• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.1°C / 34.0°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.6°C / 34.8°C
  2 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 34.3°C
  1 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 31.9°C
  3 BF
  39%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.0°C / 35.5°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.6°C
  2 BF
  34%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  2 BF
  33%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 31.0°C
  4 BF
  51%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 27.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.4°C
  3 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.7°C / 30.7°C
  3 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  3 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 32.3°C
  0 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 33.3°C
  2 BF
  32%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  2 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.7°C / 32.8°C
  2 BF
  23%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.3°C / 29.9°C
  2 BF
  56%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.7°C / 31.7°C
  3 BF
  58%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  54%
Dreamstime.com
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Για μια νέα εποχή ενεργειακής αυτονομίας

 • A-
 • A+
H χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης, η επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία, καθώς και η επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι θέσεις που μετά το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ικανοποιούν απόλυτα τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τους πολίτες των λιγνιτοφόρων περιοχών και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ.

Στις 9 του Μάρτη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως η χώρα χρειάζεται άμεσο επανασχεδιασμό της εθνικής ενεργειακής στρατηγικής. Αιτία είναι οι ολέθριες συνέπειες που προκάλεσε στη χώρα η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ελληνικός λαός πληρώνει και θα συνεχίσει να πληρώνει, όσο η Νέα Δημοκρατία παραμένει στην κυβέρνηση, πολύ ακριβά τις ιδεολογικές μονομέρειες, τους νεοφιλελεύθερους δογματισμούς και τις ταξικές προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν μια παράταξη η οποία με τον σημερινό της αρχηγό απομακρύνθηκε από τις αρχές και τις αξίες του πρώιμου μεταπολιτευτικού συντηρητισμού και έφτασε -για πολλούς ξεπέρασε- τις ακρότητες της οικονομικής θεωρίας του θατσερισμού.

Εχοντας ως κεντρικό δόγμα την πλήρη ανυπαρξία κρατικού παρεμβατισμού στη λειτουργία της αγοράς και κυρίως στις κερδοφορίες των ολιγοπωλίων πίστεψαν ότι με την ιδιωτικοποίηση της ενέργειας όλοι θα ωφεληθούν ή τουλάχιστον τα πλατιά κοινωνικά στρώματα δεν θα ζημιωθούν τόσο ώστε να θιγεί σημαντικά η πολιτική απήχηση της Δεξιάς. Το αποτέλεσμα ήταν να σκαρφαλώσει σε πρωτόγνωρα επίπεδα η ακραία ενεργειακή φτώχεια που μαστίζει σήμερα ένα μεγάλο κομμάτι της ελληνικής κοινωνίας.

Η ταυτόχρονη ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ και των δικτύων της, ως μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου το οποίο θα παρέδιδε την ενέργεια σε επιχειρηματικούς ομίλους, που διαχρονικά διάκεινται φιλικά προς τη συντηρητική παράταξη, αποτελεί εξοφλούμενο γραμμάτιο των προσπαθειών που κατέβαλαν στις προηγούμενες εκλογές για να αναρριχηθούν στην κυβέρνηση.

Σημαντικό όπλο στη φαρέτρα τους αποτέλεσε ο ολοκληρωτισμός των μέσων μαζικής ενημέρωσης που έχουν στα χέρια τους. Αυτό που γίνεται τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας ξεπερνάει τις ανεκτές καθεστωτικές νοοτροπίες και αγγίζει τα όρια της στρατευμένης προπαγάνδας, στην οποία μεταξύ των άλλων ανατέθηκε η συστηματική και υποβολιμαία απαξίωση της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού.

Μ’ αυτό τον τρόπο στήθηκε ένα ενεργειακό σκηνικό που μετέτρεψε την ασφάλεια τροφοδοσίας της χώρας σε επιχειρηματικό παιχνίδι ανεξέλεγκτης κερδοφορίας και δοθείσης της ευκαιρίας του πολέμου στην Ουκρανία κατέληξε σε αισχροκέρδεια που ενθυλακώνει και τα τελευταία χρήματα που απέμειναν στις τσέπες του ελληνικού λαού.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, διαβλέποντας την επερχόμενη κοινωνική κρίση που ήδη μετατρέπεται σε ανθρωπιστική, δημοσιοποίησε με σαφήνεια και κατηγορηματικό τρόπο τον σχεδιασμό του για την ολική επαναφορά της ενεργειακής αυτονομίας και τη διάλυση όλων εκείνων των συμφερόντων που προσπαθούν να επιβάλουν στη χώρα και τους πολίτες της μια ιδιότυπη ενεργειακή και οικονομική ομηρία.

Οι θέσεις του για την ενεργειακή αυτάρκεια όπως η χρονική μετάθεση της απολιγνιτοποίησης, η επανέναρξη δραστηριότητας στα λιγνιτικά πεδία καθώς και η επαναφορά του δημόσιου και κοινωφελούς χαρακτήρα της ΔΕΗ είναι θέσεις που μετά το φιάσκο της κυβέρνησης Μητσοτάκη ικανοποιούν απόλυτα τη συντριπτική πλειονότητα των καταναλωτών ηλεκτρικής ενέργειας, τους πολίτες των λιγνιτοφόρων περιοχών και τους εργαζόμενους της ΔΕΗ με τη μεγάλη ιστορία και την τεράστια προσφορά στην πατρίδα μας.

Είναι ένα σχέδιο ανασυγκρότησης και ανάτασης της εθνικής μας οικονομίας που θα ξαναδώσει την ευκαιρία στο σύνολο της ελληνικής επιχειρηματικότητας και σε κάθε Ελληνα ξεχωριστά να ξεδιπλώσει τη δημιουργικότητά του πατώντας σε έναν ασφαλή πυλώνα, τη φθηνή ενέργεια που παράγεται με εγχώριο καύσιμο, από μια δημόσια επιχείρηση που διαμορφώνει ως ο κατ’ εξοχήν εθνικός ενεργειακός παίκτης σταθερές και χαμηλές τιμές.

Η καταλυτική παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα τη στιγμή που η κυβέρνηση παραπαίει στον απόηχο μιας αποτυχημένης ενεργειακής πολιτικής είναι καταφύγιο και λιμάνι σιγουριάς και σταθερότητας, που στέλνει μήνυμα ελπίδας και προοπτικής για να τα καταφέρουμε και να επανέλθουμε ξανά σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης.

*Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και στημένο το παιχνίδι για τη ΔΕΗ
Η επιχειρούμενη βίαιη μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή είναι πλήρως απρογραμμάτιστη και χωρίς σχέδιο, με κίνδυνο η Δυτ. Μακεδονία να γνωρίσει την κοινωνική και οικονομική καταστροφή.
Αυταρχικό, αντιδημοκρατικό και στημένο το παιχνίδι για τη ΔΕΗ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επιτέλους δικαίωση - από το φόβο βέβαια
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, από την οργή του κόσμου και το φόβο ότι δεν θα έχουμε ρεύμα, αναγκάστηκε να ακυρώσει τη βίαιη απολιγνιτοποίηση και να ανοίξουν όλες οι λιγνιτικές μονάδες τις οποίες έκλεισε άρον-άρον και...
Επιτέλους δικαίωση - από το φόβο βέβαια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
Η απολύτως αποτρόπαια και καταδικαστέα πολεμική εισβολή στην Ουκρανία ήταν εξ αρχής πασιφανές ότι θα προκαλούσε την ψυχική και πολιτική απομάκρυνση της Ευρώπης από τη Ρωσία.
Πλήρης εξωτερική εξάρτηση ή ενίσχυση ενεργειακής αυτάρκειας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την απολιγνιτοποίηση
Το σχέδιο της «δίκαιης μετάβασης» για την απολιγνιτοποίηση της χώρας πρέπει πάση θυσία να ακυρωθεί τώρα.
Για την απολιγνιτοποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας