• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 34.5°C
  4 BF
  34%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 29.1°C / 34.0°C
  3 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 33.0°C / 37.0°C
  3 BF
  36%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 29.9°C / 33.0°C
  3 BF
  48%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.5°C / 34.4°C
  2 BF
  53%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 29.8°C
  3 BF
  32%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  35°C 35.2°C / 35.2°C
  2 BF
  26%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.4°C
  4 BF
  55%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 30.7°C
  5 BF
  45%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.8°C
  5 BF
  61%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.6°C
  2 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  54%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  33°C 33.4°C / 33.4°C
  1 BF
  27%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 30.5°C / 33.8°C
  2 BF
  37%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.8°C
  4 BF
  44%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.9°C / 34.0°C
  3 BF
  22%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.2°C / 32.2°C
  3 BF
  73%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  49%

Το κουτί της Πανδώρας άνοιξε στην Ουκρανία

 • A-
 • A+

Το κουτί της Πανδώρας αυτή τη φορά ανοίχτηκε για τα καλά απ' τον Πούτιν στην Ουκρανία. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εισβολή ανοίγει για δεύτερη φορά την περίοδο του Ψυχρού πολέμου σε κάθε επίπεδο. Ίσως και πιο άγρια. Πολλοί μπορεί να ξαφνιάστηκαν με τη ρωσική εισβολή όμως εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα οι εξελίξεις έδειχναν ότι πηγαίνουμε προς μία επικίνδυνη όξυνση.

Τη δεκαετία του '90 με τις μεγάλες αλλαγές που έγιναν ιδιαίτερα στο ανατολικό μπλοκ και τη διάλυση του Συμφώνου της Βαρσοβίας άλλαξαν τελείως οι ισορροπίες. Η Αμερική αμέσως έβαλε μπρος για να μετατρέψει αυτή την περίοδο σε ευκαιρία και να δυναμώσει την κυριαρχία της στο οικονομικό, πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο.

Η ενδυνάμωση της Ρωσίας και της Κίνας δημιούργησε νέα αιτία για να ανακατευτεί ξανά η τράπουλα. Ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια σε πολλά σημεία της γης όπως στην Ασία, τη Μέση Ανατολή, τα Βαλκάνια, τον Καύκασο οξύνθηκαν οι ανταγωνισμοί μεταξύ των δύο στρατοπέδων. Η Ρωσία θεωρήθηκε απ' το ΝΑΤΟ και την Αμερική ως χώρα με επιθυμίες επεκτατισμού και η Κίνα ως μία χώρα απειλή για την παγκόσμια οικονομία και σταθερότητα.

Το ΝΑΤΟ με επικεφαλής την Αμερική κατέστρωσε ένα σχέδιο, την περικύκλωση της Ρωσίας και έκανε το πρώτο βήμα για τη διεύρυνση του προτείνοντας μία σειρά χώρες να γίνουν μέλη του, όπως και έγινε. Δηλ. οι πρώην σύμμαχοι της Σοβιετικής Ένωσης έγιναν η νέα δύναμη του ΝΑΤΟ.

Η υποψηφιότητα της Ουκρανίας για την ένταξη της στο ΝΑΤΟ ήταν αποτέλεσμα της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ. Απ' την άλλη μεριά η Ρωσία είχε περιγράψει επανειλημμένες φορές ότι αυτό αποτελεί κόκκινη γραμμή για τη Ρωσία.

Το ΝΑΤΟ και η Αμερική πραγματοποίησαν τη μεγαλύτερη στρατιωτική επέκταση των τελευταίων δεκαετιών στα Βαλκάνια και εγκατέστησαν τεράστιες στρατιωτικές δυνάμεις στη Θράκη, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ. που κρατούσαν σε ετοιμότητα όταν έγινε η εισβολή των Ρώσων στην Κριμαία. Τελικά οι Ρώσοι έκαναν την επικίνδυνη κίνηση με την εισβολή στην Ουκρανία.

Εκεί που έχουν φτάσει τα πράγματα η πόλωση που έχει δημιουργηθεί δεν θα είναι μόνο όσο διαρκεί ο πόλεμος. Όποιο στρατόπεδο κερδίσει ή χάσει έχει τεράστια σημασία για την νέα τάξη των πραγμάτων που διαμορφώνεται μ' αυτόν τον πόλεμο. Και όχι μόνο. Το αποτέλεσμα θα προσδιορίσει και τη μορφή του ανταγωνισμού.

Είναι περιττό να πούμε ότι αυτή τη στιγμή σε πολλά σημεία της γης υπάρχουν τριβές και οξύνσεις μεταξύ των δύο στρατοπέδων, όπως στον ινδικό ωκεανό, τη Συρία, Λιβύη, Καύκασο, κ.λπ. Οι περιοχές αυτές θα αποτελέσουν πεδίο ανταγωνισμού με πιο άγριες μορφές. Τα Βαλκάνια θα αποτελέσουν μέρος αυτών των περιοχών. Και οι δύο πλευρές θα επιβάλουν στις χώρες να διαλέξουν στρατόπεδο δηλ. μπαίνουμε σε μία περίοδο όπου δεν θα είναι εφικτό να υπάρχουν ουδέτερες θέσεις και στάσεις.

Αναμφισβήτητα ο εξοπλισμός θα έχει μία καινούργια ώθηση, θα δημιουργηθούν καινούργιες βάσεις και νέες συμφωνίες. Η κοινή στάση της Ευρώπης ενάντια στη Ρωσία δείχνει αυτή τη κατεύθυνση.

Άλλο ένα σημαντικό στοιχείο για τη σημερινή συγκυρία που δημιουργείται με τον πόλεμο είναι η αλλαγή των ρόλων. Η Αμερική και το ΝΑΤΟ που είναι υπεύθυνοι για το Βιετνάμ, Ναγκασάκι, Χιροσίμα, Ιράκ, Αφγανιστάν, γενοκτονίες στην Υεμένη, το παλαιστινιακό ζήτημα και τις φασιστικές δικτατορίες τη δεκαετία '60-'70, θα παίξουν τον ρόλο του αποστόλου της ειρήνης ενάντια στη Ρωσία που απειλεί τη σταθερότητα και την ειρήνη. Είναι περιττό να αναφέρουμε και το κουρδικό ζήτημα. Εδώ και δεκαετίες οι Κούρδοι αντιμετωπίζουν μαζικές δολοφονίες, απαγορεύσεις, φυλακές στην ίδια τους τη χώρα.

Οι εισβολές, η επεκτατική πολιτική, οι πόλεμοι είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του ιμπεριαλισμού που έχουν κοστίσει πολλά δεινά στους λαούς όλου του κόσμου και αυτή τη στιγμή κοστίζει στον Ουκρανικό λαό. Όπως  χτες, έτσι και σήμερα, δεν υπάρχει δικαιολογία για την καταστροφή του κόσμου, τις δολοφονίες των ανθρώπων. Όποια και αν  είναι η αιτία δεν μπορούν να δικαιολογηθούν οι πόλεμοι που γίνονται για την κυριαρχία.

Υπάρχει μία φοβερή διαστρέβλωση της πραγματικότητας με βρώμικη προπαγάνδα και απ' τα δύο στρατόπεδα. Με μαύρη προπαγάνδα ρίχνουν κροκοδείλια δάκρυα και προσπαθούν να ξεφύγουν απ' την αμφισβήτηση των ιμπεριαλιστικών πολιτικών. Λες και πρώτη φορά είναι υπό απειλή η αυτοδιάθεση ή η κυριαρχία ενός έθνους.

Η εμπλοκή της Ελλάδας δείχνει ότι το επόμενο χρονικό διάστημα είναι διαθέσιμη να αναλάβει και άλλους ρόλους. Λόγω της γεωγραφικής θέσης η εμπλοκή της χώρας στους ανταγωνισμούς θα φέρει ένα σωρό κινδύνους μαζί. Όπως και στη Βουλγαρία και την Τουρκία.


Η στάση του Ερντογάν

Ο Ερντογάν εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα πατάει σε δύο βάρκες σε διάφορα ζητήματα, όπως στον  πόλεμο της Συρίας. Όμως φαίνεται πως η περίοδος γι' αυτή την πολιτική τελειώνει. Οι εξελίξεις στο βορρά της χώρας θα κοστίσουν στο νότο. Η Αμερική και το ΝΑΤΟ θα έχουν μια πιο σαφή στάση ενάντια στο δίλημμα του Ερντογάν, κυπριακό ζήτημα, Ανατολική Μεσόγειος, Συρία, ΑΟΖ, ενεργειακή πολιτική, θα αναγκάσουν την Τουρκία να ενσωματωθεί πλήρως με την πολιτική τους.

Όμως, όποια στάση κι αν κρατήσει ο Ερντογάν το κουρδικό ζήτημα θα αποτελέσει τον αδύναμο κρίκο.

Το καθεστώς του Ερντογάν είχε ανακοινώσει εδώ και πολύ καιρό ότι η Τουρκία θα προχωρήσει  σε δημιουργία ενός καναλιού που θα υποκαταστήσει τη συμφωνία του Μοντρέ.  Είναι γνωστό ότι ο Ερντογάν επανειλημμένες φορές δήλωσε ότι η συμφωνία του Μοντρέ δεν ικανοποιεί την Τουρκία όπως και εκείνη της Λωζάνης. Σκοπός του είναι με το κανάλι να ανοίξει το δρόμο προς τη Μαύρη Θάλασσα όπως απαιτεί η Αμερική και το ΝΑΤΟ και με την εφαρμογή της συμφωνίας του Μοντρέ να φέρει στα νερά του τη Ρωσία.  Όμως η τελευταία στάση της Τουρκίας δείχνει την εξάντληση αυτής της πολιτικής.

Βέβαια, ο Ερντογάν θα συνεχίσει με άλλες μορφές να χρησιμοποιεί τα εξωτερικά ζητήματα προς εσωτερική κατανάλωση ενώ από κει και πέρα θα αναγκαστεί να παίζει το καλό παιδί της Αμερικής. Σε κάθε περίπτωση δεν θα είναι τόσο άνετος να κουνήσει το δάχτυλο και να πουλήσει «μαγκιά». Ήδη έχει βρει μπροστά του την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα του Ακκουγιού από τους Ρώσους, τις οικονομικές επιπτώσεις του φυσικού αερίου και την εισαγωγή του σιταριού, S400, συμφωνία του Μοντρέ κ.λπ.

Με λίγα λόγια απ' την εξέλιξη Ουκρανίας και Ρωσίας όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα θα είναι επιζήμιο για τους λαούς. Ήδη όλα τα στοιχεία δείχνουν ότι την απόδειξη θα πληρώσουμε όλοι, είτε στους εξοπλισμούς, είτε στην ενεργειακή πολιτική, είτε στις συρράξεις. Δεν θα είναι τίποτα όπως ήταν πριν.

*Ανταποκριτής της ημερήσιας εφημερίδας Evrensel που διατίθεται στην Τουρκία

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το μεγάλο παζάρι
Αν επιβεβαιωθούν οι Στόλτενμπεργκ και Τζόνσον που μιλούν για το ενδεχόμενο η σύγκρουση στην Ουκρανία να κρατήσει χρόνια, τότε είναι θέμα χρόνου η εξομάλυνση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας.
Το μεγάλο παζάρι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
Η Ιστορία δείχνει ότι κάθε φορά που εφαρμόζονται λογικές «κερδισμένου και χαμένου» η αδιαλλαξία ενισχύεται, αφού στα υφιστάμενα εμπόδια προστίθεται και το οικονομικό.
Ο λογαριασμός των 500 δισ. δολαρίων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
Η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Κριστίνε Λάμπρεχτ, δήλωσε προχθές ότι «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αποχωρήσει από τον κύκλο των πολιτισμένων εθνών».
Ο πόλεμος και τα «πολιτισμένα έθνη»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
Ο «καλός μαθητής» του ΝΑΤΟ θα μείνει μετεξεταστέος, αφού είναι προβλέψιμος, ανίκανος να ορθώσει μια φωνή θετικής ουδετερότητας, σύνεσης, διπλωματικής ειρηνικής προοπτικής στην ουκρανική κρίση.
Η πειθαρχημένη νατοϊκή Ελλάδα αυτοκτονεί γεωστρατηγικά και διπλωματικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
Ο συνεχιζόμενος πόλεμος στην Ουκρανία έχει φέρει ξανά στο προσκήνιο τον ρόλο των μεγάλων δυνάμεων του νέου πολυπολικού κόσμου, που αναδείχθηκε την τελευταία κυρίως δεκαετία.
Η Ευρώπη αναζητεί την ταυτότητα της
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία
Επειδή στη βαρβαρότητα, στην ανομία, στην ανηθικότητα και στον φασισμό δεν γίνονται «συμψηφισμοί», γι’ αυτό η εισβολή της Ρωσίας του Πούτιν στην Ουκρανία ήδη έχει το δικό της κεφάλαιο στη «Μαύρη Βίβλο» του...
Αναπάντητες ερωτήσεις και απόκρυφες απαντήσεις για την Ουκρανία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας