• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 7.0°C / 10.2°C
  2 BF
  72%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  6°C 4.1°C / 7.5°C
  3 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  10°C 8.2°C / 10.5°C
  4 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 0.9°C / 5.0°C
  1 BF
  61%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 4.6°C
  3 BF
  75%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  4°C 3.5°C / 5.5°C
  1 BF
  74%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.4°C / 0.6°C
  3 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  8°C 8.1°C / 8.1°C
  1 BF
  66%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  10°C 8.3°C / 9.8°C
  1 BF
  93%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 6.8°C / 7.9°C
  3 BF
  71%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 9.4°C / 11.8°C
  5 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 6.2°C / 6.2°C
  3 BF
  76%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.9°C / 8.9°C
  2 BF
  76%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 6.9°C / 7.3°C
  0 BF
  65%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.6°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 12.8°C / 12.8°C
  4 BF
  58%
 • Χαλκίδα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 7.7°C / 10.0°C
  2 BF
  78%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.3°C / 5.5°C
  2 BF
  73%
 • Κατερίνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  4°C 4.2°C / 5.7°C
  1 BF
  75%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.1°C / 1.1°C
  0 BF
  62%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

H κυβέρνηση διαλύει τον eΕΦΚΑ, εκχωρεί την ακίνητη περιουσία του, ιδιωτικοποιεί τη λειτουργία του

 • A-
 • A+

Η κυβέρνηση της Ν.Δ., αξιοποιώντας τον λαϊκό φόβο που η πανδημία προκάλεσε, συνεχίζει ακάθεκτη την εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων αντικοινωνικών πολιτικών της.

Στη δημόσια κοινωνική ασφάλιση έχει ολοκληρώσει ακόμα δυο βήματα ιδιωτικοποίησής της, με την ανάθεση έκδοσης εκκρεμών συντάξεων σε πιστοποιημένους ιδιώτες λογιστές και δικηγόρους και με τη λειτουργία από 1-1-2022 του νέου κεφαλαιοποιητικού επικουρικού ασφαλιστικού ταμείου (ΤΕΚΑ), μέσω του οποίου εκχωρεί τα αποθεματικά των ατομικών πλέον κουμπαράδων των νέων ασφαλισμένων σε κερδοσκοπικά ιδιωτικά συμφέροντα.

Αυτή την εβδομάδα, με πρόσχημα τον εκσυγχρονισμό του eΕΦΚΑ, ψήφισε νέο νόμο με τον οποίο προωθεί την ιδιωτικοποίηση βασικών λειτουργιών του και την εκχώρηση της ακίνητης περιουσίας του προς «αξιοποίηση» στις δυνάμεις του κεφαλαίου.

Συγκεκριμένα με τον νέο νόμο θέσπισε τις εξής αντιδραστικές αλλαγές στον eΕΦΚΑ:

 Κατάργηση της υπηρεσιακής ιεραρχίας με παύση όλων των σημερινών γενικών διευθυντών και διευθυντών του. Διορισμό με διάτρητα κριτήρια γενικών διευθυντών και διευθυντών με τριετή θητεία και με δυνατότητα μίας εφάπαξ ανανέωσής της, προερχομένων και από τον ιδιωτικό τομέα, με προκλητικά υψηλούς μισθούς. Επίσης αύξηση των θέσεων των μετακλητών υπαλλήλων για τον διοικητή και τους υποδιοικητές με προσλήψεις χωρίς διαδικασίες ΑΣΕΠ. Ετσι η κυβέρνηση προωθεί την τακτοποίηση των ημετέρων της στον eΕΦΚΑ και επιβάλλει ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια στη λειτουργία του.

 Δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων προμηθειών και έργων του κατά παρέκκλιση των ισχυόντων νόμιμων κριτηρίων διαφάνειας και αξιοπιστίας.

 Ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του, αποτελούμενης από περίπου 1.000 κτίρια (ξενοδοχεία, πολυκατοικίες, γραφεία κ.λπ.) και οικόπεδα αξίας πάνω από 1 δισ. ευρώ, με fast track διαδικασίες. Αυτή δίδεται προς «αξιοποίηση» σε Επενδυτική Επιτροπή, που θα λειτουργεί ως Ανώνυμη Εταιρεία ειδικού σκοπού του ιδιωτικού τομέα, δίπλα στο Δ.Σ. του eΕΦΚΑ. Το Δ.Σ. της, στο οποίο δεν προβλέπεται συμμετοχή εκπροσώπων των εργαζομένων και συνταξιούχων, που είναι οι πραγματικοί ιδιοκτήτες των ακινήτων του eΕΦΚΑ, αφού αυτά αγοράστηκαν από τις ασφαλιστικές εισφορές τους, δεν θα διορίζεται από το Δ.Σ. του eΕΦΚΑ, που θα είναι ο αποκλειστικός μέτοχός της, αλλά από τον εκάστοτε υπουργό Εργασίας. Ο eΕΦΚΑ δεν θα μπορεί να ασκεί έλεγχο στις αποφάσεις της για «διάθεση» των διαχειριζόμενων από αυτή ακινήτων του με ή -και αυτό είναι εξωφρενικό- και χωρίς αντάλλαγμα.

 Οι προβλεπόμενοι πολύ υψηλοί μισθοί των ιδιωτών γενικών διευθυντών, διευθυντών, μελών της Επενδυτικής Επιτροπής και μετακλητών υπαλλήλων αποτελούν πρόκληση για τους συνταξιούχους, που έχουν υποστεί σφαγιαστικές μνημονιακές μειώσεις των συντάξεών τους, και για τους υπαλλήλους του eΕΦΚΑ, οι οποίοι εργάζονται σε δύσκολες συνθήκες με μειωμένους μισθούς, που συρρικνώνονται συνεχώς από την τρέχουσα ακρίβεια, με δραματική έλλειψη προσωπικού και των αναγκαίων τεχνολογικών αλλά και αναλώσιμων μέσων.

 Σύσταση Αυτοτελούς Ομάδας Εσωτερικών Ερευνών με επικεφαλής πρώην αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και άσκηση πειθαρχικών διώξεων fast track κατά παράβαση διατάξεων του Συντάγματος και των νόμων με κατάργηση της εκπροσώπησης των εργαζομένων στα πειθαρχικά συμβούλια του eΕΦΚΑ.

Η κυβέρνηση με τον νέο αντιασφαλιστικό νόμο επιδιώκει την εξυπηρέτηση πελατειακών αλλά και μεγάλων ιδιωτικών κερδοσκοπικών συμφερόντων και όχι, όπως ισχυρίζεται, τον αναγκαίο εκσυγχρονισμό της λειτουργίας και της τεχνολογικής υποδομής του eΕΦΚΑ. Δεν επιλύει κανένα από τα οργανωτικά και λειτουργικά προβλήματά του. Δεν προωθεί τη στελέχωσή του με το αναγκαίο προσωπικό και ιδιαίτερα των υπηρεσιών του που σχετίζονται με τον υπολογισμό, τον επανυπολογισμό και την έκδοση των συντάξεων, ώστε οι συντάξεις να εκδίδονται γρηγορότερα και σωστά, οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι να εξυπηρετούνται καλύτερα και, επιτέλους, να σταματήσει η ταλαιπωρία των ασφαλισμένων και των υπαλλήλων του λόγω έλλειψης του αναγκαίου προσωπικού και του οργανωτικού χάους που επέφερε η απότομη, βιαστική, απροετοίμαστη και τελικά μη λειτουργική ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων. Αντίθετα, τον αποδιοργανώνει ακόμα περισσότερο.

Η δημόσια κοινωνική ασφάλιση με την εφαρμογή του νέου νόμου, σε συνδυασμό με τη λεηλασία των 26 δισ. ευρώ που είχαν υποστεί τα αποθεματικά της από το PSI, την πρόσφατη εκτίναξη των οφειλών προς αυτή στα 41 δισ. ευρώ, τις συνεχόμενες μειώσεις του ποσοστού των ασφαλιστικών εισφορών, κυρίως των εργοδοτικών, αλλά και τις μειωμένες εισπράξεις από αυτές λόγω της επέκτασης της ευέλικτης, ανασφάλιστης και κακοπληρωμένης εργασίας και την κατάργηση των εισφορών των νέων ασφαλισμένων στο ενιαίο επικουρικό ταμείο λόγω ένταξής τους στο κεφαλαιοποιημένο ΤΕΚΑ, θα κινδυνεύσει να φτάσει σε αδυναμία εκπλήρωσης των υποχρεώσεών της στους ασφαλισμένους. Κι αυτό οι κυβερνήσεις θα το επικαλούνται, όπως κάνουν συνήθως, για να προωθούν νέες μειώσεις συντάξεων.

Οι ασφαλισμένοι και συνταξιούχοι δεν πρέπει να περιμένουν κανέναν «από μηχανής θεό» να τους σώσει. Αυτοί οι ίδιοι είναι που πρέπει, επιτέλους, να πάρουν στα δικά τους χέρια την υπόθεση της ενωτικής και μαζικής αντίστασης στις κυβερνητικές πολιτικές νέας φτωχοποίησής τους και της διεκδίκησης προτάσεων για αναβάθμιση της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης, επαναφορά του δημόσιου, καθολικού, αναδιανεμητικού, αλληλέγγυου χαρακτήρα της, ουσιαστικές αυξήσεις στις συντάξεις, ώστε να αποκατασταθούν οι απώλειες που είχαν από τις μνημονιακές μειώσεις τους, ξεκινώντας από τους χαμηλοσυνταξιούχους.

Υπάρχει βέβαια υπαρκτό κενό πραγματικής και μαχητικής αντιπολίτευσης και πειστικής αριστερής και ριζοσπαστικής εναλλακτικής πρότασης ενάντια στις εφαρμοζόμενες αντικοινωνικές πολιτικές, που πρέπει επειγόντως να καλυφτεί.

* Πρώην βουλευτής και υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, στέλεχος Λαϊκής Ενότητας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ασφαλιστικό στο τραπέζι (…του χασάπη)
Χαίρεται η Ν.Δ. και ο υπουργός Εργασίας για τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορούν τον ΕΦΚΑ και τις συντάξεις – κύριες και...
Το ασφαλιστικό στο τραπέζι (…του χασάπη)
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
Στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «αποτελεσματικότητας» διαμορφώνεται ένα μοντέλο διοίκησης που θα αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και θα προσιδιάζει στις στρατηγικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. 
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκέψεις και προτάσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις
Σίγουρα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός του ΕΦΚΑ με την ψηφιακή απονομή σύνταξης είναι μια σημαντική μεταρρύθμιση. Ομως, δεν είναι η λύση του ζητήματος των εκκρεμών συντάξεων.
Σκέψεις και προτάσεις για τις εκκρεμείς συντάξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εκθεση Πισσαρίδη: και για κυρίως πιάτο... το ασφαλιστικό!
Στην έκθεση Πισσαρίδη γίνεται ευθεία αναφορά στη σχεδόν καθολική αναλογικότητα των κύριων συντάξεων με τρόπο που να είναι περισσότερο ανταποδοτική και συνδεδεμένη με την ηλικία συνταξιοδότησης.
Εκθεση Πισσαρίδη: και για κυρίως πιάτο... το ασφαλιστικό!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Είναι απλά τα πράγματα...
Εάν υποθέσουμε ότι για την κυβέρνηση η ενίσχυση ενός κλάδου της οικονομίας αποτελεί αναπτυξιακή πολιτική, τότε αυτό που εκτυλίσσεται στο ασφαλιστικό σύστημα και στο ΕΣΥ είναι ο ορισμός της «πολιτικής...
Είναι απλά τα πράγματα...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το ΣτΕ, οι Θερμοπύλες και το τέλος της κατηφόρας
Δεν έχουν περάσει λίγες ημέρες από τη δημοσίευση των αποφάσεων του ΣτΕ, που έκριναν αντισυνταγματικές διατάξεις του «νόμου Κατρούγκαλου» και η κυβένρηση της Ν.Δ. ετοιμάζεται να φέρει στη Βουλή, ακόμα μια...
Το ΣτΕ, οι Θερμοπύλες και το τέλος της κατηφόρας

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας