• Αθήνα
  Αυξημένες νεφώσεις
  4°C 1.6°C / 5.2°C
  4 BF
  78%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  3°C 0.2°C / 4.2°C
  3 BF
  44%
 • Πάτρα
  Αυξημένες νεφώσεις
  7°C 5.9°C / 7.0°C
  4 BF
  57%
 • Ιωάννινα
  Σποραδικές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 1.9°C
  1 BF
  38%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  2°C 1.9°C / 3.0°C
  4 BF
  60%
 • Βέροια
  Αυξημένες νεφώσεις
  1°C -0.4°C / 2.1°C
  2 BF
  48%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  -3°C -2.6°C / -2.1°C
  4 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.8°C / 1.8°C
  2 BF
  44%
 • Ηράκλειο
  Αραιές νεφώσεις
  7°C 4.9°C / 9.9°C
  4 BF
  80%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  5°C 2.3°C / 4.9°C
  4 BF
  70%
 • Ερμούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 5.8°C / 7.4°C
  6 BF
  54%
 • Σκόπελος
  Αυξημένες νεφώσεις
  5°C 5.1°C / 5.1°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 5.9°C / 5.9°C
  2 BF
  70%
 • Λάρισα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.3°C / 3.4°C
  4 BF
  38%
 • Λαμία
  Ήπιες χιονοπτώσεις
  2°C 1.2°C / 2.5°C
  3 BF
  62%
 • Ρόδος
  Ελαφρές νεφώσεις
  9°C 8.8°C / 8.8°C
  3 BF
  40%
 • Χαλκίδα
  Αυξημένες νεφώσεις
  2°C 1.0°C / 5.4°C
  3 BF
  91%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 1.3°C / 2.7°C
  3 BF
  46%
 • Κατερίνη
  Αυξημένες νεφώσεις
  0°C 0.3°C / 2.7°C
  3 BF
  55%
 • Καστοριά
  Αυξημένες νεφώσεις
  -1°C -1.2°C / -1.2°C
  2 BF
  50%
MOTIONTEAM/ΒΑΣΙΛΗΣ ΒΕΡΒΕΡΙΔΗΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Η στρατιωτική ηγεσία σε ρόλο πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αρχής

 • A-
 • A+

Στη σειρά των αποφάσεων του ΣτΕ (1.099,1.100,1.101,1.103) που εκδόθηκαν όλες το 2021 και αφορούν τον Δήμο Καλαμαριάς συγκαταλέγεται και η με αρ. 1.099/21 που έχει εκδοθεί για αίτηση ακύρωσης κατά σημείων του τελευταίου ΓΠΣ του Δήμου Καλαμαριάς, την οποία συνυπέγραφαν δημότες (απλοί πολίτες και δημοτικοί σύμβουλοι) και συλλογικότητες του δήμου («Σύλλογος Κατιρλιωτών) με αιτήματα την ακύρωση ορισμένων σημείων του ΓΠΣ που επέτρεπαν τη μείωση του ελεύθερου χώρου τού πρ. Στρ. Κόδρα «υπέρ» της επέκτασης του δομημένου χώρου (επέκταση ορισμένων κτισμάτων για να γίνει «Μουσείο Προϊστορικών Αρχαιοτήτων», προσθήκη υπαίθριου ανοιχτού θεάτρου).

Ενας από τους λόγους ακύρωσης ήταν και η ύπαρξη διάταξης του ΓΠΣ που πρόβλεπε ότι «καμία περιβαλλοντική ή πολεοδομική μελέτη δεν θα εγκρίνεται σε χώρους που βρίσκονται εντός των τμημάτων του στρ. Κόδρα χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΕΘΑ…».

Το ΣτΕ (Ε’ Τμήμα) αποφάνθηκε αρνητικά ως προς όλα τα αιτήματα, ωστόσο παρέλειψε (!!!) να αποφανθεί στο αίτημα ακύρωσης της πιο πάνω πρόβλεψης, με την οποία αποδόθηκαν -χωρίς την ύπαρξη ειδικής νομοθετικής πρόβλεψης- εξουσίες πολεοδομικής και περιβαλλοντικής αρχής σε αναρμόδιο υπουργείο (ΥΠΕΘΑ).

Με τον τρόπο αυτό ισχυροποιήθηκε και βρέθηκε στο «απυρόβλητο» μία κατ’ εξοχήν διάτρητη διάταξη με την οποία το ΥΠΕΘΑ καθίσταται «γενικός κριτής» πολεοδομικών και περιβαλλοντικών μελετών όχι μόνο για ενεργά στρατόπεδα (βλ. στρ. Νταλίπη), αλλά και για περιοχές (βλ. πρώην Στρ. «Κόδρα») που προορίζονται για πάρκο πρασίνου και αναψυχής και μάλιστα υπερτοπικής σημασίας! Δηλαδή, μελέτες διαμόρφωσης του «Κόδρα» (π.χ. μελέτη φύτευσης δέντρων και φυτών) πρέπει να υποβάλλονται για έγκριση στη στρατιωτική ηγεσία της χώρας! Με τον τρόπο αυτό «στρατιωτικοποιείται» κάθε προσπάθεια αναμόρφωσης του μεγαλύτερου πνεύμονα πρασίνου στα ανατολικά του Πολεοδομικού Συγκροτήματος Θεσσαλονίκης.

Γεννιούνται μια σειρά αναπάντητα ερωτήματα, το πιο σημαντικό από τα οποία είναι πώς το άλλοτε «οχυρό προστασίας του περιβάλλοντος», ο πιο ανθεκτικός προμαχώνας στον αγώνα για την αειφόρα ανάπτυξη του τόπου, δηλ. το Ε’ Τμήμα του ΣτΕ, «προσπέρασε» τη σχετική αιτίαση της προσφυγής; Αφησε έτσι ανέλεγκτη μια «στρατοκρατικού» χαρακτήρα διάταξη, που σύμφωνα με όσα συμβαίνουν παράλληλα (π.χ. απόδοση στον ΑΟΟΑ 20,5 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση του «Κόδρα») δημιουργεί εύλογα έντονες ανησυχίες και προβληματισμούς σε όλους τους πολίτες, αλλά και στους κατοίκους της Καλαμαριάς ειδικότερα, για την ποιότητα της κρίσης του ανώτατου δικαιοδοτικού οργάνου.

Η διατήρηση σε ισχύ αυτής της διάταξης του ΓΠΣ αποτελεί ακόμα ένα σοβαρό εμπόδιο στον αγώνα για διατήρηση και αύξηση του πρασίνου, της ποιότητας ζωής και της αειφόρας ανάπτυξης, ενώ ενισχύει τον ρόλο μηχανισμών άσκησης εξουσίας που έχουν εντελώς διαφορετικούς σκοπούς και στοχεύσεις.

*Δικηγόρος, αντιπρόεδρος του Περ/κού Συμβουλίου Κεντρικής Μακεδονίας

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οχι ΚΤΕΟ δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου
Δυστυχώς, όπως ήταν αναμενόμενο, μετά την έκδοση άδειας από την Πολεοδομία ξεκίνησαν οι εργασίες εγκατάστασης ιδιωτικού ΚΤΕΟ στο οικόπεδο δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου στην περιοχή Τραχώνων. Γεγονός που...
Οχι ΚΤΕΟ δίπλα στο Αρχαίο Θέατρο Ευωνύμου
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οικιστικές πυκνώσεις: ακόμα μία απόπειρα εγκλωβισμού
Η σημερινή κυβέρνηση όχι μόνο δεν συμμορφώθηκε με τις συγκεκριμένες αποφάσεις, αλλά επανέρχεται βάζοντας στόχο να εξαιρεθούν οι οικιστικές πυκνώσεις από τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, παρακάμπτοντας όλη...
Οικιστικές πυκνώσεις: ακόμα μία απόπειρα εγκλωβισμού
ΑΠΟΨΕΙΣ
Στον «απόηχο» του «χορού της φωτιάς»
Η φύση έχει τη δική της αυτάρκη πορεία, τη δική της λογική, τις δικές της αντιδράσεις, τα δικά της «συναισθήματα» και τηρεί απαρέγκλιτα τον κύκλο της.
Στον «απόηχο» του «χορού της φωτιάς»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κοινόχρηστοι χώροι, χώροι αναψυχής…
Ο ρόλος των κοινόχρηστων χώρων είναι πολύ σημαντικός και προς τούτο οι χώροι πρασίνου προστατεύονται από το Σύνταγμα και σχεδιάζονται σύμφωνα με συγκεκριμένες προδιαγραφές, οι οποίες πρέπει να τηρούνται χωρίς...
Κοινόχρηστοι χώροι, χώροι αναψυχής…
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το περιβάλλον βάλλεται ακόμη μια φορά
Το χειρότερο όλων είναι ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν βλέπει την απαράδεκτη εικόνα των οικιστικών χταποδιών, αλλά και εισάγει στη δασική νομοθεσία αντισυνταγματικούς όρους, όπως είναι οι οικιστικές πυκνώσεις,...
Το περιβάλλον βάλλεται ακόμη μια φορά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ο οικολόγος υπουργός και η τροπολογία για τα αυθαίρετα
Την Πέμπτη που πέρασε, ο «πράσινος» αναπληρωτής υπουργός για το Περιβάλλον επιχείρησε να εμποδίσει τις υπηρεσίες του κράτους να επιβάλουν τον νόμο: σε πολυνομοσχέδιο που θα ψηφιζόταν το ίδιο βράδυ, κατέθεσε...
Ο οικολόγος υπουργός και η τροπολογία για τα αυθαίρετα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας