• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.3°C / 29.6°C
  3 BF
  36%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.0°C / 27.7°C
  2 BF
  70%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  47%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.6°C / 19.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  2 BF
  61%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 19.0°C / 25.5°C
  2 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 20.1°C
  1 BF
  94%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  2 BF
  56%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 27.1°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.8°C / 28.4°C
  4 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 26.8°C
  1 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.8°C
  3 BF
  54%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.3°C
  2 BF
  38%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 24.3°C / 24.3°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 24.4°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  18°C 18.0°C / 18.0°C
  1 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εικοσαετής κρίση

 • A-
 • A+

Πριν από είκοσι χρόνια, την 21η Απριλίου του 2002, όταν έκλεισαν οι κάλπες του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών στην Γαλλία, τα πρώτα exit polls πάγωσαν τους τηλεθεατές.

Στον δεύτερο γύρο αντίπαλος του προέδρου Σιράκ δεν ήταν ο πρωθυπουργός Ζοσπέν αλλά ο υποψήφιος του ακροδεξιού Εθνικού Μετώπου, Λεπέν.

Αυτό που κυριάρχησε είναι η έκπληξη καθώς από το 1981 και μετά η γαλλική κοινωνία βλέπει να εναλλάσσονται στην εξουσία η Δεξιά και η Αριστερά, ο προεκλογικός προγραμματικός λόγος των οποίων διαψεύδεται από μια παρόμοια διαχείριση περικοπής κεκτημένων.

Από τον Μιτεράν στον Σιράκ και από τον Σαρκοζί και τον Ολάντ στον Μακρόν, η εγκατάλειψη των προεκλογικών δεσμεύσεων δικαιολογείται σταθερά ότι υπαγορεύεται από τη δυναμική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης αλλά και από την παγκοσμιοποίηση.

Το 1995 ο Σιράκ, υποψήφιος της Δεξιάς για την προεδρία, δεν δίστασε να υπερφαλαγγίσει από τα αριστερά τον υποψήφιο του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Ζοσπέν, υποσχόμενος παρεμβάσεις υπέρ της αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής, ακόμη και αν χρειαζόταν απόκλιση από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ και το Σύμφωνο Σταθερότητας.

Ο Σιράκ, λίγους μήνες μετά την εκλογή του, στο όνομα της πορείας προς την ΟΝΕ εξήγγειλε ένα πακέτο περικοπών μείζονος κλίμακας και βρέθηκε μπροστά σε ένα τρίμηνο απεργιακό κύμα που παρέλυσε τη χώρα.

Την άνοιξη του 1997 προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές για να διασφαλίσει νωπή λαϊκή εντολή για ένα ευρύ πρόγραμμα περικοπών και διαρθρωτικών αλλαγών στο όνομα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Τις εκλογές τις κέρδισαν οι Σοσιαλιστές, που συγκρότησαν κυβέρνηση συγκατοίκησης με τον Σιράκ υπό τον Ζοσπέν, με την κυβερνητική διαχείριση πάντα να δίνει προτεραιότητα στους ευρωπαϊκούς και παγκόσμιους συσχετισμούς και να συμπιέζει την κοινωνία.

Από το παραπάνω αυτό σκηνικό προέκυψε η εκτόξευση του Λεπέν το 2002.

Λίγες μέρες μετά το σοκ της 21.4.2002, η γαλλική πολιτική ελίτ συνέχισε να αυτοακυρώνεται με την ολοένα και πιο έντονη διάσταση ανάμεσα στην επικοινωνιακή ρητορική και μια μονόδρομη συνταγή διαχείρισης.

Από τον Σαρκοζί στον Ολάντ και στον Μακρόν, αργά αλλά σταθερά οι ψηφοφόροι συνειδητοποιούσαν ότι μόνο μια ψήφος προειδοποίησης για συνολική απαξίωση του πολιτικού συστήματος μπορεί να προκαλέσει αλλαγή γραμμής πλεύσης.

Ετσι φτάσαμε στο 2017, όπου ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών ήταν ξανά όπως το 2002 μια συσπείρωση του δημοκρατικού τόξου απέναντι στην υποψήφια του Εθνικού Μετώπου, Λεπέν.

Η Γαλλία καλείται να εγκαταλείψει το δικό της εναλλακτικό σε σχέση με τον αγγλοσαξονικό καπιταλισμό μοντέλο.

Στη Γαλλία, από την εποχή του Λουδοβίκου 14ου το κράτος είχε διαχρονικά βαρύνοντα παρεμβατικό ρόλο στην οικονομία.

Το κράτος δεν ήταν μόνο εγγυητής της κοινωνικής ειρήνης μέσω διορθωτικών παρεμβάσεων που οριοθετούσαν τη διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων, αλλά και επιχειρηματίας που δεν προέτασσε το άμεσο κέρδος αλλά τολμούσε επενδύσεις υψηλού κινδύνου.

Το γαλλικό μοντέλο αυξημένου κρατικού παρεμβατισμού ονομάστηκε «κολμπερτισμός» από το όνομα του υπουργού Οικονομικών του Λουδοβίκου 14ου, Κολμπέρ.

Με δυο λόγια, η πολιτική κρίση που έχει κορυφωθεί την τελευταία εικοσαετία εξηγείται από την άρνηση ενός ολοένα και μεγαλύτερου τμήματος της γαλλικής κοινωνίας να αποδεχθεί ως εκσυγχρονισμό και ως προσαρμογή στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και την παγκοσμιοποίηση την κατεδάφιση του γαλλικού μοντέλου, το οποίο οι Αγγλοσάξονες απαξιώνουν ως γαλλική εξαίρεση.

Μέσα σε αυτό το σκηνικό οι ψηφοφόροι καλούνται να επιλέξουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, όπως και το 2017, τον Μακρόν ή τη Λεπέν.

Την αναμέτρηση από ό,τι φαίνεται θα κρίνουν όσοι θα επιλέξουν την αποχή, που είναι η μόνη δυνατότητα να απαντήσουν «κανένας από τους δύο» στο ερώτημα «Λεπέν ή Μακρόν;».

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Μακρόν ως Ιανός
Ο Μακρόν διαχειρίστηκε τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές με δύο πρόσωπα: Του de facto ηγέτη του Δημοκρατικού Τόξου και του εγγυητή της σταθερότητας και της κανονικότητας.
Ο Μακρόν ως Ιανός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αριστεροί ναυαγοσώστες του Μακρόν, της Γαλλίας, της Ευρώπης
Το να βάλει κανείς στοίχημα ότι ο Μακρόν θα κερδίσει και αυτή τη φορά τη Λεπέν μάλλον είναι ριψοκίνδυνο. Πόσο μάλλον όταν το μόνο βέβαιο είναι ότι ο ένας στους τρεις Γάλλους ψηφίζει πλέον Ακρα Δεξιά.
Οι αριστεροί ναυαγοσώστες του Μακρόν, της Γαλλίας, της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γαλλική αβεβαιότητα
Ο ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ προβάλλει ως αντισυστημική αμφισβήτηση μιας πολιτικής ορθότητας και θέτει νέα δεδομένα μεταξύ Μακρόν και Λεπέν.
Γαλλική αβεβαιότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πρόεδρος από ανάγκη
Η ψήφος στον Εμανουέλ Μακρόν φάνηκε σε πολλούς ψηφοφόρους σαν ύστατη επιλογή απέναντι στο FN, αλλά δεν αποτελεί επ’ ουδενί ψήφο από πεποίθηση. H επόμενη εκλογική φάση αναμφίβολα θα ξύσει τις πληγές μιας...
Πρόεδρος από ανάγκη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι τώρα αρχίζει
Ακόμη μια φορά, με κομμένη την ανάσα, η υφήλιος καθηλώθηκε στην ώρα Παρισιού. Η προεκλογική περίοδος για την προεδρική εκλογή είχε τροφοδοτήσει όλους τους εφιάλτες για το μέλλον της Ευρώπης και του κόσμου....
Το παιχνίδι τώρα αρχίζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το γαλλικό πολιτικό πείραμα
Περισσότερο από ποτέ άλλοτε, τα φαινόμενα απατούν. Δύο μεγάλες και διασταυρούμενες εξελίξεις μπορούν πάντως να συνδράμουν την ερμηνεία των όσων συμβαίνουν στη Γαλλία. Η παλαιά αντίφαση ανάμεσα στο κεφάλαιο και...
Το γαλλικό πολιτικό πείραμα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας