• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.8°C
  2 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 23.5°C / 27.6°C
  3 BF
  56%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.1°C
  2 BF
  39%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 22.5°C
  1 BF
  100%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 20.0°C / 24.0°C
  0 BF
  75%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.4°C / 19.8°C
  2 BF
  100%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.0°C / 25.0°C
  1 BF
  38%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 21.5°C / 25.8°C
  1 BF
  53%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.8°C / 22.9°C
  1 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.5°C
  3 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 26.7°C
  2 BF
  75%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  0 BF
  53%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  27°C 20.5°C / 27.3°C
  2 BF
  42%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.8°C / 24.9°C
  4 BF
  70%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.3°C / 29.0°C
  2 BF
  28%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 26.0°C
  1 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.9°C / 27.7°C
  2 BF
  66%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 20.2°C / 20.2°C
  1 BF
  75%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τι σημαίνει ο πολεμικός εξοπλισμός της Γερμανίας;

 • A-
 • A+

Μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στην κρίσιμη φάση που περνάει η παγκόσμια πολιτική κοινωνία προστέθηκε ένα ακόμη πολιτικο-στρατιωτικό δεδομένο. Και αυτό δεν είναι άλλο από την απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου να αναπτύξει ένα πρόγραμμα πολεμικού εξοπλισμού 100 δισεκατομμυρίων. Η πρώτη έκπληξη της διεθνούς κοινότητας διατυπώθηκε ήδη στα χείλη διεθνών παρατηρητών και αναλυτών.

Πώς και γιατί σ’ αυτή τη συγκυρία η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποφασίζει να αναγορεύσει τον εαυτό της σε υπολογίσιμη, διεθνώς, στρατιωτική δύναμη; Ενώ, χωρίς αμφιβολία, είναι η ισχυρή, από οικονομικής απόψεως κοινωνία της Ευρώπης και ταυτόχρονα έχει αυτοπροσδιοριστεί ως πολιτική κυρίαρχη δύναμη στο ευρύτερο ευρωπαϊκό πεδίο, τότε γιατί επιδιώκει να αναδειχθεί και σε κυρίαρχη στρατιωτικο-πολεμική δύναμη;

Επειδή δεν θέλω να κρύβομαι πίσω από το δάκτυλό μου δηλώνω ότι οι προσωπικές επιστημονικές και πολιτικές εμπειρίες μου στην τότε Γερμανία (ονομαζόταν Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας – BRD πριν από την πτώση του τείχους) είναι ανεξαργύρωτες και σε τελική ανάλυση έχουν σφραγίσει τη ζωή μου. Την 27η Φεβρουαρίου 2022 ο νέος καγκελάριος Ολαφ Σολτς (ο οποίος δεν έχει το κύρος σε διεθνές επίπεδο που είχε η προκάτοχός του), εισηγήθηκε το πρόγραμμα του πολεμικού εξοπλισμού της χώρας του και ζητωκραύγασε το γερμανικό Κοινοβούλιο γι’ αυτό!

Μετά από αυτό το πραγματικό δεδομένο τίθενται μια σειρά από ερωτήματα, τα οποία μπορεί να συνοψίσει κανείς ως εξής: πρώτον, το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας ποιες επιπτώσεις έχει στην αυτοαντίληψη της ίδιας της γερμανικής κοινωνίας; Δεύτερον: Τι σημαίνει η μεταμόρφωση της Γερμανίας σε πανίσχυρη στρατιωτική δύναμη για την Ευρωπαϊκή Ενωση; Και τρίτον: Πού θα βρεθεί στον παγκόσμιο πολιτικό χάρτη η Γερμανία μετά από αυτή την απόφασή της.

Διευκρινίζω ότι το υλικό για το ερμηνευτικό έργο μου είναι πλούσιο: αντλώ από την Ιστορία, την παλαιότερη αλλά και τη σύγχρονη και θα μπορούσα να γράψω μια ολόκληρη διατριβή με θέμα «Ο πολεμικός εξοπλισμός της Γερμανίας στον 21ο αιώνα». Θα περιοριστώ, εν τούτοις, μόνον σε δυο-τρεις επισημάνσεις σχετικά με το θέμα μας.

Ως πολιτικός φιλόσοφος τονίζω ότι η απόφαση του γερμανικού Κοινοβουλίου για τον πολεμικό εξοπλισμό της γερμανικής κοινωνίας αγγίζει τα όρια του πολιτικού ανορθολογισμού. Στη δημόσια επιχειρηματολογία διατυπώνονται απόψεις όπως π.χ. είναι και η εξής: μετά το τέλος του Β′ Παγκόσμιου Πολέμου οι δυο χώρες (Γαλλία και Γερμανία) έθεσαν σε εφαρμογή μια πολιτική μέθοδο συνύπαρξης, η οποία ύστερα από χρόνια έγινε η Ευρωπαϊκή Ενωση (Ε.Ε.). Από τη σκοπιά της Γερμανίας αυτή η επικοινωνιακή μέθοδος συνύπαρξης λαών, κρατών και νοοτροπιών έχει αποδώσει καρπούς χωρίς ποτέ να καταλήξει στο αποτέλεσμα: να δημιουργηθεί επιτέλους η πολιτική Ευρώπη!

Από την άλλη, το θεωρητικο-πολιτικό ερώτημά μου σχετικά με τον ανατολικό πολιτικό προσανατολισμό της Γερμανίας έχει ως εξής: γιατί η Γερμανία ενώ ως κατεχόμενη χώρα μεταπολεμικά από τις δυνάμεις της Αμερικής, της Γαλλίας, της Βρετανίας και της Ρωσίας επέλεξε να διευθετήσει τις σχέσεις με όλους τους προσανατολισμούς «έβγαλε απ’ έξω» τη Ρωσία; Γιατί δεν επεξεργάστηκε στις νέες συνθήκες (μετά το 1989) ένα πρόγραμμα επέκτασης του ευρωπαϊκού πνεύματος και της ευρωπαϊκής πολιτικής προς Ανατολάς; Γιατί οδηγηθήκαμε ως Ευρώπη στο τέλος της Ostpolitik, δηλ. της πολιτικής που απέβλεπε στην ενσωμάτωση της Ρωσίας στο ευρωπαϊκό πνεύμα;

Με απλά λόγια το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Γερμανίας αλλάζει ριζικά και την αυτοεικόνα της Γερμανίας, επαναπροσδιορίζει τα δεδομένα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και κλείνει οριστικά το κεφάλαιο του πολιτικού ανοίγματος προς Ανατολάς (Ostpolitik). Ο συνδυασμός πολιτικής δύναμης, οικονομικής κυριαρχίας και στρατιωτικής ισχύος καθιστά τη σύγχρονη Γερμανία μια πανίσχυρη οντότητα, για την οποία η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να ανησυχεί. Το μέλλον θα δείξει!

* Καθηγητής πολιτικής φιλοσοφίας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμο Θράκης

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
H Γερμανία και η Ε.Ε. δεν έχουν άλλη εναλλακτική λύση παρά να συμπλέουν με τις ΗΠΑ, ενώ ταυτόχρονα δεν μπορούν να διαχειριστούν μια διακοπή της ροής του φυσικού αερίου με πρωτοβουλία του Πούτιν.
Χρονικό μιας αυτοπαγίδευσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανική στρατηγική δύσπνοια
Πόσο αντέχει η Γερμανία τις παρενέργειες του πολέμου στην Ουκρανία; Στην καλύτερη περίπτωση, μέχρι τις αρχές του χειμώνα. Στο Βερολίνο κατανοούν ότι δεν υπάρχει Σχέδιο Β εάν η Ρωσία επιλέξει να κλείσει τη...
Γερμανική στρατηγική δύσπνοια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
Οι 40 υπουργοί Αμυνας συναντήθηκαν στη μεγαλύτερη αμερικανική βάση στην Ευρώπη, στο Ραμστάιν της Γερμανίας. Ουσιαστικά, η σύνοδος επικύρωσε την επιστροφή της Γερμανίας στην ατλαντική κανονικότητα.
Από τις Βρυξέλλες στο Ραμστάιν
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πυρηνικό ταμπού
Μέσα σε πενήντα μέρες η Γερμανία χάραξε μια γραμμή πλεύσης με στόχο την ενεργειακή απεξάρτησή της από τη Ρωσία και τερμάτισε ύστερα από πενήντα τρία χρόνια την Οστπολιτίκ που ξεκίνησε ο Μπραντ το 1969.
Πυρηνικό ταμπού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από το Βουκουρέστι στο Μόναχο
Το σύνδρομο του Μονάχου συμπυκνώνει την πιο σκληρή απαξίωση της Ρεαλπολιτίκ, καθώς φωτίζει όσους διαπραγματεύονται με αυταρχικά καθεστώτα ως συνενόχους και όχι ως συνομιλητές.
Από το Βουκουρέστι στο Μόναχο
ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Επικίνδυνες γεωπολιτικές μεταβολές με φόντο τη Γερμανία
Η Αμερική τής άνοιξε διάπλατα την πόρτα, αφού είχε προηγηθεί η αγαστή συνεργασία τους σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών, για το σχέδιο εισβολής των Ρώσων στην Ουκρανία.
Επικίνδυνες γεωπολιτικές μεταβολές με φόντο τη Γερμανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας