Ο καγκελάριος Σολτς επισκέφθηκε χθες την Τουρκία σε μια στιγμή κατά την οποία Βερολίνο και Αγκυρα επαναπροσδιορίζουν τις στρατηγικές τους στη βαριά σκιά του αιματηρού πολέμου που άρχισε με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Γερμανία και Τουρκία έχουν τα τελευταία χρόνια καταγράψει η καθεμία διαρκώς κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις τους με τις ΗΠΑ.
Παρά το γεγονός ότι δεν έχουν αμφισβητήσει τη συμμετοχή τους στο ΝΑΤΟ, διαμόρφωσαν μια παράλληλη εθνική στρατηγική ατζέντα η οποία έρχεται σε σύγκρουση με τις επιλογές της Ουάσινγκτον.
Η Γερμανία έχει διαμορφώσει τη δική της εθνική στρατηγική απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα, και η Τουρκία πράττει το ίδιο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένες επιλογές της Αγκυρας και του Βερολίνου είχαν μέχρι πρόσφατα δημιουργήσει κρίση εμπιστοσύνης στις διμερείς σχέσεις με τις ΗΠΑ.
Η Γερμανία αντιμετωπίζει ασφυκτική πίεση τα τελευταία χρόνια να μην ολοκληρωθεί η κατασκευή του αγωγού NordStream 2, ενώ η Τουρκία εισέπραξε κυρώσεις για την αγορά των S-400, με πιο σημαντική την αποβολή της από το πρόγραμμα κατασκευής των F-35.
Σήμερα, Βερολίνο και Αγκυρα προσπαθούν να μεσολαβήσουν για τον τερματισμό του πολέμου, καθώς σε αντίθετη περίπτωση το περιθώριο ελιγμών τους στην εξωτερική πολιτική θα συρρικνωθεί, αν δεν εκμηδενιστεί, καθώς ο νέος ψυχρός πόλεμος θα είναι πιο σκληρός από τον πρώτο και δεν αποκλείεται να περιλαμβάνει θερμά επεισόδια.
Η μεν Γερμανία είναι παράκτια χώρα της Βαλτικής, η οποία προεξοφλείται ότι θα είναι το επόμενο θερμό πεδίο της ψυχροπολεμικής αντιπαράθεσης Δύσης - Ρωσίας, ενώ η Τουρκία βρίσκεται απέναντι από τη Ρωσία στον Εύξεινο Πόντο.
Επιπλέον, η ήδη στενή συνεργασία των δύο χωρών στους εξοπλισμούς θα αναβαθμιστεί τώρα που η Γερμανία επανεξοπλίζεται.
Είναι φανερό ότι η Γερμανία, που ήδη συνηγορεί υπέρ μιας ειδικής σχέσης του Ηνωμένου Βασιλείου με την Ε.Ε., θα κάνει ό,τι μπορεί για να χορηγηθεί παρόμοιο status στην Τουρκία, καθώς η παρουσία του Λονδίνου και της Αγκυρας διασφαλίζει τον διατλαντικό κατά κύριο λόγο χαρακτήρα της ενισχυμένης ευρωπαϊκής άμυνας, προς μεγάλη δυσαρέσκεια της Γαλλίας που θα δει τη στρατηγική διεθνή χειραφέτηση της Γηραιάς Ηπείρου να παραπέμπεται στις καλένδες...
Ετσι, η Τουρκία, η Γερμανία, η Γαλλία και η Βρετανία θα αποτελέσουν την ηγετική τετράδα του ΝΑΤΟ υπό την πρωτοκαθεδρία των ΗΠΑ.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας