• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 22.2°C / 29.2°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.0°C / 27.1°C
  2 BF
  59%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.0°C / 24.3°C
  1 BF
  72%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 14.9°C / 19.4°C
  1 BF
  70%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  0 BF
  77%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 24.8°C
  2 BF
  58%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.0°C / 21.2°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.8°C / 28.0°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.9°C / 25.9°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 28.3°C
  4 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 27.3°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  1 BF
  83%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 22.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 22.5°C / 27.3°C
  2 BF
  50%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  65%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.8°C / 29.0°C
  0 BF
  56%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.7°C / 25.6°C
  2 BF
  62%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  0 BF
  81%
AP Photo/Efrem Lukatsky
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ισορροπία του τρόμου και εφιαλτικές ανισορροπίες

 • A-
 • A+

Η εποχή του Ψυχρού Πολέμου ονομάστηκε σαν τέτοια επειδή στη μεταπολεμική περίοδο ήταν αδιανόητο να διεξαχθεί ένας μεγάλος θερμός πόλεμος. Διότι εάν ξέσπαγε τότε μια πολεμική σύρραξη Ανατολής-Δύσης, αυτή θα γινόταν αναπότρεπτα μέσω πυραύλων με πυρηνικές κεφαλές. Τούτο θα σήμαινε ακόμη και την ολική καταστροφή της υφηλίου.

Τα υφιστάμενα πυρηνικά όπλα επαρκούσαν (κι επαρκούν ακόμη) να καταστρέψουν ολόκληρη τη Γη, τον πλανήτη όπου όλοι μαζί συμβιώνουμε. Κι όχι για μία αλλά για πάνω από έξι φορές! Οι τότε δύο υπερδυνάμεις του πλανήτη, ΗΠΑ και ΕΣΣΔ, είχαν αναπτύξει το ίδιο πυρηνικό οπλοστάσιο και υπήρξε μια ισορροπία δυνάμεων που ονομάστηκε γι’ αυτό «ισορροπία του τρόμου». Ο τρόμος απέτρεπε κάθε σκέψη για πρόκληση μεγάλου πολέμου και οι ηγέτες του κόσμου γνώριζαν ότι τα οπλοστάσιά τους αυξάνονταν μόνο για να μην υπερέχει η αντίπαλη πλευρά.

Η υφήλιος βρέθηκε για πρώτη φορά στο κατώφλι μιας πυρηνικής καταστροφής στα 1963 με τη γνωστή κρίση της Κούβας. Η τότε σοβιετική υπερδύναμη αποπειράθηκε παρέμβαση στο μαλακό υπογάστριο της άλλης υπερδύναμης, των ΗΠΑ, επιχειρώντας να εγκαταστήσει πυρηνικούς πυραύλους στο έδαφος της Κούβας. Θα μπορούσε με τούτο να επιφέρει σε 10-15 λεπτά της ώρας ατομικό ή πυρηνικό πλήγμα στην καρδιά της Αμερικής.

Η αμερικανική ηγεσία έχασε φυσικά τον ύπνο της και αντέδρασε άμεσα και αποφασιστικά ώστε να σταματήσει τον σοβιετικό επεκτατισμό έναντι δε των ακτών της. Ο αείμνηστος Αμερικανός πρόεδρος Τζον Φ. Κένεντι πέτυχε μέσω απευθείας συνομιλιών να πείσει τον Ουκρανό (!) Σοβιετικό ηγέτη Νικίτα Χρουστσόφ για την ακύρωση του πυρηνικού σχεδίου της ΕΣΣΔ.

Ολόκληρη η ανθρωπότητα έζησε τότε μέρες αγωνίας έως ότου τα πολεμικά σοβιετικά πλοία έκαναν στροφή 180 μοιρών επιστρέφοντας μαζί με τις πυρηνικές κεφαλές στη Σοβιετική Ενωση. Ο Ψυχρός Πόλεμος όμως δεν σταμάτησε εκεί παρά την πρόσκαιρη βελτίωση των διεθνών σχέσεων.

Συνεχίστηκε σαν μια «άσφαιρη» εκδοχή σύγχρονης σκληρής πολεμικής αντιπαράθεσης με κύριο μέσο την κατασκοπία και την τεχνολογία. Στις μέρες μας μετεξελίχθηκε σ’ έναν υβριδικό λεγόμενο πόλεμο, ο οποίος διεξάγεται υπονομευτικά εκ των ένδον με ηλεκτρονικά όπλα και μέσω της ψηφιοποίησης στοιχείων του αντικειμένου και της χρήσης εικονικών παραστάσεων, συνδυαζόμενων τεχνολογικά με τη διάδοση προπαγανδιστικών «ειδήσεων».

Η αντιπαράθεση Δύσης και Ανατολής στο ουκρανικό ζήτημα, ΝΑΤΟ και Ρωσίας μάλλον, ξεκίνησε μέσω σχεδίων ενός υβριδικού πολέμου που εφάρμοζαν και οι δύο πλευρές. Η Ρωσία άρχισε προφανώς τη διεξαγωγή αυτού του πολέμου και η άλλη πλευρά την ακολούθησε λαμβάνοντας ανάλογα μέτρα αυτοάμυνας. Και όταν εξαντλήθηκαν οι τέτοιου είδους δυνατότητες, η ρωσική υπερδύναμη ξεκίνησε μια τεράστια πολεμική επιχείρηση κατάληψης πόλεων μέσα στην ουκρανική επικράτεια.

Πέραν των ολέθριων καταστροφών σε υλικές υποδομές και των μεγάλων ανθρώπινων απωλειών, από την εισβολή ρωσικών στρατευμάτων προήλθε μια σειρά απρόβλεπτων και ιδιαίτερα κρίσιμων ανισορροπιών στο παγκόσμιο γεωπολιτικό σύστημα. Λόγω των οποίων μπορεί να εμφανιστούν κλιμακώσεις ρήξεων σε λογής στρατιωτικά και διεθνοπολιτικά πεδία με τρομερές για τον κόσμο όλο συνέπειες. Κι ενώ η Κίνα, ως τρίτος πόλος πλέον, δεν έχει φανερώσει ακόμη τις γεωστρατηγικές κ.ά. βλέψεις της.

Η ουκρανική κρίση εμφανίζει ομοιότητες συνάμα και χαρακτηριστικά με την κρίση της Κούβας πριν από έξι δεκαετίες. Διαφέρει βεβαίως σημαντικά ως προς τους χειρισμούς και την αντιμετώπισή της. Το να δαιμονοποιεί η μία πλευρά την άλλη δεν συμβάλλει στο ελάχιστο για έξοδο από τον παραλογισμό αυτού του πολέμου στην Ουκρανία. Τον οποίο άρχισε η Ρωσία αλλά ευνοούσε η πλευρά των Δυτικών «προστατών» της Ουκρανίας, ενθαρρύνοντας την ηγεσία του Κιέβου σε κλιμάκωση της αντιπαράθεσης με τον πρόεδρο Πούτιν.

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί μεν δικαίωμα μιας ανεξάρτητης χώρας, όπως είχε δικαίωμα και η Κούβα το 1962 να εγκαταστήσει στο έδαφός της πυρηνικά όπλα. Η κάθε χώρα ωστόσο δεν δικαιούται να προβαίνει αυτοδυνάμως σε επιλογές που μπορεί να οδηγούν σε ολέθριες καταστάσεις, όπως αυτή που αντιμετωπίζουν οι άμαχοι και τα παιδιά στις ανηλεώς βομβαρδιζόμενες ουκρανικές πόλεις.

Είναι γι’ αυτό αδιανόητο σήμερα ο κορυφαίος ηγέτης των δυτικών δυνάμεων, πρόεδρος των ΗΠΑ Μπάιντεν να αποφεύγει τον διάλογο, τηλεφωνικά έστω, με τον Ρώσο ομόλογό του Πούτιν. Την ώρα δε που εκείνος βιώνει, απομονωμένος φευ (!), το στρες του πολέμου και μάλιστα έχοντας δίπλα του τα «κουμπιά» για την εκτόξευση τόσων χιλιάδων πυρηνικών κεφαλών.

Προς αποφυγή δε κάθε είδους παρεξηγήσεων, η άποψη τούτη δεν είναι του γράφοντος, ο οποίος τη διάβασε σε συνέντευξη του Ελληνοαμερικανού ναυάρχου Τζέιμς Σταυρίδη, πρώην επικεφαλής των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη**.

**Περιοδικό Der Spiegel /12.3.22, τ. 11, σελ. 15-17

*δημοσιογράφος


Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 28/03/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιταχυντής χειραφέτησης;
Η αντίδραση της Δύσης στην εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία λειτούργησε στη λογική της αυτοεκπληρούμενης προφητείας που επιταχύνει τη δυσμενή εξέλιξη την οποία υποτίθεται ότι αποσκοπεί να καθυστερήσει και...
Επιταχυντής χειραφέτησης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαφής οριοθέτηση
Το Ντονμπάς είναι σχεδόν υπό τον πλήρη έλεγχο της Μόσχας και όλα δείχνουν πως αν δεν υπάρξει κατάπαυση του πυρός ο επόμενος στόχος του Κρεμλίνου είναι η Οδησσός.
Σαφής οριοθέτηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αμφίπλευρη ασάφεια
Οι ΗΠΑ αργά ή γρήγορα θα πρέπει να διαμορφώσουν τους στόχους τους απέναντι στη Μόσχα με ευκρίνεια, ώστε να γίνουν αντιληπτοί και από το Κρεμλίνο και από τους Ευρωπαίους συμμάχους.
Αμφίπλευρη ασάφεια

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας