• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.9°C / 27.8°C
  3 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 22.3°C / 26.6°C
  4 BF
  60%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.0°C / 26.6°C
  2 BF
  41%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  18°C 17.9°C / 17.9°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.6°C / 20.9°C
  1 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.0°C / 22.7°C
  1 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 19.0°C
  2 BF
  88%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  39%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 20.4°C / 25.2°C
  4 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.2°C / 21.2°C
  3 BF
  66%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  4 BF
  68%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  66%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.6°C
  3 BF
  80%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.9°C
  0 BF
  56%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 21.2°C / 26.7°C
  1 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.8°C / 24.3°C
  3 BF
  68%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 28.0°C
  2 BF
  32%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.5°C / 25.7°C
  1 BF
  77%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.1°C / 19.1°C
  1 BF
  78%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η κοινωνία θα γράψει τον επίλογο της κυβέρνησης που ευθύνεται για τη βίαιη φτωχοποίησή της

 • A-
 • A+
Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με μια ενδεχόμενη επιπλέον αύξηση σε δεύτερη φάση, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, πλαφόν στις τιμές ρεύματος - φυσικού αερίου, πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Το τελευταίο διάστημα, ο ελληνικός λαός, εμβρόντητος, παρακολουθεί μια κυβέρνηση σε πλήρη άρνηση, ανίκανη και λίγη, να στέκεται με σταυρωμένα τα χέρια μπροστά στον Αρμαγεδδώνα μοιράζοντας ευχές. Λίγη απέναντι στις τεράστιες αυξήσεις στο ενεργειακό κόστος, για τις οποίες εδώ και μήνες φωνάζαμε, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα ώστε να προστατευτούν οι πολίτες, οι οποίοι συνθλίβονται από το δυσβάσταχτο κύμα ακρίβειας. Αντ’ αυτού, βλέπουμε τους υπουργούς να πανηγυρίζουν για τη μετοχή της ΔΕΗ και τα «άριστα» στελέχη που φρόντισαν να αναβαθμίσουν με παχυλούς μισθούς, αδιαφορώντας πλήρως για τους λογαριασμούς που μοιράζουν εγκεφαλικά στον κόσμο.

Η χώρα μας εξακολουθεί να διατηρεί την ακριβότερη χονδρική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας, γεγονός που σε συνδυασμό με τις χείριστες επιλογές της κυβέρνησης στην ενεργειακή πολιτική και την κρίση στην Ουκρανία δημιουργούν ένα πρωτοφανές και ιδιαίτερα επικίνδυνο σκηνικό για τους καταναλωτές. Λίγη απέναντι στις σαρωτικές ανατιμήσεις των ειδών πρώτης ανάγκης υπό το βάρος των οποίων τα ελληνικά νοικοκυριά στενάζουν. Τα βασικά αγαθά μετατρέπονται πλέον σε αγαθά πολυτελείας για τους πολίτες, με τον υπουργό Ανάπτυξης να μας προτρέπει να ψάξουμε στη σχετική εφαρμογή για την καλύτερη τιμή και να κάνουμε τον σταυρό μας (όντως, κύριε Γεωργιάδη, σας ακούμε και κάνουμε τον σταυρό μας, άφωνοι).

Λίγη απέναντι στην ταχύτατη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας. Περισσότεροι από 3,5 εκατομμύρια πολίτες απειλούνται από τη φτώχεια στη χώρα μας, με την ΕΛΣΤΑΤ να καταγράφει αξιοσημείωτη μείωση της κατανάλωσης. Σύμφωνα με τη Eurostat, η Ελλάδα κατέχει το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό των ατόμων που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να εξασφαλίσουν ένα κανονικό γεύμα, τη στιγμή που σχεδόν το 50% των συνταξιούχων μας έχουν μηνιαίες αποδοχές από 700 ευρώ και κάτω και το αντίστοιχο ποσοστό στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα λαμβάνει μισθό που δεν ξεπερνά τα 800 ευρώ, με 1 στους 5 εργαζομένους να παίρνει κάτω από 500 ευρώ.

Την ίδια στιγμή ο κ. Μητσοτάκης και η «αυλή» του περί άλλα τυρβάζουν, προχωρώντας με αφοσίωση την άλωση των δημοσίων αγαθών με την επέλαση των ιδιωτών, επιδιδόμενοι σε μια αναίσχυντη παραποίηση γεγονότων και καταστάσεων, τρέχοντας διαρκώς πίσω από τις εξελίξεις. Τελευταία τα κυβερνητικά στελέχη προσπαθούν ανεπιτυχώς να αποποιηθούν τις ευθύνες τους, επικαλούμενοι την ουκρανική κρίση για την έκρηξη των τιμών σε ενέργεια και βασικά αγαθά, όταν οι τιμές είχαν πάρει ήδη την ανιούσα από το φθινόπωρο και αγνοούσαν τις προειδοποιήσεις μας για τους επερχόμενους κινδύνους. Μόλις πριν από λίγες ημέρες η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία για επιβολή πλαφόν στο περιθώριο μικτού κέρδους των επιχειρήσεων σε βασικά είδη, με τη διάταξη αυτή ωστόσο να είναι ελλιπής, δυσεφάρμοστη και ανίκανη να συγκρατήσει το τσουνάμι ακρίβειας που έχει ήδη χτυπήσει τα νοικοκυριά.

Δεν μιλάμε πλέον για χάσμα αυτής της κυβέρνησης από την κοινωνία. Μιλάμε για μια άνευ προηγουμένου αδιαφορία, προκλητικότητα, απαξίωση και συστηματική υποτίμηση της νοημοσύνης του πολίτη, ο οποίος καλείται να πανηγυρίσει για τις πολυδιαφημισμένες επενδύσεις, τη στιγμή που σκέφτεται αν θα μετακινήσει το αμάξι του λόγω της εκτίναξης της τιμής της βενζίνης και λαμβάνει λογαριασμούς ρεύματος με ποσό πληρωμής διπλάσιο από τον μισθό του!

Αδιαπραγμάτευτη είναι η ανάγκη για μια γενναία αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, με μια ενδεχόμενη επιπλέον αύξηση σε δεύτερη φάση, μείωση των ειδικών φόρων κατανάλωσης και του ΦΠΑ στα βασικά προϊόντα διατροφής, πλαφόν στις τιμές ρεύματος - φυσικού αερίου, πάταξη της αισχροκέρδειας και ουσιαστική στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να αντέξει η κοινωνία τους ισχυρούς κλυδωνισμούς των τελευταίων μηνών και να εξασφαλιστούν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για το σύνολο των πολιτών.

Είναι πλέον αδιαμφισβήτητο ότι η παρούσα κυβέρνηση ούτε θέλει, ούτε μπορεί να προβεί σε τέτοιες δομικές παρεμβάσεις που προσκρούουν στον νεοφιλελεύθερο προσανατολισμό της και στα συμφέροντα των λίγων και εκλεκτών που υπηρετεί πιστά. Μόνος δρόμος πια οι κάλπες, για την ανάδειξη της νέας προοδευτικής κυβέρνησης που έχει ανάγκη όσο ποτέ ο τόπος.

* Βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
Κι ακούω έναν καθωσπρέπει κύριο να λέει: - Χρησιμοποίησε απρεπή εκφορά λόγου! Αυτό δεν είναι πολιτισμός! Αυτό δεν είναι υγιής αντιπαράθεση!
Γιατί εκφέρεσαι απρεπώς;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» κατά της φτώχειας και ο Ενγκελς
Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» και οι άλλες διεθνείς οργανώσεις των πλουσίων που αρνούνται τα παρασιτικά προνόμια της τάξης τους ανήκουν σε εκείνα τα πρωτοπόρα φωτεινά μυαλά που χωρίς αυτά θα ήμασταν πολύ...
Οι «πατριώτες εκατομμυριούχοι» κατά της φτώχειας και ο Ενγκελς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια αυτοκτονία και ένα «κατηγορώ» για την κοινωνική πολιτική
Η περίπτωση του Χ., που έθεσε τέλος στη ζωή του την περασμένη Τρίτη το απόγευμα, φροντίζοντας με έναν τρόπο και την ταυτόχρονη αποτέφρωσή του, έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία της Αρτας. Αλλά έχει πολύ...
Μια αυτοκτονία και ένα «κατηγορώ» για την κοινωνική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
Εμφανίζοντας ο κ. Μητσοτάκης και οι συν αυτώ τον πληθωρισμό ως το αντίτιμο που θα πρέπει να πληρώσει ο κακοπληρωμένος εργαζόμενος των 500 ευρώ για να στηρίξει τη δημοκρατία και την ελευθερία.
Το επιχορηγούμενο πάρτι των κερδοσκόπων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
Περί απληστίας ο λόγος. Το βυζαντινό λεξικό Σούδα την ονομάζει αδηφαγία. Με άλλο λόγια, αναφέρεται σε μια διαρκή ανάγκη που ουδέποτε ικανοποιείται. Διασώζεται η φράση «άπληστος πίθος», που ανακαλεί στη μνήμη...
Του πλούτου αχορταγιά, τση δόξας πείνα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μείωση του ΦΠΑ στα (υγιεινά) τρόφιμα: για τη φύση, για τη δημόσια υγεία, για την κοινωνική δικαιοσύνη
Με αφορμή την παλιννόστηση του πληθωρισμού, τέθηκε στον δημόσιο διάλογο η μείωση του ΦΠΑ στα τρόφιμα. Οι «φιλολαϊκοί» πρεσβεύουν πως αυτό πρέπει να γίνει, ενώ οι «σώφρονες» αντιδρούν, φοβούμενοι τον...
Μείωση του ΦΠΑ στα (υγιεινά) τρόφιμα: για τη φύση, για τη δημόσια υγεία, για την κοινωνική δικαιοσύνη

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας