• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.3°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.6°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.5°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
EUROKINISSI/ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η ψυχή του συστήματος

 • A-
 • A+

Το πιο εύκολο στις προσυνεδριακές περιόδους είναι να απλοποιούνται, να τυποποιούνται και να αναπαράγονται υπεραπλουστευμένα διλήμματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είναι βολικό για την έγκληση του συναισθήματος στο κομματικό ακροατήριο, αλλά δεν είναι βολικό για τη χώρα και τον λαό, όταν είσαι δυνάμει κυβερνητικό κόμμα. Ο μανιχαϊσμός ποτέ δεν κινητοποίησε πνευματικά τον αναστοχασμό. Ενα τέτοιο παράδειγμα είναι ένα σκεπτικό που βλέπει πως μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. υπάρχουν δύο ψυχές. Η αντισυστημική και η συστημική.

Αυτή η άποψη κατατάσσει τους σ/φους της «Ομπρέλας» στο πεδίο της αντισυστημικής Αριστεράς. Την πλευρά η οποία στηρίζει τη διεύρυνση, την ανασυγκρότηση και τον μετασχηματισμό του κόμματος (έτσι όπως αυτά περιγράφονται στην σχεδόν ομόφωνα ψηφισμένη από την Κεντρική Επιτροπή διακήρυξη τον Οκτώβρη του 2019 – άρα και από τους σ/φους της «Ομπρέλας») την κατατάσσει στις δυνάμεις τις συστημικές. Οποιος επιχειρεί όμως να τραβήξει μια τέτοιου τύπου διαχωριστική γραμμή θα πρέπει πριν απ’ όλα να ορίσει τι αντιλαμβάνεται και προσδιορίζει ως σύστημα.

Διατυπώνω όμως το εύλογο ερώτημα: Πώς και γιατί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και το κόμμα συνολικά υφίστανται χυδαίες επιθέσεις, συστηματικές και συστημικές, αν οι κεντρικές επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι συστημικού προσανατολισμού; Αυτό θα οδηγούσε στο συμπέρασμα πως είτε μπλοφάρει το σύστημα εξουσίας της οικονομικής ολιγαρχίας που επιτίθεται στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ή δεν έχει καμία αίσθηση και δυνατότητα να υπερασπιστεί τα συμφέροντά του.

Στην Ελλάδα, οι δυνάμεις του κεφαλαίου έχουν ένα βασικό οικονομικό και πολιτικό σχέδιο. Αποτυπώνεται στο Σχέδιο Πισσαρίδη που στηρίζεται κυρίως από τις τράπεζες, τον ΣΕΒ και τον σκληρό πυρήνα των μέσων ενημέρωσης. Αυτή είναι η επιλογή της ολιγαρχίας σε αυτήν την ιστορική συγκυρία, σε αυτή την πολιτική καμπή. Αυτός ο συνασπισμός δυνάμεων βρέθηκε δι’ αντιπροσώπων στα ψηφοδέλτια της Ν.Δ. το 2019. Είναι μέσα στο μέγαρο Μαξίμου και χαράζει ατόφια και με την πλέον μεγάλη σαφήνεια τις κυβερνητικές προτεραιότητες. Η ολιγαρχία θα επιχειρήσει αταλάντευτα, με κάθε τρόπο και με κάθε κόστος, ακόμα και σε συνθήκες φθοράς της κυβέρνησης, να καταστήσει βιώσιμο και εφαρμόσιμο αυτό το κεντρικό οικονομικό και πολιτικό σχέδιο.

Για να καταστεί μια πολιτική δύναμη ανταγωνιστική αξιοποιώντας το σύνολο των αντιθέσεων, θα πρέπει να οργανώσει το κόμμα της, το πρόγραμμά της και τις συμμαχίες της με τέτοιο τρόπο ούτως ώστε να αμφισβητήσει έμπρακτα σε επίπεδο εφαρμοσμένης πολιτικής τις κεντρικές κατευθύνσεις αυτού του πολιτικού και οικονομικού σχεδίου και να εφαρμόσει ένα εναλλακτικό αριστερό και προοδευτικό πρόγραμμα. Απέναντι σε αυτή την προοπτική, οι πολιτικές και οικονομικές δυνάμεις της ολιγαρχίας θα ήθελαν έναν ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ανίκανο να εκφράσει όλο τον κόσμο από τη ριζοσπαστική Αριστερά ώς το προοδευτικό Κέντρο (όπως λέει η διακήρυξή του), να μην μπορέσει να αναπτύξει τις δυνάμεις του στα συνδικάτα, στην αυτοδιοίκηση και στη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη νεολαία ή να καταλήξει σε ένα πρόγραμμα το οποίο αφήνει εκτός αριστερής και προοδευτικής ατζέντας το μεγάλο ερώτημα του τρόπου ανάπτυξης, αλλά και της συνολικής αποκατάστασης των περικομμένων δικαιωμάτων και λαϊκών κατακτήσεων.

Με ποιους πόρους, προτεραιότητες και με ποιον τρόπο θα προχωρήσει η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και η συνολική αποκατάσταση των δημοκρατικών ελλειμμάτων που δημιουργήθηκαν (μέχρι στιγμής) από τη Ν.Δ.; Είναι αυτό δουλειά των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών ή η πολιτική και η διακυβέρνηση οφείλουν να βάλουν προτεραιότητες, να οικοδομηθούν θεσμοί κοινωνικού και δημοκρατικού ελέγχου και να εξοπλιστούν με χρηματοδοτικά εργαλεία έτσι ώστε η ανάπτυξη να γίνει με όρους κοινωνίας; Γίνεται αυτό χωρίς δημόσια τράπεζα; Γίνεται αυτό χωρίς δημόσιο πυλώνα στην αγορά και στις υποδομές της ενέργειας; Γίνεται χωρίς ισχυρή αναπτυξιακή τράπεζα; Γίνεται χωρίς αναδιανομή του Ταμείου Ανάκαμψης προς τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ούτως ώστε να στηριχθούν και να προχωρήσουν στον πράσινο ψηφιακό τους μετασχηματισμό;

Μια αντίληψη η οποία περιορίζει τον ρόλο της διακυβέρνησης στον στόχο της δημοσιονομικής ισορροπίας και στην αποκατάσταση απλώς κάποιων δικαιωμάτων είναι μια αντίληψη απολύτως συμβατή με το σχέδιο του συστήματος και κατ’ αυτόν τον τρόπο συμβατή με τον χαρακτηρισμό συστημική. Το ντοκουμέντο της προγραμματικής συνδιάσκεψης του Ιουλίου όσο και το σκεπτικό που κατατίθεται για το ποιες προτεραιότητες πρέπει να έχουμε δεν συνηγορούν σε κάτι τέτοιο. Ενα όμως είναι σίγουρο. Πως πράγματι θα κάνουμε ταμείο. Για να είμαι ακριβής, κάνουμε κάθε μέρα. Τόσο γι’ αυτά που ψηφίσαμε και υλοποιήσαμε, όσο και γι’ αυτά που ψηφίσαμε και δεν «υλοποιήσαμε».

*Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
Μέσα σε αυτή τη ζοφερή και πεσιμιστική ατμόσφαιρα από τη μία αλλά και μέσα στην αισιοδοξία της έκρηξης του Μetoo και της επανάκαμψης του φεμινιστικού κινήματος από την άλλη, η απόφαση του 3ου Συνεδρίου του...
Είναι το 50-50 του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ μια ιστορική απόφαση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
Με αφετηρία μπορούμε να ανακτήσουμε την ηγεμονία στις πολιτικές εξελίξεις στο όνομα των υποτελών κοινωνικών τάξεων και στρωμάτων. Όχι ο πολιτικός τακτικισμός και οι δημοκρατικοφανείς οργανωτικοί νεωτερισμοί....
Κείμενο Συμβολής για το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ: «Συνέδριο ανοιχτών ερωτημάτων»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με ανοιχτά χαρτιά
Την κοινωνία τη βασανίζουν η ακρίβεια, ο πόλεμος και η πανδημία. Αυτά θα έπρεπε να απασχολούν και τον ΣΥΡΙΖΑ και το συνέδριό του.
Με ανοιχτά χαρτιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Αυτό θα διεξαχθεί μέσα σε ένα πολύ συγκεκριμένο πλαίσιο, όπου η διαιρετική τομή Αριστεράς - Δεξιάς υποχρεώνει σε λόγο κρυστάλλινο και σαφή, με...
Αριστερά - Δεξιά: Ξεκάθαρο δίλημμα, ξεκάθαρες απαντήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή τομή
Προετοιμάζονται έντονα στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το επικείμενο συνέδριό τους. Κανείς δεν ξέρει ή δεν μπορεί να προβλέψει αν προκύψει κάτι καλό – για την κοινωνία, εννοείται.
Αριστερή τομή
ΑΠΟΨΕΙΣ
Απειλές και προκλήσεις
Ζούμε κάτω από δύο απειλές και ένα σημαντικό ερώτημα. Οι απειλές είναι η υγειονομική πανδημία του κορονοϊού και η «πανδημία» της ακρίβειας. Και το ερώτημα: Πώς θα είναι ο κόσμος -και η ελληνική κοινωνία- όταν,...
Απειλές και προκλήσεις

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας