• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.1°C / 27.3°C
  3 BF
  52%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 23.6°C
  3 BF
  75%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 22.1°C / 25.0°C
  2 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.7°C / 23.0°C
  1 BF
  83%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.9°C / 19.4°C
  2 BF
  77%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  73%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  5 BF
  71%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.8°C / 23.9°C
  3 BF
  69%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.9°C
  3 BF
  69%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  3 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 24.7°C
  2 BF
  77%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  20°C 19.9°C / 22.3°C
  0 BF
  83%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.6°C / 22.7°C
  2 BF
  72%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.8°C
  2 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 26.5°C
  2 BF
  59%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  2 BF
  78%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.7°C
  2 BF
  89%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  1 BF
  81%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς»

 • A-
 • A+

«Σήμερα βρίσκομαι εδώ για να δω ποιοι από εσάς είστε φιλικά προσκείμενοι σε αυτή την επένδυση και, φυσικά, οι ψηφοφόροι σας στην τοπική κοινωνία, που σας έχουν εμπιστευτεί, σίγουρα θα λάβουν γνώση για το αν πραγματικά φροντίζετε να φέρετε επενδύσεις και όχι να δημιουργείτε προβλήματα. Και η πρώτη που θα το φροντίσει αυτό, θα είμαι σίγουρα εγώ και η διοίκηση της NU Aqua. Παρακαλώ πολύ, ας αφήσουμε τα τυπολατρικά και ας δούμε το όφελος αυτής της επένδυσης».

Το παραπάνω απόσπασμα θα μπορούσε να ανήκει σε κάποια ταινία πολιτικού θρίλερ. Ομως, η παραπάνω τοποθέτηση ανήκει σε εκπρόσωπο εταιρείας, την ήμερα που συζητείτο η αδειοδότησή της στο δημοτικό συμβούλιο. Με νουθεσίες αρχικά και, όταν αυτές απέτυχαν, με απειλές στη συνέχεια, προσπάθησε να μας υπενθυμίσει ότι στις μεγάλες επενδύσεις καλό είναι να κλείνουμε και λίγο τα μάτια μας στη νομιμότητα και τις διαδικασίες της.

Αλλωστε, όπως υποστήριξε, εμείς οι ιθαγενείς, που παίζουμε ακόμα με τα δόρατά μας, δεν έχουμε επενδύσει ποτέ πραγματικά λεφτά, όπως κάνουν οι ίδιοι, για να ξέρουμε πώς γίνεται. Σε ένα σοβαρό δημοτικό συμβούλιο, με την ολοκλήρωση της παραπάνω τοποθέτησης, τόσο η πρόεδρος όσο και το σύνολο των δημοτικών συμβούλων θα την καταδίκαζε και θα καλούσε την εκπρόσωπο να ανασκευάσει επί τόπου. Κάτι τέτοιο, όμως, στη δική μας περίπτωση δεν συνέβη ποτέ!

Ανθρωποι που για λιγότερο σημαντικά ζητήματα έχουν σηκώσει τη σημαία της επανάστασης, σιώπησαν επιδεικτικά, σε αυτόν τον άνευ προηγουμένου ευτελισμό μας.

Σε όλη τη διαδικασία της παροχής άδειας εμφιάλωσης του εργοστασίου της Pepsico Ηβη, οι δημοτικοί σύμβουλοι τριών παρατάξεων υπερψήφισαν, χωρίς να έχουν παραλάβει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τον φάκελο (έλειπαν 6 από τα 8 επισυναπτόμενα αρχεία!) και παρά το γεγονός ότι η ετικέτα που υποβλήθηκε για έγκριση στο δημοτικό συμβούλιο έχει παραλείψεις και λάθη.

Παρ’ όλο που η παράταξή μας (Επιλογή Ευθύνης) παρουσίασε τη σχετική νομοθεσία, υποδεικνύοντας στο σώμα τις αλλαγές που χρειάζονταν να γίνουν και επιχειρηματολογώντας στην κατεύθυνση της αναβολής του θέματος, η πλειοψηφία αποφάσισε να μη γίνουν τυπολάτρες και να παράσχουν την πολυπόθητη άδεια, όπως τη ζήτησε η εταιρεία.

Μάλιστα, ενώ στην αρχή της συζήτησης κάποιοι από τους συναδέλφους στις τοποθετήσεις τους έθεσαν το ζήτημα της αναβολής, καθώς δεν είχαν όλα τα έγγραφα στα χέρια τους, μετά την τοποθέτηση της εκπροσώπου, τάχθηκαν υπέρ της επένδυσης για το καλό του τόπου.

Με πρόσφατη απόφασή του, το Συμβούλιο της Επικρατείας ακύρωσε κατασκευαστικά έργα στον λιμένα του Πειραιά, θέτοντας την επένδυση πολλών εκατομμυρίων της COSCO σε αναζήτηση νέου πλάνου. Καθήκον των αιρετών οργάνων, (καθώς και του δημοτικού συμβουλίου) είναι η απόφαση συνεκτικού και ξεκάθαρου νομικού πλαισίου, με όχημα με το οποίο κάθε επενδυτικό σχήμα θα αναλαμβάνει συγκεκριμένες υποχρεώσεις και θα έχει διαφανή πορεία υλοποίησής τους.

Αν σε κάποιους ο δήμος μας φαντάζει ένας εξωχώριος παράδεισος, στον όποιον, για χάρη του κέρδους, κάθε απαίτηση μιας επιχείρησης θα γίνεται δεκτή, θα πρέπει να τους ενημερώσουμε ότι δεν είμαστε όλοι «ιθαγενείς». Μεγάλα λόγια, δειλές σιωπές. Δύσκολη η ειλικρίνεια. Θράσος όλοι, θάρρος ελάχιστοι.

*Δημοτικός σύμβουλος Λουτρακίου, με την παράταξη «Επιλογή Ευθύνης»

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα Μνημόνιο αλλιώτικο από τα άλλα
Οι υπογραφές που θα μπουν στο «σχέδιο ανάκαμψης» θα το μετατρέψουν αυτόματα σε οικειοθελές Μνημόνιο, με αναγκαστικό και δεσμευτικό χαρακτήρα και για τις επόμενες κυβερνήσεις.
Ενα Μνημόνιο αλλιώτικο από τα άλλα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ας κλείσουν λοιπόν όλες οι μικρές επιχειρήσεις
Η εμμονική εστίαση στην αναποτελε­σματικότητα των πολύ μικρών επιχειρήσεων αγνοεί την ιστορική εξέλιξη της επιχειρημα­τικότητας στην Ελλάδα και δεν λαμβάνει υπόψη τις πολλαπλασια­στικές συνέπειές της στο...
Ας κλείσουν λοιπόν όλες οι μικρές επιχειρήσεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το αδιέξοδο του καπιταλισμού των μετόχων
Ο πρωθυπουργός της χώρας δεν έχει διλήμματα. Αυτός και η κυβέρνησή του ανοίγουν λεωφόρους στους... μετόχους και πετούν στα χαντάκια όλους τους υπόλοιπους. Αυτή η καταστροφική βεβαιότητα, όμως, οδηγεί τη χώρα...
Το αδιέξοδο του καπιταλισμού των μετόχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια πορεία που οδηγεί στα βράχια
Το έργο το έχουμε ξαναδεί: χαμηλά επιτόκια, υπερδανεισμός, αβεβαιότητα λόγω ενός ασταθούς οικονομικού περιβάλλοντος, τράπεζες που κινούνται στην κόψη του ξυραφιού.
Μια πορεία που οδηγεί στα βράχια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μαθήματα από τη χρεοκοπία της Thomas Cook
Κολοσσοί σαν την Thomas Cook με τις ευλογίες των κυβερνήσεων έγιναν... απαραίτητοι. Τις τελευταίες δεκαετίες, η εξάρτηση του ελληνικού τουρισμού από τις πολυεθνικές του τουρισμού γιγαντώθηκε και η τύχη του...
Μαθήματα από τη χρεοκοπία της Thomas Cook
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ
Το «όλο γλύκα» σκηνικό κατά τις πρώτες 100 ημέρες της Ν.Δ. δεν μας εμποδίζει να δούμε καθαρά ότι η κυβέρνηση αποφάσισε μια νέα εσωτερική υποτίμηση στους μισθούς για να τονώσει (;) τις επενδύσεις.
Το (νέο) εργασιακό τούνελ μετά το τούνελ

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας