• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 12.6°C / 15.7°C
  2 BF
  82%
 • Θεσσαλονίκη
  Αραιές νεφώσεις
  12°C 9.7°C / 13.4°C
  2 BF
  88%
 • Πάτρα
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.3°C / 15.5°C
  2 BF
  75%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  11°C 9.9°C / 10.5°C
  1 BF
  85%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  1 BF
  87%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  10°C 9.0°C / 10.0°C
  2 BF
  85%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.4°C
  1 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 11.8°C / 11.8°C
  2 BF
  86%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 13.2°C / 15.8°C
  4 BF
  74%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  11°C 11.2°C / 11.2°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  15°C 12.7°C / 15.4°C
  3 BF
  74%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  12°C 12.3°C / 12.3°C
  1 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 15.4°C / 15.4°C
  4 BF
  85%
 • Λάρισα
  Ασθενής ομίχλη
  11°C 10.9°C / 12.8°C
  0 BF
  100%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 9.5°C / 12.8°C
  1 BF
  89%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 12.8°C / 13.8°C
  1 BF
  84%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 15.0°C
  0 BF
  90%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 12.1°C / 12.1°C
  1 BF
  93%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.7°C / 12.8°C
  1 BF
  99%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  8°C 7.8°C / 7.8°C
  0 BF
  88%

«Ναι» στην πρόταση της κυβέρνησης

 • A-
 • A+

Πολλοί σύντροφοι και φίλοι είτε επικροτούν είτε επικρίνουν την απόφαση της πλειοψηφίας των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ -και εμού προσωπικά- να ψηφίσει την πρόταση της κυβέρνησης προς τους θεσμούς.

Περιεκτικά, χωρίς υπεκφυγές, θα παρουσιάσω τις θέσεις μου όπως τις ανέπτυξα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ το πρωί της Παρασκευής.

1. Στους πέντε μήνες διακυβέρνησης έγιναν λάθη, κυρίως όσον αφορά την ένταση της διαπραγμάτευσης, όταν ακόμη οι αντίπαλοί μας δεν είχαν συνέλθει από την εκλογική μας νίκη. Οπως, επίσης, ότι δεν επιβάλαμε τον έλεγχο της κίνησης κεφαλαίων 1-2 μήνες νωρίτερα για τις αδικαιολόγητα μεγάλες αναλήψεις και τις εξαγωγές κεφαλαίων στο εξωτερικό.

2. Δεν προετοιμάστηκε επαρκώς το κόμμα και κυρίως η πλευρά εκείνη που βλέπει έξοδο από το ευρώ, για να σχεδιάσει την αντιμετώπιση των τεχνικών, κυρίως όμως των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών μεγάλων προβλημάτων που θα ανέκυπταν.

3. Σήμερα βρισκόμαστε αντιμέτωποι μπροστά στον ωμό εκβιασμό των πιστωτών για να παραδοθούμε πλήρως ή να μας σπρώξουν σε άτακτη χρεοκοπία, με συνέπεια την πρωτοφανή δυστυχία του ελληνικού λαού.

4. Οπως ήλθαν τα πράγματα, οδηγούμαστε σε έναν επώδυνο συμβιβασμό. Θα είναι ένα νέο Μνημόνιο, αν δεν γίνουν δεκτές οι συνοδευτικές μας προτάσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους, την άμεση παροχή ρευστότητας και τη ροή κεφαλαίων για την αναπτυξιακή πορεία της χώρας

5. Τι να κάνουμε;

• Να κρατήσουμε όρθια την πρώτη αριστερή κυβέρνηση της Ελλάδας, να αποτρέψουμε τη λογική της «αριστερής παρένθεσης», που με κάθε αθέμιτο μέσο χρησιμοποίησε η πολιτική και οικονομική ελίτ της χώρας και της Ευρώπης.

• Να μην ξεπλύνουμε το ανυπόληπτο πολιτικό σύστημα, ούτε να μπούμε στο κάδρο τους με συμμαχίες και συγκυβερνήσεις. Για να αποφύγουμε αυτή την αυτοκτονία χρειάζεται η συστράτευση όλων των δυνάμεων του κόμματος, κρατώντας και παλεύοντας τις πολιτικές τους θέσεις εντός του κόμματος.

• Να κυβερνήσουμε στη βάση ενός αριστερού αποτελεσματικού προγράμματος, όπου θα δείξουμε τη θέλησή μας και θα σφραγίσουμε την εποχή μας ως εποχή των μεγάλων αριστερών μεταρρυθμίσεων, σε ζητήματα που απαιτούν διακαώς οι πολίτες και που ακουμπούν και την ηθική τους διάσταση, όπως η διαπλοκή, η διαφθορά, η πάταξη της φοροδιαφυγής, η ασυδοσία των καναλιών, η αναζήτηση των χαριστικών δανείων, η εξακρίβωση των λιστών Λαγκάρντ κ.λπ., το άνοιγμα σκανδάλων και η επιβολή αυστηρών ποινών όπως Siemens, εξοπλιστικά κ.λπ. Η βαθιά μεταρρύθμιση του κράτους, η κοινωνική προστασία των κοινωνικά αδύναμων, καθώς και να μπουν οι βάσεις για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Δηλώνω ότι αν σε 4-5 μήνες δεν ξεδιπλωθεί σε βάθος και με συγκεκριμένα αποτελέσματα η αριστερή πολιτική της κυβέρνησης, δεν θα έχω άλλο δρόμο παρά να παραιτηθώ από βουλευτής.

Τέλος, απαιτείται η ανασυγκρότηση του κόμματος. Η πλήρης δημοκρατία, η οριζόντια και η κάθετη ενεργοποίηση των μελών προς την κοινωνία, η παρότρυνση για συμμετοχή των εργαζομένων, των νέων, των επιστημόνων, των πολιτών που θέλουν να δουλέψουν μαζί μας στη γειτονιά, στους χώρους εργασίας, στα σχολεία.

Κάθε μέρα, η κάθε οργάνωση ας βάζει τη δική της σφραγίδα, όπως άλλωστε δείξαμε στο δημοψήφισμα, υπερβαίνοντας τους εγχώριους και Ευρωπαίους θεούς και δαίμονες, που βυσσοδομούσαν εναντίον της θέλησης του ελληνικού λαού.

* βουλευτής Ηλείας του ΣΥΡΙΖΑ

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
Τον Αύγουστο του 2018 ο κύκλος της δημοσιονομικής προσαρμογής έκλεισε. Η πρώτη μάχη κερδήθηκε. Για να ακολουθήσει η αμέσως επόμενη. Σκληρότερη. Η οικοδόμηση της Ελλάδας της νέας εποχής. Ανασηκώνοντας το κεφάλι...
Για την Ελλάδα της νέας εποχής, για την Αριστερά της εποχής μας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δεύτερη φορά... για να πάω πού;
Πάντως, οι Ελληνες ψηφοφόροι αποφάνθηκαν την 20ή Σεπτεμβρίου. Επιβράβευσαν τα κυβερνητικά πεπραγμένα της περιόδου Φεβρουαρίου-Αυγούστου, όντας επαρκώς ενημερωμένοι για την υποβάθμιση της οικονομίας, της...
Δεύτερη φορά... για να πάω πού;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αναζήτηση συγκλίσεων αφορά ολόκληρη την κοινωνία
Η συμφωνία που επιβλήθηκε στην κυβέρνηση από τον εκβιασμό των δανειστών αποτελεί μια ήττα για την Αριστερά. Μια ήττα μάλιστα που ο αντίκτυπός της υπερβαίνει τα όρια του ΣΥΡΙΖΑ και τα σύνορα της Ελλάδας και...
Η αναζήτηση συγκλίσεων αφορά ολόκληρη την κοινωνία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αριστερή παρένθεση και κυβέρνηση ενότητας
Το αφήγημα περί αριστερής παρένθεσης συνδέεται με το αφήγημα περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας. Η αριστερή παρένθεση, που ως θεωρία ακούστηκε αμέσως μετά τις εκλογές, εκφράζει τις επιθυμίες των εγχώριων...
Αριστερή παρένθεση και κυβέρνηση ενότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
Αυτές τις ημέρες κορυφώνεται το δράμα που παίζεται σε βάρος της χώρας μας, «στιγμή» (με την εγελιανή έννοια του όρου) που θα απαντήσει στο ερώτημα: υποτέλεια ή εθνική ανεξαρτησία και προοδευτική πορεία με...
Και τώρα τι; Μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοσιαλδημοκρατία: ο μεγάλος απών
Η νίκη ΣΥΡΙΖΑ, υπό κάποιες προϋποθέσεις, μπορεί να συμβάλει στην ανακατανομή ισχύος στην Ευρώπη, να αποτελέσει αφετηρία για ευρύτερη ανασυγκρότηση και επανίδρυση της ευρωζώνης. Υπό κάποιες άλλες προϋποθέσεις,...
Σοσιαλδημοκρατία: ο μεγάλος απών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας