• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.2°C / 31.8°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 26.9°C / 32.7°C
  2 BF
  53%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  32°C 30.5°C / 33.2°C
  2 BF
  43%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  1 BF
  33%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.9°C / 30.2°C
  4 BF
  45%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  29°C 26.2°C / 33.8°C
  2 BF
  54%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.6°C / 27.0°C
  0 BF
  39%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  31°C 31.3°C / 31.3°C
  1 BF
  31%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 29.3°C
  4 BF
  62%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 25.7°C / 26.9°C
  4 BF
  50%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.8°C / 28.4°C
  5 BF
  47%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.9°C
  3 BF
  65%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  4 BF
  65%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.1°C / 31.9°C
  2 BF
  37%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.4°C / 30.5°C
  2 BF
  49%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 28.8°C
  3 BF
  46%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  30°C 28.8°C / 32.0°C
  3 BF
  38%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.3°C / 29.4°C
  2 BF
  63%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.0°C / 30.0°C
  3 BF
  70%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  27°C 27.4°C / 27.4°C
  1 BF
  48%
EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ημέρα Μηδενικών Διακρίσεων

 • A-
 • A+

Το νεαρό ζευγάρι από τη Συρία με το τρίχρονο αγοράκι τους περίμενε υπομονετικά τη σειρά του για να μπει στην Υπηρεσία Ασύλου στον Αλιμο μαζί με άλλους πρόσφυγες και εργαζόμενους από Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Σε τμήμα του κτιρίου του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, που στεγάζει την Υπηρεσία αυτή, μπαίνει κανείς από χωριστή διακριτή είσοδο από εκείνην του διεθνούς οργανισμού. Θα υποστεί την αναμονή σε εξωτερικό χώρο κάτω από ένα στέγαστρο και έπειτα τον έλεγχο σε ένα κουβούκλιο.

Επειτα θα ακολουθήσει μια δεύτερη είσοδος στο κυρίως κτίριο, μια κάθοδος στον υπόγειο χώρο αναμονής, το πέρασμα από έναν μεγάλο φωταγωγό, μια δεύτερη άνοδος στον δεύτερον όροφο και η άφιξη στον κυρίως χώρο με τα πολλά γραφεία. Αυτή η καφκικής συλλήψεως οργάνωση του χώρου, που θα μπορούσε να αποφευχθεί με μια κοινή είσοδο τόσο του διεθνούς οργανισμού όσο και της δημόσιας υπηρεσίας, δεν είναι τυχαίο ότι προβλέφθηκε για την ομάδα όσων ζητούν άσυλο και όσων δουλεύουν γι’ αυτούς.

Και δεν είναι η μόνη περίπτωση διακριτικής αντιμετώπισης της ομάδας αυτής. Στην «Κατεχάκη», στην Υπηρεσία Ασύλου Αττικής, λυόμενες κατασκευές, τέντες χωρίς θέρμανση τον χειμώνα, άθλιες τουαλέτες και έλλειψη νερού «υποδέχονται» τους πρόσφυγες. Στις αντίστοιχες υπηρεσίες του Πειραιά και αυτές του Νέου Κόσμου, πολύωρες παραμονές εκτός κτιρίου, χωρίς νερό και τουαλέτα, ακόμα χειρότερες καταστάσεις. Δεν μπορώ να πιστέψω ότι η Αθήνα κι ο Πειραιάς δεν έχουν υποδομές για να εξυπηρετήσουν τον κόσμο αυτό και αναγκάζονται έτσι σε «λύσεις ανάγκης». Πρόσφυγες, υπάλληλοι, εργαζόμενοι σε ΜΚΟ υπομένουμε λοιπόν αυτήν την άθλια αντιμετώπιση τις περισσότερες φορές έχοντας μάλλον αποδεχθεί ότι «έτσι είναι, δεν αλλάζει».

Τόσο, που τη συνηθίζουμε ή -στη χειρότερη περίπτωση- τη θεωρούμε αναμενόμενη και κυρίως αναπότρεπτη. Ετσι σε κάνει η διακριτική μεταχείριση: να τη βιώνεις, να σε πονάει και να μην αντιδράς. Φορές-φορές η διάκριση μη αναγνωρίσιμη και ορατή, σε κάθε περίπτωση όμως βίαιη και εξευτελιστική, τόσο που εύχεσαι να τελειώνεις και να φύγεις από κει, όπου την υφίστασαι, όσο το δυνατόν γρηγορότερα.

Να φύγεις και να ξεχάσεις αυτό που έζησες, για να το ξαναζήσεις στην επόμενη επίσκεψη. Αυτό είναι το λιγότερο, θα πει κάποιος, αν αναλογιστεί τις βίαιες επαναπροωθήσεις των προσφύγων στον Εβρο, τον γεωγραφικό περιορισμό και τις άθλιες συνθήκες στα νησιά του Αιγαίου, τη συστηματική διοικητική κράτηση σε όλη την ελληνική επικράτεια και τόσα άλλα. Ωμές παραβιάσεις του δικαίου, ακραίες καταστάσεις που πατάνε στη βασική διάκριση του Εμείς και οι Αλλοι. Οσοι δεν τα ζούμε τα παραβλέπουμε και όσοι τα ζούμε τα υπομένουμε.

Και δεν είναι μόνο εκεί οι διακρίσεις. Κάθε φορά που βλέπω τους παππούδες και τις γιαγιάδες μας να περιμένουν υπομονετικά σε ουρές τραπεζών και δημοσίων οργανισμών να πληρώσουν, μη εξοικειωμένοι με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή και το διαδίκτυο, να υποχρεώνονται σε συγγενείς και γείτονες ή να πληρώνουν ενδιάμεσους για την πρόσβαση σε υπηρεσίες όπου δεν μπορούν να έχουν για λόγους που οι ίδιοι δεν ευθύνονται, βλέπω να πολλαπλασιάζεται ο αριθμός των διακρίσεων και σε άλλες πληθυσμιακές ομάδες.

Αναλογίζομαι πόσο έχουμε αποδεχτεί τη λογική της προτίμησης σε θέσεις εργασίας -και όχι μόνον- σ’ αυτή τη χώρα με γνώμονα την κομματική ταυτότητα, τον τόπο καταγωγής, τις γνωριμίες, τους συγγενείς, «το μέσον», «το παρεάκι» μας. Σαφείς διακρίσεις που αποδεχόμαστε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν κάποιες φορές είμαστε εμείς οι τυχεροί που βολευτήκαμε. Ετσι, στο κτίριο του Ασύλου στον Αλιμο, το ζευγάρι από τη Συρία πέρασε από σωματικό έλεγχο, εγώ πάλι όχι. Εμείς ως δικηγόροι και ως Ελληνες δεν περνάμε από σωματικό έλεγχο στις Υπηρεσίες Ασύλου, που επισκέπτομαι, αφού εξ ορισμού είμαστε υπεράνω υποψίας, εκείνοι πάλι είναι εν δυνάμει επικίνδυνοι.

Και αφού, λοιπόν, ελέγχθηκαν σωματικά οι γονείς και δόθηκε εντολή στην οικογένεια να προχωρήσει, τότε συνέβη το απροσδόκητο. Το τρίχρονο παιδάκι τους, θέλοντας προφανώς να μιμηθεί τους γονείς του, πλησίασε τον ένστολο της ιδιωτικής ασφάλειας, τον κοίταξε ικετευτικά στα μάτια και άνοιξε τα χεράκια και τα ποδαράκια του, για να τα ελέγξει ο άλλος με το χαρακτηριστικό του εργαλείο. Ο ένστολος χαμογέλασε πλατιά, σαν σε παιχνίδι υπάκουσε στο παιδάκι, που μετά την έρευνα επέστρεψε χαρούμενο στους γονείς του.

Τις διακρίσεις αρκετές φορές δεν τις συνειδητοποιείς, όμως τις ζεις, τις αποδέχεσαι, τις μαθαίνεις και τις διεκδικείς για τον εαυτό σου και τους άλλους. Αυτή είναι η δύναμή τους. Εμείς οφείλουμε να τις αναγνωρίζουμε, να αντιστεκόμαστε και να τις πολεμάμε, ακόμα κι όταν μας βολεύουν. Αυτή είναι η δύναμή μας.

*Δικηγόρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
Στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης υπάρχουν 3.790 ασυνόδευτοι ανήλικοι, πολίτες χωρών εκτός Ευρωπαϊκής Ενωσης, συνήθως αιτούντες διεθνή προστασία με 1.000 άνευ...
Μια οδυνηρή πραγματικότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού
​Τι αλήθεια γίνεται με το νομοσχέδιο για την αναδοχή και την υιοθεσία ανηλίκων που ήταν να κατατεθεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο; Τι γίνεται με τα ιδρύματα και την πολυθρύλητη αποϊδρυματοποίηση; Τι γίνεται με τα...
Τα παιδιά ενός κατώτερου θεού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζητείται Παγκόσμια Ατζέντα 2017 για τα Παιδιά
Εως τώρα, ο πλούσιος κόσμος, με απόλυτη υποκρισία, διαλέγει τον πόλεμο και όχι την ειρήνη∙ τη φιλανθρωπία και όχι τη δικαιοσύνη. Και με τη φιλανθρωπία πετυχαίνει το απίθανο: με μία μόνο πράξη ταπεινώνει τον...
Ζητείται Παγκόσμια Ατζέντα 2017 για τα Παιδιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
Η ανακίνηση του θέματος επαναφοράς της Ελλάδας στη Συνθήκη του Δουβλίνου μπορεί να προέκυψε με αφορμή τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία: την ήττα ουσιαστικά του CDU από την Εναλλακτική για τη...
Γιατί πρέπει να προτείνουμε ένα ευρωπαϊκό σύστημα υποδοχής
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ζωή μες στο κουτί
Mια εικόνα από τον καταυλισμό της Ειδομένης. Ενα μωρό μέσα σ’ ένα χαρτόκουτο. Η φωτογραφία αναρτήθηκε στον ιστότοπο μιας ισπανικής ΜΚΟ, της Fotomovimiento, και έγινε πασίγνωστη μέσω Twitter και Facebook.
Ζωή μες στο κουτί
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τώρα απελαύνουν και Ελληνες
Ας δούμε μόνο το ποσοστό των ασφαλισμένων μεταναστών στον ΕΦΚΑ και ας προβληματιστούμε για το πού θα βρούμε τα εργατικά χέρια που απαιτούνται για την αναζωογόνηση του αγροτικού τομέα, με επικείμενη την...
Τώρα απελαύνουν και Ελληνες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας