• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 29.1°C
  3 BF
  48%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 28.1°C
  3 BF
  67%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  28°C 26.6°C / 28.0°C
  2 BF
  54%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 24.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.3°C / 29.4°C
  1 BF
  71%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.8°C / 22.4°C
  0 BF
  64%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 28.2°C / 28.2°C
  1 BF
  50%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.5°C / 28.2°C
  3 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.6°C / 24.9°C
  4 BF
  57%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 26.1°C
  5 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.6°C / 25.7°C
  2 BF
  69%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.9°C / 26.9°C
  3 BF
  69%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  0 BF
  64%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.5°C / 26.2°C
  2 BF
  66%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 26.0°C
  3 BF
  55%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.0°C / 29.3°C
  3 BF
  44%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.3°C / 25.5°C
  2 BF
  65%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.1°C / 26.1°C
  2 BF
  87%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  22°C 22.4°C / 22.4°C
  0 BF
  73%
EUROKNISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο «κατ’ επάγγελμα πολιτικός» κουνάει το δάχτυλο στους αγρότες…

 • A-
 • A+

Παρακολουθώντας την κυριακάτικη συνέντευξη του πρωθυπουργού εύκολα θα διαπιστώσει κανείς την αντίληψη αλλά και την αλαζονεία που τον διακατέχει για το μεγάλο πρόβλημα της ακρίβειας στη χώρα μας, το οποίο την κατατάσσει στις πρώτες θέσεις πανευρωπαϊκά. Ρεκόρ 25ετίας του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2022 το νέο επίτευγμα της κυβέρνησης των... «αρίστων», ο οποίος σημείωσε αύξηση 6,2% στην ελληνική αγορά, σε σύγκριση με τον Ιανουάριο του 2022. Η χειρότερη χρονιά δηλαδή από τότε που η χώρα μας είχε ακόμα δραχμή.

Ο «κατ’ επάγγελμα πολιτικός» Κυριάκος Μητσοτάκης, μη έχοντας ιδέα από πρωτογενή παραγωγή και των αντιξοοτήτων που έχουν στο σύνολό τους οι αγρότες μας, προχώρησε σε μια δήλωση που προσβάλλει το σύνολο του αγροτικού κόσμου αποκαλώντας τους «κατ’ επάγγελμα διαδηλωτές που κάθε χρόνο τέτοια εποχή ζεσταίνουν τα τρακτέρ τους».

– Μήπως ευθύνονται οι αγρότες μας για την έλλειψη στρατηγικής και αντιμετώπισης της ακρίβειας που σαρώνει τη χώρα;

– Μήπως φταίνε οι αγρότες μας που έχουν κάνει σε 18 μήνες 5 δισ. απευθείας αναθέσεις σε κολλητούς και κουμπάρους ξοδεύοντας τις οικονομίες που μάζεψε ο ελληνικός λαός μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, για να υπάρχουν σε μια δύσκολη συγκυρία όπως αυτή της ακρίβειας;

Δεν νομίζω ότι οι αγρότες μας ζητάνε απευθείας αναθέσεις, μίζες και δανεικά, αλλά ζητάνε βοήθεια στα δίκαια αιτήματά τους ώστε να μπορέσουν μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες ακρίβειας να μπορέσουν να παράξουν για να ζήσουν αξιοπρεπώς τις οικογένειές τους και να μην εγκαταλείψουν τα χωράφια τους.

Ο κυβερνητικός εμπαιγμός είναι μεγάλος αφού στα κυβερνητικά μέτρα η επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο αφορά μόνο μια μερίδα αγροτών, λιγότερο από το 40% του συνόλου, όσους δηλαδή ανήκουν σε συλλογικά σχήματα και όσους εντάσσονται σε συμβολαιακή γεωργία. Η δαπάνη θα φτάσει τα 50 εκατομμύρια ευρώ, θα πάρουν δηλαδή από 200€ ευρώ περίπου, 250.000 αγρότες σε σύνολο 650.000…

Η σημερινή κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει το αίτημα των αγροτών για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει την παραγωγή και το κεφάλαιο στο 100% από φυσικές καταστροφές και ενώ η κλιματική κρίση δείχνει όλο και περισσότερο τα δόντια της ο ΕΛΓΑ δεν προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής.

Μια ακόμη κοροϊδία της κυβέρνησης είναι η μείωση του ΦΠΑ στα λιπάσματα. Δεν γνωρίζει το υπουργείο πως ο ΦΠΑ στα λιπάσματα ήταν ήδη στο 13% όταν έκαναν την εξαγγελία πως τον μειώνουν από 24% στο 13% και μετά το άλλαξαν στο 6%;

Είναι τόσο άσχετοι ή στόχο έχουν να πείσουν τον υπόλοιπο κόσμο που δεν γνωρίζει τι ισχύει, ότι δήθεν βοηθάνε τους αγρότες και στέκονται στα προβλήματά τους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται για δεύτερη φορά να κάνει δεκτή την τροπολογία του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα παρά το γεγονός ότι Κομισιόν και ΕΚΤ είναι θετικές σε μέτρα φοροελαφρύνσεων στην ενέργεια και ήδη 19 χώρες της Ε.Ε. έχουν προχωρήσει σε μειώσεις.

Η ακρίβεια αγγίζει όλους τους κατοίκους αυτής της χώρας, όχι μόνο τους αγρότες. Είναι ένας κοινός αγώνας, είναι θέμα επιβίωσης, εάν δεν έχουμε νέους αγρότες αύριο η χώρα θα έχει σοβαρό διατροφικό πρόβλημα, θα μειωθεί η παραγωγή.

Με την αύξηση στο κόστος παραγωγής στο χωράφι, το κόστος είναι υψηλότερο για τον καταναλωτή, όμως οι αγρότες δεν κερδίζουν περισσότερα. Υπάρχει μια πολιτική που αφήνει περιθώρια στην αισχροκέρδεια και δεν προστατεύει τους μικρότερους παραγωγούς και τους καταναλωτές.

*πρόεδρος Ελαιουργών Ν. Χανίων, μέλος Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ν. Χανίων


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 21/02/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο λογαριασμός της αποτυχίας
Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει αποδυθεί σε μια προσπάθεια να ηθικοποιήσει τα δεινά που υφίσταται σήμερα η ελληνική κοινωνία, φροντίζοντας ταυτόχρονα να αποκρύπτει την ιστορία και τους υπαρκτούς κινδύνους που...
Ο λογαριασμός της αποτυχίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το προσκλητήρι των καιρών
Αυτοχρισθείς επιτελάρχης μιας σύναξης «οιονεί» αρίστων, επέπεσεν ως νέος Ιππότης της αποκάλυψης επί της περιουσίας του πλείστου ελληνικού λαού, τουτέστιν των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων.
Το προσκλητήρι των καιρών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
«Γράψε γιε μ’ στουν πρωθυπουργό, συ που γράφ’ς στις εφημερίδες, γιατί δεν πήρα κι ’γώ τα 200 ευρώ;», μου είπε η πεθερά μου. Μαζί μ’ αυτήν δεν πήραν το επίδομα κάποιες εκατοντάδες χιλιάδες μικροσυνταξιούχοι σε...
Αξιότιμε κ. πρωθυπουργέ,
ΑΠΟΨΕΙΣ
Από την εγκατάλειψη στην καλλιέργεια
Η κρίση που έφερε ο πόλεμος να γίνει αφορμή για να δούμε το χώμα της γης να γίνεται ζωηφόρο; Γιατί η εύφορος γης, το αφράτο χώμα, περιμένει τον άνθρωπο από περαστικός να γίνει συστηματικός καλλιεργητής.
Από την εγκατάλειψη στην καλλιέργεια
ΑΠΟΨΕΙΣ
No φας, no πας
Τα κάτωθι (διάλογος, πρόσωπα, γεγονότα) είναι απολύτως φανταστικά - εκτός από κάποια που δεν είναι. Φανταστική είναι και η τελική απόφαση, όσο κι αν θεωρείται απολύτως αναμενόμενη, βάσει των όσων φανταστικών...
No φας, no πας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας