• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 30.8°C
  2 BF
  38%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  28°C 25.5°C / 29.4°C
  2 BF
  45%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.2°C / 28.7°C
  3 BF
  71%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.9°C / 23.9°C
  2 BF
  50%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  3 BF
  50%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 25.1°C / 29.4°C
  2 BF
  51%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 23.4°C / 24.0°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 29.1°C / 29.1°C
  2 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 21.0°C / 29.4°C
  2 BF
  52%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 24.9°C / 26.2°C
  0 BF
  53%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.8°C
  2 BF
  50%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.7°C
  1 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Ομίχλη
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  44%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  29°C 24.5°C / 30.5°C
  2 BF
  43%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 23.8°C
  4 BF
  54%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.2°C / 31.0°C
  2 BF
  25%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 23.3°C / 23.8°C
  3 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 28.3°C
  3 BF
  64%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.1°C / 24.1°C
  0 BF
  63%
AP Photo
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η πολιορκία του Βερολίνου

 • A-
 • A+

Αντέχει η προσωρινά σε αναστολή λόγω πανδημίας μόνιμη περιοριστική δημοσιονομική πολιτική που έχει επιβάλει η Γερμανία στην ευρωζώνη με εργαλεία τον κόφτη χρέους και το Σύμφωνο Σταθερότητας μια μακράς διαρκείας ψυχροπολεμική κλιμάκωση στις σχέσεις Δύσης-Ρωσίας;

Η απάντηση είναι απερίφραστα αρνητική καθώς το άθροισμα του κόστους των κυρώσεων κατά της Ρωσίας και της εκτόξευσης των αμυντικών δαπανών θα τινάξει στον αέρα την ούτως ή άλλως δύσκολη έως αδύνατη επιστροφή στην κανονικότητα.

Με την πανδημία, τη διάρκειά της και το συνολικό κόστος της να παραμένουν ζητούμενα, η Γερμανία βλέπει ήδη την πολιτική Μπάιντεν απέναντι στη Ρωσία και την Κίνα ως τη σοβαρότερη απειλή, μετά την ενοποίησή της το 1989-90, της ηγεμονικής της θέσης στους ευρωπαϊκούς συσχετισμούς.

Το σενάριο μιας εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία ή ακόμη και ενός θερμού επεισοδίου που θα ανακηρυχθεί ως εισβολή θα πλήξει τη Γερμανία από δύο μέτωπα:

● Πρώτον, το Βερολίνο θα κληθεί να κάνει ξεκάθαρη επιλογή ανάμεσα στην Ουάσινγκτον και τη Μόσχα.

Είτε θα διακόψει την ενεργειακή σύμπραξη με τη Ρωσία με πρώτο θύμα τον Nord Stream 2 και με ολέθριες παρενέργειες στη βιομηχανική της παραγωγή και στον εξαγωγικό δυναμισμό.

● Είτε θα έλθει σε σύγκρουση με τις ΗΠΑ, οπότε θα είναι υποχρεωμένη να αναζητήσει την εγγύηση της ασφάλειάς της στην κοινή ευρωπαϊκή άμυνα που προτείνει πιεστικά ο Μακρόν από την εκλογή του το 2017 μέχρι και σήμερα.

Δίχως υπερβολή το Βερολίνο βρίσκεται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη καθώς και τα δύο σενάρια εξελίξεων σημαίνουν τον αιφνίδιο θάνατο της μόνιμης περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής.

Αν σε όλα τα παραπάνω προστεθούν κυρώσεις των ΗΠΑ κατά της Κίνας, τότε οι επιλογές του Μπάιντεν στη διεθνή σκηνή θα προβάλουν ως μια πολιορκία του Βερολίνου.

Χωρίς την εγγυημένη ενεργειακή επάρκεια που διασφαλίζεται με τη συνεργασία με τη Ρωσία, χωρίς τη διαρκή διεύρυνση των εξαγωγών προς την Κίνα, η εσωτερική ζήτηση της οποίας είναι η ατμομηχανή της παγκόσμιας οικονομικής αναθέρμανσης, με απρόβλεπτο το συνολικό κόστος της πανδημίας και με δυσθεώρητες τις αμυντικές δαπάνες είτε στο πλαίσιο ενός ΝΑΤΟ που θα πολιορκεί τη Ρωσία ή μιας ευρωπαϊκής αμυντικής δομής όπου θα υπάρχει η πρόκληση της δεδομένης υπεροχής της Γαλλίας, η Γερμανία θα αντιμετωπίσει στρατηγική δύσπνοια.

Χωρίς τη μερκαντιλιστική εξωτερική της πολιτική και την εξάρτησή της από εγγυημένη ροή εισαγόμενης ενέργειας και συνεχώς αυξανόμενων εξαγωγών, η Γερμανία θα δει όλες τις προϋποθέσεις της παντοδυναμίας της να αποδομούνται.

Με άλλα λόγια, αν η ψυχροπολεμική κλιμάκωση μεταξύ ΗΠΑ-Ρωσίας και ΗΠΑ-Κίνας κυριαρχήσει, τότε στην περίπτωση αυτή το Βερολίνο θα πρέπει να αναζητήσει αλματώδη αύξηση της εσωτερικής ζήτησης στο σύνολο της ευρωζώνης.

Στην περίπτωση αυτή αντίο στους ενάρετους και ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς που αποτελούν πλέον ενσωματωμένη στο γερμανικό Σύνταγμα υποχρέωση και κυρίως οριστικό και αμετάκλητο αντίο στα δύο μεγάλα ταμπού της γερμανικής ευρωζώνης, την αμοιβαιοποίηση των κινδύνων μέσω κοινού δανεισμού και τη μεταφορά πόρων από τον πλεονασματικό Βορρά στον ελλειμματικό Νότο.

Το σενάριο υλοποίησης των συντριπτικών κυρώσεων ενάντια στη Ρωσία είναι αδιανόητη επιλογή για τη Γερμανία και έτσι εκ των πραγμάτων όλοι οι εμπλεκόμενοι στη σημερινή κρίση στις σχέσεις της Δύσης με τη Ρωσία γνωρίζουν ότι η σκληρή ρητορική του Μπάιντεν είναι αμφίβολου πραγματικού αντικρίσματος.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Βαριά μομφή στη Γερμανία
Μια ευρασιατική σύγκλιση γύρω από έναν δυνητικό άξονα Μόσχας-Βερολίνου προβάλλει στα μάτια των ΗΠΑ πολύ πιο επικίνδυνη για την ηγεμονική τους πρωτοκαθεδρία από ό,τι μια ευρασιατική σύγκλιση Μόσχας-Πεκίνου.
Βαριά μομφή στη Γερμανία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η άλλη συγγνώμη;
Ο πρόεδρος της Γερμανίας Σταϊνμάγερ ζήτησε συγγνώμη από τους συμπατριώτες του επειδή υποστήριξε ως ΥΠΕΞ την κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2. Ομως, η πολιτική ελίτ της Γερμανίας χρωστά μια άλλη συγγνώμη.
Η άλλη συγγνώμη;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γερμανικό πρόβλημα
Η Γερμανία με τη διαφοροποίησή της από τις ΗΠΑ σε σχέση με τη Ρωσία και την Κίνα περιφρουρεί την παντοδυναμία της στην ευρωζώνη.
Γερμανικό πρόβλημα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τροχιά σύγκρουσης;
Στην κορύφωση της πανδημίας και με ζητούμενο την επανεκκίνηση της παγκόσμιας οικονομίας, μια μετωπική σύγκρουση Ουάσινγκτον-Βερολίνου θα λειτουργούσε ως πολλαπλασιαστής της αβεβαιότητας και της...
Τροχιά σύγκρουσης;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το σύνδρομο της Ντοβίλ!
Τον Οκτώβριο του 2010 η πολιτική μυωπία του Βερολίνου και η άνευ όρων παράδοση του Παρισιού προκάλεσαν μια πρωτοφανή πίεση των αγορών. Δώδεκα χρόνια μετά, η Ε.Ε. αυτοπυροβόλησε τα πόδια της.
Το σύνδρομο της Ντοβίλ!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η αδύνατη διαφοροποίηση
Οι ισορροπίες που προσπαθεί να κρατήσει ο Σολτς είναι ένα δύσκολο στοίχημα, αφού η ενιαία επιχειρησιακή δομή του ΝΑΤΟ λειτουργεί με τρόπο που απονευρώνει επιφυλάξεις και κόκκινες γραμμές.
Η αδύνατη διαφοροποίηση

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας