• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.5°C / 25.1°C
  1 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  23°C 19.6°C / 24.6°C
  2 BF
  61%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 21.0°C / 24.8°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  21°C 19.9°C / 20.5°C
  2 BF
  62%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  22°C 19.9°C / 22.0°C
  1 BF
  64%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 18.4°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.8°C / 25.4°C
  2 BF
  91%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 19.6°C / 23.9°C
  1 BF
  60%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 25.8°C
  0 BF
  88%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 22.3°C
  0 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  73%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  2 BF
  49%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 20.6°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.9°C
  2 BF
  50%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  2 BF
  82%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.7°C / 23.9°C
  2 BF
  79%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.5°C / 18.5°C
  0 BF
  62%
AP Photo/Valentina Petrova
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «ανταρτοπόλεμος» του Πούτιν στις ΗΠΑ

 • A-
 • A+

Εάν προσπερνούσαμε τις συμβατικές πολιτικές εκδοχές και στρατιωτικές αναλύσεις για τις επιχειρήσεις στην Ουκρανία, θα μπορούσαμε να συμπεράνουμε, με βάση την πραγματικότητα στο πεδίο της μάχης αλλά και τα κίνητρα της εισβολής, ότι ο τρόπος διεξαγωγής και ο χαρακτήρας του πολέμου αυτού αποτελούν μια επέκταση της ανάλυσης του Καρλ Σμιτ για τον Αντάρτη και τις εκτιμήσεις του για τους πολέμους μετά την αμερικανική παντοδυναμία στο πέρας του Β' Παγκοσμίου Πολέμου – πως μοιάζει ο πόλεμος αυτός με έναν ευρύτερα εννοούμενο «ανταρτοπόλεμο».

Στις οξυδερκείς γεωπολιτικές αναλύσεις του, ο ικανός τούτος (πλην ναζιστής αρχικά) νομομαθής διέγνωσε πως με την επέκταση της κυριαρχίας και του ελέγχου των ΗΠΑ –ή ακόμη και υπερεθνικών οντοτήτων (βλέπε Ε.Ε.)– δυνητικά σε όλα τα κράτη του κόσμου η μορφή κήρυξης και διεξαγωγής του πολέμου άλλαξε ριζικά, καθώς το Δίκαιο κρίνεται και διανέμεται μονομερώς. Εξ ου και ο Ρεϊμόν Αρόν σχολιάζοντας βάπτισε τον σμιτιανό «αναρτοπόλεμο» πόλεμο «των φτωχών λαών». Βασικός άξονάς του είναι: Ανορθόδοξο εναντίον Συμβατικού, με τη δύναμη του πρώτου να «καθορίζεται από τη δύναμη και τη σημασία του Συμβατικού στο οποίο αντιτίθεται». Κύριος άξονας, η πραγματική ή συμβολική «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» που θεμελιώνει και επιβάλλει στους άλλους η κρατούσα αρχή (βλέπε ΗΠΑ).

Αίφνης, υπό τον έλεγχο της εφαρμογής της παγκόσμιας κατάστασης εξαίρεσης, η πρωτοβουλία για την έναρξη μιας σύρραξης, είτε προέρχεται από την ελέγχουσα αρχή είτε από τους αντιπάλους της, έχει τα χαρακτηριστικά μιας τοπικής εσωτερικής σύρραξης. Σαν να ξεσπά μία στάση, ένας «ανταρτοπόλεμος», όχι μόνον υπό την έννοια του πολέμου τριβής ή μόνον της αναμέτρησης τακτικών και άτακτων δυνάμεων, τον οποίο η κρατούσα δύναμη καλείται να καταστείλει. Αλλωστε και η Ιστορία έχει δείξει πως όλες οι συρράξεις από την Κορέα έως το Ιράκ, τη Σομαλία, την Υεμένη, τη Συρία κ.λπ. είχαν όλα αυτά τα χαρακτηριστικά του «ανταρτοπόλεμου».

Με σαφές το πλαίσιο τούτο, μπορούμε να δούμε πως και η σύρραξη στην Ουκρανία είναι στην ουσία ένας «ανταρτοπόλεμος» της Ρωσίας προς την κραταιά Δύση, της οποίας αποτελεί τρόπον τινά «περιφέρεια», καίτοι προβάλλει ως στρατιωτική υπερδύναμη. Είναι απλά η μόνη δυνατότητα αντίδρασης που της απέμεινε έπειτα από την κατάρρευση του ανατολικού μπλοκ. Ο πόλεμος τούτος δεν είναι αμυντικός: σε μια παγκοσμιοποιημένη κοινωνία στρατηγικού και γεωπολιτικού ελέγχου, η όποια αντίδραση ισοδυναμεί με «στασιασμό» ενάντια στο σύστημα τούτο και κάθε πολεμική αντιπαράθεση μοιάζει με «αντάρτικο» κατά του στρατηγικού status. Είναι σαν ο ξεσηκωμός και η αντίσταση μιας επιμέρους εθνότητας ή μειονότητας απέναντι στις τακτικές δυνάμεις που ελέγχουν μία επικράτεια.

Αλλωστε στην αντίληψη της παγκοσμιοποιημένης κοινωνίας οι έννοιες του «εντός» και «εκτός», του «συνόρου» και της «επικράτειας», έχουν καταργηθεί. Για μια ηγεμονική δύναμη, όπως οι ΗΠΑ, τα σύνορα και η επικράτειά της, για να θυμηθούμε τον Ζ. Μπάουμαν, είναι «ρευστά» και μετατίθενται διαρκώς. Το ίδιο και ποιος αποτελεί τμήμα και ποιος όχι, ποιος είναι μέσα και ποιος έξω, πότε και πώς. Εξαφνα, για ΗΠΑ και Ε.Ε., κατά συνθήκην η Ουκρανία είναι ταυτόχρονα εξωτερική και εσωτερική επικράτεια, οι πρόσφυγές της «εσωτερικοί», ενώ ως εκτός Ε.Ε. μετανάστες ήταν «εξωτερικοί» και υπόκειντο σε περιορισμούς και ελέγχους.

Ακόμη και ο τρόπος που οι ΗΠΑ διεξάγουν τους πολέμους τους θυμίζει αντίδραση του κυρίαρχου κράτους απέναντι σε έναν «ανταρτοπόλεμο». Η διαμεσολαβημένη αντιμετώπισή του ως «ανταρτοπόλεμου» by proxy (δι’ αντιπροσώπων) με μια χορεία από κράτη-δορυφόρους θυμίζει τον τρόπο που οι αποικιοκράτες (Γαλλία, Βρετανία) αντιμετώπιζαν τις ντόπιες εξεγέρσεις, όχι μόνο με τα δικά τους και μεταφερόμενα στρατεύματα, αλλά διά της μίσθαρνης και αλλοτριωμένης ντόπιας πολιτοφυλακής και αστυνομίας, τους γηγενείς στρατιώτες που έχουν καταταγεί στις δυνάμεις τους για να πολεμήσουν ενάντια στους ομοεθνείς και ομοδόξους τους.

Ομως, στον κατά Μάρτιν Χάιντεγκερ «Ολικό Πόλεμο» (Μαύρα Τετράδια), αυτός δεν αποτελεί μια συνέχεια της πολιτικής, ούτε και μια συνέπειά της, αλλά μάλλον μια «μεταμόρφωσή της». Υπό το κράτος του, οι αποφάσεις της πολιτικής είναι απρόβλεπτες και αβυθομέτρητες. Εκεί δεν υπάρχουν πλέον νικητές και ηττημένοι, ούτε πλήρης χώρος για ειρήνη, γιατί η παγκόσμια κυριαρχία διαγιγνώσκει παντού και για το παραμικρό μια διασάλευσή της.

* δημοσιογράφος, διδάκτορας Γλωσσολογίας, Φιλοσοφίας 

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέντε μήνες πολέμου
Πέντε μήνες πολέμου δεν οδήγησαν στην απομόνωση της Ρωσίας και στον υποβιβασμό της σε κράτος-παρία και έτσι τίθεται το εύλογο ερώτημα αν οι όποιες κυρώσεις μπορούν να είναι αποτελεσματικές σε συνθήκες...
Πέντε μήνες πολέμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η ειρηνική λύση αξιώνει κατανόηση των αιτίων
Το κακό είναι ότι ένας αδικαιολόγητος πόλεμος επιλογών και πολλών παραγόντων, περιλαμβανομένης της Δύσης, μεταμορφώνεται σε πόλεμο εμμονών χωρίς τέλος και δίχως να έχουν αποτιμηθεί οι επιπτώσεις του για την...
Η ειρηνική λύση αξιώνει κατανόηση των αιτίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
Αν οι ΗΠΑ βλέπουν έναν επικίνδυνο νεοϊμπεριαλισμό του 21ου αιώνα στην πολιτική του Κρεμλίνου, η Ρωσία βλέπει τον κίνδυνο να συρρικνωθεί η επικράτεια και η επιρροή της στα σύνορα που είχε τον 17ο αιώνα...
Προς ανεξέλεγκτη κλιμάκωση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Παλινόρθωση ή διάλυση;
Η Μόσχα δεν διεκδικεί την κυρίαρχη, αν όχι την αποκλειστική, επιρροή στην πρώην ΕΣΣΔ μόνον ως κληρονομιά της αυτοκρατορικής της παντοδυναμίας, αλλά και ως εγγύηση ότι η Ρωσία δεν θα έχει την τύχη της ΕΣΣΔ.
Παλινόρθωση ή διάλυση;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τέλος εποχής…
Αν σήμερα επικρατεί στη Γηραιά Ηπειρο μια ατμόσφαιρα πανικού, εύκολα μπορούμε να φανταστούμε την κοινωνική και πολιτική αποσταθεροποίηση της Ε.Ε. στα τέλη του 2022 - αρχές 2023.
Τέλος εποχής…
ΑΠΟΨΕΙΣ
10 φοβερά αριστερά επιχειρήματα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση
Είμαι απογοητευμένη, θυμωμένη και, ως εκ τούτου, συχνά σαρκαστική. Όμως ναι, έχω το δικαίωμα να είμαι έτσι. Και ναι, χρησιμοποιώ αυτήν την ανάρτηση για να διοχετεύσω την απογοήτευση και τον θυμό μου.
10 φοβερά αριστερά επιχειρήματα ενάντια στην ουκρανική αντίσταση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας