• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.6°C / 27.9°C
  3 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.9°C / 25.6°C
  4 BF
  52%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 23.0°C / 27.1°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  88%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.0°C / 23.5°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.4°C / 18.7°C
  2 BF
  52%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  62%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 26.1°C
  3 BF
  54%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  3 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.6°C / 26.7°C
  2 BF
  57%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  3 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 23.4°C
  2 BF
  78%
 • Λαμία
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 22.3°C / 26.6°C
  2 BF
  58%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  0 BF
  83%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 25.7°C
  2 BF
  52%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  61%

Η ίδια η κυβέρνηση, την επομένη του δημοψηφίσματος, μαζί με την 5η φάλαγγα των προθύμων, έσπευσε να βαφτίσει το ΟΧΙ του λαού ΝΑΙ

AP Photo/Thanassis Stavrakis

ΟΧΙ στο ευρωατλαντικό ιουλιανό πραξικόπημα!

 • A-
 • A+

Το μείζον, που δεν τόλμησε να θέσει η κυβέρνηση ως ερώτημα στο δημοψήφισμα, το έθεσαν ωμά, εκβιαστικά και απροκάλυπτα οι κορυφαίοι γραφειοκράτες της Ε.Ε. και οι ηγέτες των ισχυρότερων χωρών, με τη χονδροειδή έπαρση του αποικιοκράτη. Ορισαν λοιπόν αυτοί το περιεχόμενο του ερωτήματος του δημοψηφίσματος ως ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ και στην Ε.Ε., νομίζοντας ότι (σε συνδυασμό με την τρομοκρατία τραπεζών και ΜΜΕ) θα κάμψουν τον λαό!

Ο λαός σήκωσε το γάντι στην ιταμή πρόκληση και απάντησε με αγέρωχη αξιοπρέπεια στη θρασύτατη κατάργηση της κυριαρχίας του, με σαφέστατους όρους ρήξης και όχι υποταγής, παραμερίζοντας τα άκυρα και παρελκυστικά αδιέξοδα φυγομαχούντων.

Τόσο στην Ουκρανία όσο και στην περιφέρεια της ευρωζώνης, έχουμε έναν πόλεμο που εξαπολύει ο ίδιος άξονας, απ’ όπου δεν υπάρχει άλλος δρόμος διαφυγής, εκτός από αυτόν της συντριβής-παράδοσης ενός εκ των αντιμαχομένων. Στον πόλεμο, οι αντιμαχόμενοι χρησιμοποιούν όλα τα μέσα για να κατατροπώσουν τον αντίπαλο.

Οταν είναι δυσδιάκριτα τα όρια μεταξύ πολιτικής και πολέμου, νικά όποιο στρατόπεδο συγκροτείται σε οργανωμένο μέτωπο, με σαφείς σκοπούς και προοπτική που την επιβάλλει με όλα τα μέσα, κατακτώντας τη στρατηγική πρωτοβουλία των κινήσεων. Σκοπούς και προοπτική που εδράζονται στη σαφή διάγνωση της κατάστασης, στην επίγνωση όλου του φάσματος των πιθανών και απίθανων κινήσεων του αντιπάλου, ώστε να διαθέτουν έτοιμες εναλλακτικές και αιφνιδιαστικές-ασύμμετρες κινήσεις, με ισχυρά ερείσματα εντός και εκτός της χώρας και την αντίστοιχη οργανωμένη μαζική κινητοποίηση. Μόνον αυτό το στρατόπεδο-μέτωπο μπορεί να γίνει πόλος έλξης με όρους ηθικοπολιτικής ηγεμονίας, να αδρανοποιήσει ή/και να καθυποτάξει τις αμφιταλαντευόμενες μάζες, ώστε τελικά να νικήσει.

Εδώ δεν έχουν θέση εν λευκώ αναθέσεις και «μυστική διπλωματία» πίσω από την πλάτη του λαού. Ποιος ετοιμάζει τον λαό γι’ αυτά που έρχονται; Μέχρι στιγμής, το μαύρο στρατόπεδο-μέτωπο του «Ανήκομεν εις την Δύσιν», παίζει χωρίς ουσιαστικό αντίπαλο.

Η ίδια η κυβέρνηση, την επομένη του δημοψηφίσματος, μαζί με την 5η φάλαγγα των προθύμων, έσπευσε να βαφτίσει το ΟΧΙ του λαού ΝΑΙ. Η ευρεία εντολή των 251 καθεστωτικών «ναι», με την οποία ο κ. Τσίπρας εξουσιοδοτήθηκε από τη Βουλή να διαπραγματευτεί την ατιμωτική συμφωνία άνευ όρων παράδοσης στους δανειστές, αποτέλεσε την τελική πράξη ακύρωσης του «πρώτη φορά αριστερά», που σηματοδοτεί τον ιδεολογικό, πολιτικό και ταξικό χαρακτήρα του πραξικοπήματος, με τη συνέργεια του μετώπου του ηττημένου ΝΑΙ! Αυτό το πραξικόπημα, αυτή η πρωτοφανής ταπείνωση του λαού, δεν θα περάσει.

Ο άξονας έχει ενεργοποιήσει το δοκιμασμένο πακέτο πολιτικών, προπαγανδιστικών και πολεμικών τεχνολογιών χειραγώγησης. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του διαπομπεύονται ασυστόλως και μεθοδευμένα ως αφερέγγυοι «παρίες», επικίνδυνοι, «προδότες» της εμπιστοσύνης του άξονα, όπως ο Μιλόσεβιτς, ο Καντάφι κ.ο.κ.

Στο πρόσωπό τους ο άξονας θέλει να τιμωρήσει και να ταπεινώσει περαιτέρω τον λαό μας. Οι μηχανισμοί (κρατικοί, διακρατικοί και παρακρατικοί) του ευρωατλαντισμού, προς το παρόν, βολεύονται με το κοινοβουλευτικό πραξικόπημα, κρατώντας ως εφεδρεία τα σχέδια ένοπλης χούντας τύπου Κιέβου.

Ο λαός μας δεν συνηθίζει να παραδίδεται αμαχητί και άνευ όρων. Αν κάποιοι νομίζουν ότι με εκχωρήσεις και υποταγή θα εξευμενίσουν το θηρίο, ώστε να σώσουν τις καρέκλες και τα κεφάλια τους, είναι βαθιά γελασμένοι και ανιστόρητοι. Αν δεν μπορούν ή/και δεν θέλουν να προωθήσουν την ιστορική λαϊκή ετυμηγορία, αν επιμένουν «δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα», ας παραμερίσουν, να προσμένουν μόνοι «κάποιο θάμα», χωρίς να παίζουν στην πλάτη του λαού.

Οσοι πραξικοπηματικά έσπευσαν να ερμηνεύσουν το 61,3% ως εν λευκώ εξουσιοδότηση για εθελόδουλη παράταση και εμβάθυνση του καθεστώτος υποταγής θα λογοδοτήσουν. Αν «δεν κατάλαβαν», οφείλουν ή να προσφύγουν εκ νέου στη λαϊκή ετυμηγορία με το σαφές ερώτημα «ΝΑΙ ή ΟΧΙ στο ευρώ, στην Ε.Ε. και στην αποικία χρέους», ή να σιωπήσουν και να παραιτηθούν ως αναντίστοιχοι των περιστάσεων.

* αναπληρωτής καθηγητής Φιλοσοφίας Πολυτεχνείου Κρήτης

 

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σοβαρότης μηδέν
Εν μέσω τηλεοπτικής χαιρεκακίας εορτάσαμε φέτος την πρώτη επέτειο του δημοψηφίσματος του περασμένου καλοκαιριού. Μέσα από τη σωρεία των ρεπορτάζ πάντως, ο καλοπροαίρετος τηλεθεατής μένει με κάποια βασανιστικά...
Σοβαρότης μηδέν
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ο πρωθυπουργός ανήκει σε όλους»
Η απίστευτη μοναξιά τού -κάθε- πρωθυπουργού και ιδίως του Ελληνα πρωθυπουργού (έχουμε το λεγόμενο «πρωθυπουργικοκεντρικό» πολίτευμα) μπροστά σε αποφάσεις που κρίνουν τις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων συχνά μέσα...
«Ο πρωθυπουργός ανήκει σε όλους»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Το Σάββατο 1η Φεβρουαρίου, ο πρωθυπουργός προτίμησε να παραμείνει στο Μέγαρο Μαξίμου και να ασχοληθεί με την κρίση στο ποδόσφαιρο αντί να συμμετάσχει, από κοινού με έντεκα ομολόγους του, στη σύνοδο της ομάδας...
Η παρακαταθήκη της κυβέρνησης Τσίπρα στον νέο ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ καθαρή, όσο και απρόσμενη σε έκταση. Τα αίτια πολλά, με κυριότερα την εγγενή στο Μνημόνιο λιτότητα, κάποια λάθη τακτικής και ορισμένα απαράδεκτα ολισθήματα στο ήθος και ύφος της...
Ποια ήταν η καλύτερη κυβέρνηση της μεταπολίτευσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
Παράξενη η χρονιά του σωτήριου έτους 2015 μ.Χ. Ερχεται μια κάπως παράξενη αλλά και αναμενόμενη για τα ελληνικά δεδομένα εποχή. Ο ΣΥΡΙΖΑ υλοποιεί αυτό που διαφαινόταν από το 2012 έστω και αμυδρά, κερδίζοντας...
Ηθελε πραγματικά τα μνημόνια ο Αλέξης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κεντροαριστερές; ακροβασίες
​Η στήριξη Ευρωπαίων αξιωματούχων και Σοσιαλδημοκρατών προς τον Αλέξη Τσίπρα έχει προκαλέσει σύγχυση στην Κεντροαριστερά του τόπου μας, καθώς δεν συμβιβάζεται με το «αφήγημά» της που θέλει τον ΣΥΡΙΖΑ...
Κεντροαριστερές; ακροβασίες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας