• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 34.7°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.8°C / 33.8°C
  4 BF
  31%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 34.0°C / 35.4°C
  2 BF
  35%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  3 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 29.6°C
  3 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.0°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 26.4°C / 28.4°C
  3 BF
  29%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.5°C / 33.5°C
  3 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.8°C / 34.3°C
  4 BF
  40%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  4 BF
  42%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 28.8°C
  4 BF
  63%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 28.5°C / 29.7°C
  3 BF
  42%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.2°C / 32.9°C
  0 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.5°C / 33.3°C
  3 BF
  32%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  4 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.8°C / 34.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.3°C / 29.9°C
  2 BF
  59%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.8°C / 32.8°C
  3 BF
  37%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.5°C / 28.5°C
  1 BF
  40%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Από την πανδημία, στην Ουκρανία

 • A-
 • A+

Στις 24 Φεβρουαρίου η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία άλλαξε δραματικά τη διεθνή καθημερινότητα. Μέχρι τότε και για μία διετία περίπου, κυριαρχούσε ως μοναδική «υπερδύναμη» ο Covid-19 και προσέφερε καθημερινή ύλη στα ΜΜΕ αριθμούς κρουσμάτων και θανάτων από τις διάφορες παραλλαγές του κορονοϊού: 429.628.802 και 9.361.570 αντίστοιχα μέχρι την παραμονή της ρωσικής εισβολής, εμβόλια και αριθμούς εμβολιασμένων, κρατικές αποφάσεις για περιορισμούς και απαγορεύσεις μετακινήσεων κ.ά. Υπήρχαν επίσης καταθλιπτικές προβλέψεις για το κόστος της πανδημίας στην παγκόσμια οικονομία: 12,5 τρισ. $ ΗΠΑ μέχρι το 2024 σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και μια ακόμη πιο καταθλιπτική από τη γενική του διευθύντρια: «Το διευρυνόμενο λόγω της πανδημίας χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών χωρών και οι επιπτώσεις του στη μόρφωση και τις διακρίσεις λόγω φύλου θα προκαλέσει διαμαρτυρίες, εντάσεις και ανασφάλεια».

Να όμως που χάρη στον Βλαδίμηρο Πούτιν, πρόεδρο μιας χώρας που δεν διακρίθηκε ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση της πανδημίας, όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν. Η ίδια η πανδημία παραμένει ενεργή, απλά εδώ και λίγες ημέρες η πρωτοκαθεδρία στις ειδήσεις πέρασε σε πολεμικά ανακοινωθέντα, οικονομικές κυρώσεις, ατελέσφορες διαπραγματεύσεις, άνοδο τιμών πρώτων υλών και ενέργειας. Οι Ρώσοι εισέβαλαν στην Ουκρανία…

Η προεκλογική εκστρατεία και η θητεία του Τζο Μπάιντεν στην προεδρία των ΗΠΑ προσφέρουν χαρακτηριστικά δείγματα αυτής της μετάβασης από την εποχή της πανδημίας σε εκείνην της Ουκρανίας και των συνεπειών της. Οι ακρότητες του Ντόναλντ Τραμπ και η απροθυμία του να λάβει σκληρά μέτρα για την αντιμετώπιση του κορονοϊού έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην έκβαση των προεδρικών εκλογών του 2020 και στην ανάδειξη ενός μετριοπαθούς προέδρου. Ομως οι εικόνες άτακτης υποχώρησης των Αμερικανών από το Αφγανιστάν και η έμφαση που δίνει ο Μπάιντεν στην αποτροπή μιας θερμής αναμέτρησης με τη Μόσχα τον κατέστησαν εύκολο στόχο της ρητορικής Τραμπ, που όλα δείχνουν ότι επιστρέφει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ εφόσον οι εκλογές του 2023 για την ανανέωση του Κογκρέσου είναι πολύ πιθανό να οδηγήσουν στην απώλεια της Δημοκρατικής πλειοψηφίας, συνεπώς, στην αύξηση της έντασης με την Κίνα, στην εκ νέου υπονόμευση της Συμφωνίας των Παρισίων για την Κλιματική Αλλαγή και στην ακύρωση των βημάτων για συνέχιση της εμπλοκής των ΗΠΑ στην άμυνα της Ευρώπης.

Ετσι κι αλλιώς η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η οποία συνέπεσε με τη γαλλική προεδρία στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ανάδειξη νέας κυβέρνησης στη Γερμανία, έφερε στο προσκήνιο ηγεσίες που δεν περιμένουν μόνο από την Ουάσινγκτον να επιλύσει κρίσεις σε ευρωπαϊκό έδαφος. Ακόμη, η επιθετική στάση της Μόσχας έχει ενθαρρύνει χώρες του πρώην σοβιετικού μπλοκ, όπως η Γεωργία, η Μολδαβία και η ίδια η Ουκρανία, να επιδιώξουν την ένταξή τους στην Ε.Ε. υποβάλλοντας σχετική υποψηφιότητα.

Ομως, χωρίς αμφιβολία, η σημαντικότερη παρενέργεια της ρωσικής εισβολής είναι ο επανεξοπλισμός της Γερμανίας με τη δημιουργία ταμείου 100 δισ. ευρώ και η ενεργοποίηση της Απόφασης 2021/509 του Συμβουλίου της Ε.Ε. της 22ας Μαρτίου 2021 για τη θέσπιση Ευρωπαϊκού Μηχανισμού για την Ειρήνη. Χωρίς να υπεισέλθω σε λεπτομέρειες (βλ. J. Achenbach, Too Little Politics in EU Defence Policy, Verfassungsblog, 2.3.2023) οι εξαγγελίες αυτές σηματοδοτούν μια νέα εποχή στην αμυντική και εξωτερική πολιτική της Ενωσης και μάλιστα χωρίς την εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην έγκριση των δαπανών. Στις σχετικές εξαγγελίες ο καγκελάριος Σολτς υπογράμμισε την ανάγκη κοινής δράσης με τη Γαλλία στον τομέα της αμυντικής πολιτικής. Ανοιξε επίσης ο δρόμος για την κάλυψη κάποιου μέρους των αμυντικών δαπανών των κρατών-μελών από κοινοτικούς πόρους. Ηδη συζητείται η πιθανότητα έκδοσης κοινοτικού ομολόγου για την κάλυψη των αυξημένων αναγκών άμυνας και ενέργειας.

Η εποχή της πανδημίας συνδέεται άρρηκτα με τα σκληρά μέτρα που με πρόσχημα τον κορονοϊό προσπάθησαν και σε πολύ μεγάλο βαθμό πέτυχαν να κρατήσουν μακριά από την Ευρώπη όσους έφυγαν από τις χώρες τους για να αποφύγουν συλλογικές ή ατομικές διώξεις. Συνδέεται επίσης πολύ στενά με τις πρακτικές κοινοτικών χωρών της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης να φορτώσουν το προσφυγικό πρόβλημα στον ευρωπαϊκό Νότο, στις χώρες της πρώτης γραμμής υποδοχής. Η κρίση στην Ουκρανία μετέτρεψε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους σε πρόσφυγες σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Για την αντιμετώπιση της εισροής ανασύρθηκε από τη ναφθαλίνη μια κοινοτική οδηγία του 2001 (Οδηγία Προσωρινής Προστασίας) που προβλέπει την παροχή ασύλου σε πρόσφυγες από εμπόλεμες ζώνες. Στους Ουκρανούς θα δοθούν, μεταξύ άλλων προνομίων, άδειες διαμονής για τουλάχιστον έναν χρόνο, που μπορεί να ανανεωθούν για ακόμη έναν χρόνο ή και περισσότερο. Και πολύ ορθά. Ομως η αρχή του non-refoulement (της μη επιστροφής στη χώρα προέλευσης) είναι αρχή του Διεθνούς Δικαίου και πρέπει να ισχύει έναντι όλων, χωρίς διακρίσεις χρώματος και θρησκείας.

 * fellow, Πανεπιστήμιο Dalhousie, Χάλιφαξ Καναδά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία
Επειδή στη βαρβαρότητα, στην ανομία, στην ανηθικότητα και στον φασισμό δεν γίνονται «συμψηφισμοί», γι’ αυτό η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη έχει το δικό της κεφάλαιο στη «Μαύρη Βίβλο» του...
Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
Σε μια περίοδο γεωπολιτικής μετάβασης και, ταυτόχρονα, καπιταλιστικού μετασχηματισμού, τα σενάρια που προδιαγράφονται είναι δραματικά: μείωση παραγωγής, κρίση στην παγκόσμια εφοδιαστική αλυσίδα, ενεργειακός...
Μετά τον ουκρανικό χειμώνα, η γαλλική άνοιξη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
Είναι σαφές ότι η Δύση βρίσκεται ήδη στην γκρίζα ζώνη μεταξύ υποστήριξης της Ουκρανίας, αλλά και εμπλοκής στο πλευρό της με άγνωστη μεταβλητή το εάν, πότε και πώς θα αντιδράσει η Ρωσία.
Eνα βήμα πριν από την κλιμάκωση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;
Οι ίδιοι οι κάτοικοι να αποφασίσουν σχετικά με την κατασκευή τερματικού σταθμού LNG στη θαλάσσια περιοχή της, διότι θα επιβαρύνει ποιοτικά τη ζωή τους, όπως και των επόμενων γενεών και θα αλλάξει τον χαρακτήρα...
H Αλεξανδρούπολη να γίνει νέα Ρεβυθούσα;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας