Τόσο η παρουσία ισχυρών ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στη μεθόριο με την Ουκρανία όσο και η κατάσταση καθημερινού συναγερμού όπως διαδίδει η Ουάσιγκτον έχουν έναν σαφή πολιτικό στόχο.
Να δώσουν αντίκρισμα στους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου και του Λευκού Οίκου ότι ο όποιος συμβιβασμός ήθελε προκύψει θα πιστώνεται στην αποφασιστικότητα του Πούτιν ή του Μπάιντεν.
Για το Κρεμλίνο η παρουσία ρωσικών δυνάμεων δίπλα στα σύνορα της Ουκρανίας θα παρουσιαστεί σαν επίδειξη αποφασιστικότητας που τελικά ανάγκασε τη Δύση σε υποχωρήσεις σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης.
Για την Ουάσινγκτον θα ισχύει το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή η αποφασιστικότητα της Δύσης ματαίωσε μια προαποφασισμένη ρωσική εισβολή και οδήγησε τον Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Πρόκειται για μια οριακή και άκρως επικίνδυνη κρημνοβασία δύο μεγάλων δυνάμεων που αναζητούν λύση μέσω διαπραγματεύσεων, αλλά στο επίπεδο της επικοινωνιακής ρητορικής έχουν δημιουργήσει μια ατμόσφαιρα που παραπέμπει στον Ιούλιο του 1914 και στον Αύγουστο του 1939.
Η κλιμάκωση της έντασης αποτυπώνεται με πιο πρόσφατες κορυφώσεις την αποστολή συμβολικών αμερικανικών δυνάμεων στην Πολωνία και στη Ρουμανία αλλά και στην ανάπτυξη πρόσθετων ρωσικών δυνάμεων κοντά στη μεθόριο της Λευκορωσίας με την Ουκρανία.
Και οι δυο πλευρές έχουν συνείδηση ότι το σκηνικό έντασης και πρόβας πολέμου που επικρατεί πλέον όχι μόνο γύρω από την Ουκρανία αλλά και στα σύνορα των τριών Βαλτικών χωρών με τη Ρωσία και τη Λευκορωσία παραπέμπει σε κάποιον που ανάβει σπίρτα σε πυριτιδαποθήκη.
Επόμενος σταθμός στον διπλωματικό ορίζοντα είναι μια πιθανή σύνοδος κορυφής των δυνάμεων που απαρτίζουν το κουαρτέτο της Νορμανδίας (Γαλλία, Γερμανία, Ρωσία και Ουκρανία).
Η σύγκληση του κουαρτέτου λογικά θα είναι μήνυμα αποκλιμάκωσης με άμεση αποτύπωση στην ανάπτυξη των αντίπαλων δυνάμεων συνολικά στην Ανατολική Ευρώπη.
Ενδιάμεσος σταθμός θα μπορούσε λογικά να είναι η ετήσια Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου στο περιθώριο της οποίας μπορούν να γίνουν μη προγραμματισμένες επαφές και διαβουλεύσεις ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της συμμετοχής σε ανώτατο επίπεδο στην ετήσια Διάσκεψη στην πρωτεύουσα της Βαυαρίας είναι η συμμετοχή της αντιπροέδρου των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις.
Μέχρι την προαναγγελία της σύγκλησης συνόδου κορυφής του κουαρτέτου, θα συνεχίζεται η πρωτοφανής αυτή στα χρονικά της Ευρώπης μετά το 1945 επικίνδυνη κρημνοβασία.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας