• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.2°C / 25.2°C
  1 BF
  65%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  22°C 18.6°C / 24.1°C
  2 BF
  63%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.0°C / 22.7°C
  1 BF
  82%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 14.9°C / 18.8°C
  0 BF
  75%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  21°C 20.2°C / 20.9°C
  2 BF
  94%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.0°C / 21.0°C
  2 BF
  66%
 • Κοζάνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 10.9°C / 17.4°C
  0 BF
  55%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.4°C
  1 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  25°C 23.8°C / 26.9°C
  2 BF
  81%
 • Μυτιλήνη
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  1 BF
  83%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.4°C / 25.4°C
  0 BF
  73%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.7°C / 24.0°C
  2 BF
  68%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  0 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  58%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  24°C 20.1°C / 24.4°C
  1 BF
  47%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  26°C 25.8°C / 25.8°C
  3 BF
  89%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.1°C / 23.2°C
  2 BF
  62%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  22°C 20.3°C / 22.1°C
  0 BF
  77%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.7°C / 23.9°C
  1 BF
  78%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  11°C 11.3°C / 11.3°C
  1 BF
  91%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ο ΕΦΚΑ, «θερμοκήπιο» πελατειασμού και διαφθοράς

 • A-
 • A+

Να «εκσυγχρονίσει» τον ΕΦΚΑ αποφάσισε ο υπουργός Εργασίας Χατζηδάκης, αφού μεθόδευσε την απαξίωση του Οργανισμού όλο το προηγούμενο διάστημα. Πρόκειται για προσφιλή σε αυτόν μεθοδολογία, αφού τη χρησιμοποίησε σε Ολυμπιακή και ΔΕΗ τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας βιώνουν σήμερα επιβάτες και καταναλωτές. Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η συστηματική αποσύνθεση του Οργανισμού έχει οδηγήσει στον τετραπλασιασμό των εκκρεμών συντάξεων μέσα σε δυο χρόνια. Κατά τον υπουργό βέβαια, για όλα αυτά την ευθύνη έχουν οι εργαζόμενοι, εναντίον των οποίων εξαπέλυσε μια μεθοδικά οργανωμένη εκστρατεία συκοφάντησης, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Ολα τα παραπάνω δεν αποτελούν παρά τη συστηματική προετοιμασία για τον επερχόμενο «εκσυγχρονισμό» του ΕΦΚΑ.

Το νομοσχέδιο που συζητείται στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής δεν έχει στόχο απλά την «άλωση» της κοινωνικής ασφάλισης από τα ιδιωτικά συμφέροντα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο, καθώς φτιάχνει το πρόπλασμα ενός σχήματος ιδιωτικοποίησης, πελατειασμού και διαφθοράς που στόχος είναι να επεκταθεί στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης.

Αλλά ας δούμε σε τι συνίσταται ο «εκσυγχρονισμός του ΕΦΚΑ» που επιχειρεί να νομοθετήσει η κυβέρνηση της Ν.Δ.

Δημιουργεί κατ’ αρχάς έναν στρατό ακριβοπληρωμένων στελεχών, που θα προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα και θα εξαρτούν απόλυτα την τύχη τους από τον υπουργό και την κυβέρνηση που τους προσέλαβε, ξαναγυρίζοντας έτσι τη δημόσια διοίκηση στην εποχή της «Πλατείας Κλαυθμώνος». Να υπενθυμίσουμε εδώ πως η καθιέρωση της μονιμότητας, 121 χρόνια πριν, δεν είχε στόχο μόνο την εργασιακή εξασφάλιση των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά κυρίως την ανεξαρτησία των στελεχών της δημόσιας διοίκησης από την κυβερνητικής εναλλαγή.

Και ίσως εδώ να αναρωτηθεί κάποιος καλόπιστα: Γιατί να μη φέρουμε ανθρώπους με προσόντα και εμπειρία από τον ιδιωτικό τομέα στο Δημόσιο; Να θυμίσουμε πως αυτό θα μπορούσε να γίνει πολύ εύκολα αν η κυβέρνηση προσλάμβανε προσωπικό μέσα από τους διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ ή αν αξιοποιούσε το ανθρώπινο κεφάλαιο που παράγεται από την Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης. Εδώ πρόκειται για κάτι άλλο. Οι προσλαμβανόμενοι σύμφωνα με το νομοσχέδιο θα πρέπει απλά να είναι κάτοχοι πανεπιστημιακού πτυχίου και να έχουν καλή γνώση των αγγλικών (δηλαδή Lower), όταν η πλειονότητα των ήδη υπηρετούντων σε θέση ευθύνης στο Δημόσιο έχει μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, γλωσσομάθεια, εξειδικεύσεις και πλήθος άλλων προσόντων.

Ετσι, θα έχουμε το φαινόμενο να διευθύνει μια υπηρεσία του ΕΦΚΑ ένα ημι-εγγράμματο, για τα σημερινά δεδομένα, ρουσφέτι της Ν.Δ., που θα αμείβεται με ποσά που θα ξεκινάνε από τα 4.000 ευρώ και θα φτάνουν τις 8.000, την ίδια ώρα που στο υπόλοιπο Δημόσιο, οι πραγματικά προσοντούχοι «συνάδελφοί» τους δεν ξεπερνούν τα 1.800 ευρώ με 25 και 30 χρόνια προϋπηρεσίας. Αλλά αυτός ο υποτιθέμενος εκσυγχρονισμός δεν πλήττει μόνο κάθε έννοια αξιοκρατίας, αλλά θέτει και σε διακινδύνευση τα συμφέροντα του Δημοσίου, των ασφαλισμένων εν προκειμένω, κι αυτό γιατί δεν υπάρχει καμιά διασφάλιση απέναντι σε πρακτικές «περιστρεφόμενων θυρών».

Απέναντι σε διευθυντικά στελέχη δηλαδή, που θα έρχονται στον ΕΦΚΑ για να εξυπηρετήσουν, σε βάρος των ασφαλισμένων, τα συμφέροντα εταιρειών από τις οποίες προέρχονται και στις οποίες θα ξαναπάνε μετά την παρέλευση της τριετούς θητείας τους. Αλλά αυτός είναι ακριβώς ο πυρήνας του χατζηδάκειου εκσυγχρονισμού που εξειδικεύεται με τα υπόλοιπα άρθρα του νομοσχεδίου. Η «χαλάρωση» στον τρόπο που θα υλοποιούνται οι δημόσιες συμβάσεις και η μεταφορά της ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ και των ασφαλισμένων στα χέρια μιας ανώνυμης εταιρείας που θα τη διοικούν τα προαναφερόμενα ακριβοπληρωμένα ρουσφέτια.

Η αντι-μεταρρύθμιση Χατζηδάκη δημιουργεί ένα θερμοκήπιο διαφθοράς που παραβιάζει κάθε έννοια αξιοκρατίας και χρηστής διοίκησης. Αποσκοπεί να δημιουργήσει τους μηχανισμούς για ένα άνευ προηγουμένου πλιάτσικο στην περιουσία των ασφαλισμένων, βάζοντας σε κίνδυνο τη βιωσιμότητα της κοινωνικής ασφάλισης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους δεν πρέπει να ψηφιστεί, κι αν ψηφιστεί να γίνει προτεραιότητα από την επόμενη, προοδευτική-δημοκρατική κυβέρνηση η κατάργησή του.

*Mέλος Ε.Ε. της ΑΔΕΔΥ, αναπληρωματικό μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Public Services International

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
Στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «αποτελεσματικότητας» διαμορφώνεται ένα μοντέλο διοίκησης που θα αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και θα προσιδιάζει στις στρατηγικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. 
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τομές και ρήξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς
Διαφθορά σημαίνει πολιτικοί που αποφασίζουν τις προαγωγές ώστε όσοι προήχθησαν να γνωρίζουν σε ποιον το οφείλουν και να το θυμούνται τις κρίσιμες στιγμές. Διαφθορά σημαίνει διαδικασία που είναι χειρόγραφη και...
Τομές και ρήξεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
Ως προς τη σήψη της κυβέρνησης, ο Όργουελ ήταν ξεκάθαρος: «Ο λαός που εκλέγει διεφθαρμένους… δεν είναι θύμα. Είναι συνεργός τους».
Το παιχνίδι της ειμαρμένης
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Κισλόφσκι και οι κομματικοί προϊστάμενοι
Είναι η μοίρα μιας «διπλής ζωής», όπου όλοι επισήμως διακηρύσσουν την προσήλωσή τους σε ορισμένες αρχές, ενώ στην πράξη -ή στο ημίφως των άτυπων πρακτικών- πασχίζουν παντοειδώς να τις ακυρώσουν.
Ο Κισλόφσκι και οι κομματικοί προϊστάμενοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο Κισλόφσκι και οι κομματικοί προϊστάμενοι
Η επιλογή από το ΑΣΕΠ υπηρεσιακών γραμματέων στα υπουργεία, που διαχειρίζονται το πορτοφόλι και το προσωπικό των υπουργείων, αποτελεί κι αυτό «δυσλειτουργία»; Από πού κι ώς πού, επίσης, η αποδοτική λειτουργία...
Ο Κισλόφσκι και οι κομματικοί προϊστάμενοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νέο κλαδολόγιο στο Δημόσιο με μείωση κατά 80% στις ειδικότητες
Δραστική μείωση κατά 80% στους κλάδους του δημόσιου τομέα επιφέρει το νέο προσοντολόγιο-κλαδολόγιο που προωθεί το υπουργείο Εσωτερικών σε μια προσπάθεια εκσυγχρονισμού της υφιστάμενης κατάστασης.
Νέο κλαδολόγιο στο Δημόσιο με μείωση κατά 80% στις ειδικότητες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας