• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.9°C / 32.4°C
  3 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 22.6°C / 26.1°C
  3 BF
  65%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.1°C / 31.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.6°C / 29.9°C
  3 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.0°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.7°C / 25.4°C
  2 BF
  36%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  43%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.1°C / 30.8°C
  4 BF
  57%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.9°C / 27.3°C
  1 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 29.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.3°C / 27.7°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  57%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.4°C / 28.9°C
  2 BF
  45%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.5°C / 31.0°C
  2 BF
  38%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.1°C / 27.8°C
  5 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.4°C / 31.7°C
  2 BF
  37%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.3°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.7°C / 25.3°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  2 BF
  57%
AP Photos
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;»

 • A-
 • A+

Η εικόνα που έχουμε για τον πόλεμο στην Ουκρανία δεν «αντανακλά» απλώς κάποια πραγματικότητα, αλλά σε μεγάλο βαθμό «παράγεται» από μία εταιρεία: τη Maxar Technologies. Aυτό υποστηρίζει αποκαλυπτική έρευνα που δημοσιεύεται στην αμερικανική πολιτική επιθεώρηση «The New Republic». H έρευνα φέρει τον τίτλο «Are satellite images war propaganda?» («Είναι οι δορυφορικές εικόνες πολεμική προπαγάνδα;») και ο δημοσιογράφος ονομάζεται Jordan Teicher.

Η Maxar έχει καταφέρει το απίστευτο: να είναι αφενός το δεξί χέρι της κυβέρνησης των ΗΠΑ και αφετέρου το αγαπημένο παιδί των διεθνών ΜΜΕ. Ετσι, είναι ο κύριος προμηθευτής του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ στη γεωδιαστημική πληροφόρηση με συμβόλαια αξίας δισεκατομμυρίων δολαρίων, παράλληλα όμως έχει και προνομιακή σχέση με τα διεθνή ΜΜΕ, παρέχοντας δορυφορική φωτογράφηση. Δεν περνάει ημέρα που σοβαρά media στον κόσμο να μη χρησιμοποιήσουν φωτογραφίες της Maxar, π.χ. για τον βομβαρδισμό της Μαριούπολης ή την καταστροφή του θεάτρου, όπου υποστηρίζεται ότι είχαν καταφύγει άμαχοι πολίτες. Η επιρροή της εταιρείας στα media είναι τεράστια. Ετσι, οι φωτογραφίες της για την εικόνα του χάους πέρυσι στο αεροδρόμιο της Καμπούλ χρησιμοποιήθηκε από πάνω από 700 media, ενώ υπολογίζεται ότι ακόμα περισσότερα χρησιμοποιούν τις φωτογραφίες της από την Ουκρανία.

Η Maxar «γεννήθηκε» στο Κολοράντο των ΗΠΑ το 2017. Ευθύς εξαρχής υποστηρίχθηκε από την αμερικανική κυβέρνηση, η οποία της παρείχε οικονομική ενίσχυση για την ανάπτυξη νέων δορυφόρων εμπορικών φωτογραφιών. Σήμερα η Maxar έχει ανταγωνιστές αλλά για πολλά χρόνια ήταν ο μοναδικός προμηθευτής του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

Οι δεξιότητες της Maxar στους τομείς της δορυφορικής φωτογραφίας (τερματικά κινητής πρόσβασης, ακριβής τρισδιάστατη τεχνολογία καταγραφής, τεχνητή νοημοσύνη και ικανότητες μάθησης μηχανών) αναπτύχθηκαν για τις ανάγκες της κυβέρνησης των ΗΠΑ και των συμμάχων της.

Σήμερα η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραμένει ένας κεντρικός πελάτης της εταιρείας, από την οποία προμηθεύεται το 90% της βασικής γεωδιαστημικης πληροφόρησης που χρησιμοποιεί για την εθνική ασφάλεια.

Ομως, o ρόλος της κυβέρνησης δεν είναι ενός παθητικού καταναλωτή. Αντίθετα, κατά κάποιο τρόπο είναι συμπαραγωγός των φωτογραφιών. Ο δορυφόρος δεν κάνει απλώς βόλτες τραβώντας φωτογραφίες και εναποθέτοντάς τες στο αρχείο. Παίρνει φωτογραφίες όταν του το ζητήσουν οι πελάτες – και στην περίπτωσή μας ο κυριότερος πελάτης είναι η κυβέρνηση. Αυτές οι φωτογραφίες μπαίνουν στο αρχείο και ο καθένας μπορεί να τις αγοράσει. Τις φωτογραφίες αυτές η εταιρεία μπορεί να τις μοιραστεί με τα ΜΜΕ.

Ομως –και αυτό είναι πολύ σημαντικό– τα ΜΜΕ που θα πάρουν τις φωτογραφίες δεν θα μάθουν ποτέ ποιος έδωσε την εντολή να τραβηχτούν, ακόμα και όταν ο εντολέας ήταν η κυβέρνηση των ΗΠΑ.

Με άλλα λόγια, τα ΜΜΕ, άθελά τους, μπορεί να διοχετεύουν στους πολίτες φωτογραφίες που παρήγγειλε η κυβέρνηση – και κατά συνέπεια εξυπηρετούν κυβερνητικούς στόχους.

Αυτό είναι ένα από τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματα που παρέχει στην κυβέρνηση η συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες γεωδιαστημικής πληροφόρησης. Ενώ για τη δική της απόρρητη πληροφόρηση η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τους δικούς της δορυφόρους, χρησιμοποιεί εμπορικούς δορυφόρους για πληροφόρηση την οποία μοιράζεται –και επιθυμεί να μοιράζεται– με τα ΜΜΕ.

Αυτό αποδείχθηκε ιδιαίτερα χρήσιμο στην περίπτωση της Ουκρανίας. Αν δεν υπήρχαν οι ανεξάρτητες εμπορικές φωτογραφίες, η κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να αποδείξει τα περί συγκέντρωσης στρατευμάτων. Τη δική της φυσικά φωτογράφηση δεν θα μπορούσε να την χρησιμοποιήσει, γιατί ήταν απόρρητη.

Οι φωτογραφίες της Μaxar δεν δείχνουν τα πάντα. Ετσι, π.χ. οι πολίτες δεν θα έχουν ποτέ μια εικόνα της παγκόσμιας στρατιωτικής δραστηριότητας. Η Maxar δεν δείχνει ποτέ τις κινήσεις των αμερικανικών στρατευμάτων, ενώ, αντιθέτως, προμηθεύει φωτογραφίες που δείχνουν τις κινήσεις στρατευμάτων του «εχθρού», όπως της Κίνας, του Ιράν και της Ρωσίας.

Αυτό, σύμφωνα με την έρευνα του «New Republic», οδηγεί σε μια ασύμμετρη εικόνα της γεωπολιτικής, όπου οι καταναλωτές των ειδήσεων αναπτύσσουν μια ψυχολογία κατάστασης πολιορκίας. Οδηγούνται να πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν συνεχώς κινδύνους που απαιτούν στρατιωτικές λύσεις.

Είναι φυσικό και αναμενόμενο ότι κρίσεις όπως η ουκρανική αποτελούν θεόσταλτες ευκαιρίες για εταιρείες όπως η Maxar να αυξήσουν τα κέρδη τους. Στις 28 Φεβρουαρίου η μετοχή της Maxar αυξήθηκε κατά 13,5% για κανένα άλλο λόγο πέραν της επιδείνωσης της ουκρανικής κρίσης.

Οπως όλοι γνωρίζουμε, δεν υπάρχει αντικειμενική εικόνα – και αυτό ισχύει και για τις δορυφορικές φωτογραφίες. Ομως οι θεατές τείνουν να εμπιστεύονται περισσότερο την αντικειμενικότητα των διαστημικών φωτογραφιών –ως προϊόντων υψηλής τεχνολογίας– σε σχέση με άλλες φωτογραφίες.

Και αυτό που μετράει είναι το γεγονός ότι σήμερα ο κόσμος διαμορφώνει την εικόνα του για την κρίση στην Ουκρανία σε μεγάλο βαθμό στη βάση των δορυφορικών φωτογραφιών μιας εταιρείας που είναι ένας από τους σημαντικότερους συνεργάτες του υπουργείου Εθνικής Αμυνας των ΗΠΑ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
Είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται ήδη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά και εμπλοκής στο πλευρό της με άγνωστη μεταβλητή το εάν, πότε και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σύγκρουση μακράς διαρκείας
Οι προσδοκίες για σύντομο τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία είναι μια χειροπιαστή απόδειξη ότι οι καταλυτικές μεταβολές και ανατροπές δεν συνειδητοποιούνται άμεσα και από τις κυβερνώσες ελίτ και από την...
Σύγκρουση μακράς διαρκείας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι πολλαπλές πτυχές του ουκρανικού
Πλέον, η Ουάσιγκτον στοχεύει στον περιορισμό των ζωνών επιρροής των αντιπάλων της, με ανάσχεση Ρώσων και Κινέζων στα γεωγραφικά τους σύνορα και αμερικανική κυριαρχία στις θάλασσες.
Οι πολλαπλές πτυχές του ουκρανικού
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 φοβερά αριστερά επιχειρήματα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση
Είμαι απογοητευμένη, θυμωμένη και, ως εκ τούτου, συχνά σαρκαστική. Όμως ναι, έχω το δικαίωμα να είμαι έτσι. Και ναι, χρησιμοποιώ αυτήν την ανάρτηση για να διοχετεύσω την απογοήτευση και τον θυμό μου.
10 φοβερά αριστερά επιχειρήματα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας