Η διεθνής απομόνωση της Ρωσίας του Πούτιν θα οδηγήσει σε μια στενή συμμαχική σχέση Μόσχας και Πεκίνου, την πρώτη μετά τις ανατροπές του 1989-91 αντιαμερικανική συσπείρωση;
Η προθυμία της Κίνας να διαμεσολαβήσει στη σύγκρουση της Ουκρανίας αλλά και στην αντιπαράθεση Δύσης - Ρωσίας φωτίζει μια προσεκτική στάση αναμονής, μια αποφυγή ταύτισης με τη Μόσχα.
Παρά τη θερμή ρητορική προσέγγισης που καταγράφηκε στην πρόσφατη συνάντηση Πούτιν - Σίτζιπιγκ στο Πεκίνο, τίποτε μέχρι σήμερα δεν μας επιτρέπει να προεξοφλήσουμε ως προβλέψιμη και δεδομένη τη στήριξη της Ρωσίας από την Κίνα.
Προχθές, Δευτέρα, ο ΥΠΕΞ της Κίνας, Βαγκ Γι, με την ευκαιρία του εορτασμού των 50 χρόνων από την επίσκεψη Νίξον και τη συνάντησή του με τον Μάο κάλεσε τις ΗΠΑ να επιστρέψουν σε μια λογική και πραγματιστική πολιτική απέναντι στο Πεκίνο.
Οι δυο πλευρές, τόνισε ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας, πρέπει να δουν τις σχέσεις τους σε μια ευρύτερη προοπτική επιλέγοντας τον διάλογο αντί της σύγκρουσης.
Πρόκειται για ένα σαφές μήνυμα προς τον Μπάιντεν ότι η κινεζική πλευρά δεν συντάσσεται με τη Μόσχα πριν οι ΗΠΑ ξεκαθαρίσουν τις προθέσεις τους.
Υπάρχουν τρία τεστ τα οποία θα βοηθήσουν να κατανοήσουμε ποιες είναι οι πραγματικές επιλογές του Πεκίνου:
- Πρώτον, αν την επόμενη φορά που θα κατατεθεί στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ καταδικαστικό σε βάρος της Ρωσίας ψήφισμα η Κίνα επιλέξει αντί της αποχής να προβάλει βέτο.
- Δεύτερον, εάν και όταν η Μόσχα τοποθετήσει μια υπό τον έλεγχό της κυβέρνηση στο Κίεβο, το Πεκίνο σπεύσει να την αναγνωρίσει.
-Τρίτον, εάν και πότε η Κίνα θα χαρακτηρίσει την επίθεση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας εισβολή.
Η Κίνα έχει κάθε λόγο να υιοθετήσει μια στάση αναμονής, για να διαπιστώσει ότι η σκληρή αντιπαράθεση των ΗΠΑ με τη Ρωσία οδηγεί εκ των πραγμάτων σε μια χαλάρωση των αμερικανικών πιέσεων.
Βραχυπρόθεσμα και μεσοπρόθεσμα, με δεδομένο το υψηλό -στα όρια του απαγορευτικού- κόστος που θα πληρώσει η Δύση για την απομόνωση της Ρωσίας, είναι αδύνατον να συνεχίσει η Ουάσινγκτον να πιέζει για οριοθέτηση του διμερούς εμπορίου με την Κίνα, αλλά και να στοχεύει στη μέγιστη δυνατή συσπείρωση των χωρών του Ινδικού-Ειρηνικού γύρω από τη συμμαχία AUKUS που συγκρότησε πέρσι το καλοκαίρι με το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας