• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Απεγκλωβισμός και κουλτούρα συνεργασίας

 • A-
 • A+

Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή στην Ελλάδα χρειάζεται μια κουλτούρα συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων. Με όρους αποτελεσματικότητας και ρεαλισμού, του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. (ΠΑΣΟΚ). Αλλά η κουλτούρα συνεργασίας θέλει καλλιέργεια. Επίμονη, υπομονετική και πολυεπίπεδη.

Για να καλλιεργήσεις, πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξεριζώσεις τα ζιζάνια και να αρδεύσεις τον αγρό. Ποια είναι τα ζιζάνια; Τα σχήματα που ορίζουν την πολιτική γεωγραφία με σκοπό να αιχμαλωτίσουν τον νου και να δεσμεύσουν τις συμπεριφορές. Ποια είναι αυτά; Το σχήμα μνημονιακοί-αντιμνημονιακοί και το σχήμα των δυο άκρων, πριν από το 2015, και το αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο έπειτα. Σχήματα απότοκα της εποχής της κρίσης. Σήμερα, μετά την κρίση της πανδημίας, με την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια μπαίνουμε σε έναν δεύτερο κύκλο οικονομικής κρίσης. Αλλά αλλάζουν και οι γενιές, οι ιδέες και η γλώσσα τους. Απαλλαγή από ζιζάνια είναι να αποφύγει το ΚΙΝ.ΑΛΛ. την επιστροφή, τώρα που ανεβαίνουν τα ποσοστά του, προσώπων που εξάντλησαν το πολιτικό τους κεφάλαιο στην κρίση και είναι υπεύθυνα για την κατάρρευση αυτού του κόμματος. Αν επιστρέψει η συνεργασία με τη Δεξιά της εποχής της κρίσης, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα φτάσει πάλι σε μονοψήφιο αριθμό και θα καταλήξει πέμπτος τροχός της Ν.Δ.

Ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί και πρέπει να επιστρέψει στην τακτική και στη στρατηγική τού 2012-2015. Οσο και τραυματικό να ήταν το καλοκαίρι του χρόνου αυτού, πρέπει να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι δεν μπορείς να κυβερνήσεις στη σημερινή Ευρώπη με ρητορική ρήξεων και αντιπαράθεσης, αλλά με μια προσεκτικά σχεδιασμένη και με επαρκή τεκμηρίωση των δυνατοτήτων πολιτική. Ο απεγκλωβισμός από τα σχήματα της κρίσης είναι προϋπόθεση κάθε συνεργασίας.

Και πού πρέπει να διοχετευτεί το νερό; Στα συγκεκριμένα προβλήματα τα οποία προκύπτουν από τις αλλεπάλληλες κρίσεις που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία. Οι πολίτες δεν έχουν ανάγκη από φωνές που εκφράζουν και καλλιεργούν τον θυμό απέναντι στην κυβέρνηση. Αρκετά θυμωμένοι είναι με όσα βιώνουν και βλέπουν. Ούτε ικανοποιούνται με το να επικαλείσαι μόνο και αποκλειστικά, κάθε στιγμή, την πολιτική αλλαγή. Θέλουν να ξέρουν τι θα κάνεις εσύ, τι προτείνεις, κατά πόσο μπορείς να το πραγματοποιήσεις. Πρέπει να τους βεβαιώσεις ότι είσαι αξιόπιστος. Καλλιέργεια συνεργασίας σημαίνει να βρεις συγκλίσεις. Πού συμφωνείς και πού διαφωνείς στην οικονομική πολιτική, στην υγεία, στην παιδεία, στη μεταρρύθμιση του κράτους και της διοίκησης, στη Δικαιοσύνη, στην εξωτερική πολιτική, στη θωράκιση απέναντι στις καταστροφές, στη μείωση των ανισοτήτων. Να διερευνήσεις ποιο ποσοστό καλύπτει η συμφωνία και ποιο οι αποκλίσεις.

Είναι σαφές ότι και τα δύο κόμματα έχουν διαφορές. Διαφορές που προκύπτουν και από την ιστορία αλλά και από τη σύνθεσή τους. Περισσότερο λαϊκό κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ, πιο ευαίσθητο απέναντι στη νεανική επισφάλεια και αιτήματα, αλλά και με μεγαλύτερη ετοιμότητα να αγκαλιάσει νέα αιτήματα που εμπλουτίζουν την πολιτική ατζέντα, όπως είναι άλλωστε η παράδοση της ριζοσπαστικής αριστεράς. Περισσότερο ευθυγραμμισμένο με τη σοσιαλδημοκρατία μετά την κρίση -που δείχνει αποστασιοποίηση από πολιτικές προσεγγίσεις τύπου Μπλερ και Σρέντερ- το ΚΙΝ.ΑΛΛ., και με έλξη σε ένα στρώμα με τεχνοκρατική επάρκεια. Και τα δύο κόμματα όμως έχουν βαρίδια και η εσωτερική διαμάχη μπορεί να λειτουργήσει δυστυχώς απρόβλεπτα.

Η συνεργασία δεν θα είναι εύκολη, αλλά είναι αναγκαία αν τα δύο κόμματα αντιληφθούν ότι τα οφέλη της θα είναι περισσότερα από τα κέρδη της διαμάχης. Αλλωστε κανένα από τα δύο δεν μπορεί να κυβερνήσει μόνο του. Στην Ευρωπαϊκή Ενωση των 27 αλλά και στην ευρωπαϊκή ήπειρο οι κυβερνήσεις συνασπισμού είναι ο κανόνας. Οι μονοκομματικές, η εξαίρεση. Η συνεργασία είναι πλέον το ευρωπαϊκό μοντέλο διακυβέρνησης. Φυσικά υπάρχουν πάντα τα ενδεχόμενα να δελεαστεί το ΚΙΝ.ΑΛΛ. από μια συνεργασία με τη Ν.Δ., ο δε ΣΥΡΙΖΑ με πειραματισμούς στα αριστερότερα ή με μια ασαφή και αδιαμόρφωτη ακόμα λαϊκή Δεξιά. Θα είναι ατελέσφορες και αυτοκαταστροφικές επιλογές.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ωραιοποιήσεις και πολιτικοί καθρέφτες
Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν μπορεί, αλλά δεν θέλει να δώσει απαντήσεις στα σημαντικά ζητήματα.Τι σημαίνει όμως αυτό; Σημαίνει ότι κάποιοι θέτουν ζήτημα αλλαγής της κυβέρνησης για χίλιους λόγους.
Ωραιοποιήσεις και πολιτικοί καθρέφτες
ΑΠΟΨΕΙΣ
Θεσμική ασέβεια και επιλεκτική μνήμη ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με αφορμή το θάνατο του Κάρολου Παπούλια
Σε απροκάλυπτη επίδειξη θεσμικής ασέβειας, μικροπολιτικής εκμετάλλευσης και επιλεκτικής μνήμης, αποδύθηκαν με ανακοινώσεις τους η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ, με αφορμή το θάνατο του Κάρολου Παπούλια και τα συλλυπητήρια ...
Θεσμική ασέβεια και επιλεκτική μνήμη ΝΔ-ΚΙΝ.ΑΛΛ., με αφορμή το θάνατο του Κάρολου Παπούλια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική
Στην πολιτική αντιπαράθεση και το δικαίωμα στην κριτική, η ειδοποιός διαφορά του δημοκρατικού πολιτεύματος, είναι μοιραία εξωστρεφής. Από αυτό όμως μέχρι την πλήρη απουσία αυτογνωσίας και συνέπειας μεσολαβεί...
Εξωστρέφεια και εσωστρέφεια στην πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η Δικαιοσύνη επανέφερε στην τάξη την παραφωνία της κυβέρνησης
Για τη Νέα Δημοκρατία, η αντιπολίτευση οφείλει να σιωπά. Κι αν δεν σιωπά, οφείλει να φοβάται τα αντίποινα. Ευτυχώς για τη δημοκρατία και δυστυχώς για την κυβέρνηση, η Δικαιοσύνη επιφύλαξε μια εντελώς...
Η Δικαιοσύνη επανέφερε στην τάξη την παραφωνία της κυβέρνησης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus
Πολιτικές αλλαγές κυοφορούνται. Και υποδεικνύουν στην Αντιπολίτευση και ειδικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στον Πρόεδρο του την ανάγκη για αλλαγή προτεραιοτήτων.
Η "γύμνια" Μητσοτάκη και η προσθετική δημοσκοπικών "τριχών" από την Αbacus
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας