• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.2°C / 27.9°C
  1 BF
  41%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 21.2°C / 26.1°C
  3 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.7°C
  2 BF
  63%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  1 BF
  68%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.0°C / 25.1°C
  2 BF
  55%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 23.8°C
  2 BF
  67%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 27.2°C
  1 BF
  56%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 21.2°C / 23.9°C
  3 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  3 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 25.6°C
  3 BF
  84%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  78%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 23.4°C / 26.7°C
  1 BF
  63%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  4 BF
  60%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.8°C / 27.7°C
  0 BF
  49%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 22.3°C / 22.3°C
  2 BF
  68%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 24.5°C / 25.8°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  64%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η εκλογή της Κ.Ε. από το συνέδριο διασφαλίζει την περιφερειακότητα, την τοπικότητα, την κοινωνικότητα

 • A-
 • A+

Ο τρόπος εκλογής προέδρου και μελών της Κεντρικής Επιτροπής για ένα κόμμα της Αριστεράς δεν είναι διαδικαστικό ζήτημα, αλλά βαθιά πολιτικό και οφείλει να αντιστοιχεί σε κοινωνικά αιτήματα. Η προσωπολατρία και ο αρχηγισμός είναι στην αντίπερα όχθη των αξιών μας: με την εκλογή από τα μέλη καταργείται η δημοκρατική Αρχή, τα αντίβαρα της εξουσίας. Ο δικός μας πρόεδρος δεν συνομιλεί με την Ιστορία, εκλέγεται από το ανώτατο καθοδηγητικό όργανο που είναι το συνέδριο και λογοδοτεί σε αυτό. Οποιαδήποτε άλλη καινοφανής ιδέα το εκφυλίζει και το ευνουχίζει, ιδιαίτερα όταν εξ αρχής κατατέθηκε με τρόπο ανορθόδοξο, εκτός διαδικασίας, όχι στην αρμόδια επιτροπή καταστατικού.

Πρόκειται για ένα γοητευτικό παιχνίδι λέξεων που ρευστοποιεί το κόμμα και αποδυναμώνει τις οργανώσεις, χωρίς τις οποίες κόμμα δεν υπάρχει. Ενα σώμα τουλάχιστον 5.000 συνέδρων δεν είναι κονκλάβιο, πρόκειται για μία απόλυτη αντιστοίχιση με την ανάπτυξη του κόμματος, αν αναλογιστεί κανείς ότι τα συνέδρια του Die Linke, του Εργατικού Κόμματος ή ακόμη και του SPD κυμαίνονται μεταξύ 800 και 1.800 συνέδρων.

Επιπλέον, η ισότιμη εκπροσώπηση φαλκιδεύεται είτε με τον ορισμό 50 αριστίνδην μελών στην Κ.Ε. -με αυτό τον τρόπο βάζουμε από το παράθυρο τις τάσεις που κατά τα άλλα ξορκίζουμε- είτε γιατί δεν επεκτείνεται στην κομματική κορυφή, όπως γίνεται στα άλλα κόμματα που έχουν τη σχετική ρύθμιση (συμπρόεδροι, αντιπρόεδροι) και το ίδιο συμβαίνει και με τις θητείες των αιρετών, οι οποίες δεν ισχύουν για τον πρόεδρο.

Η εκλογή της Κ.Ε. από το συνέδριο διασφαλίζει την περιφερειακότητα, την τοπικότητα, την κοινωνικότητα, ενώ η εκλογή της Κ.Ε. σε πανελλαδική κλίμακα από ενιαίο ψηφοδέλτιο, εν είδει ευρωεκλογών, θα ευνοήσει τους πλέον αναγνωρίσιμους και θα στερήσει το κόμμα από άγνωστα στους πολλούς, αλλά πολύτιμα για την καθημερινή κομματική δουλειά στελέχη. Θα αποκλειστούν άνθρωποι από τα κινήματα, τον συνδικαλισμό, τους αγρότες, άνθρωποι που τους γνωρίζει μόνο η κοινότητα στην οποία δραστηριοποιούνται.

Οι καιροί απαιτούν κόμμα μαζικό και ζωντανό με μέλη που θα συμμετέχουν στην κομματική ζωή και θα ασκούν έλεγχο και όχι με μέλη-φαντάσματα, με μέλη τύπου followers για κάθε χρήση που θα μετέχουν ως προσωπικός στρατός σε ψηφοφορίες για να καθορίζουν πλειοψηφίες και μειοψηφίες. Αν και τα 60.000 μέλη συμμετείχαν στις διαδικασίες, ενημερώνονταν, ενδιαφέρονταν, συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν θα ήμουν η πρώτη που θα υποστήριζε την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση.

Οφείλουμε να δούμε το συνέδριο ως ευκαιρία να συναντηθούμε με ανθρώπους με κοινές απόψεις, όπου θα καθοριστούν οι όροι των συμμαχιών και ο τρόπος αντιπολίτευσης με σαφή και αταλάντευτο στόχο την ανατροπή της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας με στόχο τον μετασχηματισμό της κοινωνίας, τον σοσιαλισμό με ελευθερία και δημοκρατία με ένα κόμμα, και όχι παράταξη της Ριζοσπαστικής Αριστεράς με ενιαία πολυτασικότητα που είναι κατάκτηση του χώρου.

* Μέλος Γραμματείας Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πειραιά

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για ένα «κοινό σπίτι» αριστερών και δημοκρατών πολιτών
Στη σημερινή συγκυρία είναι απαραίτητη μια τολμηρή «φυγή προς τα εμπρός». Απαιτείται ένα συνολικό κύμα αλλαγών. Τίποτα δεν πρέπει να είναι «ταμπού»: σύμβολα, τίτλοι, πρόσωπα, λειτουργίες, σχήματα διαβούλευσης...
Για ένα «κοινό σπίτι» αριστερών και δημοκρατών πολιτών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
Σε λίγες ημέρες ξεκινά το 3ο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ–Π.Σ., μέσα σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο για τη χώρα. Η οικονομική εξαθλίωση ολοένα και μεγαλύτερου κομματιού της ελληνικής κοινωνίας οφείλεται στις εγκληματικές...
Συνέδριο με στόχο την ανατροπή της Δεξιάς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
-Διάλογος για το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία- Το σύνθημα με το οποίο πολιτεύεται η Ν.Δ., «Ευτυχώς που δεν κυβερνά ο ΣΥΡΙΖΑ εν μέσω πανδημίας», μαρτυρά τον πανικό της απέναντι σε ένα υπαρκτό και...
Η προοδευτική διακυβέρνηση πλησιάζει
ΑΠΟΨΕΙΣ
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
Εμείς έχουμε μπροστά μας ένα συνέδριο μεγάλης, πολιτικής και δημόσιας προοπτικής, που παρά τις δυσκολίες της πανδημίας πρέπει να γίνει και θα γίνει. Να σηματοδοτήσουμε την ολική επαναφορά του...
Mεγάλο βήμα για την προοδευτική διακυβέρνηση το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
Η χώρα βρίσκεται σε δραματική κατάσταση από τους χειρισμούς της Ν.Δ. στην πανδημία, την οικονομία, την ακρίβεια, στα καταστροφικά καιρικά φαινόμενα, την ιδιωτικοποίηση-ξεπούλημα της ΔΕΗ.
Συνέδριο με λογισμό και όνειρο, γιατί αυτό σημαίνει Αριστερά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση
Η αλλαγή που θέλουμε για τη χώρα πρέπει πρώτα να συντελεστεί μέσα στη δική μας κομματική κοινότητα. Η δική μας κομματική ανανέωση, οι δικές μας εσωτερικές υπερβάσεις θα αποτελέσουν και απόδειξη της πολιτικής...
Πολιτική αλλαγή, κομματική ανανέωση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας