• Αθήνα
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 17.6°C / 20.1°C
  2 BF
  76%
 • Θεσσαλονίκη
  Ασθενής ομίχλη
  15°C 13.0°C / 17.0°C
  2 BF
  82%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 20.4°C
  2 BF
  79%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 14.9°C
  2 BF
  67%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  16°C 15.9°C / 15.9°C
  3 BF
  82%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  14°C 12.3°C / 15.0°C
  2 BF
  81%
 • Κοζάνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  11°C 10.1°C / 11.4°C
  1 BF
  76%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  17°C 17.0°C / 17.0°C
  2 BF
  75%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  20°C 18.8°C / 20.8°C
  4 BF
  69%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  15°C 14.9°C / 16.2°C
  3 BF
  72%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  19°C 18.8°C / 19.8°C
  2 BF
  65%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  14°C 14.0°C / 14.0°C
  1 BF
  74%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  19°C 18.9°C / 18.9°C
  3 BF
  88%
 • Λάρισα
  Αραιές νεφώσεις
  15°C 13.4°C / 14.9°C
  0 BF
  94%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  15°C 13.5°C / 15.1°C
  1 BF
  85%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 18.8°C / 19.3°C
  3 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  19°C 17.7°C / 21.0°C
  2 BF
  58%
 • Καβάλα
  Αραιές νεφώσεις
  14°C 14.4°C / 15.3°C
  1 BF
  87%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  13°C 13.1°C / 15.6°C
  2 BF
  92%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  12°C 11.9°C / 11.9°C
  2 BF
  74%
EUROKINISSI

Προστασία και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τώρα!

 • A-
 • A+

«Οι νέοι επιζητούν αγάπη, χρήματα, υγεία. Μια μέρα θα λένε: υγεία, χρήματα, αγάπη»
(Paul Lefevre Geraldy)

Πίσω από τα φώτα των όποιων πολιτισμικών βιτρινών έχουν απομείνει (σε σχέση με τον καιρό της ευμάρειας), κάτω από τις τεχνητές ή μη εντάσεις των πολιτικών αντιπαραθέσεων στο εθνικό κοινοβούλιο και στα παράθυρα των καναλιών, δίπλα στα μικρά και μεγάλα προβλήματα της καθημερινότητας με τους παραφουσκωμένους λογαριασμούς, την ακρίβεια, τους φόρους, την ανασφάλεια, την εγκληματικότητα, την ηθική κατάπτωση, κοκ, υπάρχει μία μικρή προς το παρόν ηλιαχτίδα. Ο αγώνας των ανθρώπων που αγωνίζονται για το δημόσιο σύστημα υγείας.

Ένας αγώνας που δεν μπορεί να κρυφτεί εντελώς, αλλά δεν θα προβληθεί ποτέ από τα κυρίαρχα media στις διαστάσεις που του αναλογούν και του αρμόζουν. Ένας αγώνας που συνδυάζει -ενεστωτικά- την προστασία της ανθρώπινης ζωής από την πρώτη πανδημία στον πλανήτη μετά από δεκαετίες, με τη -διαχρονική- αναγκαιότητα να διασφαλίζονται τα απαραίτητα για όλους τους ανθρώπους. Ανεξαρτήτως της οικονομικής κατάστασης και της κοινωνικής τους θέσης...
 
Τέτοιοι αγώνες όσο σημαντικοί είναι, άλλο τόσο υποβαθμίζονται ειδικά σε κομβικά χωροχρονικά σημεία όπως το σημερινό, στο οποίο οι δυνάμεις του εγχώριου νεοφιλελευθερισμού προωθούν το σχέδιό τους για το νέο Ε.Σ.Υ., που συνιστά έμπρακτη άλωσή του. Με την καθοδηγούμενη άτσαλη εισβολή του ιδιωτικού σε κρίσιμους τομείς που το δημόσιο θα έπρεπε να έχει τον αποκλειστικό ρόλο. Δηλαδή, για κάποιους κρατική «μέριμνα» είναι κυρίως το πώς θα αποκομίσει (κι εδώ) ο ιδιωτικός τομέας περισσότερα κέρδη, πατώντας πάνω σε ένα από τα σπουδαιότερα ανθρώπινα αγαθά: την υγεία του κοινωνικού-λαϊκού σώματος. 

Προστασία και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας τώρα! Αυτό, λοιπόν, «κραυγάζει» η φωνή του επιτακτικού... Τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Πολλά απαραίτητα πράγματα.

Για να καταγράψουμε ορισμένα: προσλήψεις προσωπικού, όχι με τη χυδαία εκδοχή της λέξης, αλλά με την έννοια της εξασφάλισης της έμψυχης επάρκειας για την κάλυψη άμεσων αναγκών. Απρόσκοπτη πρόσβαση στο σύστημα όλων των ανθρώπων που χρειάζονται περίθαλψη. Παροχή των αποτελεσματικότερων φαρμάκων, καθώς και σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού, στις δέουσες ποσότητες. Στήριξη των περιφερειακών νοσοκομείων και άνοιγμα εκείνων που έκλεισαν στα χρόνια της κρίσης σε διάφορα σημεία του ελλαδικού χώρου. Καταβολή δεδουλευμένων, αύξηση μισθών και κατοχύρωση δικαιωμάτων για όσους εργάζονται στον πολύπαθο χώρο της δημόσιας υγείας. Γαλαντόμα κρατική χρηματοδότηση, που θα επιτρέψει να αναπτυχθεί η ισχύς του Ε.Σ.Υ στο μέγιστο της δυναμικής της και σε σταθερή μέσα στο χρόνο βάση. Και όσον αφορά σε καιρό πανδημίας, όπως συμβαίνει ατυχώς στις μέρες μας; Καθιέρωση και εφαρμογή αποδοτικών μέτρων προστασίας, δωρεάν τεστ για όλους, και πάει λέγοντας. 

Το να ακούσει κάποιος τη φωνή των υγειονομικών σε τέτοιες συνθήκες δεν είναι μόνο ηθική υποχρέωση. Είναι πρωταρχικής σημασίας μέρος της λύσης και πρακτική αναγκαιότητα που θα λυτρώσει, θα σώσει πολλούς ανθρώπους, και θα μειώσει το ποσοστό ευθύνης διάφορων ανευθυνοϋπεύθυνων... Γιατί αυτοί που ξέρουν καλύτερα τις ανάγκες του Ε.Σ.Υ. είναι οι ίδιοι που τις βιώνουν. Αυτοί που έρχονται κάθε μέρα αντιμέτωποι με το μεγάλο άγχος πιθανής αδυναμίας ανταπόκρισης στις διευρυμένες απαιτήσεις της πρωτοφανούς συγκυρίας -παρά τον αξιοθαύμαστο ζήλο που επιδεικνύουν στην άσκηση των καθηκόντων τους...

Φροντίζοντας στο σήμερα να προστατεύσουμε το Ε.Σ.Υ, εξασφαλίζουμε πως όταν υποχωρήσει η πανδημία (παραμένοντας πια αντικείμενο μελέτης του χτες και μήνυμα αποτροπής για το αύριο), η περίθαλψη του πληθυσμού θα εναρμονιστεί επιτέλους με ένα σύγχρονο πολιτισμικό προτσές που σέβεται και τιμά τον Άνθρωπο. 2022 χρόνια από τη γέννηση του Ιησού Χριστού, αυτά τα προβλήματα θα έπρεπε να είχαν ήδη λυθεί προ καιρού, αλλά φευ. Τα αίτια γνωστά...

Η σημερινή ελληνική κυβέρνηση πριμοδοτεί επισταμένα τον ιδιωτικό τομέα. Καμία έκπληξη. Ας αφήσει, όμως, έξω από τις αδηφάγες επιθυμίες κάποιων το Ε.Σ.Υ. Αρκεί ο ιδιωτικός τομέας για κέρδη, ας λειτουργεί ο δημόσιος για τους υπόλοιπους ανθρώπους... Το θέμα είναι πως πρέπει να αντιδράσουν άμεσα όλοι όσοι αντιλαμβάνονται την αναγκαιότητα να μπει ουσιώδης φραγμός σε αυτά τα σχέδια.

Σε μία εποχή που ο μαχητικός συνδικαλισμός, παρότι βρίσκεται σε περίεργη θέση πληρώνοντας τα δικά του παρελθοντικά λάθη, είναι πιο απαραίτητος από ποτέ. Αλλά, για αυτόν μπορούμε να μιλήσουμε σε ένα ξεχωριστό σημείωμα. Ας επανέλθουμε στο σημερινό αγώνα για τη δημόσια υγεία. Δεν είναι, λοιπόν, θέμα απλά διαφορετικών πρακτικών δρόμων. Δεν είναι ζήτημα μόνο ιδεολογικής διαφωνίας. Είναι πόλεμος, στον οποίο ο αρχικά επιτιθέμενος -το κράτος υπηρέτης των λίγων- βλάπτει τους υπόλοιπους. Η συνείδηση του καθενός δεν γαργαλιέται απλώς. Καλείται να πάρει θέση και να δραστηριοποιηθεί σε συνθήκες «γενικευμένου συναγερμού».
 
Σε αυτόν τον κρίσιμο αγώνα, που φυσικά δεν είναι ο μόνος που πρέπει να γίνει, οφείλουν να συμμετάσχουν και όλες οι οργανωμένες δυνάμεις του ευρύτερου φάσματος του κόσμου του αγώνα. Αυτοί οι άνθρωποι που δεν εγκατέλειψαν τα πεζοδρόμια, τα πανό, τα συνθήματα, τις κινητοποιήσεις, τις ζωντανές συνελεύσεις, τις εργασιακές αναζητήσεις, τα κοινωνικοπολιτικά ψαξίματα, ακόμα και στις εποχές που όλα αυτά παρουσιάζονταν ως «ντεμοντέ γραφικότητες»... Που γίνονται κάθε μέρα περισσότεροι, γιατί η συνείδηση αυξάνεται όταν οι συνθήκες το επιβάλλουν... Ο αγώνας για το Ε.Σ.Υ. είναι αγώνας που φέρνει ριζοσπαστική πολιτική σκέψη, η πολιτική σκέψη ριζοσπαστικοποιεί (και περνάει μέσα από) τον αγώνα για το Ε.Σ.Υ.

Στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε κάθε οργανωμένος πολιτικός χώρος με ριζοσπαστικό πρόσημο οφείλει να αφήσει πίσω τις ομφαλοσκοπήσεις, να βγει μπροστά με γνώση, στόχευση και παρρησία, συνδιαμορφώνοντας με τα μεγάλα σύγχρονα ρεύματα κοινωνικής αντίστασης των «από τα κάτω». Αν πιστεύουν κάποιοι, και πιο συγκεκριμένα μερίδες της άρχουσας ελίτ, πως έχοντας στην τσίτα για την επιβίωση τους πολλούς, και οδηγώντας στην εξαθλίωση και στο άνοιγμα της πύλης πτυχών της εξαχρείωσης περισσότερους ανθρώπους από όσους «αντέχει» το σημείο ισορροπίας της κοινωνικής συμβίωσης, το μόνο που θα καταφέρουν είναι «να σκάψουν το δικό τους λάκκο». Αυτοί που εμφανίζονται να είναι επιφορτισμένοι με την κοινωνική πρόοδο είναι αυτοί που την υποσκάπτουν πρώτοι.

Στο σήμερα η υγιής κοινωνία οφείλει να δώσει τις απαντήσεις της. Να πάρει την κατάσταση στα χέρια της, να καταμετρήσει εχθρούς και φίλους, «δούρειους ίππους» και συμμάχους, να παλέψει, να διεκδικήσει, να κατακτήσει, να νικήσει. Αυτές οι επιμέρους νίκες, θα ανοίξουν το δρόμο για τη μεγάλη, όταν θα έρθει η δική της ώρα να γίνει πράξη, ιστορία και αφορμή καθολικής αναγέννησης.

ΥΓ. Με προσωπικό και δημοσιογραφικό ενδιαφέρον, αλλά και με δημιουργική περίσκεψη, είδα πρόσφατα πως σοβαρά κομμάτια από το χώρο των αναρχικών-αντιεξουσιαστών-αριστεριστών κινητοποιούνται προς την κατεύθυνση της υπεράσπισης της δημόσιας υγείας. Σε μία αξιόλογη και συντονισμένη προσπάθειά τους να συγχρονιστούν με τις ανάγκες των καιρών και να συμβαδίσουν με την κοινωνία τώρα που αυτή δέχεται καθοριστική για το μέλλον της επίθεση...

Μία τέτοια κίνηση είναι το κάλεσμα σε διαδήλωση στο Σύνταγμα στις 5 Φλεβάρη με την οποία εκφράζεται η εναντίωση στην κρατική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και στον ανορθολογισμό της άρνησής της από διάφορα συνωμοσιολογικά παράκεντρα. Βασικά αιτήματα-προτάγματα των ποικιλώνυμων διοργανωτών είναι η εστίαση της προσοχής «στην υπεράσπιση της ζωής και της υγείας της κοινωνικής βάσης», «στην άμεση ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας» και «στην αλληλεγγύη στους υγειονομικούς που αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση του Ε.Σ.Υ.». 

ΥΓ1. Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως τα πιο δυναμικά κομμάτια του ευρύτερου κόσμου του αγώνα είναι απαραίτητα για να βρίσκονται με διακριτό τρόπο στις εμπροσθοφυλακές των σημερινών και των αυριανών αγώνων. Τα προσκλητήρια έχουν μοιραστεί και ο καθένας διαλέγει αν θα ανταποκριθεί ή όχι... Σε κάθε περίπτωση, το εκτόπισμα και η αποτελεσματικότητα της κάθε πλευράς κρίνονται κατά βάση στα καθοριστικά, αν και προδιαγράφονται στα αμέριμνα...

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
ΕΣΥ ή εγώ;
Οι δυσχέρειες μιας όσο το δυνατό λειτουργικότερης αναδιάρθρωσης είναι ασφαλώς πολυάριθμες, αλλά όχι ανυπέρβλητες, καθώς μια ψύχραιμη και ειλικρινής θεώρηση της κατάστασης μπορεί να αποκαλύψει αναστρέψιμες...
ΕΣΥ ή εγώ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
Τα κρούσματα από τον κορονοϊό αυξάνονται με ταχύτερους ρυθμούς σε σχέση με τον αριθμό των τεστ, με αποτέλεσμα μεγάλες διαφορές στη θετικότητα του κορονοϊού από τη μια ημέρα στην άλλη.
Αύξηση εβδομαδιαίας και συνολικής θετικότητας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Αντί για επένδυση στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ, επιστροφή στον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό
Το μείζον ζήτημα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στην Υγεία είναι ότι επαναφέρουν ως λύση τη «συνταγή» της συρρίκνωσης των δημόσιων συστημάτων υγείας και της επέκτασης της ιδιωτικής αγοράς.
Αντί για επένδυση στο ΕΣΥ και στην ΠΦΥ, επιστροφή στον χρεοκοπημένο νεοφιλελευθερισμό
ΑΠΟΨΕΙΣ
Τι μας διδάσκει η πανδημία
Τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δει πολλά κι απίστευτα τα μάτια μας. Κι αυτό μας επιτρέπει να διατυπώσουμε ορισμένες εικασίες για τον κόσμο που θα προκύψει όταν η πανδημία εκλείψει
Τι μας διδάσκει η πανδημία
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πέθανε ρε… Τι σου ζητάνε;
Εγκεφαλικό, έμφραγμα, τροχαίο, τι σημασία έχει; Πρέπει να τρέξεις, να προσπαθήσεις να σώσεις τον άνθρωπό σου. Να τον βοηθήσεις, να κάνεις τα πάντα για να τη βγάλει καθαρή. 
Πέθανε ρε… Τι σου ζητάνε;

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας