Μια εκκρεμότητα φαίνεται να χωρίζει πλέον την Ουάσινγκτον και την Τεχεράνη για να προχωρήσει η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του 2015 για τον διεθνή έλεγχο του πυρηνικού προγράμματος το Ιράν.
Η Ισλαμική Δημοκρατία ζητά εγγυήσεις ότι η όποια συμφωνία θα τηρηθεί από αμερικανικής πλευράς, με άλλα λόγια ότι δεν θα υπάρχει ο κίνδυνος ο όποιος διάδοχος του Μπάιντεν να αποσύρει την υπογραφή των ΗΠΑ, όπως έκανε ο Τραμπ το 2018.
Μια ματιά στην ιστορία των ΗΠΑ προκαλεί έντονες ανησυχίες.
Το 1917 οι ΗΠΑ μπήκαν στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο με τη φιλοδοξία να σφραγίσουν τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων.
Τα ξεκούραστα στρατεύματα του στρατηγού Πέρσιγκ συνέβαλαν αποφασιστικά στην ήττα της Γερμανίας τον Νοέμβριο του 1918.
Ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Γούντρο Ουίλσον, που είχε δημοσιοποιήσει λίγο πριν από την εμπλοκή στον πόλεμο τα δεκατέσσερα σημεία που θα όριζαν τη μεταπολεμική τάξη πραγμάτων, οραματίστηκε όχι ένα νέο Συνέδριο της Βιέννης αλλά μια παγκόσμια διακυβέρνηση με συγκεκριμένο πλαίσιο και κανόνες που θα καθιστούσε την προσφυγή στη στρατιωτική ισχύ απαγορευτικού κόστους επιλογή.
Ο Ουίλσον δίχως υπερβολή έγραψε με τα χέρια του τη Συνθήκη των Βερσαλιών αλλά και τον καταστατικό χάρτη του διεθνούς οργανισμού που είχε την ονομασία «Κοινωνία των Εθνών», ενός εργαλείου που δεν θα απαγόρευε μια ακόμη παγκόσμια σύρραξη, αλλά και θα διαχειριζόταν τον σταδιακό τερματισμό της αποικιοκρατίας.
Ηταν το τρίτο σημαντικό τοπόσημο στη σύντομη ιστορία των ΗΠΑ:
● Το πρώτο ήταν η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας το 1776.
● Το δεύτερο ήταν το δόγμα που διατύπωσε ο πρόεδρος Μονρόε το 1821, ότι δηλαδή οι ΗΠΑ θα εναντιωθούν σε κάθε μορφής επέμβαση των Μεγάλων Δυνάμεων της Ευρώπης στο δυτικό ημισφαίριο, την αμερικανική ήπειρο.
Επί ενάμιση χρόνο ο Ουίλσον, ο Κλεμανσό και ο Λόιντ Τζορτζ διαπραγματεύονταν το πλαίσιο και τους κανόνες μιας νέας τάξης πραγμάτων.
Το καλοκαίρι του 1920 η Συνθήκη των Βερσαλιών απορρίφθηκε στη Γερουσία των ΗΠΑ, με τη νέα τάξη πραγμάτων να αμφισβητείται εκτός από την Κομμουνιστική Διεθνή και από την ολική επαναφορά του απομονωτισμού στις ΗΠΑ και την περιχαράκωση της χώρας με την ποτοαπαγόρευση και τη δραστική μείωση αν όχι συρρίκνωση των μεταναστευτικών ροών από τη Γηραιά Ηπειρο.
Σχόλια
Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.
Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.
Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.
Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.
Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας