• Αθήνα
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 4.7°C / 10.1°C
  0 BF
  73%
 • Θεσσαλονίκη
  Ελαφρές νεφώσεις
  6°C 4.3°C / 7.4°C
  5 BF
  64%
 • Πάτρα
  Σποραδικές νεφώσεις
  11°C 2.0°C / 11.0°C
  2 BF
  59%
 • Ιωάννινα
  Ασθενής ομίχλη
  2°C 0.9°C / 2.2°C
  2 BF
  87%
 • Αλεξανδρούπολη
  Σποραδικές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 6.9°C
  0 BF
  87%
 • Βέροια
  Αραιές νεφώσεις
  6°C 4.0°C / 5.9°C
  2 BF
  68%
 • Κοζάνη
  Χιονοπτώσεις
  0°C 0.4°C / 2.3°C
  2 BF
  93%
 • Αγρίνιο
  Αραιές νεφώσεις
  3°C 2.9°C / 2.9°C
  1 BF
  87%
 • Ηράκλειο
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 12.5°C
  2 BF
  76%
 • Μυτιλήνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  8°C 7.9°C / 7.9°C
  2 BF
  76%
 • Ερμούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  13°C 10.4°C / 12.8°C
  2 BF
  44%
 • Σκόπελος
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.5°C / 8.5°C
  6 BF
  63%
 • Κεφαλονιά
  Σποραδικές νεφώσεις
  12°C 12.0°C / 12.0°C
  4 BF
  66%
 • Λάρισα
  Ψιχάλες μικρής έντασης
  7°C 6.1°C / 6.9°C
  4 BF
  65%
 • Λαμία
  Αραιές νεφώσεις
  8°C 8.4°C / 8.5°C
  1 BF
  64%
 • Ρόδος
  Σποραδικές νεφώσεις
  10°C 9.8°C / 9.8°C
  2 BF
  71%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  5°C 3.8°C / 9.9°C
  1 BF
  72%
 • Καβάλα
  Σποραδικές νεφώσεις
  7°C 4.3°C / 6.6°C
  3 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αραιές νεφώσεις
  5°C 5.3°C / 6.7°C
  3 BF
  91%
 • Καστοριά
  Βροχοπτώσεις μέτριας έντασης
  3°C 2.7°C / 2.7°C
  2 BF
  92%

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, αρμόδιοι πλέον για την υπογραφή-έλεγχο των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδίδουν οι ιδιώτες δεν είναι μόνο οι διευθυντές των υποκαταστημάτων του φορέα, αλλά και οι προϊστάμενοι των τμημάτων συντάξεων. Δηλαδή απαιτείται διπλός έλεγχος και επανέλεγχος, για την αποτροπή λαθών.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ στην υπηρεσία των ιδιωτών!

 • A-
 • A+

Σε μεγάλο φιάσκο εξελίσσεται η επιλογή της κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανάθεση της έκδοσης των εκκρεμών συντάξεων σε ιδιώτες. Η συγκεκριμένη πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Χατζηδάκη, φαίνεται να λειτουργεί εις βάρος και του ΕΦΚΑ, αλλά και των ασφαλισμένων - υποψηφίων συνταξιούχων, που μάταια περιμένουν για χρόνια την σύνταξή τους:

Σύμφωνα με εσωτερικό έγγραφο του e-ΕΦΚΑ, αρμόδιοι πλέον για την υπογραφή - έλεγχο των συνταξιοδοτικών αποφάσεων που εκδίδουν οι ιδιώτες δεν είναι μόνο οι διευθυντές των υποκαταστημάτων του φορέα, αλλά και οι προϊστάμενοι των τμημάτων συντάξεων. Αυτό γίνεται, διότι οι διευθυντές των υποκαταστημάτων δεν προέρχονται συνήθως από τα τμήματα παροχών και δεν μπορούν να κάνουν ελέγχους για σφάλματα στις συνταξιοδοτικές αποφάσεις που συντάσσουν οι ιδιώτες.

Ετσι, ενώ η κυβέρνηση έχει νομοθετήσει (ν. 4798/2021) ότι ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, αφού συντάξει το σχέδιο απόφασης συνταξιοδότησης και το σχέδιο μέσα σε έναν μήνα δεν επικυρωθεί από τον ΕΦΚΑ, τότε η σύνταξη θα πληρωθεί με βάση το σχέδιο της απόφασης που έχει υποβάλει ο πιστοποιημένος επαγγελματίας, προκύπτει να απαιτείται διπλός έλεγχος και επανέλεγχος, για την αποτροπή λαθών.

Από τα σχέδια αποφάσεων που έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από την έναρξη ισχύος του μέτρου (περίπου 400), σημαντικό ποσοστό περιέχει σημαντικά λάθη.

Το γεγονός αυτό ώθησε τον e-ΕΦΚΑ να εκδώσει έγγραφο με το οποίο:

 Στον έλεγχο και επανέλεγχο των αποφάσεων εμπλέκεται και ο προϊστάμενος συντάξεων και ο αρμόδιος διευθυντής του υποκαταστήματος του ΕΦΚΑ.

 Και οι δυο οφείλουν σε πολύ σύντομες προθεσμίες λίγων ημερών να ελέγξουν και να προωθήσουν τα σχέδια συνταξιοδοτικών αποφάσεων, των ιδιωτών.

Αυτό όμως έχει ως συνέπεια, τελικά, δύο κομβικές οργανικές μονάδες των υποκαταστημάτων του e-ΕΦΚΑ να απασχολούνται με τις υποθέσεις των ιδιωτών και όχι με εκείνες που «λιμνάζουν» εδώ και χρόνια στα υποκαταστήματα και δεν υπάγονται στη συγκεκριμένη διαδικασία.

Ετσι, προκύπτει οι υπάλληλοι του ΕΦΚΑ να βοηθούν το έργο των ιδιωτών και όχι το αντίστροφο!

Ο διευθυντής και ο προϊστάμενος των συντάξεων, μοιραία, θα δίνουν προτεραιότητα στις υποθέσεις των ιδιωτών (λόγω προθεσμίας που, αν δεν τηρηθεί, συνιστά ακόμα και πειθαρχικό αδίκημα για τον υπάλληλο του ΕΦΚΑ), ενώ θα εμπλέκονται και στο «πήγαινε - έλα» των φακέλων που θα περιέχουν λάθη, καθώς οφείλουν να επιστρέφουν τους φακέλους για διορθώσεις, στα δικηγορικά και λογιστικά γραφεία.

Το χειρότερο είναι ότι οι φάκελοι θα επιστρέφονται μέσω απλού ταχυδρομείου ή μέσω courier (με χρέωση του επαγγελματία) στα ιδιωτικά γραφεία. Φαντάζεται κανείς τι θα συμβεί, με απώλειες, επιστροφές φακέλων κ.λπ., σε περίπτωση που δεν βρεθεί ο παραλήπτης ή ο ιδιώτης δεν βρίσκεται στο γραφείο του; Ο συνταξιοδοτικός φάκελος με τα ένσημα, τον κόπο και τον ιδρώτα μιας ζωής θα «ταξιδεύει» σε όλη την Ελλάδα, μέχρι να φτάσει στον προορισμό του και να γυρίσει πίσω στο υποκατάστημα!

Η ανάθεση των εκκρεμών συντάξεων σε ιδιώτες είναι μια επιλογή, που θέτει σε κίνδυνο πρωτίστως το συμφέρον των υποψηφίων συνταξιούχων, που, εκτός από την ταλαιπωρία που ήδη υφίστανται, θα έχουν να αντιμετωπίσουν την άγνοια, την έλλειψη υποδομών και τις διαδικαστικές δυσκολίες στη διαπεραίωση των αιτημάτων, που προκύπτουν από αυτήν την ακατανόητη επιλογή της κυβέρνησης.

Στην προσπάθεια τελικά η κυβέρνηση να λύσει ένα υπαρκτό πρόβλημα, δημιουργεί πολλά περισσότερα.

*Δικηγόρος - Εργατολόγος

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
Η έναρξη λειτουργίας του ΕΦΚΑ υλοποιήθηκε σύμφωνα με βραχυπρόθεσμο και μεσοπρόθεσμο σχεδιασμό. Το κακό είναι ότι πέντε χρόνια μετά την ίδρυσή του, συνεχίζει να λειτουργεί σε γενικές γραμμές σύμφωνα με το ίδιο...
Η κατάρρευση του ΕΦΚΑ και οι κυβερνητικές ευθύνες - Μια οφειλόμενη απάντηση
ΑΠΟΨΕΙΣ
Επαίσχυντος μηχανισμός εξαπάτησης των συνταξιούχων
Ο υπουργός Εργασίας επαίρεται και θριαμβολογεί ότι σε 70 ημέρες εκδίδονται 67.000 κύριες συντάξεις. Πρόκειται για έναν μηχανισμό εξαπάτησης που έχει μεθοδικά κατασκευαστεί στο υπουργείο Εργασίας από την...
Επαίσχυντος μηχανισμός εξαπάτησης των συνταξιούχων
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ
Η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη γιγάντωση του αριθμού των εκκρεμών συντάξεων, για να επιφέρει μόνιμες αλλαγές και τη διάβρωση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.
Σε ιδιώτες και η έκδοση συντάξεων, η ασφάλιση και οι οφειλές προς τον e-ΕΦΚΑ
ΑΠΟΨΕΙΣ
Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις
Με ψευδή στοιχεία «απαντά» το υπουργείο Εργασίας στις αποκαλύψεις του Α. Κουτσόλαμπρου (νομικού συμβούλου του ΕΦΚΑ) σχετικά με τον παράλογο υπολογισμό των πλασματικών χρόνων στις συντάξιμες αποδοχές και που με...
Σκανδαλώδη λάθη σε συντάξεις
ΑΠΟΨΕΙΣ
Συνταξιοδοτικά παράδοξα
Επιτέλους, ήρθε η ώρα να πληρωθεί τη σύνταξή του. Μετά από δύο χρόνια και τρεις μήνες, συνολικά είκοσι εφτά (27) μήνες αναμονής, πληρώθηκε πρώτη φορά τη σύνταξη του Δεκεμβρίου.
Συνταξιοδοτικά παράδοξα
ΚΟΙΝΩΝΙΑ
Για... υπογλώσσια οι εκκαθαρίσεις συντάξεων από τους ιδιώτες
Δεκάδες οι συντάξεις που «εκκαθάρισαν» οι ιδιώτες και επέστρεψαν στον ΕΦΚΑ με ενστάσεις διότι οι ενδιαφερόμενοι βρέθηκαν με λιγότερα ένσημα και ποσά που που τους αναλογούν.
Για... υπογλώσσια οι εκκαθαρίσεις συντάξεων από τους ιδιώτες

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας