• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  3°C 0.6°C / 4.1°C
  3 BF
  85%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  0°C -1.8°C / 1.0°C
  5 BF
  51%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 3.7°C / 5.5°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -2.1°C / -0.6°C
  2 BF
  46%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.1°C
  4 BF
  86%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -2.0°C / 0.4°C
  3 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  -6°C -5.6°C / -3.2°C
  4 BF
  46%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.2°C / 0.2°C
  2 BF
  64%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 3.8°C / 7.8°C
  6 BF
  82%
 • Μυτιλήνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.4°C / -0.4°C
  5 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 6.4°C
  7 BF
  59%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 4.6°C / 4.6°C
  6 BF
  70%
 • Κεφαλονιά
  Αυξημένες νεφώσεις
  6°C 5.5°C / 5.5°C
  1 BF
  56%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  0°C -0.5°C / -0.1°C
  4 BF
  55%
 • Λαμία
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.5°C / 0.5°C
  4 BF
  71%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  5 BF
  66%
 • Χαλκίδα
  Χιονοπτώσεις
  1°C 0.0°C / 3.8°C
  2 BF
  95%
 • Καβάλα
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C 1.0°C / 1.0°C
  1 BF
  48%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C -0.3°C / 1.1°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -5°C -5.1°C / -5.1°C
  2 BF
  61%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Μια διαφορετική αντίληψη για τις εκχωρήσεις δημόσιας γης

 • A-
 • A+
Κάποιοι λένε ότι θα γίνουμε Λατινική Αμερική. Ομως ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για μας, με ποιο πνεύμα, σε σχέση με το τι γίνεται στη Λ. Αμερική.

Το πιο πλεονεκτικό κομμάτι της Αθήνας, στο παραλιακό μέτωπο του Αγίου Κοσμά, εκχωρείται σε ιδιωτικά συμφέροντα με σχέδια για εμπορικές δραστηριότητες, καζίνο, πολυτελείς κατοικίες, μαρίνες για κότερα και γιοτ, χρήσεις προορισμένες για την εξυπηρέτηση και απόλαυση μιας ελίτ ξένων και Ελλήνων μεγαλοαστών, αλλάζοντας τη φυσιογνωμία της πόλης μας και διώχνοντας ήδη από τώρα τους κολυμβητές από αρκετές ακτές του Αγίου Κοσμά.

Ηδη έστησαν προκαταβολικά τα σύμβολα της κυριαρχίας τους απέναντι στον λαό, με συρματοπλέγματα για απαγόρευση εισόδου, ταμπέλες απαγόρευσης στον μητροπολιτικό πόλο, λόγω κινδύνου δήθεν από ανύπαρκτα εργοτάξια, με αστυνομία συνεχούς επιτήρησης και απομάκρυνσης των ανθρώπων και για παρεμπόδιση της εισόδου στη θάλασσα από το στέκι των χειμερινών κολυμβητών και πέρα. Οπως φαίνεται στο σχέδιο διαμόρφωσης του χώρου του Ελληνικού, μόνο το πορτοκαλί χωρίς διαγράμμιση θα είναι δημόσιο. Τι ποσοστό αντιπροσωπεύει; Λιγότερο από 5%.

Ηδη στη Βούλα πήραν ένα μεγάλο μέρος της ακτής και συσκέπτονται πώς θα μεταφέρουν το ΠΙΚΠΑ αλλού για να καρπωθούν και το υπόλοιπο. Ας σημειωθεί ότι στην ιδιωτικοποιημένη περιοχή λειτουργούσε υπαίθρια το καλοκαίρι εναλλακτική λέσχη με μορφωτικό και πολιτιστικό έργο, που έκανε δωρεάν προβολές και φρόντιζε να διατηρείται καθαρή η παραλία, ενώ τον χειμώνα παρέδιδε δωρεάν μαθήματα στο μικρό κτίσμα-φυλάκιο της εισόδου. Φέτος το καλοκαίρι ο κόσμος στριμώχτηκε στο ελάχιστο κομμάτι που έμεινε προσιτό χωρίς εισιτήριο.

Στον Αστέρα Βουλιαγμένης, μια σειρά από μπουλντόζες βαθαίνουν τον πυθμένα ρίχνοντας τα χώματα πιο πέρα στη θάλασσα, με αποτέλεσμα τα νερά στον κόλπο της Βουλιαγμένης να γίνονται θολά. Μαρίνες για κρουαζιερόπλοια και μεγάλα σκάφη παντού στο παραλιακό μέτωπο, πέρα από τις τόσες μαρίνες που ήδη υπάρχουν και αυτές που θα κατασκευαστούν στο πλαίσιο της ιδιωτικοποίησης του πρώην αεροδρομίου, μαρίνες παντού, στα πιο προσιτά για τους Αθηναίους μέρη για κολύμβηση. Τι απομένει από το νότιο, νοτιοανατολικό παράλιο μέτωπο της Αττικής; Ποιο το όφελος για τη χώρα;

Οι τουρίστες θα τρώνε, θα πίνουν στο κρουαζιερόπλοιο και θα αφήνουν πίσω τους τα σκουπίδια τους και μια αλλοιωμένη παραλία για τις ανάγκες του τουρισμού. «Αντίο» στο μεγαλείο της απλότητας όπως τη δίδαξαν οι αρχαίοι. Στις ελεύθερες παραλίες του Αγ. Κοσμά έβλεπες οικογένειες που έρχονταν με τη συγκοινωνία, με 2-3 παιδιά, χωρίς δικό τους αυτοκίνητο. Ποιος νοιάζεται όμως για τον κόσμο και τα παιδιά της μικρομεσαίας τάξης; Ας κάνουν οι γονείς βρόμικες δουλειές, υπάρχει και το μαύρο χρήμα, οι παράνομες ασχολίες, ας βουλιάξουν στη διαφθορά, ποσώς ενδιαφέρει τους κυβερνώντες…

Το εισιτήριο εισόδου στις πλαζ, σε μια Ελλάδα ταλαίπωρη από ανεργία και άθλιους μισθούς, είναι απαγορευτικό όχι μόνο για οικογένειες, αλλά και για ένα άτομο. 8 ευρώ η είσοδος με ομπρέλα ανά άτομο τις καθημερινές στη φτηνότερη οργανωμένη πλαζ, φτάνοντας τα 12 ευρώ τα Σαββατοκύριακα, τιμές που εκτοξεύονται στα ουράνια σε κάποιες γνωστές, και πιο high, όπως τα Αστέρια. Και πού θα φτάσουν οι τιμές στις πλαζ όταν όλες οι ελεύθερες παραλίες αυτής της πόλης ιδιωτικοποιηθούν;

Κάποιοι λένε θα γίνουμε Λατινική Αμερική. Ομως ας δούμε ένα παράδειγμα για να καταλάβουμε ποιοι είναι αυτοί που αποφασίζουν για μας, με ποιο πνεύμα, σε σχέση με το τι γίνεται στη Λ. Αμερική.

Το πάρκο La Mexicana

Σε μια άκρη της μεγαλούπολης υπήρχε ένα λατομείο απ’ όπου επί 50 χρόνια έβγαζαν άμμο. Ηταν ένας τόπος αποσαθρωμένος, με ορύγματα έως και 70 μ. βάθος, ένας τόπος κόλασης. Λόγω της ανάγκης στέγασης, σκέφτηκαν αρχικά να δοθεί σε ιδιώτες για την κατασκευή κατοικιών. Μετά όμως από μια σειρά διαβουλεύσεων με τους τοπικούς φορείς και την κοινότητα, που πάλεψε σκληρά, έφτασαν στην απόφαση να δώσουν σε ιδιωτική επένδυση μόνο το 30% και με τα χρήματα αυτά να μετατρέψουν το υπόλοιπο 70% σε δημόσιο πάρκο με πολλές λειτουργίες. Οι επενδυτές στο 30% είχαν την υποχρέωση να κατασκευάσουν με δικά τους έξοδα το πάρκο και την απαραίτητη υποδομή.

Το πάρκο La Mexicana, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες Mario Schjetnan και Víctor Márquez, κατασκευάστηκε σε 13 μήνες και εγκαινιάστηκε το 2017, παίρνοντας το παναμερικανικό βραβείο για επεμβάσεις σε δημόσιους και συλλογικούς χώρους. Πρόκειται για μια αρχιτεκτονική τοπίου που μεταμόρφωσε μια κόλαση σε παράδεισο αναψυχής, με έναν άξονα υδάτινο, που αποθηκεύει τα βρόχινα νερά, τα φιλτράρει και τα οδηγεί σε δεξαμενές νερού και λίμνες.

Υπάρχει και ο περιπατητικός άξονας που προσφέρει δράσεις σε τοπογραφικές πλατφόρμες με κήπους, ζώνες για παιδιά, για κατοικίδια, skatepark, αμφιθέατρο, διαδρόμους για τρέξιμο, για ποδήλατο, πολιτιστικές εκδηλώσεις, αθλητικές χρήσεις, διαδραστικά θεάματα κ.ά. Αλλά είναι και ο ποιητικός άξονας με λίμνες, καταρράκτες, ποικιλία δέντρων και χλωρίδας, με ακτίνα 6,5 χλμ., χιλιάδες δέντρα, 80.000 τ.μ. γρασίδι κάθε τύπου, συμπεριλαμβάνοντας και χώρους πικ νικ, και 50.000 τ.μ. βλάστησης.

Στο πάρκο έχει ανεγερθεί ένα επίμηκες κτιριακό συγκρότημα, σαν «terraza gourmet», με εστιατόρια, καφέ και άλλα περίπτερα διάσπαρτα, με σκοπό να καλύπτουν με τα έσοδά τους τις υπηρεσίες συντήρησης του πάρκου. Πάνω από 22.000 άνθρωποι τη μέρα επισκέπτονται το πάρκο, από όλα τα κοινωνικά στρώματα, με ελεύθερη είσοδο. Από τοπίο κόλασης, το ορυχείο Μεχικάνα μεταμορφώθηκε σε δημόσιο χώρο αναψυχής, όταν στο Ελληνικό, με έναν παράδεισο ακτών και αθλητικών εγκαταστάσεων, αντί να αναβαθμιστούν για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, σχεδιάζεται η έξοδός τους, με εκχώρησή του σε τουρισμό υψηλών βαλαντίων.

*Πολιτικός μηχανικός, ειδικευμένη στις αναστηλώσεις μνημείων

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ερωτοσπηλιά
Η «πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της καντίνας που λειτουργούσε επί χρόνια» προέκυψε μετά από πολύ σοβαρές πιέσεις εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής.
Για την Ερωτοσπηλιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
Στο όνομα της «αξιοκρατίας» και της «αποτελεσματικότητας» διαμορφώνεται ένα μοντέλο διοίκησης που θα αναπαράγει τις πελατειακές σχέσεις και θα προσιδιάζει στις στρατηγικές επιδιώξεις του ιδιωτικού τομέα. 
Νομοσχέδιο Πιλότος για ένα νέο πελατειακό κράτος της αγοράς
ΑΠΟΨΕΙΣ
Δημόσιες ανάγκες - Ιδιωτικά όνειρα
Σε καιρούς «ειρηνικούς» το λοιδορείς και το απαξιώνεις επαναλαμβάνοντας τις κατηγορίες που εξαπολύουν εναντίον του οι επαγγελματίες συνήγοροι του μικρού ή μεγάλου Ιδιωτικού Συμφέροντος, οι φανεροί ή...
Δημόσιες ανάγκες - Ιδιωτικά όνειρα
ΑΠΟΨΕΙΣ
Καθαρά και ασφαλή ύδατα για κολύμπι: μια ευρωπαϊκή επιτυχία
Κάθε χρόνο, πριν από την έναρξη της κολυμβητικής περιόδου, για να βοηθήσει τους Ευρωπαίους πολίτες να επιλέξουν, η Ε.Ε. εκδίδει την έκθεση αξιολόγησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης στην Ευρώπη. Στην...
Καθαρά και ασφαλή ύδατα για κολύμπι: μια ευρωπαϊκή επιτυχία

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας