• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.8°C / 33.9°C
  4 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  31°C 28.5°C / 33.8°C
  2 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.5°C / 35.4°C
  3 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  35%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.1°C
  4 BF
  44%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 27.9°C / 36.0°C
  2 BF
  60%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.9°C / 32.6°C
  3 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  2 BF
  35%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 27.8°C / 30.2°C
  3 BF
  50%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 28.5°C / 30.9°C
  0 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  31°C 27.7°C / 31.4°C
  2 BF
  30%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.2°C / 31.2°C
  3 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  35°C 34.0°C / 34.9°C
  0 BF
  34%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.5°C / 34.4°C
  2 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 29.8°C
  4 BF
  37%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  34°C 29.0°C / 34.2°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.3°C / 27.7°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.6°C / 32.2°C
  3 BF
  67%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.0°C / 33.0°C
  4 BF
  39%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά

 • A-
 • A+
Η τακτική αποδοχής όλων των νατοϊκών στρατηγικών (κυρώσεις, οπλισμός στην Ουκρανία) όχι μόνο δεν ωφελεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αντίθετα μετατρέπει την Ελλάδα σε βασικό πρωταγωνιστή από γεωγραφική σημασία αλλά και έμμεση στρατιωτική εμπλοκή

Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση. Τον ρόλο αυτό η σημερινή κυβέρνηση τον εκχώρησε στο καθεστώς Ερντογάν, που «ξεπλένει» κάθε παράνομη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας του (Κύπρος, Συρία, Ιρακινό Κουρδιστάν, Λιβύη, Ναγκόρνο Καραμπάχ, κ.λπ....).

Η παγκόσμια διπλωματική, επικοινωνιακή αναβάθμιση της Τουρκίας είναι γεγονός και η κυβέρνησή της θα βρει και θα επιλέξει τον κατάλληλο χρόνο και τις διεθνείς συγκυρίες για να «ανταλλάξει» τον ρόλο της σε βάρος του Διεθνούς Δικαίου και των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και όχι μόνο. Το χειρότερο είναι ότι η σημερινή ελληνική κυβέρνηση αντιλαμβάνεται αυτή την πραγματικότητα και αποδέχεται εμβρόντητη την εξέλιξη αυτή. Εσφαλμένα και εγκληματικά, θεωρεί ότι μετατρέποντας τη χώρα μας σε «νατοϊκό έδαφος» εξασφαλίζει πόντους στη διεθνή σκακιέρα. Αγνοεί παντελώς τις νέες τεκτονικές αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια αρχιτεκτονική, που οδηγούν μαθηματικά σε έναν κόσμο με πολυπολικές και πολυκεντρικές περιφερειακές και κρατικές οντότητες. Αγνοεί επιδεικτικά τη νέα διευρυμένη φτώχεια (ενεργειακή, διατροφική, εργασιακή, νομισματική ανάμεσα σε άλλα) που βυθίζει την Ε.Ε. και ιδιαίτερα την ελληνική κοινωνία. Οι ταξικές επιπτώσεις θα είναι τρομακτικές, κάτι για το οποίο διεθνείς οργανισμοί προειδοποιούν σε κάθε ευκαιρία (ΟΗΕ, FAO κ.λπ.).

Αγνοεί τα ίδια τα λαϊκά συμφέροντα που βρίσκονται στον αντίποδα των νατοϊκών σχεδίων υπό την Ουάσινγκτον, που δεν μπορεί και δεν θέλει να αποδεχτεί την ανοδική οικονομική, νομισματική, ενεργειακή, τεχνολογική, στρατιωτική ανταγωνιστική πραγματικότητα από Κίνα, Ρωσία, Ινδία, Βραζιλία, Νότια Αφρική και άλλες χώρες. Αυτή η νέα πραγματικότητα επιφέρει αντιφάσεις, κινδύνους αλλά και ελπιδοφόρες προοπτικές για λαούς και χώρες που ασφυκτιούν από την αμερικανική ιμπεριαλιστή ηγεμονία, που μετά το τέλος της ΕΣΣΔ επέφερε πάνω από 30 περιφερειακές συγκρούσεις στον κόσμο με εκατομμύρια νεκρούς. Η Ελλάδα οφείλει να μελετήσει σοβαρά τη νέα παγκόσμια πραγματικότητα. Η Αριστερά οφείλει να ξαναγίνει ηγεμονική, ηθική, ιδεολογική, προγραμματική και οραματική πρωταγωνιστική δύναμη.

Η επίσκεψη στη χώρα μας της κ. Νούλαντ, του «νούμερο τρία» στην ιεραρχία του αμερικανικού ΥΠΕΞ, σηματοδοτεί έναν νέο κύκλο ισχυρής πίεσης του αμερικανικού παράγοντα προς την ελληνική κυβέρνηση, που έως τώρα έχει δείξει απόλυτη προθυμία και πειθαρχία έναντι των στρατηγικών της Ουάσινγκτον και του ΝΑΤΟ σε μια πρωτόγνωρη παγκόσμια «θερμή κρίση», η οποία ξεπερνά σε ποιότητα και περιεχόμενο την κρίση των πυραύλων του 1962.

Η τακτική αποδοχής όλων των νατοϊκών στρατηγικών (κυρώσεις, οπλισμός στην Ουκρανία) όχι μόνο δεν ωφελεί την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή, αλλά αντίθετα μετατρέπει την Ελλάδα σε βασικό πρωταγωνιστή από γεωγραφική σημασία αλλά και έμμεση στρατιωτική εμπλοκή. Ηδη η αποστολή όπλων στην Ουκρανία από την Ελλάδα ήταν ταχύτατη και ο ελληνικός λαός σε όλες τις δημοσκοπήσεις που διερευνούν το θέμα αυτό απαντά με οργή και θυμό για τη στρατιωτική εμπλοκή της χώρας μας στην κρίση. Η αποστολή φαρμάκων και ανθρωπιστικής βοήθειας αποτελεί τη βασική επιλογή των πολιτών που λαμβάνουν μέρος στις δημοσκοπήσεις.

Η βάση της Αλεξανδρούπολης, το Ακτιο (ιπτάμενα ραντάρ), η Σούδα και άλλες νατοϊκές αμερικανικές βάσεις στην πατρίδα μας συναποτελούν εξαιρετικά σημαντικές στρατιωτικές «διευκολύνσεις» στη νατοϊκή αλυσίδα που ξεκινά στις Βαλτικές Χώρες, την κάθετη ανατολική «γραμμή» στην ανατολική Ευρώπη και τα ανατολικά Βαλκάνια, όπου διαπερνά τις επίσης νατοϊκές, πειθαρχημένες κυβερνήσεις Πολωνίας, Ρουμανίας, Βουλγαρίας και Ελλάδας. Η αλυσίδα αυτή θα συνεχιζόταν με την Ουκρανία στην Ευρασία, με τη Γεωργία, την Αρμενία, το Καζακστάν, την Κιργισία. Ο σχεδιασμός της Ουάσινγκτον για την ασφυκτική στρατιωτική περικύκλωση της Ρωσίας ήταν και είναι αυταπόδεικτος. Η δυτική Κίνα, όπου οι Ουιγούροι είναι στο στόχαστρο των δυτικών αλλά και τουρκικών μυστικών υπηρεσιών, βρίσκεται στην ίδια «αλυσίδα» νατοϊκής επέκτασης και σχεδιαζόμενης αποσταθεροποίησης. Το δόγμα της ελληνικής μεταπολεμικής ελίτ «ανήκουμε στη Δύση» έχει πλέον γίνει κακόγουστο ανέκδοτο, έως και άκρως ανιστόρητη δογματική εμμονή.

Η δύναμη ταχείας ανάπτυξης του ΝΑΤΟ βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της Ουάσινγκτον: μια δύναμη με αποστολή στη Βουλγαρία αντιαρματικών μέσων, μια δύναμη ενισχυμένης διμοιρίας, αποτελούμενη από απροσδιόριστο ακόμα αριθμό τεθωρακισμένων, που θα φέρουν αντιαρματικούς πυραύλους. Εάν αληθεύουν οι πληροφορίες (ότι ορισμένες τεθωρακισμένες μονάδες προέρχονται από ελληνικά νησιά), τότε την αποστρατιωτικοποίηση των νησιών δεν την επιβάλλει το καθεστώς Ερντογάν, αλλά η νατοϊκή μηχανή. Η νατοϊκή αυτή εξίσωση (με την τουρκική συμμετοχή) εύκολα λύνεται.

Η κ. Νούλαντ δεν πραγματοποίησε λοιπόν μια τυπική επίσκεψη, αλλά φέρνει στις αποσκευές της «εκρηκτικές» προτάσεις. Η ελληνική κυβέρνηση απάντησε, πάντα συνεπής στο δόγμα Πιουριφόι, με ένα ηχηρό YES! Η μέχρι τώρα συμπεριφορά της Ελλάδας δεν είναι απλά προβλεπόμενη, αλλά εξαιρετικά αυτοκτονική. Τους λογαριασμούς (κοινωνικούς, ταξικούς, γεωπολιτικούς) τους πληρώνει ο λαός. Επομένως, ένα βροντερό ΟΧΙ είναι ζητούμενο, ένα ΟΧΙ με πρακτικές πλευρές που ανοίγουν νέους δρόμους λαϊκής κυριαρχίας, εθνικής ανεξαρτησίας και κοινωνικής απελευθέρωσης.

*Ο Κώστας Ησυχος είναι πρώην αναπλ. υπουργός Αμυνας και πρώην βουλευτής στην πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα συμμετέχει στην πρωτοβουλία για κοινή δράση και διάλογο της Αριστεράς

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΕΥΡΩΠΗ
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
Στις 100 ημέρες πολέμου στην Ουκρανία, που συμπληρώνονται σήμερα, οι ρωσικές δυνάμεις έχουν καταλάβει το 20% της επικράτειας της χώρας, κατά παραδοχή του ίδιου του προέδρου της.
Ο Ζελένσκι ζητά περισσότερα όπλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες
Η αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής στο ουκρανικό ζήτημα, ΝΑΤΟ και Ρωσίας μάλλον, ξεκίνησε μέσω σχεδίων ενός υβριδικού πολέμου που εφάρμοζαν και οι δύο πλευρές.
Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στην Ουκρανία
Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ ήταν αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Απ' την άλλη μεριά η Ρωσία είχε περιγράψει επανειλημμένες φορές ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή.
Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τη Βαλτική στον Ινδικό-Ειρηνικό
Ο διμέτωπος ψυχρός πόλεμος της Δύσης με τη Ρωσία και την Κίνα είναι ένα αμερικανικό στοίχημα υψηλού κινδύνου, καθώς είναι πολύ πιθανό να επισπεύσει δηλαδή τη δυσμενή εξέλιξη που προσπαθεί να αποτρέψει.
Από τη Βαλτική στον Ινδικό-Ειρηνικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας