• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.0°C / 14.6°C
  2 BF
  74%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 10.3°C / 12.8°C
  2 BF
  79%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.0°C
  4 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  9°C 7.9°C / 8.8°C
  1 BF
  93%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 9.9°C / 10.7°C
  3 BF
  71%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 11.0°C
  0 BF
  97%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 6.2°C / 7.4°C
  1 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.9°C / 12.9°C
  2 BF
  82%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 13.0°C
  2 BF
  86%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.9°C
  2 BF
  82%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.4°C
  4 BF
  67%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  4 BF
  75%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  16°C 16.2°C / 16.2°C
  5 BF
  84%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 12.3°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 12.5°C / 13.3°C
  1 BF
  83%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.8°C / 17.1°C
  3 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 11.9°C / 14.0°C
  0 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.3°C / 10.5°C
  3 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.5°C / 12.8°C
  2 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  95%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ρόλος της Αγκυρας στην ουκρανική κρίση

 • A-
 • A+

Μέχρι πρόσφατα πολιτικοί φιλόσοφοι, πολιτικοί αναλυτές, διεθνολόγοι αλλά προ πάντων τα κόμματα στην Ελλάδα εξέταζαν την Αγκυρα υπό το πρίσμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Με άλλα λόγια, έβλεπαν μια επίπεδη αμφίπλευρη σχέση επικοινωνίας (ανταγωνισμού θα έλεγα) μεταξύ της Αθήνας και της Αγκυρας χωρίς έστω να διακρίνουν κάποιες δυναμικές όψεις οι οποίες άρχισαν να διαμορφώνονται σταδιακά και οι οποίες τελικά οδήγησαν στα νέα πραγματολογικά δεδομένα.

Από δω και στο εξής στις ελληνοτουρκικές σχέσεις προστέθηκε ένας νέος παράγοντας από την πλευρά της Αγκυρας. Η Τουρκία στο πλαίσιο της ουκρανικής κρίσης θεσμοθετήθηκε ως ηγεμονική δύναμη η οποία δεν παίζει μόνο γενικώς και αορίστως ρόλο στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά προ πάντων εκπονεί προγράμματα διαπραγματεύσεων μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Αυτό το τελευταίο δεδομένο θα πρέπει η Αθήνα να το επεξεργαστεί και να το εντάξει στην επιχειρηματολογία της στις επαφές της με την Αγκυρα.

Οι συνάδελφοι επιστήμονες των διεθνών σχέσεων και προ πάντων οι ειδικοί επί των ελληνοτουρκικών σχέσεων ας μελετήσουν αυτές τις νέες εξελίξεις. Η Αγκυρα, σε αντίθεση προς άλλες πρωτεύουσες της Δύσης (π.χ. Λονδίνο ή Βερολίνο), ανέλαβε επικοινωνιακές πρωτοβουλίες για να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. Ενώ η Αμερική αντιδρά συναισθηματικά, όπως παραδέχτηκε ο πρόεδρός της μπροστά στον πόλεμο και την εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία και ενώ το Βερολίνο βρήκε την ευκαιρία για τον πολεμικό και αμυντικό εξοπλισμό του και ενώ η Αθήνα «τρέχει πίσω από τα γεγονότα», η Αγκυρα ηγείται μιας επικοινωνιακής επιχείρησης και προγράμματος προσέγγισης Μόσχας και Κιέβου και τελικά αναγορεύτηκε στον κατεξοχήν παράγοντα ο οποίος θα μπορούσε να διευθετήσει το πρόβλημα.

Δύο ακόμη σημεία αξίζει να τονιστούν στην κριτικο-ερμηνευτική προβληματική μου: πρώτον, ότι τον ρόλο του διαμεσολαβητή αναλαμβάνει τελικά η Αγκυρα και όχι κάποια άλλη πολιτική οντότητα από τις υπερδυνάμεις (όπως π.χ. το Πεκίνο), σημαίνει ότι τελικά συντελείται ένας νέος καταμερισμός εργασίας και δυνάμεων στο πλαίσιο της παγκόσμιας ηγεμονίας.

Και το δεύτερο σημείο είναι το εξής: έχει γίνει αποδεκτό ότι αυτό που διακυβεύεται κατά τη διάρκεια της ουκρανικής κρίσης, και εκτός από τις καταστροφικές, απάνθρωπες συνέπειες (πρόσφυγες, πείνα και δυστυχία), είναι η ίδια η πυρηνική απειλή που βρίσκεται πάνω από τα κεφάλια της ανθρωπότητας σε πλανητικό επίπεδο. Θυμίζω σε όλους μας ότι πριν από σχεδόν τριάντα χρόνια (5 Δεκεμβρίου 1994) πέντε κράτη που κατείχαν πυρηνικά όπλα υπέγραψαν το περίφημο Memorandum on Security Assurances (Βουδαπέστη). Αυτά τα κράτη είναι οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ρωσία, η Κίνα και η Γαλλία. Και έκτοτε όλα αυτά τα κράτη με «υπόγειες ενέργειές» τους, το καθένα για τα δικά του εθνικά και γεωπολιτικά συμφέροντα, τορπιλίζουν και αυτή τη συνθήκη.

Τέλος τονίζω ως συμπέρασμα το εξής: η ουκρανική κρίση ανέδειξε την Αγκυρα όχι ως ένα εθνικό ή πολιτικό υποκείμενο που εντάσσεται με τη μία ή την άλλη πλευρά, αλλά αντιθέτως η ίδια η Αγκυρα κατέστη ο διαπραγματευτής, ο διαμεσολαβητής στις δυο πλευρές. Και τονίζω επίσης ότι η ουκρανική κρίση επιβάλλει να επαναπροσδιορίσουμε ως ανθρωπότητα τη σχέση μας με την αυτοκαταστροφή μας (δηλαδή με τη χρήση των πυρηνικών).

* καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
Μετά την Ουκρανία, η Ευρώπη είναι το βασικό θύμα της ρωσικής εισβολής: οι κυρώσεις την πλήττουν βαρύτατα ● Οσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος καθίσταται σαφές ότι τα συμφέροντα της Ε.Ε. και των ΗΠΑ αποκλίνουν.
Δέκα σημεία για τον πόλεμο στην Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εφιαλτικός συνειρμός
Η είδηση ότι πύραυλος εξερράγη, χθες βράδυ, στο χωριό Przewodow της Πολωνίας με αποτέλεσμα δύο άνθρωποι να βρουν τον θάνατο, μόνο εφιαλτικούς συνειρμούς μπορούσε να προκαλέσει.
Εφιαλτικός συνειρμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ατλαντική αναδιάταξη
Ακόμη και στην πιο αισιόδοξη εκδοχή τερματισμού της σύγκρουσης στην Ουκρανία η αναδιάταξη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ και η προώθησή τους στα σύνορα της πρώην ΕΣΣΔ θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Ατλαντική αναδιάταξη
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πραγματικότητα, προπαγάνδες, μέλλον και κατευθύνσεις
Η συνεχής επίκληση της «αποτυχίας» του ρωσικού στρατού να καταλάβει το Κίεβο σε τρεις ημέρες, άντε σε μία εβδομάδα..., θα μείνει στην ιστορία των σχετικών παραδόξων.
Πραγματικότητα, προπαγάνδες, μέλλον και κατευθύνσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!
Ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος: α) των αντιρωσικών κυρώσεων;  β) των ελλείψεων σε ενέργεια των βορείων «εταίρων» μας στην ΕΕ; και γ) του προγράμματος μαμούθ για τον επανεξοπλισμό της Γερμανίας;
Τα θύματα της «ευρωπαϊκής αλληλεγγύης»!

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας