• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.4°C / 29.0°C
  3 BF
  40%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.6°C / 28.8°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.5°C / 27.7°C
  1 BF
  58%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.2°C / 25.9°C
  0 BF
  53%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 26.0°C
  2 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  2 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  1 BF
  74%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 25.4°C
  4 BF
  68%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 26.2°C
  2 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.7°C
  0 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  89%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.1°C / 26.9°C
  3 BF
  50%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.5°C / 25.6°C
  2 BF
  60%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  2 BF
  53%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 29.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.3°C / 26.6°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 26.7°C
  2 BF
  81%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  1 BF
  50%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ποιος είναι εγκεφαλικά νεκρός τώρα;

 • A-
 • A+

Για πολλά πράγματα μπορεί κανείς να μεμφθεί τον πρόεδρο της Γαλλίας. Ωστόσο, η απουσία ειλικρίνειας στην επιδίωξή του να αναδειχθεί η Ευρώπη σε αυτόνομο παγκόσμιο παίκτη δεν είναι ένα από αυτά. Ο δημόσιος λόγος του κ. Μακρόν πάγια διανθίζεται με όρους όπως «στρατηγική αυτονομία» και «ευρωπαϊκή κυριαρχία». Πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, σε μια βαρυσήμαντη συνέντευξή του στον Economist, είχε προειδοποιήσει ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να βασίζεται στις Ηνωμένες Πολιτείες -οι οποίες, τότε, είχαν ακόμα τον κ. Τραμπ πρόεδρο- και ότι έπρεπε να «ξυπνήσει» και να αρχίσει να σκέπτεται στρατηγικά ως γεωπολιτική δύναμη, διότι διαφορετικά δεν θα ήλεγχε πλέον το ίδιο της το πεπρωμένο. «Αυτό που βιώνουμε είναι ο εγκεφαλικός θάνατος του ΝΑΤΟ» ήταν η φράση του Γάλλου προέδρου που είχε προκαλέσει τη μεγαλύτερη εντύπωση.

Ισως ο κ. Μακρόν θα ήθελε να επανεξετάσει την τελευταία αυτή διατύπωση, καθώς οι φήμες για τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ αποδείχθηκαν εξαιρετικά υπερβολικές. Η παράνομη επίθεση και εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία είναι ένα ιστορικό ορόσημο που επισφραγίζει την ανατροπή της μεταψυχροπολεμικής τάξης πραγμάτων. Γίνεται επώδυνα αντιληπτό ότι το διεθνές δίκαιο και οι θεσμοί του -ήδη αποδυναμωμένοι από διαδοχικές «ανθρωπιστικές επεμβάσεις» της Δύσης πριν από το τελευταίο πλήγμα που τους κατάφερε η ρωσική πολεμική μηχανή- δεν ήταν ποτέ περιττή πολυτέλεια, αλλά ακρογωνιαίος λίθος της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας. Μπορεί, πάντως, κανείς να πει με σχετική ασφάλεια ότι ο κ. Πούτιν έκανε στο ΝΑΤΟ το πολυτιμότερο δώρο: μακριά από το να πνέει τα λοίσθια, η Βορειοατλαντική Συμμαχία βιώνει μια ολική επαναφορά.

Αυτή που δείχνει επικίνδυνα σημάδια εγκεφαλικής παράλυσης είναι η Ε.Ε. Από την έναρξη της ουκρανικής κρίσης το 2013-2014, διέθετε σχεδόν μία δεκαετία για να διαμορφώσει, με δική της πρωτοβουλία και με τους δικούς της όρους, μια νέα αρχιτεκτονική ευρωπαϊκής ασφάλειας που θα συμπεριελάμβανε τη Ρωσία, την Ουκρανία, την Τουρκία και τις χώρες του Καυκάσου. Ολες τις περιοχές, δηλαδή, που βρίσκονται εντός ή γειτνιάζουν άμεσα με την Ευρώπη γεωγραφικά και που αποτελούν δυνητικές πηγές αστάθειας.

Ειδικά στο ουκρανικό ζήτημα, όφειλε να είχε παρέμβει με όλα τα διπλωματικά εργαλεία, ώστε να υπάρξει μια ειρηνική διευθέτηση που θα εγγυόταν την εδαφική ακεραιότητα και την αυτοδιάθεση αυτής της χώρας, την κυρίαρχη επιλογή της να στραφεί προς την Ευρώπη για την ευημερία του λαού της, διασκεδάζοντας, συγχρόνως, τον υπαρξιακό φόβο της Ρωσίας από τη συνεχή προς Ανατολάς επέκταση του ΝΑΤΟ και την περικύκλωσή της, όπως η ίδια την αντιλαμβανόταν. Ετσι, θα αφαιρούσε το παραμικρό πρόσχημα από τη Μόσχα να επιλέξει τη στρατιωτική λύση. Αυτό δεν συνέβη, είτε επειδή οι φιλοδοξίες περί στρατηγικής αυτονόμησης ήταν εξ αρχής ουτοπικές, καθώς η Ε.Ε. απλά δεν είχε τα μέσα, το όραμα, την ηγεσία ή ακόμα και τη διάθεση να το πράξει (παρά τις μεγαλόστομες διακηρύξεις), είτε επειδή ήταν πολύ απασχολημένη με το να καβγαδίζει με τη Βρετανία για τους όρους του Brexit ή να μετράει σχολαστικά πόσο υπερέβαινε τα όρια του Μάαστριχτ το έλλειμμα και το χρέος κάποιων άτυχων κρατών-μελών (της Ελλάδας, πρωτίστως), την ίδια ώρα που στα ανατολικά της σύνορα πλησίαζε ένας πόλεμος μεγάλης κλίμακας.

Μπορεί να γίνει κάτι τώρα; Φαίνεται πολύ δύσκολο, αν και η Γαλλία (ίσως μόνο αυτή) δείχνει να αντιλαμβάνεται τι σημαίνουν όλα αυτά για την περίφημη «ευρωπαϊκή κυριαρχία» στα επόμενα χρόνια. Η πολεμική ρητορική είναι κυρίαρχη. Οποια κι αν είναι η έκβαση του πολέμου στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας, η Ευρώπη θα βρεθεί στην πλευρά των χαμένων. Οποιαδήποτε ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων των ευρωπαϊκών κρατών θα λάβει χώρα εντός του πλαισίου του ΝΑΤΟ, το οποίο εμπεδώνεται ως ο μοναδικός εγγυητής ασφάλειας στην Ευρώπη - μέσω δε αυτού, εδραιώνεται η αμερικανική επικυριαρχία στα ευρωπαϊκά πράγματα για το ορατό μέλλον.

Μια οριστική αποκοπή της Ρωσίας από την Ευρώπη θα έπληττε πολλαπλώς και τις δύο, με την πρώτη να βυθίζεται στον ανερμάτιστο ευρασιατικό μεγαλοϊδεατισμό της, ο οποίος μοιραία θα την καταστήσει οικονομικά και στρατηγικά υποτελή στην Κίνα. Η ενεργειακή αυτονόμηση της Ε.Ε. από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι ένας στόχος που θα επιτευχθεί. Ωστόσο, τουλάχιστον μεσοπρόθεσμα, αυτό θα σημαίνει οικονομική εξάρτηση από άλλες -ακριβότερες- εξωγενείς πηγές ενέργειας και όχι ενεργειακή αυτάρκεια. Κι αυτό διότι η Ευρώπη δεν φρόντισε να εκπονήσει και να υλοποιήσει ένα σχέδιο απεξάρτησης από τους υδρογονάνθρακες ρεαλιστικό και μακροπρόθεσμο, ούτε να επενδύσει στις δικές τις ενεργειακές πηγές κατά τη μακρόχρονη μεταβατική φάση.

Αυτά, όμως, είναι πράγματα που απαιτούν σχεδιασμό σε βάθος δεκαετιών και μια στρατηγική σκέψη που η Ε.Ε. -σίγουρα ο κ. Μακρόν θα συμφωνούσε σε αυτό- δυστυχώς δεν διαθέτει.

 * δικηγόρος, κάτοχος LLM από το London School of Economics και διδάκτορας Νομικής στο Πανεπιστήμιο Αθηνών

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο διπλός επαναπροσδιορισμός
Ο Γάλλος πρόεδρος είναι ο πρώτος Δυτικός ηγέτης που θέτει το θέμα κωδικοποίησης των κανόνων ασφαλείας στην Ευρώπη, ένα θέμα που εκκρεμεί εδώ και τριάντα και πλέον χρόνια.
Ο διπλός επαναπροσδιορισμός
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την Ευρώπη της μεταβλητής γεωγραφίας στην Ευ ρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα
Ο Γάλλος πρόεδρος άφησε να εννοηθεί πως στόχος του είναι να ξεκινήσουν εντός του Ιουνίου οι διαδικασίες για τη δρομολόγηση της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας αλλά και για τον περιορισμό της δυνατότητας χρήσης...
Από την Ευρώπη της μεταβλητής γεωγραφίας στην Ευ ρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα όρια του Μακρόν, το μέλλον της Ε.Ε.
Ο μακρονισμός θα σέρνεται ως ηθικολογούσα «κοινωνική» ευρωπαϊκή πολιτική -στον αντίποδα μιας επίσης ηθικολογούσας γερμανικής δημοσιονομικής ορθοδοξίας- που θα δοκιμάζεται με καθημερινή απαξίωση στα μάτια των...
Τα όρια του Μακρόν, το μέλλον της Ε.Ε.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι στόχοι μιας διεύρυνσης
Αποτροπή αυτοκρατορικής παλινόρθωσης της Ρωσίας αλλά ταυτόχρονα και ματαίωση της διαμόρφωσης ενός σκληρού πυρήνα γερμανικής Ευρώπης είναι τα κέρδη των ΗΠΑ από τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ μέχρι στιγμής.
Οι στόχοι μιας διεύρυνσης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ερήμην της Ευρώπης
Κάθε μέρα που περνά γίνεται κάτι παραπάνω από σαφές ότι Μπάιντεν και Πούτιν επωφελούνται από την εμπλοκή της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που έχει βραχυκυκλώσει την όποια δυναμική χειραφέτησης, και προωθούν μια...
Ερήμην της Ευρώπης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας