• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 22.6°C / 27.4°C
  2 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.1°C / 25.8°C
  3 BF
  50%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.9°C / 27.7°C
  1 BF
  61%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.9°C / 19.9°C
  1 BF
  73%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  0 BF
  73%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.0°C / 23.5°C
  2 BF
  56%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  19°C 19.4°C / 19.4°C
  3 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  2 BF
  68%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 24.9°C / 27.5°C
  3 BF
  48%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 21.2°C / 22.9°C
  3 BF
  68%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.8°C / 27.4°C
  4 BF
  34%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.1°C / 25.1°C
  4 BF
  73%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.3°C / 25.3°C
  3 BF
  85%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  24°C 22.9°C / 23.9°C
  0 BF
  69%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  27°C 22.3°C / 26.7°C
  3 BF
  60%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.0°C
  3 BF
  62%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 27.7°C
  0 BF
  53%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 21.7°C / 21.7°C
  2 BF
  69%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 24.7°C
  2 BF
  51%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  17°C 16.7°C / 16.7°C
  2 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η επιλεκτική μνήμη και η επιλεκτική λήθη

 • A-
 • A+

Η εκτίναξη των ποσοστών του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και το επικείμενο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανέσυραν στην επιφάνεια μια πολιτική επιλογή, η οποία μέχρι πρόσφατα δεν είχε αποτελέσει θέμα σοβαρής και ουσιαστικής συζήτησης: τη σοσιαλδημοκρατία.

Είναι καλό να συζητάμε. Για να καταλάβουμε όμως τι σημαίνουν τα όσα λέγονται και γιατί λέγονται στη δεδομένη συγκυρία, θα πρέπει να ξεκινήσουμε με την εξής διάκριση: η σοσιαλδημοκρατία δεν είναι μόνο μια σωστή ή λανθασμένη πολιτική εκδοχή, αλλά κυρίως ένας ελιγμός εντός του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Πιο συγκεκριμένα, η επίκλησή της, συχνά χωρίς να κατονομάζεται, γίνεται από τους «προεδρικούς» –ή, πιο κυνικά, από όσους θέλουν να παραμείνει στην ηγεσία ο Αλέξης Τσίπρας αν χάσει τις επόμενες εκλογές– ενώ οι αντίπαλοί της την επικρίνουν, όχι τόσο αυτή καθεαυτήν, αλλά για να αντιταχθούν στον βοναπαρτισμό που καταλογίζουν στους αντιπάλους τους.

Βάζοντας κατά μέρος τα εσωτερικά της Κουμουνδούρου, τα οποία παθιάζουν τους ενοίκους αλλά δεν απασχολούν ιδιαίτερα τον υπόλοιπο πληθυσμό, ας δούμε τι μπορεί να σημαίνει η σοσιαλδημοκρατία σήμερα. Οι επικριτές της ισχυρίζονται ότι η μετάλλαξη που υπέστη τα τελευταία περίπου σαράντα χρόνια ανέδειξε την πραγματική «φύση» της και γι’ αυτό οι όποιες προσπάθειες να δείξει ένα διαφορετικό πρόσωπο παραπέμπουν στη γνωστή λαϊκή ρήση «άλλαξε ο Μανωλιός κι έβαλε τα ρούχα του αλλιώς». Ή, πιο παραστατικά, ότι η σοσιαλδημοκρατία βρίσκεται πλέον στην άλλη πλευρά του οδοφράγματος και κατά συνέπεια, δεν έχει θέση σε ένα κόμμα που αυτοχαρακτηρίζεται αριστερό.

Υπό μία έννοια έχουν δίκιο. Διότι αν ο απώτερος στόχος είναι η επιστροφή στη σοσιαλδημοκρατία του Γκέρχαρντ Σρέντερ και στο New Labour του Τόνι Μπλερ, τότε δεν θα έπρεπε ούτε καν να το συζητάμε. Υπάρχει όμως και το ενδεχόμενο η σημερινή αριστερή σοσιαλδημοκρατία να έχει γυρίσει σελίδα και το μείγμα των πολιτικών που προτείνει να μην έχει καμία σχέση με το όντως αμαρτωλό παρελθόν της, το οποίο οι λεγόμενοι αριστεροί κάνουν τα πάντα για να της το υπενθυμίζουν.

Εδώ όμως προκύπτει το εξής θέμα, το οποίο οι πούροι αριστεροί αρνούνται να δουν γιατί δεν τους συμφέρει: και το παρελθόν της Αριστεράς δεν είναι άμωμο. Ακριβώς το αντίθετο ισχύει. Τα εφιαλτικά καθεστώτα του υπαρκτού σοσιαλισμού που κατέρρευσαν σαν πύργοι από τραπουλόχαρτα δεν ήταν σοσιαλδημοκρατικά. Πολλά τα παραδείγματα, από τον Στάλιν και τα γκούλαγκ μέχρι τον Πολ Ποτ και τις σκέψεις του Μάο. Δεν έχει νόημα να τα απαριθμήσω. Φυσικά, σήμερα οι αριστεροί θα πουν ότι «εμείς είμαστε εναντίον». Και θα το πουν ειλικρινά. Φτάνει όμως μια τόσο μικρή και απλή φράση να σβήσει το ζοφερό παρελθόν; Κι αν οι αριστεροί δικαιούνται να αλλάζουν γνώμη και να προσπαθούν να σκεφτούν νέους τρόπους για να πετύχουν τους παλιούς καλούς σκοπούς τους, με ποια λογική στερούν από τους άλλους το ίδιο ακριβώς δικαίωμα; Πώς εξηγείται αυτός ο συνδυασμός της επιλεκτικής μνήμης όταν πρόκειται για τους σοσιαλδημοκράτες και της επιλεκτικής λήθης όταν πρόκειται για την Αριστερά;

Δυστυχώς η πολιτική αντιπαράθεση μάς προδιαθέτει να είμαστε ανελέητοι με τους αντιπάλους μας και επιεικείς με τον εαυτό μας. Υπάρχουν όμως και όρια, τα οποία επιβάλλονται από μια στοιχειώδη συνέπεια. Και αυτά τα όρια παραβιάζονται όταν η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αφενός πιστεύει πως η κριτική της διακυβέρνησής του γίνεται εκ του πονηρού από τη στιγμή που ο Αλέξης Τσίπρας εκστόμισε την περιβόητη φράση «είχαμε αυταπάτες». (Εδώ ταιριάζει μια άλλη λαϊκή ρήση: από τότε που βγήκε το παρντόν χάθηκε το φιλότιμο). Αφετέρου όμως για τους αριστερούς οι σοσιαλδημοκράτες, ό,τι και να κάνουν, θα παραμείνουν εσαεί τα αποπαίδια του Σρέντερ και του Μπλερ.

Οι καιροί που ζούμε δεν μοιάζουν με αυτούς που ξέραμε και οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε είναι πρωτόγνωρες. Δεν εννοώ μόνο την πανδημία αλλά και την κλιματική αλλαγή. Πριν από δύο ή τρεις δεκαετίες, η πεποίθηση ότι το αόρατο χέρι της απορυθμισμένης αγοράς θα έλυνε όλα τα προβλήματα είχε αρχίσει να αποκτά το κύρος του αυτονόητου. Πόσο εκτός τόπου και χρόνου ακούγεται σήμερα! Τα τεράστια ποσά που χρειάστηκαν για να μην καταρρεύσει η οικονομία όταν ήμαστε όλοι κλεισμένοι στα σπίτια μας μόνο το κράτος μπορούσε να τα δώσει. Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι το μέλλον ανήκει στον ιδιωτικό τομέα της ιατρικής περίθαλψης; Οσο για την κλιματική αλλαγή, θα την αφήναμε στα χέρια των ιδιωτικών επιχειρήσεων που ενδιαφέρονται αποκλειστικά για το βραχυπρόθεσμο κέρδος;

Δεν ισχυρίζομαι ότι οι λύσεις που προτείνουν για όλα αυτά οι αριστεροί σοσιαλδημοκράτες είναι ορθές. Πιστεύω όμως ότι η σοσιαλδημοκρατία είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια ρετσινιά που την εκτοξεύουμε για να πλήξουμε τους εσωκομματικούς αντιπάλους ή το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
Η εμφατική προσήλωση του Κινήματος Αλλαγής στις αρχές και στις ιδέες μιας σύγχρονης Σοσιαλδημοκρατίας είναι η μόνη λύση για να αποκτήσει ο χώρος τον γνήσιο εκφραστή του και για να αντιπαρατεθεί απέναντι στις...
Για μια σύγχρονη Σοσιαλδημοκρατία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
Είναι ώρα να γίνει επιτέλους μια πιο σοβαρή συζήτηση για τις σχέσεις Κεντροαριστεράς και Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Μέχρι τώρα το πεδίο αυτό σημαδεύτηκε κυρίως από εχθροπάθεια.
Ενα νέο τοπίο στο πολιτικό σύστημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πολιτικά κενά
Η συσπείρωση δυνάμεων μέσα και γύρω από το Κίνημα Αλλαγής σε μια αυτόνομη πολιτική στρατηγική, που είναι διακριτή από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, είναι ο μόνος δρόμος για την αλλαγή των συσχετισμών.
Πολιτικά κενά
ΑΠΟΨΕΙΣ
The new kid in town: ταρακουνώντας το τέλμα;
Πριν από την εμφάνιση του «new kid Ανδρουλάκη», εκείνο που θα εκδηλωνόταν θα ήταν μια γνώριμη σε όλους μας επανάληψη ως φαινόμενο: Το «κανείς από τους δύο» σκαρφάλωνε όταν «οι δύο» ήσαν πάντα οι δύο συνήθεις...
The new kid in town: ταρακουνώντας το τέλμα;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
Η πλειονότητα των εκτιμήσεων ασχολείται με τον ενδεχόμενο επαναπατρισμό μεριδίων του εκλογικού σώματος, όπως αυτό εκφράστηκε στις εκλογές του 2015 και του 2019.
Habemus papam (στο ΠΑΣΟΚ) και ο ΣΥΡΙΖΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ανδρουλάκης: πότε θα μιλήσει και τι θα πει το... «νεογέννητο»;
Ο Ανδρουλάκης θα πρέπει να αντιμετωπιστεί πρώτα και κύρια ως αυτό που δηλώνουν ότι είναι όσοι εμπνεύστηκαν την υποψηφιότητά του. Ως αντίπαλος και ως ακόμη ένας καταδικασμένος να αποτύχει αντι-Τσίπρας και...
Ανδρουλάκης: πότε θα μιλήσει και τι θα πει το... «νεογέννητο»;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας