• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.6°C / 31.8°C
  4 BF
  37%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 32.1°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.0°C / 32.6°C
  2 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.9°C / 30.9°C
  2 BF
  45%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  51%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  33°C 32.0°C / 32.6°C
  2 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.4°C / 29.8°C
  2 BF
  30%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  1 BF
  47%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.1°C / 26.8°C
  4 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.9°C
  3 BF
  54%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  26°C 26.4°C / 26.8°C
  4 BF
  57%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.7°C / 26.7°C
  1 BF
  47%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  2 BF
  78%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  31°C 29.0°C / 30.9°C
  3 BF
  33%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  31°C 29.5°C / 31.0°C
  3 BF
  40%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.6°C / 28.8°C
  3 BF
  75%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  30°C 27.5°C / 32.0°C
  3 BF
  28%
 • Καβάλα
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  23°C 22.7°C / 27.3°C
  4 BF
  85%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  33°C 27.8°C / 33.3°C
  3 BF
  60%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  30°C 30.2°C / 30.2°C
  0 BF
  42%
ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ/EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η χώρα των τιμωρημένων

 • A-
 • A+

Ας μην ξεχνάμε ότι σε αυτή τη χώρα η κατάλυση των δημοκρατικών θεσμών, η εκτροπή και οι φυλακές είχαν βαφτιστεί «επανάσταση». Ας μην ξεχνάμε ότι η χρεoκοπία βαφτίστηκε «δημοσιονομική προσαρμογή». Oπως, λ.χ., γίνεται με τους χρησμούς ή τις μαγγανείες, ας μην ξεχνάμε πως ό,τι μένει αξεδιάλυτο και στρεβλό συνεχίζει να ζει και να μοχλεύει το συντηρούμενο χάος, την απελπισία και, ταυτόχρονα, να δημιουργεί εθνικές εξαρτήσεις, νέα στρατόπεδα αδικίας και κοινωνικού σωφρονισμού. Για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο του Κάφκα, δημιουργεί, ξανά και ξανά, νέες μορφές «αποικίας των τιμωρημένων».

Προφανώς, η βελτίωση των αμυντικών δυνατοτήτων της χώρας είναι αναγκαία προϋπόθεση τόσο στις διεθνείς σχέσεις όσο και στην υπόθεση της κυριαρχίας. Αλλά, ένα βαρύ εξοπλιστικό πρόγραμμα θα μπορούσε εξίσου να είναι λόγος -και αυτό είναι στοιχείο γνωστό και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό- εθνικής αποτυχίας. Ποτέ τα εξοπλιστικά προγράμματα δεν ήταν αθώα, μόνον ηρωικά ή οπωσδήποτε αναγκαία. Συνδέθηκαν με σκάνδαλα, γκρέμισαν πανίσχυρους πολιτικούς και καριέρες, υπήρξαν ύλη υπερχρεώσεων, έδαφος μεσαζόντων, οδήγησαν σε αποτυχίες ως προς τους μακροπρόθεσμους σχεδιασμούς και την αποτελεσματικότητά τους. Ιεραρχήθηκαν στα επείγοντα και σημαντικά, με αποτέλεσμα να μένουν πολύ πίσω τα θέματα της κοινωνικής συνοχής, των δυνατοτήτων του κοινωνικού κράτους, της συμμετοχής των πολιτών, ακόμα, των ανταποδόσεων και των βιομηχανικών επιστροφών ή και της εθνικής λογοδοσίας. Καμία τέτοια μέριμνα στα σημερινά εξοπλιστικά. Η αμυντική βιομηχανία έμεινε έξω. Οι δυνατότητες διάχυσης της εξοπλιστικής τεχνολογίας έμειναν έξω. Και στο κάτω κάτω, για να έχει μέλλον μια χώρα πρέπει να έχουν παρόν οι πολίτες της. Και ιστορικά, σε καμία χώρα, δεν επιβεβαιώθηκαν η κυριαρχία και η αμυντική της υπεροχή όταν το υπόβαθρο, η κοινωνία -και εδώ η εξοπλιστική βιομηχανία- ήταν αποκλεισμένη και φτωχοποιημένη. Λ.χ., οι εξοπλιστικές ανάγκες της Τουρκίας από το εξωτερικό φτάνουν μόνον στο 30%. Οι εξοπλιστικές ανάγκες της Ελλάδας φτάνουν στο 100%. Οι πολίτες μετατρέπονται σε τιμωρημένους μιας χώρας που επιλέγει να είναι πελάτης άλλων χωρών· μιας χώρας εθνικών εξαρτήσεων και ευκαιριακών εξυπηρετήσεων μόνο ξένων συμφερόντων.

Η κυβερνητική επαγγελία περί ανάπτυξης και συλλογικής ευημερίας, αυτή τη στιγμή, δεν εκπληρώνεται. Ο κύριος λόγος είναι η πανδημική κρίση, αλλά όχι μόνον. Τα καλά νέα είναι μεν η στροφή στην ανάπτυξη για την Ε.Ε. και την Ελλάδα. Ομως, τα κακά νέα είναι ότι τα οφέλη αυτής της ανάπτυξης δεν θα είναι ισόρροπα κατανεμημένα. Θα ευνοήσουν αυτούς που δεν χρειάζονται στήριξη και λιγότερο αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Επίσης, έχει αποδειχθεί ότι το νεοφιλελεύθερο μοντέλο ανάπτυξης γεννάει περισσότερες κρίσεις και ακραίες μορφές ανισοτήτων στο εσωτερικό ακόμα και των αναπτυγμένων χωρών του Βορρά.

Μετά τη δεκαετή περιπέτεια της οικονομικής κρίσης και των αμφιλεγόμενων «στρατηγικών σωτηρίας», και εντός της τρέχουσας πανδημικής κρίσης, οι πολίτες έρχονται αντιμέτωποι με την παγκόσμια ενεργειακή κρίση. Η χώρα έχει τις υψηλότερες τιμές ενέργειας. Και η κοινωνία τιμωρείται από τις αύξουσες και πιεστικές πληθωριστικές πιέσεις. Οι πολίτες γίνονται για ακόμα μια φορά θύματα της ενεργειακής φτώχειας. Η χώρα έχει απεμπολήσει κάθε δημοσιονομική παρέμβαση στο εσωτερικό. Υπό το δόγμα της προσωρινότητας του πληθωρισμού, παρακολουθεί τις εξελίξεις, ενώ στο γεωπολιτικό πλαίσιο ικανοποιεί τις αξιώσεις των ΗΠΑ -όπως άλλωστε η Ε.Ε.- και έτσι δημιουργεί υπόβαθρο εξαρτήσεων ως προς την ενεργειακή ασφάλεια. Προφανώς, η Βουλγαρία αγοράζει φυσικό αέριο από τη Ρωσία κατά 30% φτηνότερα από την Ελλάδα.

Η Ενωμένη Ευρώπη, από την άλλη, ενώ υπήρξε επιτυχής ως έναν βαθμό στα ζητήματα της αγοράς και της εξυπηρέτησης της νεοφιλελεύθερης ατζέντας, υπήρξε μάλλον προβληματική στα θεσμικά ζητήματα της κοινωνικής ατζέντας και των πολιτών. Δεν αποδέχεται ορισμένες πραγματικότητες. Ομοίως, η κυβέρνηση αδυνατεί να πει με τ’ όνομά του αυτό που πρέπει να ειπωθεί. Το αποτέλεσμα είναι η χώρα της πλάνης και των μαγικών αριθμών. Αντίθετα, με τη συνεπικουρία των μίντια, η κυβέρνηση αντιπολιτεύεται την αντιπολίτευση και προσπαθεί να πει αυτό που δεν μπορεί να ειπωθεί, λέγοντας ανοησίες. Δεν είναι τυχαίο το επιχείρημα του υπουργού Ανάπτυξης για την πτωτική πορεία κατά 39% της τιμής των αγγουριών στη χώρα με τον υψηλότερο πληθωρισμό της τελευταίας 30ετίας.

Τέλος, η κυβέρνηση επιλέγει ακροδεξιά ατζέντα και τη χρησιμοποιεί στην πράξη. Παίζει με τα αισθήματα των πολιτών και το κάνει με τον πλέον παλιομοδίτικο τρόπο. Εξισώνει κυβέρνηση, κράτος, συμφέροντα, εθνικιστικά αντανακλαστικά, θρησκευτικές πεποιθήσεις, με αποτέλεσμα, κυρίως, διακρίσεις: κοινωνικές, πολιτισμικές, οικονομικές και πολιτικές. Με κορόνες εθνικοφροσύνης, ψευδοπατριωτισμού και ακροδεξιού λαϊκισμού προσφεύγει στα ύστατα καταφύγια του κάθε απατεώνα. Αλλά αυτά είναι πολιτικές τιμωρίας και λιγότερο κοινωνικής ευημερίας.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
Λες και ο εκνευρισμός του αντιπάλου αποτελεί, από μόνος του, απόδειξη δικής μας επικράτησης ή προαναγγέλλει, άνευ άλλου τινός, την αδυναμία του.
«Ερντογάν εναντίον πάντων»;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι σημαίνει ο πολεμικός εξοπλισμός της Γερμανίας;
Πώς και γιατί σ’ αυτή τη συγκυρία η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας αποφασίζει να αναγορεύσει τον εαυτό της σε υπολογίσιμη, διεθνώς, στρατιωτική δύναμη;
Τι σημαίνει ο πολεμικός εξοπλισμός της Γερμανίας;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η λιτότητα δεν λειτουργεί αλλά ναρκοθετεί
Η κυβέρνηση παρά τη ρητορική της ακολουθεί με αξιοζήλευτη προσήλωση την πολιτική του αποπληθωρισμού των μισθών, της συρρίκνωσης των δημόσιων δαπανών, της στοχευμένης μείωσης των φόρων και της ενίσχυσης της...
Η λιτότητα δεν λειτουργεί αλλά ναρκοθετεί
ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑ
Σκευωρίες κ.λπ. συνωμοτικά
Είδα στα «παρασκήνια» της «Εφ.Συν.» ότι: Κατατέθηκαν στη Βουλή οι συμβάσεις του υπουργείου Εθνικής Αμυνας για τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα (η μεγάλη πίτα από τις δημόσιες δαπάνες δηλαδή), που ήδη,...
Σκευωρίες κ.λπ. συνωμοτικά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Περιμένοντας τα Rafale, όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό»
Ίσως κάποιοι πρώην ιθύνοντες της Πολεμικής Αεροπορίας μας, που εργάζονται ως σύμβουλοι της καταριανής, να θέσουν σε προτεραιότητα το εθνικό τους καθήκον και να μας διαφωτίσουν για τη συγκεκριμένη περίπτωση....
Περιμένοντας τα Rafale, όπως «Περιμένοντας τον Γκοντό»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξοπλισμοί και ανθρώπινο δυναμικό
Η πολιτεία καιροσκοπικά φερόμενη και εκ του ασφαλούς, δρομολογεί όλα τα διατιθέμενα κονδύλια στους εξοπλισμούς, το δε ένστολο προσωπικό βολεύεται να το περιλούει με περίσσιους επαίνους, ευχαριστίες και...
Εξοπλισμοί και ανθρώπινο δυναμικό

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας