• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  25°C 21.4°C / 25.7°C
  2 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 20.9°C / 24.8°C
  2 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.0°C / 26.6°C
  3 BF
  56%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.5°C / 19.5°C
  2 BF
  54%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 20.2°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  1 BF
  82%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 20.4°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 23.1°C
  1 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.2°C / 24.8°C
  2 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 23.8°C
  3 BF
  64%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  2 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  3 BF
  76%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.7°C / 22.9°C
  0 BF
  68%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.5°C / 25.5°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.9°C
  3 BF
  51%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 25.4°C
  0 BF
  68%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  0 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.7°C / 23.3°C
  1 BF
  100%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  63%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Εσωτερική υποτίμηση, οικονομικές κυρώσεις και εκλογές

 • A-
 • A+

Μέχρι να εμφανιστεί η πανδημία, η λέξη «κανονικότητα» χωμένη στα λεξικά ήταν γλωσσικό εργαλείο που η χρήση του περιοριζόταν στο στενό περιβάλλον των ακαδημαϊκών και των δημοσιολογούντων. Μόλις εμφανίστηκε ο κορονοϊός και με τη βοήθεια των πολιτικών, η «κανονικότητα» μετατράπηκε σε λέξη του συρμού, καθώς οι άνθρωποι την ανέσυραν από τις αραχνιασμένες σελίδες των λεξικών για να τη χρησιμοποιήσουν άλλοτε ως μέτρο σύγκρισης και αποτίμησης, άλλοτε ως τρόπο έκφρασης της νοσταλγίας και άλλοτε ως μέσο διατύπωσης φόβου για το πώς θα είναι η ζωή μετά...

Οταν στην πανδημία προστέθηκε και ο πόλεμος στην Ουκρανία, στη λέξη «κανονικότητα» προσδόθηκαν μεταφυσικά χαρακτηριστικά. Φυσιολογικό, αν λάβεις υπόψη την ταχύτητα με την οποία άλλαζε το «κανονικό». Σε ελάχιστες εβδομάδες, ο απλός καθημερινός άνθρωπος διαπίστωσε ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει και άλλες «αραχνιασμένες» λέξεις για να περιγράψει τις νέες απειλές που έπρεπε να αντιμετωπίσει: πληθωρισμός, ενεργειακή κρίση, επισιτιστική ανασφάλεια, ελλειμματική παραγωγή, ελλείψεις... Σήμερα, για τους περισσότερους ανθρώπους η λέξη «κανονικότητα» εκφράζει ελάχιστα πράγματα, αφού πλέον ελάχιστοι μπορούν να προσδιορίσουν το «κανονικό».

Σίγουρα η συνεισφορά των πολιτικών στη δημιουργία αυτού του «νεφελώματος» είναι καθοριστική, αφού άλλοτε με ψέματα και άλλοτε με μισές αλήθειες επέλεξαν στο όνομα της δημοκρατίας να αποκρύπτουν τους αρνητικούς παράγοντες που συσσωρεύονται και που οδηγούν την οικονομία σε μια κρίση που μπροστά της το 2008 φαντάζει σαν φθινοπωρινή μπόρα.

Η αναταραχή στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και το σοκ των τιμών στην ενέργεια και στα βασικά τρόφιμα έχουν προκαλέσει τρόμο για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για το πότε θα σταματήσει η ξέφρενη πορεία του. Ομως ο πληθωρισμός είναι ο καπνός που βγαίνει από το ηφαίστειο. Στα έγκατά του, το μάγμα από τον πόλεμο των κυρώσεων προσπαθεί να βρει διέξοδο και, αν τα καταφέρει, τότε η παγκόσμια οικονομία θα γνωρίσει μια νέα «κανονικότητα» που μπροστά της οι δυσκολίες που αντιμετώπισε την προηγούμενη δεκαετία θα μοιάζουν με... παιδική χαρά.

Η Κάρλα Νόρλοφ (Carla Norrlöf), αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, πριν από λίγες μέρες σε ένα άρθρο που δημοσίευσε κατέγραψε μερικές από τις οδυνηρές συνέπειες του πολέμου των κυρώσεων. Μία από αυτές αφορά τις επιπτώσεις στην παγκόσμια αγορά χρέους. Αν και οι πολιτικοί αποφεύγουν να αναφέρονται στο θέμα αυτό, η πραγματικότητα είναι ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα ζει με το άγχος της αθέτησης του ρωσικού χρέους. Σημειώνεται ότι μετά την ανακοίνωση των κυρώσεων, η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας ανέστειλε τις πληρωμές σε συνάλλαγμα ρωσικού χρέους, επέβαλε πρόσθετους ελέγχους κεφαλαίων, απαγόρευσε προσωρινά τις πωλήσεις τίτλων που κατέχουν αλλοδαποί στη Ρωσία, καθώς και τίτλων και δανείων που κατέχουν Ρώσοι. Ο κίνδυνος πιστωτικής αθέτησης των ρωσικών κρατικών ομολόγων τινάχτηκε στα ύψη και οι Moody’s και η Fitch υποβάθμισαν τα ρωσικά κρατικά ομόλογα σε κατάσταση σκουπιδιών.

Σε αυτό συνέβαλε και το γεγονός ότι ανάμεσα στα μέτρα που εφάρμοσε η Ρωσία είναι και η αναστολή των πληρωμών ομολόγων σε ξένο νόμισμα σε κατοίκους χωρών που επιβάλλουν κυρώσεις. Με δεδομένο ότι ένα σημαντικό ποσοστό του ρωσικού χρέους αποπληρώνεται σε δολάρια ή ευρώ, ο κίνδυνος μιας de facto αθέτησης υποχρεώσεων ήταν ορατός. Η προοπτική ότι η ρωσική κυβέρνηση δεν θα ήταν σε θέση να χρησιμοποιήσει δολάρια για να διακανονίσει τις πληρωμές τόκων σε ομόλογα σε δολάρια που λήγουν στις 15 Απριλίου προκάλεσε πανικό και χρειάστηκε η παρέμβαση της κυβέρνησης των ΗΠΑ (επέτρεψε τις πληρωμές σε δολάρια για ρωσικά ομόλογα έως τις 25 Μαΐου) για να τον καταλαγιάσει.

Και αυτό είναι ένα από τα πολλά που συμβαίνουν ταυτόχρονα στον πόλεμο των κυρώσεων. Η άνοδος των τιμών του αργού πετρελαίου, του φυσικού αερίου, του σιταριού, του χαλκού, του νικελίου, του αλουμινίου και των λιπασμάτων έχει προκαλέσει ισχυρές πληθωριστικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία. Και τα πράγματα μπορεί να γίνουν ακόμα πιο δύσκολα αν η Ρωσία περιορίσει τις εξαγωγές σημαντικών ορυκτών, όπως το νικέλιο, το παλλάδιο και τα βιομηχανικά ζαφείρια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή ηλεκτρικών μπαταριών, καταλυτικών μετατροπέων, τηλεφώνων, ρουλεμάν, σωλήνων φωτός και μικροτσίπ.

Οι συνέπειες ενός παρατεταμένου οικονομικού πολέμου θα είναι πιο επώδυνες για τις ευρωπαϊκές οικονομίες οι οποίες, σύμφωνα με τη γερμανική απαίτηση, χτίστηκαν με τα υλικά της «εξωστρέφειας», δηλαδή τη συμπίεση του κόστους εργασίας και της εσωτερικής κατανάλωσης. Και φυσικά η κατάσταση θα είναι ακόμα χειρότερη για τον υπερχρεωμένο ευρωπαϊκό Νότο και οδυνηρή για την υπό επιτροπεία Ελλάδα.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι σε αυτό το δύσκολο οικονομικό περιβάλλον η κυβέρνηση έχει εγκλωβιστεί στο αφήγημά της. Αν θέλει να εγκαταλείψει τις νεοφιλελεύθερες αρχές της εφαρμόζοντας πολιτικές που απαιτούν δημόσιο έλεγχο της οικονομίας, αυτοακυρώνεται. Αν θέλει να παραμείνει συνεπής στο οικονομικό της δόγμα, τότε πρέπει να εντείνει την πολιτική της εσωτερικής υποτίμησης ώστε να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής παραγωγής (συμπεριλαμβανομένου και του τουρισμού) και να αναλάβει τους κινδύνους που θα προκληθούν.

Πώς θα πετύχει τη συρρίκνωση των πραγματικών μισθών και συντάξεων και τον περιορισμό κοινωνικών δαπανών, όταν σήμερα οι περισσότεροι Ελληνες υπολογίζουν και το ένα ευρώ; Πώς θα επιβάλει πολιτικές «εξυγίανσης», όταν και η ίδια φοβάται τον κίνδυνο μιας κοινωνικής έκρηξης; Πώς θα μπορέσει να συνεχίσει τις ιδιωτικοποιήσεις που έχει κατά νου, όταν οι αποτιμήσεις βρίσκονται σε τόσο χαμηλά επίπεδα; Στις αβεβαιότητες αυτές θα πρέπει να προστεθεί και ο παράγων χρόνος, που λειτουργεί σε βάρος της καθώς ο χρόνος της θητείας της περιορίζεται, ενώ ο χρόνος διάρκειας της ορατής, διά γυμνού οφθαλμού πλέον, ύφεσης διευρύνεται.

Υπό το πρίσμα αυτό, η προσφυγή στις κάλπες αντιπροσωπεύει ίσως τη μοναδική διέξοδο που διαθέτει για να ξεγλιστρήσει από το αδιέξοδο που η ίδια κατασκεύασε, με τις δογματικές εμμονές και την απροσχημάτιστη αδιαλλαξία της.

*Δημοσιογράφος, συγγραφέας

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
Εστω και ως υπόθεση, ως σενάριο εργασίας η διαρροή της είδησης ότι ο Μακρόν εξετάζει το ενδεχόμενο παραίτησής του με τη βεβαιότητα ότι θα επανεκλεγεί στις πρόωρες εκλογές που θα ακολουθήσουν, είναι ενδεικτική...
Βραχυκύκλωμα στη Γαλλία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολυεπίπεδη και έμμονη ανευθυνότητα
Ο Τζ. Φ. Κένεντι, είχε κάνει μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση κάποτε. Η λέξη «κρίση» στα κινεζικά –είχε πει‒ αποτελείται από δύο ιδεογράμματα: το ένα αντιπροσωπεύει τον κίνδυνο και το άλλο αντιπροσωπεύει την...
Πολυεπίπεδη και έμμονη ανευθυνότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ανάπτυξη» με κάθε τρόπο;
Τι ακριβώς προτείνει ο ΣΕΒ ως μέσο αύξησης της παραγωγικότητας και της ανάπτυξης της οικονομίας; Να ακολουθήσουμε το τουρκικό παράδειγμα της θρησκευτικής οπισθοδρόμησης, του εθνικού φανατισμού, του πολιτικού...
«Ανάπτυξη» με κάθε τρόπο;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θα βάλει το τρίτο Μνημόνιο τέλος στα Μνημόνια;
Είναι έτοιμη η κυβέρνηση να καταθέσει έναν εθνικό οδικό χάρτη εξόδου από την κρίση; Να αποδεχτεί αποφάσεις για το χρέος που μέχρι πρότινος απέρριπτε; Να εφαρμόσει τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις; Αν είναι έτοιμη...
Θα βάλει το τρίτο Μνημόνιο τέλος στα Μνημόνια;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μετεκλογική Ελλάδα ως πολιτικό υποκείμενο
Μετά τη διεξαγωγή των εκλογών, η ελληνική κοινωνία ως πολιτική οντότητα εισέρχεται σε μια ιστορική φάση, κατά την οποία επαναπροσδιορίζεται η έννοια και η πράξη της πολιτικής εν γένει. Τα αποτελέσματα των...
Η μετεκλογική Ελλάδα ως πολιτικό υποκείμενο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και η αναποτελεσματική αντιμετώπισή της
Η μάχη για την αναχαίτιση των ενεργειακών αυξήσεων πρέπει να περιλαμβάνει ουσιαστικά μέτρα στο πλαίσιο εφαρμογής ενός στρατηγικού σχεδίου. Διότι εάν δεν αντιμετωπιστεί, αναπόφευκτα θα φέρει κοινωνικές...
Οι αιτίες της ενεργειακής ακρίβειας και η αναποτελεσματική αντιμετώπισή της

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας