• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.9°C / 34.8°C
  3 BF
  32%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 31.6°C / 33.7°C
  4 BF
  38%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  34°C 31.0°C / 34.4°C
  1 BF
  64%
 • Ιωάννινα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 24.2°C / 24.2°C
  2 BF
  69%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.7°C / 31.9°C
  4 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.2°C / 34.9°C
  1 BF
  52%
 • Κοζάνη
  Βροχοπτώσεις μεγάλης έντασης
  26°C 21.4°C / 29.3°C
  2 BF
  84%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  33°C 33.1°C / 33.1°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.8°C / 31.5°C
  4 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 30.7°C
  3 BF
  51%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.8°C / 27.7°C
  5 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.6°C / 29.7°C
  2 BF
  58%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  30°C 29.9°C / 29.9°C
  0 BF
  45%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.3°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  34°C 30.5°C / 33.8°C
  3 BF
  31%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.7°C / 27.8°C
  4 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  23%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.3°C / 29.4°C
  2 BF
  67%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  32°C 28.4°C / 33.7°C
  3 BF
  41%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  21°C 20.8°C / 20.8°C
  3 BF
  78%
AP Photo/Rick Bowmer, File
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η αξία της ορθής αποδεικτικής διαδικασίας

 • A-
 • A+

Η αρχή της απόδειξης, η συλλογή δηλαδή πειστηρίων, για τη σύννομη εκδίκαση μιας αστικής ή ποινικής υπόθεσης αποτελεί το αναγκαίο μέσο επαλήθευσης των νομικών ισχυρισμών των διαδίκων. Η αποδεικτική διαδικασία φέρει καθοριστική σημασία για την έκβαση της απόφασης, ειδικά σε μια ποινική δίκη, όπου η κατηγορία για διάπραξη εγκλήματος φέρει ιδιαίτερη νομική απαξία, καθώς εγγυάται τον θεσμό της δίκαιης δίκης.

Τα αποδεικτικά μέσα ήδη από το στάδιο της ποινικής κίνησης (προδικασία) ορίζονται ρητά στις διατάξεις του ΠΚ και είναι αυτά: της πραγματογνωμοσύνης, της αυτοψίας, των μαρτυρικών καταθέσεων, των ενδείξεων και των ειδικών ερευνών. Ειδικά για την πραγματογνωμοσύνη, η οποία δύναται να διαταχθεί τόσο αυτεπαγγέλτως από το δικαστήριο, όσο και από τους διαδίκους, χρήζει προσήκουσας προσοχής, καθώς, ανάλογα με το είδος της πραγματογνωμοσύνης (ιδρυματική, δυαδική ή ψυχιατρική πραγματογνωμοσύνη), η επιλογή της οποίας βρίσκεται σε άρρηκτη σύνδεση με το κατηγορητήριο, οι ειδικοί καλούνται να συνδράμουν, μέσω των εξειδικευμένων γνώσεών τους, στην έγκαιρη συλλογή και εξασφάλιση του αποδεικτικού υλικού.

Μετά την καταγγελία βιασμού της Γεωργίας Μπίκα, παρατηρούμε να διαδραματίζεται ένα πινγκ πονγκ ευθυνών, αναφορικά με τα αποτελέσματα των τοξικολογικών εξετάσεων μεταξύ της ΕΛ.ΑΣ. και της ίδιας, διά μέσω του συνηγόρου της. Διαβάσαμε πως η ΕΛ.ΑΣ. προέβη σε λήψη δείγματος 16 ώρες μετά το καταγγελλόμενο περιστατικό, στοιχείο που -όπως επισημαίνεται και στο πόρισμα του Ινστιτούτου Ιατροδικαστικής, Τοξικολογίας και Χημείας της Βέρνης- δείχνει ότι τα ίχνη αλκοόλ θα μπορούσαν να είχαν εξαφανιστεί, γι’ αυτό τον λόγο και θα ήταν χρήσιμη η λήψη αίματος.

Πέραν όμως του πορίσματος του Ινστιτούτου της Βέρνης, ήρθε στη δημοσιότητα η μαρτυρία του φαρμακοποιού και της απόδειξης αγοράς ουροσυλλεκτών από το ίδιο το θύμα, με σκοπό τη διενέργεια των απαραίτητων τοξικολογικών εξετάσεων. Εν έτει 2022, τα θύματα βιασμού, παρά τον προσωπικό τους πόνο, καλούνται να αντιμετωπίσουν τα κενά του κράτους δικαίου και την έλλειψη οργανωμένου πρωτοκόλλου για τα θύματα βιασμού!

Η γνωστοποίηση αυτών των γεγονότων έρχεται να επιβεβαιώσει την πάγια ανάγκη για ίδρυση οργανωμένων ιατροδικαστικών δομών «κέντρων βιασμού» σε κάθε νομό, καθώς σήμερα, σε περίπτωση βιασμού, τα θύματα καλούνται να επισκεφτούν όμορο νομό, εάν δεν υπάρχει στην περιοχή ιατροδικαστική υπηρεσία, είτε να περιμένουν κάποια εικοσιτετράωρα, εάν μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, με το γενετικό υλικό του βιασμού στο κορμί τους! Παράλληλα, θα πρέπει η πολιτεία να μεριμνήσει για τη δημιουργία ενός μηχανισμού ψυχολογικής και νομικής στήριξης των θυμάτων.

Επίσης, αναγκαία κρίνεται η συνεχής ενημέρωση των αστυνομικών αρχών για την ορθή διαχείριση περιστατικών βιασμών, ήδη από την πρώτη επίσκεψη τους στο τοπικό Α.Τ. Οπως και η δημιουργία «rape kits» («κουτί βιασμού»), το οποίο δύναται να χρησιμοποιηθεί από ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, με σκοπό τη συλλογή αδιάσειστων στοιχείων.

Η απονομή της δικαιοσύνης αποτελεί έργο της δικαστικής αρχής, όμως ο συνεχής στιγματισμός και ο ψυχικός επανατραυματισμός της Γεωργίας (victim blaming), μέσω αρνητικών και σκωπτικών σχολίων, αποτελεί έργο της κοινωνίας μας και είμαστε υπεύθυνες/οι όλες/οι, καθώς καλούμαστε να επαναπροσδιορίσουμε τη στάση μας προς τα θύματα.

*φιλόλογος, νομικός και ιδρύτρια της GEA (Gender Equality Assembly)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «ως συνήθως»;
Οι διαδοχικές δολοφονίες των τελευταίων εβδομάδων είναι πράγματι ενδεικτικές μιας κατάστασης βίας που με τη σειρά της αποτελεί συνέπεια άλλων καταστάσεων. Κατ' αρχάς χρειάζεται να αποκτήσουμε μια ευρύτερη...
Ξεκαθάρισμα λογαριασμών «ως συνήθως»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σαφές μήνυμα από την άμεση σύλληψη των δραστών της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου
Η εντός ελάχιστου χρόνου σύλληψη των δραστών της στυγερής δολοφονίας με βάση πάντα τις συλλεγείσες -με άψογη επιστημονική και ανακριτική ακρίβεια- αποδείξεις, δεν εμπεδώνει μόνο το αίσθημα ασφάλειας των...
Σαφές μήνυμα από την άμεση σύλληψη των δραστών της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αυτονομία, νόμος και πρακτικός λόγος: κατευόδιο στον Γιόζεφ Ραζ
O Ραζ συνέχισε το πρόγραμμα του νομικού θετικισμού του Κέλσεν και του Χαρτ. Οι θετικιστές υποστηρίζουν ότι το περιεχόμενο και η ισχύς του νόμου δεν εξαρτώνται από ηθικές προκείμενες ή επιχειρήματα.
Αυτονομία, νόμος και πρακτικός λόγος: κατευόδιο στον Γιόζεφ Ραζ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;
Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες του ΑΠΘ που διεκδικούν να ξαναγίνει το Πανεπιστήμιο ένας χώρος που ανήκει στην κοινότητά του.
Το τέλος του Πανεπιστημίου όπως το γνωρίζαμε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας