• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 0.6°C / 2.4°C
  2 BF
  87%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  1°C -1.8°C / 2.7°C
  2 BF
  46%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  4°C 3.0°C / 4.4°C
  4 BF
  53%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  0°C -0.1°C / -0.1°C
  3 BF
  37%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  -1°C -1.1°C / -0.4°C
  3 BF
  40%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  0°C -2.0°C / -0.2°C
  1 BF
  50%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.8°C
  2 BF
  50%
 • Αγρίνιο
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  69%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 6.0°C
  5 BF
  87%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C 0.1°C / 0.1°C
  4 BF
  65%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.4°C / 6.1°C
  6 BF
  52%
 • Σκόπελος
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 1.2°C / 1.2°C
  5 BF
  59%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 5.5°C / 5.5°C
  3 BF
  62%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  -2°C -2.1°C / 0.7°C
  3 BF
  59%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -1.1°C / 1.5°C
  1 BF
  74%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  7°C 6.8°C / 6.8°C
  3 BF
  45%
 • Χαλκίδα
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  1°C 0.8°C / 2.1°C
  0 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  0 BF
  53%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  0°C 0.3°C / 0.7°C
  2 BF
  49%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  -3°C -3.4°C / -3.4°C
  2 BF
  59%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Νάρκη στην κοινωνική ασφάλιση η ιδιωτικοποίησή της μέσω της δημιουργίας ενός κράτους Ι.Χ.

 • A-
 • A+

Σαν οδοστρωτήρας έρχονται το ένα μετά το άλλο τα μέτρα που αποκαλύπτουν και επιβεβαιώνουν το μίσος της «γιαλαντζί αριστείας» απέναντι στο κοινωνικό κράτος. Ενα ακόμα μέρος του σχεδίου τους εξελίσσεται αυτές τις μέρες με την κατάθεση του νομοσχεδίου μετατροπής του ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό κομματικό «μαγαζί».

Πρόκειται για μια ευθεία επίθεση ενάντια σε έναν από τους πυλώνες του κοινωνικού κράτους, αυτόν της δημόσιας κοινωνικής ασφάλισης η οποία ξεκίνησε με την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, με προίκα τους πόρους της κατάργησης της 13ης σύνταξης. Οι βασικές του ολέθριες πτυχές είναι οι εξής:

■ Διευθυντικές θέσεις του ΕΦΚΑ θα μπορούν να προέρχονται και από τον ιδιωτικό τομέα, δημιουργώντας έτσι ακόμα μια στρατιά «golden boys» με μισθούς των 7.000 ευρώ συν bonus, σε ένα μοντέλο που ήδη εφαρμόζεται σε ΔΕΗ, ΕΛΤΑ, ΕΡΤ και άλλους οργανισμούς, ενώ οι αμοιβές του διοικητή αναβαθμίζονται στο επίπεδο του προέδρου του Αρείου Πάγου. Ταυτόχρονα, παραμερίζονται τα στελέχη του οργανισμού που αμείβονται πολύ λιγότερο με το ενιαίο μισθολόγιο, παρ’ όλο που έχουν μακρά προϋπηρεσία και περγαμηνές. Τη θεσμική αυτή μνήμη, η Ν.Δ. την καταπατά με σκοπό να βολέψει στο Δημόσιο ακόμα περισσότερους «γαλάζιους» γιάπηδες, καθώς για αυτούς θα παρακάμπτεται το ΑΣΕΠ, ώστε να μπορούν να διορίζονται με λιγότερα προσόντα από όσα ισχύουν σήμερα!

■ Μονιμοποιείται η διαδικασία απευθείας αναθέσεων, κατά παρέκκλιση της κείμενης νομοθεσίας για τις δημόσιες συμβάσεις. Η Ν.Δ. των 5 δισ. ευρώ απευθείας αναθέσεων με πρόσχημα την πανδημία, μετατρέπει πλέον την «εξαίρεση» της διαδικασίας αυτής σε κανόνα, προκειμένου ο εκάστοτε διορισμένος διοικητής να δίνει όσα θέλει, σε όποιον θέλει, στρώνοντας τον δρόμο για έτη περαιτέρω διόγκωσης του ελλείμματος του ΕΦΚΑ.

■ Δρομολογείται το μαζικό ξεπούλημα της ακίνητης περιουσίας του e-ΕΦΚΑ, που αποτελείται από 400 ακίνητα αξίας 1 δισ. ευρώ και αποτελούν σήμερα εγγύηση για την απονομή συντάξεων, μέσω της σύστασης ανώνυμης εταιρείας ειδικού σκοπού, που δεν περιλαμβάνεται στους φορείς γενικής κυβέρνησης ώστε να αποφεύγει τη λογοδοσία. Ο κ. Μητσοτάκης προσωπικά έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσίτη των μεγάλων αρπακτικών funds κάνοντας real estate με τη δημόσια περιουσία. Προς τούτο δεν δίστασε πριν από μερικούς μήνες να ξεμπερδέψει με το Κτηματολόγιο, αφήνοντας μια θεσμική μεταρρύθμιση ημιτελή, προκειμένου να επιταχύνει όπως όπως την είσοδο των funds.

Βέβαια, η μετατροπή του e-ΕΦΚΑ σε ιδιωτικό «μαγαζί» σερβίρεται στην κοινή γνώμη ως εκσυγχρονισμός, αφού πρώτα έχουν φροντίσει να κατασυκοφαντήσουν τους υπαλλήλους του και να τους φορτώσουν όλες τις υπαρκτές παθογένειές του. Η Ν.Δ. εμφανίζεται απειλητική απέναντι στους υπαλλήλους, νομοθετώντας τώρα σκληρές πειθαρχικές διαδικασίες από χρυσοπληρωμένους «ράμπο», παρ’ όλο που έχει αφήσει τον οργανισμό με σχεδόν το μισό προσωπικό. Μάλιστα, σε μια διαδικασία που τελικά κατέληξε σε φιάσκο, διαφήμισε την πρόσληψη ιδιωτών για να επιταχύνουν την απονομή εκκρεμών συντάξεων που η ίδια έχει υπερτριπλασιάσει. Την ίδια στιγμή που είναι ανίκανη να ολοκληρώσει το εμβληματικό έργο ΕΣΠΑ του ΣΥΡΙΖΑ, ύψους 5,7 εκατ. ευρώ, για άμεση απονομή συντάξεων μέσω ψηφιοποίησης των συστημάτων. Εργο που ξεκίνησε να υλοποιείται το 2018 και θα έπρεπε να λειτουργεί από τον Μάρτιο 2020. Είναι να απορεί κανείς πώς η «χώρα που ηγείται της 4ης βιομηχανικής επανάστασης» κατά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο δεν μπορεί να μετασχηματίσει ψηφιακά την απονομή των συντάξεων.

Ο κ. Μητσοτάκης για μια ακόμα φορά αποδεικνύει τον πραγματικό του ρόλο. Αυτόν του dealer ιδιωτικών συμφερόντων μέσω της δημιουργίας ενός κράτους Ι.Χ. Αδιαφορεί προκλητικά για την κοινωνική πλειοψηφία, η οποία πλήττεται λόγω πανδημίας και ακρίβειας, και αποδεικνύεται ότι οι προεκλογικές υποσχέσεις του για πολλές και καλές δουλειές και φοροελαφρύνσεις, στην πράξη, αφορούσαν τους «λίγους» και την κομματική ελίτ. Ηρθε η ώρα αυτή η πλειοψηφία να δώσει την απάντησή της στις εκλογές, για να επαναφέρει στον τόπο μια προοδευτική κυβέρνηση που θα στηρίξει και θα ενισχύσει τη δημόσια κοινωνική ασφάλιση, βάζοντας φρένο στη στρατηγική ζημιά που συντελείται στη χώρα.

*Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, βουλευτής Θεσπρωτίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τον ΕΦΚΑ χτυπήσαμε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ανισότητα
Οσα πετύχαμε συντελέστηκαν με μία ενιαία διοίκηση στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, που η Ν.Δ. ήθελε σε τρία ή και περισσότερα κομμάτια, κλείνοντας αναλόγως το μάτι σε συμφέροντα.
Με τον ΕΦΚΑ χτυπήσαμε τη διαφθορά, τη διαπλοκή, την ανισότητα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σχέδιο που πλήττει σοβαρά τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ
Το σχέδιο της Ν.Δ. όχι μόνο είναι αόριστο και άρα αστάθμητο και γι’ αυτό απρόσφορο για την εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, αλλά οδηγεί και σε μικρότερες συντάξεις για την πλειονότητα των πολιτών.
Σχέδιο που πλήττει σοβαρά τη βιωσιμότητα του ΕΦΚΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων
Με βάση τα τελικά στοιχεία πληρωμών από την Τράπεζα της Ελλάδος, η εκτέλεση ΠΔΕ του 2019 κινήθηκε σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 5,642 δισ. ευρώ έναντι στόχου 6,75 δισ. ευρώ.
Συνειδητή επιλογή της κυβέρνησης η περικοπή των δημοσίων επενδύσεων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Tα μεγάλα έργα φέρνουν το φυσικό αέριο σε 35 πόλεις
Στον τομέα του φυσικού αερίου η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, έπειτα από εμβάθυνση στα προβλήματα και τις προκλήσεις του νέου ενεργειακού τοπίου προχώρησε σε ριζικές λύσεις για την αναδιάρθρωσή του.
Tα μεγάλα έργα φέρνουν το φυσικό αέριο σε 35 πόλεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέος αναπτυξιακός νόμος: Αντιστρέφουμε την πορεία απαξίωσής του
Για πρώτη φορά δεν θα συμβάλει μόνο στους δείκτες απορρόφησης, αλλά και στην αλλαγή της παραγωγικής διάρθρωσης. Από απλός επενδυτικός μηχανισμός, μετατρέπεται πλέον σε ολοκληρωμένο αναπτυξιακό σχεδιασμό με...
Νέος αναπτυξιακός νόμος: Αντιστρέφουμε την πορεία απαξίωσής του
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η νομικιστική αντίληψη της πολιτικής
Από την εποχή του Τζέρεμι Μπένθαμ, που επινόησε το «Πανοπτικόν», είναι γνωστό το επιχείρημα υπέρ της γενικευμένης επιτήρησης: πρόληψη του εγκλήματος και της αντικοινωνικής συμπεριφοράς, ούτως ώστε να...
Η νομικιστική αντίληψη της πολιτικής

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας