• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.4°C / 29.8°C
  3 BF
  42%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 26.6°C / 30.0°C
  4 BF
  49%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.0°C / 29.8°C
  2 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  1 BF
  48%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  65%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 29.0°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.4°C / 25.4°C
  1 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 26.8°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.9°C / 28.2°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.8°C / 26.4°C
  5 BF
  53%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.7°C / 25.1°C
  0 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 28.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.5°C / 27.8°C
  2 BF
  53%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 27.8°C
  2 BF
  82%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.0°C
  2 BF
  35%
 • Καβάλα
  Θύελλα
  22°C 22.1°C / 23.3°C
  3 BF
  84%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.7°C / 29.7°C
  3 BF
  74%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.0°C / 22.0°C
  2 BF
  62%

 H 8η Μάρτη είναι η ημέρα της γυναίκας, είναι η ημέρα όλων μας

 • A-
 • A+

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας (International Women's Day) με απόφαση της γενικής συνέλευσης του ΟΗΕ με σκοπό  την προώθηση  των δικαιωμάτων και την ανάδειξη των ζητημάτων  που   απασχολούν και περιθωριοποιούν τη γυναίκα. Μόνο μία ημέρα έχει αφιερωθεί στην υποστήριξη των δικαιωμάτων της γυναίκας η οποία  υφίσταται καταπίεση και απόρριψη της αληθινής φύσης της και των δυνατοτήτων της,  σχεδόν από την  αυγή της ανθρώπινης ιστορίας. 

Τόσο η θρησκεία, η πατριαρχία όσο και το ανδροκρατούμενο κοινωνικό κατεστημένο και οι σχέσεις εξουσίας έχουν  θέσει επί αιώνες τη γυναίκα στο περιθώριο της ανθρώπινης κοινωνίας και της έχουν προσδώσει ρόλους που προτίστως και κυρίως τους εξυπηρετούν, ως  αντικατοπτρισμό  των δικών τους αναγκών, υποχρεώνοντας της σε ρόλους που δεν  της ανήκουν και δεν αντιστοιχούν στην αληθινή της φύση, επιφυλάσσοντας σε όσες γυναίκες δεν ακολουθούν τα πρότυπα που οι παραπάνω  επιβάλουν,  σε τιμωρία, ενοχές και  κακοποίηση.

Μόλις εκατό εξήντα πέντε  χρόνια μας χωρίζουν από τον αγώνα των πρώτων γυναικών που έλαβε χώρα στη Νέα Υόρκη στις 8 Μαρτίου 1857 από τις εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας οι οποίες επαναστάτησαν ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και μόλις εκατόν δώδεκα χρόνια  από το συνέδριο  της Δεύτερης  Διεθνούς  που έγινε στην Κοπεγχάγη το 1910 και αποφασίστηκε να γιορτάζεται κάθε χρόνο η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, ως ανάμνηση του πρώτου αγώνα των γυναικών και ως ένα βήμα για την προώθηση της ισότητας των δύο φύλων και την εξασφάλιση τους στο εκλογικό  δικαίωμα, που ήταν τότε καθολικό ζητούμενο για όλες τις γυναίκες  του κόσμου.

Με κόπο αίμα και ιδρώτα στη δεκαετίες του 60 και 70 οι πρώτες φεμινίστριες βροντοφώναξαν για τα δικαιώματα  τους για την ίση μεταχείριση τους σε σχέση με τους εκπροσώπους του άλλου φύλου, σε σχέση με την εργασία τους και τη συμμετοχή τους στο δημόσιο λόγο και σε σχέση με αυτονόητο δικαίωμα τους για αυτοδιάθεση του σώματος τους.

Η ισότητα των φύλων συνιστά βασική αξία κάθε χώρας και θεμελιώδες δικαίωμα  των πολιτών όλων των χωρών, πλην όμως ο  κοινωνικά κατασκευασμένος ρόλος της γυναίκας δημιουργεί ανισότητες και διακρίσεις ανάμεσα στα φύλα. Η σημερινή γυναίκα που ως εργαζόμενη, έχει πολλαπλούς ρόλους και  πολλές φορές έχει τον κύριο ρόλο στην ανατροφή των παιδιών,  στον εργασιακό τομέα υποτιμούνται οι δυνατότητες της, υφίσταται μισθολογικές ανισότητες και είναι πιο εύκολο να δεχθεί σεξουαλική παρενόχληση ή λεκτική κακοποίηση στον τόπο της εργασίας της.

Λόγω δε του φύλου της αντιμετωπίζει περισσότερο  τον κίνδυνο απόλυσης ή τον κίνδυνο να μην επιλεγεί   σε   θέση εργασίας  αν και έχει  τα απαιτούμενα προσόντα και να αναγκάζεται να διεκδικεί καθημερινά    τα δικαιώματα της τα οποία αν και υποτίθεται ότι έχουν θεσπιστεί νομοθετικά, οι νέες συνθήκες ζωής και εργασίας της, κάνουν τον αγώνα της για ισότητα και ίσα δικαιώματα να είναι διαρκής και επαχθής. Ο τελευταίος χρόνος σημαδεύτηκε από ένα τραγικό απολογισμό έμφυλης βίας εις βάρος γυναικών, αναφορικά με συνεχείς ανθρωποκτονίες γυναικών,   καθώς  τα  θύματα εντός του 2021 ανήλθαν σε 17 και το 2022 που πήρε τη σκυτάλη να μετράει ήδη δύο θύματα. 

Η ανάγκη συμπερίληψης του όρου γυναικοκτονία στο Ποινικό Κώδικα ως ιδιαίτερη και διακριτή περίπτωση μιας ανθρωποκτονίας εκ προθέσεως, που τελείται για το λόγο ότι το θυμα είναι γυναίκα, φαίνεται να  είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία, όπως και ορατή διαφαίνεται  η ανάγκη, η γυναικοκτονία να αντιμετωπίζεται τόσο από την νομοθεσία όσο και τους θεσμούς του κράτους διαφορετικά δηλαδή είτε ως επιβαρυντική περίσταση ανθρωποκτονίας είτε να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη κατά την επιμέτρηση της ποινής, λόγω των συνθηκών και των περιστάσεων που έγινε το έγκλημα, το φύλο του θύματος ή και τη σχέση του με τον δράστη.

Είναι γνωστό ότι η πατριαρχία είναι αυτή που δημιουργεί την έμφυλη βία και  κακοποιεί, βιάζει και δολοφονεί  γυναίκες που δεν ακολουθούν τα πρότυπα που επιβάλει,  κάτι που αναδεικνύει το γεγονός πως στην ελληνική κοινωνία –όπως και σε πολλές άλλες δυτικές χώρες- όχι μόνο δεν έχει επιτευχθεί η ισότητα των φύλων στην πράξη αλλά έχουν δημιουργηθεί ανισότητες πολλές και συγκαλυμμένες .

Μια υγιής κοινωνία για να αναπτυχθεί χρειάζεται πολυμορφία και χειραφέτηση επειδή ο φεμινισμός δεν αφορά μόνο τη γυναικεία χειραφέτηση αλλά την απελευθέρωση όλων από τον πειρασμό του εξουσιαστικού αυταρχισμού ώστε και τα δύο φύλα να έχουν ισότιμες ευκαιρίες και ίση πρόσβαση παντού και κάθε άνθρωπος, άντρας ή γυναίκα να περιβάλεται από τον σεβασμό των συνανθρώπων του, είτε είναι του ίδιου είτε του αντίθετου φύλου!

* Δικηγόρος, Μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΜέΡΑ25

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ειδεχθή εγκλήματα…
Μια ιστορία έντονης παράνοιας και ενός αποτρόπαιου εγκλήματος χρησιμοποιείται κυνικά για τις κρατικές πολιτικές πειθάρχησης στις νέες ανάγκες.
Ειδεχθή εγκλήματα…
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Οκτώ του Μάρτη – ημέρα γνώσης»
Η 8 Μαρτίου καθιερώθηκε ως ημέρα της γυναίκας ύστερα από πρόταση της Κλάρας Τσέτκιν στην πρώτη διεθνή συνάντηση γυναικών στην Κοπεγχάγη το 1910.
«Οκτώ του Μάρτη – ημέρα γνώσης»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
Η πανδημία με τα απανωτά λοκντάουν, τον αναγκαστικό εγκλεισμό στο σπίτι παγίδεψε ακόμη περισσότερο τις γυναίκες πλάι στον δυνάστη τους, τον σύζυγο, τον σύντροφο, τον θύτη – πρώην ή νυν.
Βία κατά των γυναικών: η σκιώδης πανδημία της βίας δεν έχει τελειωμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί ενοχλεί ο όρος «γυναικοκτονία»;
Οι αντιδράσεις της κοινωνίας για τις «γυναικοκτονίες» διαμορφώνονται από τη λανθασμένη προβολή μηνυμάτων από τα ΜΜΕ, τα οποία προωθούν προκαταλήψεις για τον ρόλο των δύο φύλων επιμένοντας σε στερεότυπα.
Γιατί ενοχλεί ο όρος «γυναικοκτονία»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
Ολες οι κοινωνίες από την αυγή της ανθρώπινης ιστορίας υιοθετούν τον άνδρα σαν πρότυπο συμπεριφοράς, δύναμης και διακάτοχο όλων των εστιών εξουσίας και αποφάσεων.
Το πρότυπο και το κακέκτυπο
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών
Σε 12 χώρες που εντόπισαν τα Ηνωμένα Εθνη, ο αριθμός των περιπτώσεων βίας κατά των γυναικών και κοριτσιών που καταγγέλθηκαν σε διάφορες οργανώσεις αυξήθηκε κατά 83% από το 2019 έως το 2020.
Ενα παγκόσμιο πρότυπο για να αντιμετωπίσουμε τη βία κατά των γυναικών

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας