• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.2°C / 27.8°C
  0 BF
  55%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 26.4°C
  1 BF
  66%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.0°C / 26.0°C
  1 BF
  70%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  1 BF
  82%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 23.0°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.6°C / 24.9°C
  2 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  73%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  1 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 25.5°C
  1 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.7°C / 26.8°C
  0 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  1 BF
  72%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 25.1°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.5°C / 26.2°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.3°C / 24.8°C
  3 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 28.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 19.3°C / 23.8°C
  0 BF
  70%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.7°C / 25.1°C
  1 BF
  97%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 20.7°C
  0 BF
  83%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η μπεσαμέλ και η Ευρώπη

 • A-
 • A+

Και σε ποιον δεν άρεσε η ταινία «Πολίτικη κουζίνα». Η μαγειρική είναι πάντα ένας τρόπος να μιλήσει κάποιος για τις κοινωνικές και πολιτισμικές σχέσεις. Ισως είναι ώρα να μελετηθούν οι οικογενειακές σχέσεις μέσα από τη συσχέτισή τους με τα ταχυφαγεία και την κουζίνα, που σε πολλές περιπτώσεις έχει απολέσει τη θέση του οικογενειακού εργαστηρίου. Εχει μετατραπεί ενίοτε σε χώρο απαστραπτουσών ηλεκτρικών συσκευών.

Με τον τρόπο αυτό έχει εξοβελιστεί η μύηση των νεότερων στην πολυπλοκότητα. Το ίδιο και η υπενθύμιση στους νεότερους ότι η μαγειρική μπορεί να αποκαλύψει πτυχές των ανθρώπινων σχέσεων αλλά και προϋποθέσεις για τη βελτίωσή τους. Πρωτίστως, μπορεί να αναδείξει τη διαδικασία μετασχηματισμού των μεμονωμένων υλικών σε μια μαγειρική σύνθεση, στην οποία συνυπάρχουν τα επιμέρους, που διεκδικούν τη δική τους θέση και συμβολή στο τελικό αποτέλεσμα.

Κλασικό είναι το παράδειγμα των υλικών για τον μουσακά. Μελιτζάνες, πατάτες, κιμάς. Είναι τα υλικά. Αυτή όμως που τους μεταβάλλει σε κάτι διαφορετικό είναι η πρόσμιξή τους. Ο/η μάγειρας/μαγείρισσα δημιουργεί μια μικρή διατροφική «πολιτεία», στην οποία τα υλικά κατέχουν την πρέπουσα θέση. Ωστόσο, ο ποιοτικός μετασχηματισμός του οφείλεται στην μπεσαμέλ. Πρόκειται για την κρέμα εκείνη που λειτουργεί ως επιστέγασμα στα υλικά.

Η μπεσαμέλ είναι που λείπει από την Ευρώπη. Την Ευρωπαϊκή Ενωση. Περισσεύουν οι ρεντινγκότες. Οι θεσμοί. Το Κοινοβούλιο. Οι επιτροπές. Οι συνεχείς διαβουλεύσεις που δεν καταλήγουν στη λήψη αποφάσεων. Γιατί η Ευρώπη ως μαγείρισσα έχει υποτιμήσει τη δύναμη της μπεσαμέλ ως συνδετικού ιστού. Που θα σέβεται τη δύναμη των επιμέρους υλικών. Γιατί η Ευρώπη είναι εγκλωβισμένη από τα επιμέρους υλικά, που διεκδικούν την προβολή τη δική τους, σε βάρος του τελικού αποτελέσματος.

Από τη σημερινή Ευρώπη είναι εμφανής η απουσία της μπεσαμέλ. Το είδαμε στα μνημόνια. Οπου δεν λειτούργησαν, σε τελική ανάλυση, ως θεραπαινίδα των πληγών του ελληνικού λαού. Το βιώσαμε στην προσφυγική και μεταναστευτική κρίση. Καμία αλληλεγγύη. Κανένα νοιάξιμο για τη Μεσόγειο που αγκομαχούσε.

Το ίδιο και τώρα. Με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Δυο-τρία κράτη επιβάλλουν τα δικά τους συμφέροντα. Παρασύρουν τα άλλα κράτη σε ψέλλισμα δικαιολογιών. Η Ευρωπαϊκή Ενωση χάνει την αξιοπιστία της. Μετατρέπεται σε γελωτοποιό της Αμερικής. Που επιστρέφει ως θείος Σαμ στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Τα συμφέροντά της υποστηρίζει.

Η Ευρώπη, με τη σειρά της, δείχνει δειλή και μοιραία. Ανίκανη να λάβει γενναίες αποφάσεις. Σύνθημά της η αναβλητικότητα, θυμίζοντας την παροιμία: Οποιος δεν θέλει να ζυμώσει, όλη τη μέρα κοσκινίζει.

Δεν θέλει να κοσκινίσει η Ευρώπη. Να παρασκευάσει την μπεσαμέλ της αλληλεγγύης και των ανθρωπιστικών της παραδόσεων. Αγεται και φέρεται από μεμονωμένα συμφέροντα.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτό που συνδέει τους Ευρωπαίους
Ενα γνώρισμα που επιβάλλει να τασσόμαστε πάντοτε με το μέρος εκείνου που υφίσταται τη βία και να καταπολεμάμε σταθερά όποιον τη χρησιμοποιεί, ιδίως αν το κάνει με τρόπο προμελετημένο και συστηματικό.
Αυτό που συνδέει τους Ευρωπαίους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
Η απολύτως αποτρόπαια και καταδικαστέα πολεμική εισβολή στην Ουκρανία ήταν εξ αρχής πασιφανές ότι θα προκαλούσε την ψυχική και πολιτική απομάκρυνση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αύριο πάλι, Φιοντόρ
Ομως, η φετινή Σαρακοστή αφίχθη δέκα μέρες νωρίτερα. Χωρίς μάτια και χωρίς αυτιά. Ταιριαστή με όσα γίνονται. Υποδεικνύει στους ανθρώπους να νηστεύουν τον Ντοστογιέφσκι, τον Τολστόι, την Αχμάτοβα, τα μπαλέτα...
Αύριο πάλι, Φιοντόρ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά την εισβολή, τι;
Η πρόβλεψη ότι η εισβολή των Ρώσων στην Ουκρανία ενδεχομένως να συντελέσει ώστε η Ευρώπη να έλθει πιο κοντά στον στόχο της ολοκλήρωσης της ενότητάς της δεν θα μπορούσε να εκληφθεί παρά σαν ευσεβής πόθος, αν...
Μετά την εισβολή, τι;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ουκρανία, η ευκαιρία της Ευρώπης
Αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο, η ΕΕ μπορεί να οδηγήσει τις Ουκρανία και Ρωσία σε συνομιλίες υπό την αιγίδα της, χωρίς εμπλοκή των ΟΑΣΕ, ΗΠΑ και ΝΑΤΟ. Εάν οι Σολτς και Μακρόν το πάρουν επάνω τους, μόνο...
Ουκρανία, η ευκαιρία της Ευρώπης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί
Λαογραφίζεις στα κείμενά σου, σχολίασε καλός φίλος. Αναφερόταν στην τακτική χρήση παροιμιών για την υποστήριξη απόψεων. Προφανώς αντιμετωπίζεται η λαϊκή θυμοσοφία ως απομονωμένο διαμέρισμα της ανθρώπινης...
Πόλεμος πάντων μεν πατήρ εστί

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας