• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.4°C / 27.6°C
  2 BF
  58%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  24°C 22.4°C / 24.4°C
  3 BF
  76%
 • Πάτρα
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 26.0°C / 30.0°C
  3 BF
  62%
 • Ιωάννινα
  Αραιές νεφώσεις
  24°C 23.8°C / 24.9°C
  2 BF
  53%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.4°C / 22.9°C
  0 BF
  83%
 • Βέροια
  Ελαφρές νεφώσεις
  23°C 21.8°C / 24.0°C
  1 BF
  67%
 • Κοζάνη
  Αραιές νεφώσεις
  20°C 19.5°C / 24.2°C
  1 BF
  49%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  26°C 26.3°C / 26.3°C
  3 BF
  77%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  26°C 24.8°C / 26.6°C
  1 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  25°C 25.4°C / 27.8°C
  1 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.7°C / 24.6°C
  3 BF
  83%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  2 BF
  83%
 • Λάρισα
  Ασθενείς βροχοπτώσεις
  24°C 23.4°C / 23.9°C
  2 BF
  57%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 23.5°C / 30.1°C
  2 BF
  56%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.2°C / 28.8°C
  2 BF
  42%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.6°C / 27.8°C
  2 BF
  52%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 22.3°C / 23.8°C
  2 BF
  71%
 • Κατερίνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  23°C 22.5°C / 23.9°C
  1 BF
  91%
 • Καστοριά
  Αραιές νεφώσεις
  25°C 24.6°C / 24.6°C
  2 BF
  47%
EUROKINISSI
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Παραγωγική προσέγγιση της μεσαίας τάξης

 • A-
 • A+

Σε μια χώρα με μεγάλη επέκταση της ατομικής ιδιοκτησίας και χωρίς ισχυρή παρουσία του προλεταριάτου η μεσαία τάξη καθορίζει σε μεγάλο βαθμό την κίνηση της κοινωνίας και την αποτύπωσή της σε επίπεδο πολιτικών δυνάμεων. Η αστικοποίηση, η αποβιομηχανοποίηση μετά τη δεκαετία του 1960 και η επέκταση –αν όχι η δημιουργία– του κοινωνικού κράτους στη δεκαετία του 1980 έφεραν στο προσκήνιο με μαζικούς όρους το συγκεκριμένο κοινωνικό στρώμα.

Στις τελευταίες εκλογές η κόπωση αυτού του στρώματος, που σήκωσε στους ώμους του περισσότερο από όλους τη δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και την έβγαλε από την οικονομική κρίση, επέλεξε μια νέα κυβέρνηση πιστεύοντας ότι μπορούσε να του προσφέρει ένα καλύτερο πλαίσιο αναπτυξιακής δημιουργίας. Η πανδημία, ωστόσο, ως έκτακτη συνθήκη δύο ετών και η προσωρινή δημοσιονομική ευελιξία επηρέασαν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις.

Με την κυβέρνηση Μητσοτάκη μισθωτοί, ιδιοκτήτες ακινήτων και όσοι δραστηριοποιούνται στο επιχειρείν έχουν πράγματι ωφεληθεί ποσοτικά, αλλά βρίσκονται ξανά αντιμέτωποι με μια επικίνδυνη δημοσιονομική προοπτική σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθωρισμού, η οποία με τη σειρά της υπονομεύει τη βελτίωση της οικονομικής τους θέσης. Η οικονομική στήριξη σχεδόν όλων των κοινωνικών ομάδων, για την οποία υπερηφανεύονται τα μέλη της κυβέρνησης, δεν διαφέρει πολύ από την εκλογική καμπάνια της Ν.Δ. το 2007 που μας ενημέρωνε ότι «μισθοί και συντάξεις αυξήθηκαν πάνω από τον πληθωρισμό, 3,3 εκατ. Ελληνες δεν πληρώνουν ούτε 1 € φόρο και 2,5 εκατ. Ελληνες πληρώνουν λιγότερο φόρο». Οι οριζόντιες μειώσεις και επιδοτήσεις της κυβέρνησης έχουν όντως δημιουργήσει μια τέτοια ευφορία. Την έχουν διασφαλίσει ή πρόκειται να ζήσουμε ως φάρσα όσα έγιναν μερικά χρόνια μετά το 2007;

Τα γεγονότα δεν επαναλαμβάνονται. Ακόμη και αν η χώρα βρεθεί ενώπιον μιας νέας δημοσιονομικής κρίσης οι συνθήκες που θα κληθεί να αντιμετωπίσει θα είναι διαφορετικές. Το λάθος της κυβέρνησης Μητσοτάκη είναι ταυτόχρονα ποσοτικό και ποιοτικό. Ποσοτικό γιατί οι οριζόντιες μειώσεις δεν μεταφράζονται αυτόματα ούτε σε μεταφορά πόρων σε επενδύσεις στην πραγματική οικονομία ούτε σε βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας. Το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά την ΕΛΣΤΑΤ (διάστημα Νοέμβριος 2020-Νοέμβριος 2021) έχει σχεδόν διπλασιαστεί, ενώ το δημοσιονομικό έλλειμμα τα τελευταία δύο χρόνια κινήθηκε περί το 7% ανά έτος. Τι μπορούσε να κάνει όμως η κυβέρνηση, θα αναρωτιόταν κάποιος, σε μια συνθήκη όπου η κοινωνία έπρεπε να στηριχτεί;

Η κυβέρνηση θα έπρεπε να προχωρήσει σε μια αντίστροφα προοδευτική ενίσχυση των εισοδημάτων που επλήγησαν από την πανδημική κρίση. Οι οριζόντιες μειώσεις οδήγησαν σε αύξηση της κατανάλωσης με ενίσχυση του δείκτη των εισαγωγών, χωρίς καμία τόνωση της ανταγωνιστικότητας. Η κυβέρνηση όφειλε, λοιπόν, να επικεντρωθεί στον μετασχηματισμό του εγχώριου παραγωγικού μοντέλου. Η πλήρης εξάρτησή μας από τον τουρισμό μάς κάνει επιρρεπείς σε διεθνείς οικονομικές κρίσεις, ενώ πρέπει να σταθμίσουμε και τα αποτελέσματα της κλιματικής αλλαγής στο εν λόγω πεδίο. Παράλληλα, ο προσανατολισμός στον κατασκευαστικό κλάδο και συγκεκριμένα σε δραστηριότητες που προορίζονται και εκείνες για τον τουρισμό μεγαλώνει ακόμη περισσότερο την εξάρτησή μας από έναν τομέα.

Η πρόκληση για μια νέα προοδευτική διακυβέρνηση δεν αφορά τοποθετήσεις για τη θέση της πλάστιγγας αναφορικά με τη δημοσιονομική πειθαρχία. Στόχος μπορεί να είναι ένας παραγωγικός μετασχηματισμός με αύξηση της επένδυσης στην ελαφρά μεταποιητική διατροφική βιομηχανία. Η σύνδεση αγροτικής παραγωγής, μεταποίησης, εξαγωγών ή διοχέτευσης στην εστίαση και στον τουρισμό μπορεί να προσφέρει ένα παραγωγικό δίχτυ ασφαλείας ικανό να μειώσει τις εξαρτήσεις μας από τις διεθνείς διακυμάνσεις. Αυτή η αλλαγή θα προσφέρει ένα σταθερότερο πλαίσιο δημιουργίας που επιθυμεί η μεσαία τάξη απομακρύνοντας τον κίνδυνο έκθεσης της χώρας σε κρίσεις και την απειλή υπονόμευσης της θέσης των «μεσαίων». Μπορεί οι εκλογικοί κύκλοι να αποθαρρύνουν αυτόν τον προσανατολισμό, μια προοδευτική δύναμη όμως, που σέβεται τον εαυτό της, δεν εγκλωβίζεται μόνο στη διαχείριση της πολιτικής επικοινωνίας.

*Δημ. υπάλληλος, απόφοιτος ΕΣΔΔΑ, υπ. διδάκτορας Σύγχρονης Ελληνικής Ιστορίας ΕΚΠΑ, μέλος ΚΕΑ ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
Γιατί η Ελλάδα χωρίς τους Μικρασιάτες πρόσφυγες δεν θα ήταν η ίδια. Γιατί η Ελλάδα χωρίς τη γιαγιά Στέλλα και κάθε γιαγιά, όπως η Στέλλα, θα ήταν πολύ φτωχότερη.
Για τη γιαγιά Στέλλα της καρδιάς μου…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Με τους άλλους ανθρώπους, όμως, τι γίνεται;
Οι ανάγκες για επείγουσες απτές και έμπρακτες λύσεις στα οξυμένα προβλήματα είναι το μεγαλύτερο ζητούμενο. Όλες οι αντιλήψεις παρατίθενται και δοκιμάζονται στην πραγματική ζωή.
Με τους άλλους ανθρώπους, όμως, τι γίνεται;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ηλιόπετρες
Κρατούσε στα χέρια της μια ηλιόπετρα, ένα κρύσταλλο ασβεστίτη. Ελεγε πως μέσα στην πέτρα –εκτός από το ότι μπορούσε να βρει τη θέση του ήλιου μια συννεφιασμένη μέρα– μπορούσε και να διαβάσει τη μοίρα σου αν...
Ηλιόπετρες
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Ειδικός ηλίθιος»
Στην επίθεση κατά της νεολαίας που ασκεί συνεχώς η κυβέρνηση μπορούμε να διακρίνουμε μία λανθάνουσα βασική τριπλή στόχευση ενάντια σε τρία θεμελιώδη ανθρωπολογικά συστατικά, τα οποία οφείλει να προωθεί κάθε...
«Ειδικός ηλίθιος»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεσαία τάξη - και η εργατική
Οσο πλησιάζουν οι εκλογές τόσο περισσότερο η «μεσαία» τάξη γίνεται για τον δικομματισμό πολύφερνη νύφη, η στάση της οποίας -αγάπη, απάθεια ή εχθρότητα- θα καθορίσει και τις τύχες του καθενός.
Η μεσαία τάξη - και η εργατική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ολίγα στοιχειώδη περί συμμόρφωσης
Η ανάγκη κοινωνικής αποδοχής, εκδηλούμενη υπό διάφορες μορφές, καθώς και η μέριμνα για αποφυγή κυρώσεων, είναι αυτή που οδηγεί τα άτομα στο να εξαρτώνται από την πλειοψηφία ή από άτομα και υποομάδες που...
Ολίγα στοιχειώδη περί συμμόρφωσης

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας