• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 24.7°C
  1 BF
  54%
 • Θεσσαλονίκη
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 19.6°C / 24.1°C
  2 BF
  62%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  22°C 20.0°C / 23.7°C
  1 BF
  69%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 16.9°C / 18.8°C
  1 BF
  60%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.9°C / 19.1°C
  0 BF
  88%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 19.4°C / 20.9°C
  1 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  16°C 16.4°C / 17.3°C
  2 BF
  59%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.8°C / 24.4°C
  2 BF
  88%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  2 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.4°C / 24.8°C
  1 BF
  83%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  2 BF
  72%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  2 BF
  54%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  20°C 19.9°C / 21.2°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  24°C 18.5°C / 24.4°C
  1 BF
  49%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 24.8°C
  1 BF
  78%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.8°C / 24.9°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.1°C / 22.1°C
  1 BF
  86%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  70%
EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Συνέδριο μετασχηματισμού

 • A-
 • A+

Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου θα μετονομαστεί και επισήμως σε ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, έχει φέρει ένα κλίμα αναμονής και ερωτημάτων στο σύνολο της πολιτικοποιημένης αλλά και της ευρύτερης ελληνικής κοινωνίας.

Είναι ένα στοίχημα για τον χώρο των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων της χώρας το κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί ένα συνέδριο σε κλίμα συντροφικού και ανοικτού δημοκρατικού διαλόγου και σύνθεσης θέσεων και απόψεων χωρίς στοιχεία επιβολής και τεχνικού επηρεασμού των συσχετισμών. Εάν αυτό θεωρείται «εκ των ων ουκ άνευ», το σημαντικότερο θέμα μετά θα είναι η ορμή που θα ξεπηδήσει από τις μετασυνεδριακές καταστάσεις.

Στην πράξη θα μπορούσε να γίνει η απάντηση της δημοκρατικής και αριστερής παράταξης στο επιτελικό κράτος της Δεξιάς. Ενα συνέδριο που θα επικυρώνει τη θέληση για κυβερνητική πορεία της προοδευτικής παράταξης με στόχο την ολοκλήρωση της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας.

Με διαμόρφωση δημοκρατικών και αριστερών στόχων σε όλα τα επίπεδα της κοινωνίας και πολιτικής σε μια σύγχρονη Ελλάδα. Με ανεξάρτητους θεσμούς ελέγχου της κρατικής λειτουργίας και με πλήρη διαφάνεια στις εσωτερικές δομές της.

Με δημοκρατικά εκλεγμένους θεσμούς σε όλα τα επίπεδα του κοινωνικού και πολιτισμικού γίγνεσθαι. Με προμετωπίδα την ανεξάρτητη και πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική που στοχεύει στην ειρηνική επίλυση όλων των διαφορών που θα προκύψουν στην κυβερνητική θητεία.

Με μείωση των εξοπλιστικών εντάσεων και επένδυση στον πολιτισμό και τις διαπολιτισμικές ανταλλαγές και σύσφιγξη σχέσεων των λαών σαν το ισχυρότερο όπλο απέναντι στους εξωτερικούς κινδύνους. Με εκπαιδευτική ανανέωση από τα προγράμματα σπουδών μέχρι τις υλικές υποδομές, καθώς και τον εκδημοκρατισμό της συμπεριφοράς μεταξύ εκπαιδευτών και εκπαιδευομένων ενάντια στην αστυνομικοποίηση της φοιτητικής και ακαδημαϊκής ζωής.

Με σύγχρονα προγράμματα ιατρικής περίθαλψης που θα βασίζεται στην αξιοπρεπή και ελεγχόμενη ιατρική αμοιβή και γενικότερα των ιατρικών υπηρεσιών στα άνω όρια των χωρών της ζώνης του ευρώ και με ριζική αναδόμηση της ιατρικής υλικοτεχνικής υποδομής, προτάσσοντας την πρωτοβάθμια της νοσοκομειακής πρόληψης και θεραπείας.

Στόχοι που θα αποτελέσουν το κίνητρο για την ανανέωση των κοινωνικών σχέσεων και δομών από την παράταξη που θα γίνει ο συλλογικός νους και αριθμητικά ο κορμός της χώρας. Για την επιτυχή έκβαση αυτού του αναγκαίου εγχειρήματος απαιτείται η συναίνεση της πλειοψηφίας των δημοκρατικών, προοδευτικών και αριστερών δυνάμεων του λαού.

Γι’ αυτόν τον λόγο καλείται ο καθένας «Συριζαίος» να γίνει ενεργό μέλος του κόμματος και συνεργός στην προσπάθεια για την ανατροπή του δεξιού συνονθυλεύματος που με ψέματα και αρνητική προπαγάνδα υφάρπαξε τη λαϊκή εντολή.

Να γίνει συνδιαμορφωτής της δημοκρατικής ενότητας στη βάση της κοινωνίας που θα επιφέρει και τις επιθυμητές συμμαχίες και στην κορυφή. Γιατί η ενότητα του δημοκρατικού-προοδευτικού και αριστερού κόσμου είναι πλέον προχωρημένο γεγονός στη βάση της κοινωνίας. Από μας εξαρτάται να επιβάλουμε τη δημοκρατική ενότητα στους κοινωνικούς χώρους και μέσα στη Βουλή.

Η άμεση συμμετοχή στις συνεδριακές διαδικασίες καθώς και στην εκλογή της Κ.Ε. και των ανώτερων σωμάτων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, με αποκορύφωμα την άμεση εκλογή του προέδρου του κόμματος, αποτελεί ελάχιστη προϋπόθεση για την ενεργοποίηση των μελών και τη μετατροπή τους από δέκτες διαφόρων τάσεων σε συνειδητά κομματικά μέλη, οργανωτές και πολλαπλασιαστές της συλλογικής αριστερής και προοδευτικής σκέψης και πολιτικής στην κοινωνία. Γιατί το μόνο που έχουμε είναι ο ένας τον άλλον.

*νευρολόγος-ψυχίατρος και παιδοψυχίατρος. Β’ συντονιστής Ο.Μ. Βερολίνου, μέλος Γραμματείας του Τμήματος Υγείας ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 14/03/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Άκου Πρόεδρε...
Καλή αν και κάπως υπερβολική και με έντονο άρωμα εκλογικού άγχους η απολογία σου στη λεγόμενη και δύσκολα οριζόμενη "μεσαία τάξη". Αλλά ξέρεις κάτι. Τάξη υπάρχει και πάνω από τη μεσαία και λέγεται κυρίαρχη...
Άκου Πρόεδρε...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η επανεκκίνηση του Τσίπρα
Η νέα επανεκκίνηση του Αλέξη Τσίπρα και των συμμάχων, όπως λέμε ιστορικά «new deal» ή «νέα σύνορα», έχει την κοινωνική δυναμική για να κινητοποιήσει τη μεγάλη πλειοψηφία.
Η επανεκκίνηση του Τσίπρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Στρατευόμαστε όλοι για να αποτραπούν τα χειρότερα»
Σε ό,τι αφορά τον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., ήδη ο Αλέξης Τσίπρας με τον πιο επίσημο τρόπο δήλωσε ότι το κόμμα ενεργοποιεί τα χιλιάδες μέλη του σε όλη τη χώρα προκειμένου να συνδράμουν σε κάθε επικίνδυνη περίσταση, σε...
«Στρατευόμαστε όλοι για να αποτραπούν τα χειρότερα»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση
Η αλλαγή που θέλουμε για τη χώρα πρέπει πρώτα να συντελεστεί μέσα στη δική μας κομματική κοινότητα. Η δική μας κομματική ανανέωση, οι δικές μας εσωτερικές υπερβάσεις θα αποτελέσουν και απόδειξη της πολιτικής...
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε
Μετά την πρόταση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για την εκλογή του προέδρου και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος από τα μέλη του και, στη συνέχεια, την έγκριση της πρότασης αυτής από το Συνέδριο, έχουν...
Η εξουσία κατέστησε τον ΣΥΡΙΖΑ αρχηγικό κόμμα. Το Συνέδριο το επικύρωσε

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας