντες, σε συνάρτηση με τα σχέδια, τουλάχιστον, τουρισμού, εκπαίδευσης και ψηφιακής πολιτικής.
Ασύμμετρος πολιτιστικός πόλεμος εναντίον των καλλιτεχνών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση
Η δημιουργία ενός ενιαίου και πολύπλευρου συστήματος κοινωνικής υποστήριξης και προστασίας, καθώς και η δυνατότητα προσβασιμότητας και ισότιμης συμμετοχής των ΑμεΑ σε υπηρεσίες, στην ενημέρωση, την εργασία,...
Για την προσβασιμότητα στην εκπαίδευση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι ζητάμε από το μάθημα της Ιστορίας;
Οι κανόνες των εθνικών Ιστοριών -γιατί περί αυτού πρόκειται- αποτελούν χάρτες που επιτρέπουν τον αδρό προσανατολισμό στην ιστορική κουλτούρα μιας κοινότητας. Αφορούν την ιστορική εγγραμματοσύνη. Και από αυτήν...
Τι ζητάμε από το μάθημα της Ιστορίας;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας