• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  33°C 29.2°C / 35.1°C
  3 BF
  35%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 35.4°C
  3 BF
  34%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  33°C 31.6°C / 35.9°C
  3 BF
  51%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  33°C 32.9°C / 32.9°C
  4 BF
  29%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  32°C 31.9°C / 33.0°C
  3 BF
  33%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 32.0°C / 36.2°C
  2 BF
  41%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 28.4°C / 32.6°C
  2 BF
  57%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  36°C 36.2°C / 36.2°C
  3 BF
  24%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.8°C / 29.9°C
  4 BF
  42%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  31°C 30.1°C / 30.9°C
  4 BF
  48%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 28.3°C / 28.8°C
  4 BF
  39%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  30°C 27.9°C / 29.7°C
  2 BF
  54%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 31.9°C / 31.9°C
  4 BF
  58%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  34°C 31.8°C / 33.9°C
  2 BF
  31%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  32°C 30.5°C / 32.7°C
  3 BF
  36%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  29°C 29.3°C / 29.8°C
  5 BF
  48%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  33°C 30.6°C / 35.0°C
  3 BF
  26%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  27°C 27.3°C / 27.3°C
  3 BF
  61%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  34°C 27.8°C / 34.4°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Σποραδικές νεφώσεις
  31°C 30.7°C / 30.7°C
  1 BF
  45%
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

«Τριφυλιακή Εστία», ένας δημοσιογραφικός και λογοτεχνικός θησαυρός

 • A-
 • A+
Το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» στην Τριφυλία Μεσσηνίας εκδόθηκε τον Μάρτιο του 1975 και έκτοτε εκδίδεται έως σήμερα.

Είναι παρήγορο ότι στην περιφέρεια, στην επαρχία, υπάρχουν αξιόλογες δημοσιογραφικές και λογοτεχνικές προσπάθειες που αποσκοπούν στην έρευνα, τη διάσωση και την ανάδειξη της παράδοσης του τόπου τους. Πώς; Συλλέγοντας και δημοσιεύοντας άρθρα, μελέτες, αναμνήσεις και ιστορικά γεγονότα της περιοχής τους, αποθησαυρίζοντας μαρτυρίες και στοιχεία που θα βοηθήσουν τη μελλοντική ιστοριογραφική έρευνα.

Δημοσιογραφικές και λογοτεχνικές προσπάθειες που επαναφέρουν στη μνήμη μας προσωπικότητες που έλαμψαν στα γράμματα ή άλλους που τίμησαν τον τόπο καταγωγής τους παλεύοντας για το κοινό καλό.

Το πρώτο τεύχος του περιοδικού «Τριφυλιακή Εστία» στην Τριφυλία Μεσσηνίας εκδόθηκε τον Μάρτιο του 1975 (τεύχος 1, Ιανουάριος – Φεβρουάριος 1975), από τον ιστορικό Σύλλογο των εν Αθήναις Κυπαρισσίων «H Αρκαδιά». Είναι αξιοθαύμαστο το γεγονός ότι εκδίδεται έως σήμερα - με πολύ μικρές περιόδους διακοπής της κυκλοφορίας του και σύνολο 154 εκδοθέντων τευχών.

Η καθολική αναγνώριση της ποιοτικής συνεισφοράς του περιοδικού στα πολιτιστικά δρώμενα της γενέθλιας γης αποτελεί ιστορική παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές, καθώς μέσα από τις σελίδες των αφιερωματικών, θεματικών – συλλεκτικών και γενικού περιεχομένου τευχών φιλοξενούνται ιστορικά κείμενα, ερευνητικές εργασίες, λογοτεχνικές παρουσιάσεις, ποιητικές συλλογές και άλλα πονήματα συμπατριωτών αλλά και αξιόλογων συνεργατών που αγαπούν, πιστεύουν και στηρίζουν τέτοιου είδους προσπάθειες.

Τα περισσότερα τεύχη είναι ποικίλης ύλης. Υπάρχουν όμως και τεύχη που έχουν αφιερωματικό χαρακτήρα και ενδεικτικά αναφέρονται κάποια της τελευταίας περιόδου:

Αφιέρωμα (τεύχος 149, Ανοιξη – Καλοκαίρι 2015), στον αείμνηστο Κυπαρίσσιο ποιητή Μιχάλη Κατσαρό για την προσφορά του στην ποίηση και γενικότερα στα ελληνικά γράμματα.

Αφιέρωμα (τεύχος 150, Ανοιξη - Καλοκαίρι 2016) για τον Ναό του Επικούριου Απόλλωνα στις Βάσσες της Φιγαλείας (Θρησκεία, Ιστορία, Τέχνη). Συγκεκριμένα φιλοξενείται πρωτότυπη ερευνητική εργασία του συνεργάτη Απόστολου Πιερρή.

Αφιέρωμα (151, Καλοκαίρι – Φθινόπωρο 2017) για την Αρχαία Μεσσήνη. Η έκδοση του εν λόγω τεύχους φιλοξενεί άρθρο για την Αρχαία Μεσσήνη του εξαίρετου ανθρώπου και συνεργάτη αρχαιολόγου, καθηγητή κ. Πέτρου Θέμελη.

Το νέο τεύχος της «Τριφυλιακής Εστίας» (154, Φθινόπωρο 2021) έχει επετειακό χαρακτήρα και είναι αφιερωμένο στα 200 χρόνια από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821. Δημοσιεύονται άρθρα και μελέτες ιστορικού κυρίως περιεχομένου που συνδέονται με την ιστορία της περιοχής, αλλά συμπληρώνουν και την ευρύτερη οπτική του αγώνα της Παλιγγενεσίας.

Πιστεύω μάλιστα ότι αρκετά άρθρα και μελέτες θα βοηθήσουν μελλοντικούς ιστορικούς ερευνητές αυτής της περιόδου. Δεν είναι γενικές αναφορές ή μια συνολική εκτίμηση της ιστορικής σημασίας της Επανάστασης, αλλά ιστορικές ψηφίδες, οι οποίες παρά τον τοπικό χαρακτήρα τους συναποτελούν με άλλα ιστορικά γεγονότα -ίσως πιο αποφασιστικού χαρακτήρα για την επιτυχία του ξεσηκωμού- το συνολικό ιστορικό παζλ που οδήγησε στην ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους.

Οπως τα άρθρα του Στάθη Παρασκευόπουλου: «Χρονικό της απελευθέρωσης της Αρκαδιάς (Κυπαρισσίας) το 1821» και του Τέλη Γκιουλή «Οι λησμονημένοι Αρκαδινοί (Ντρέδες)». Την εν λόγω έρευνα υπηρετεί επίσης το άρθρο της Δήμητρας Χαντζή: «Τα ηθικά διλήμματα του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη μέσα από τα απομνημονεύματά του».

Αλλά η ύλη του περιοδικού φιλοξενεί επίσης εργασίες που έχουν χαρακτήρα φιλολογικής έρευνας, όπως η μελέτη του ποιητή Γιώργου Γώτη που αναφέρεται σε τρία ποιήματα του Νικόλαου Εγγονόπουλου. Επίσης, το κείμενο του Παντελή Μπουκάλα «Οι ήρωες και τα μουστάκια τους. Δημοτικά τραγούδια για τους Ανδρουτσαίους, τον Διάκο και τον Μάρκο Μπότσαρη».

Το περιοδικό φιλοξενεί και το εξαιρετικό κείμενο του Μάνου Στεφανίδη «Θανάσης Μακρής: ιστορίες με σκιές που υποδύονται τους ήρωες και φαντάσματα που ζητούν μια δεύτερη ευκαιρία», εξαίρετη ανάλυση με αφορμή τα έργα του αξιόλογου ζωγράφου Θανάση Μακρή.

Την «Τριφυλιακή Εστία» μπορείτε να τη βρείτε στο Βιβλιοπωλείο Ναυτίλος (Χαρ. Τρικούπη 28 - 210 3616204), στα βιβλιοπωλεία της Κυπαρισσίας και στον Σύλλογο Κυπαρισσίων «Η Αρκαδιά» (6932474529 - 6946068912)

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Φαύλος κύκλος
Γράφοντας παράκαιρα εδώ, προσπαθώ να αποδείξω πάλι πως η δημοσιογραφία είναι και αυτή ένα είδος λογοτεχνικού πειραματισμού, όχι μόνο γιατί η «λογοτεχνία» της παράγεται στην καρδιά της επικαιρότητας με...
Φαύλος κύκλος
ΑΠΟΨΕΙΣ
Λογοτεχνία και δημοσιογραφία
Συχνά ακούω να λένε ότι η λογοτεχνία δεν «αφηγείται τη ζωή». Και ότι τη ζωή την αφηγούνται καλύτερα οι δημοσιογράφοι γιατί λόγω επαγγελματικής ενασχόλησης είναι πιο κοντά στα γεγονότα. Δεν συμφωνώ γιατί δεν...
Λογοτεχνία και δημοσιογραφία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κυβέρνηση της «Αριστεράς» και εκπαιδευτική πολιτική
Οπως κάθε χρόνο οι δημοσιογράφοι, οι πολιτικοί, κυβερνητικοί ή και αντιπολιτευόμενοι, θυμούνται το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας. Ευκαιριακά, αποσπασματικά. Η νέα σχολική χρονιά για την πρωτοβάθμια και...
Κυβέρνηση της «Αριστεράς» και εκπαιδευτική πολιτική
ΑΠΟΨΕΙΣ
Να σου πω ένα παραμύθι θυγατέρι μου;
Το τελευταίο μυθιστόρημα της Ρέας Γαλανάκη « Εμμανουήλ και Αικατερίνη. Τα παραμύθια που δεν είναι παραμύθια». Εκδόσεις Καστανιώτη, Αθήνα Μάιος 2022.
Να σου πω ένα παραμύθι θυγατέρι μου;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους
Ο δημοσιογράφος είναι ο κοινωνός του πολίτη στον δημόσιο βίο, συμμετέχει και μετέχει στα προβλήματά του, τα αναδεικνύει και τα αναδύει στην επιφάνεια.
Αναζητώντας αμόλυντους, αδιάφθορους και ανιδιοτελείς δημοσιογράφους
ΑΠΟΨΕΙΣ
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα
Η έρευνα του ΕΝΑ, σε συνεργασία με την Prorata, για τη χαρτογράφηση ιδεολογικού κλίματος, τάσεων και στάσεων στην ελληνική κοινωνία, συντελέστηκε και δημοσιεύεται σε μια διευρυμένη οιονεί προεκλογική περίοδο.
Εξι διαπιστώσεις για τον κομματικό ανταγωνισμό σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας