• Αθήνα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 27.8°C / 30.1°C
  4 BF
  44%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.1°C / 28.1°C
  4 BF
  47%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 29.0°C
  1 BF
  66%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.9°C / 22.9°C
  1 BF
  64%
 • Αλεξανδρούπολη
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 25.9°C / 25.9°C
  0 BF
  61%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  27°C 25.0°C / 28.8°C
  3 BF
  44%
 • Κοζάνη
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.4°C / 23.4°C
  3 BF
  43%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.7°C / 25.7°C
  1 BF
  42%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.7°C / 30.4°C
  3 BF
  44%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.1°C / 25.9°C
  3 BF
  61%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  28°C 26.8°C / 28.4°C
  4 BF
  51%
 • Σκόπελος
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 26.2°C / 27.7°C
  4 BF
  51%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  29°C 28.9°C / 28.9°C
  0 BF
  79%
 • Λάρισα
  Ελαφρές νεφώσεις
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  0 BF
  42%
 • Λαμία
  Ελαφρές νεφώσεις
  27°C 26.5°C / 27.7°C
  3 BF
  53%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.6°C / 26.8°C
  4 BF
  50%
 • Χαλκίδα
  Ελαφρές νεφώσεις
  29°C 28.0°C / 29.3°C
  4 BF
  36%
 • Καβάλα
  Ελαφρές νεφώσεις
  26°C 24.3°C / 26.0°C
  1 BF
  62%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.7°C / 27.8°C
  3 BF
  48%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  24°C 23.5°C / 23.5°C
  1 BF
  50%
EUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Yπόθεση «Novartis»: Για ποιο σκάνδαλο και για ποια ακριβώς συμμορία μιλάμε

 • A-
 • A+
Μήπως χρειαζόμαστε, από εδώ και πέρα, πιο πολλές τέτοιες «συμμορίες» που θα κάνουν αποκαλυπτική δημοσιογραφία, καθώς, επίσης, και μαζικές, λαϊκές «συμμορίες», που θα στοχεύουν στην ανατροπή της «υπάρχουσας τάξης πραγμάτων»;

Οι εξελίξεις στο σκάνδαλο Novartis, ένα από τα μεγαλύτερα στην πρόσφατη ελληνική ιστορία, έρχονται, για μιαν ακόμη φορά, να διαψεύσουν με τον πιο οφθαλμοφανή τρόπο το ιδεολόγημα περί «διάκρισης των εξουσιών» (Νομοθετική, Εκτελεστική, Δικαστική), στη βάση της οποίας υποτίθεται ότι συγκροτείται η σύγχρονη αστική «δημοκρατία» και να επιβεβαιώσει την δομικού χαρακτήρα λειτουργία τους ως εσαεί συγκοινωνούντων δοχείων με στόχο πάντα την προάσπιση των κυρίαρχων οικονομικών συμφερόντων και των πολιτικών που τους έχει ανατεθεί αυτή η προάσπιση.

Με την αρχειοθέτηση των φακέλων δυο ακόμη εκ των κατηγορούμενων υπουργών και με μόνο έναν ακόμη, εκ των δέκα που ήταν αρχικά, να παραμένει διωκόμενος, τον Λοβέρδο (που σίγουρα κι΄ αυτός θα ελπίζει σε κάποια ευνοϊκή ροή των αποχετευτικών υδάτων των συγκοινωνούντων δοχείων), το σκάνδαλο όχι μόνο παύει να υπάρχει αναφορικά με αυτούς που έβαζαν τις υπογραφές τους για την ευνοϊκή, για την Novartis, τιμολόγηση μια σειράς φαρμάκων, αλλά αντιστρέφεται πλήρως. Δεν αφορά, πλέον, τους «αξιωματούχους» (τους «foreign officials» που, σύμφωνα με το πόρισμα των αρχών των ΗΠΑ, «επηρεάζονταν» από την Novartis), αλλά δημοσιογράφους που (κατ' εξαίρεσιν της πλειονότητας των ΜΜΕ, που λειτουργούν ως η τέταρτη εξουσία στον οχετό των συγκοινωνούντων δοχείων) διερεύνησαν σε βάθος την υπόθεση και έφεραν στο φως στοιχεία για το δίκτυο των υψηλά ιστάμενων ενόχων - αυτοί είναι η, κατά Κούλη, «συμμορία». Με τον ίδιο φετιχιστικό τρόπο που στον καπιταλισμό η πραγματικότητα παρουσιάζεται με ανεστραμμένο τρόπο - οι σχέσεις ανθρώπων ως σχέσεις πραγμάτων και έτσι, ο πραγματικός κόσμος ως ανεστραμμένος και ο ανεστραμμένος κόσμος ως πραγματικός.

Δεν προκαλεί, πλέον, καμιά έκπληξη που, με δεδομένο το εύρος και το βάθος της γελοιότητας του κυρίαρχου και βαθιά διεφθαρμένου συστήματος των «μη διακρινόμενων» εξουσιών σ΄ αυτή τη χώρα, παρά τα όποια απτά στοιχεία (τόσο αυτά που πρόκυψαν από τις διαδικασίες εδώ, όσο και, κυρίως, αυτά από τις ΗΠΑ) για την αβάσταχτη πραγματικότητα αυτού του σκανδάλου, η όλη υπόθεση τραβιέται για χρόνια (όπως πολλές άλλες), από τη Βουλή στο δικαστικό σώμα και πάλι πίσω, με ενοχοποίηση μαρτύρων, απειλές και διώξεις σε δικαστές που δεν συμμορφώνονται κοκ - σε μιαν απεγνωσμένη αναζήτηση, ή, ακριβέστερα, κατασκευή, απαλλακτικών και ελαφρυντικών για τους εκάστοτε «αξιωματούχους».

Θα τονίσουμε δυο μόνο στοιχεία από τα τόσα που έχουν αποκαλυφθεί, τα οποία δείχνουν όχι απλώς ένα σκάνδαλο και τους ενόχους του, αλλά ένα σκάνδαλο διαρκείας - με ποικίλους τρόπους συστατικό της εκάστοτε κυρίαρχης εξουσίας.

Αν και τόσο εύγλωττα και αποκαλυπτικά, δεν έχουν απαντηθεί:

-Κατ΄ αρχήν, αυτό που αφορά στην δικαστική δίωξη της Novartis στις ΗΠΑ για αθέμιτες πρακτικές της, που επικεντρώνονταν, μέσω της Novartis Hellas, στην Ελλάδα και οι οποίες επηρέαζαν αμερικάνικα συμφέροντα.

Ως γνωστόν, ο λόγος ήταν ότι η Ελλάδα ήταν μεταξύ των τριών ευρωπαϊκών χωρών όπου οι τιμές των φαρμάκων διαμόρφωναν τον μέσο όρο από τον οποίο συγκροτείτο ο δείκτης τιμολόγησης για τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Και μέσω του (γνωστού με ποιο τρόπο) «επηρεασμού» των «foreign officials», γίνονταν αλλαγές στην διαμόρφωση των τιμών με τρόπο που θίγονταν αμερικάνικα μονοπωλιακά συμφέροντα. Ήταν γι' αυτό που έκανε τις ανακρίσεις του το FBI, που κλήθηκαν, ή «προσφέρθηκαν», οι «προστατευόμενοι μάρτυρες» κλπ.

Το αποτέλεσμα ήταν, κατόπιν εξωδικαστικού συμβιβασμού, να καταβάλει η Novartis, στη βάση του «Ομοσπονδιακού Νόμου περί Διαφθοράς στην Αλλοδαπή», ένα πρόστιμο 340 εκ. δολαρίων, από τα οποία, τα 310 εκ. αφορούσαν τις ενέργειες «επηρεασμού» (μέσω χρηματισμού, μίζας κλπ.), των officials στην Ελλάδα. Πρόκειται για ένα νόμο που αφορά στην αντιμετώπιση των συνεπειών που έχουν αυτές οι πολιτικές «επηρεασμού» των «κυβερνητικών αξιωματούχων» σε όποια χώρα, στο βαθμό που οδηγούν στη διαμόρφωση πολιτικών που αντιστρατεύονται τα αμερικάνικα συμφέροντα.

-Το δεύτερο αφορά το «μεγάλο αίνιγμα» για κάθε Αδωνι, Λοβέρδο, Αβραμόπουλο και όλους τους άλλους : ποιοι διαμορφώνουν και ποιοι υπογράφουν την εκάστοτε τιμολογιακή πολιτική; Δεν είναι ο εκάστοτε υπουργός, με εισήγηση και του, από αυτόν επιλεγμένου, επιτελείου του;

Αν και όλοι ξέρουν ποιοι παίρνουν τις αποφάσεις για το πώς γίνονται οι τιμολογήσεις, ποιοι «βάζουν την υπογραφή τους», όλα αυτά θάβονται κάτω από ένα διαδικαστικό τραγέλαφο (Βουλή, Δικαιοσύνη), που η κατάληξή τους είναι η αθώωση των πάντων και η άρνηση του όποιου σκανδάλου.

Είναι σαφές ότι το «επιτελικό κράτος» είναι η αποθέωση του «κράτους της διαφθοράς», της ταυτόχρονης δημιουργίας και συγκάλυψης του ενός σκανδάλου πίσω από το άλλο. Με κύριο σκάνδαλο την ίδια την ύπαρξή του.

Όπως έχουμε τονίσει επανειλημμένα, όσο το φάρμακο, ένα κατ' εξοχήν «κοινωνικό αγαθό», παραμένει στα χέρια των φαρμακοβιομηχανιών ως εμπόρευμα και αντικείμενο κερδοσκοπίας, η κατάσταση όχι μόνο δεν πρόκειται ν' αλλάξει, αλλά προοιωνίζεται πολύ χειρότερη. Το είδαμε αυτό και με τις πατέντες για τα εμβόλια. Η φαρμακοβιομηχανία δεν μπορεί να λειτουργήσει και να έχει κερδοφορία χωρίς να επηρεάζει όχι μόνο το ιατρικό σώμα, την έρευνα, την παραγωγή και την διαμόρφωση επιστημονικών εργασιών, αλλά και τους ίδιους τους ελεγκτικούς/αδειοδοτικούς μηχανισμούς, μέσα από ένα δίκτυο διαπλοκής και διαφθοράς, το οποίο τροφοδοτεί με τεράστια κονδύλια, προκειμένου να έχει τον έλεγχο όλων των κομβικών σημείων στην διακίνηση και προώθηση του φαρμάκου - προπαντός, τους κυβερνώντες σε κάθε χώρα, υπουργούς, αλλά και πρωθυπουργούς, προέδρους κλπ.

Και οι όποιοι ένοχοι, θ' αλωνίζουν απρόσκοπτα, ατιμώρητοι και αθώοι. Και όσοι τους αποκαλύπτουν θα είναι «συμμορία».

Μήπως χρειαζόμαστε, από εδώ και πέρα, πιο πολλές τέτοιες «συμμορίες» που θα κάνουν αποκαλυπτική δημοσιογραφία, καθώς, επίσης, και μαζικές, λαϊκές «συμμορίες», που θα στοχεύουν στην ανατροπή της «υπάρχουσας τάξης πραγμάτων»;

*Ψυχίατρος

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Υπόθεση Novartis: Και νέος σκευωρός προστίθεται το... ΝΣΚ!!!
Μια σημαντική παρέμβαση του Σπύρου Λάππα, δικηγόρου και βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, μέλος των δύο σχετικών με την υπόθεση προανακριτικών επιτροπών της Βουλής. Βασικός συντάκτης του πρώτου πορίσματος (επί κυβέρνησης...
Υπόθεση Novartis: Και νέος σκευωρός προστίθεται το... ΝΣΚ!!!
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς (ξανά)
Στο σκάνδαλο Novartis, δεν μπορεί η κυβέρνηση να εισέλθει στη διαμάχη με τις αντίπαλες πολιτικές δυνάμεις με σημαία τη δική της ηθική, αντιδιαστέλλοντάς την στην ηθική του οικονομικοπολιτικού κατεστημένου. Η...
Για το ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς (ξανά)
ΒΟΥΛΗ
Κόντρες και αποχωρήσεις στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Novartis
Με πολιτικές αψιμαχίες διεξήχθη στην Ολομέλεια της Βουλής ο κοινοβουλευτικός μαραθώνιος, με αφορμή το πόρισμα της εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση Novartis. Ο φάκελος της υπόθεσης επιστρέφει στη...
Κόντρες και αποχωρήσεις στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο Novartis
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το «σύστημα» που συντηρεί και συντηρείται από σκάνδαλα Novartis...
Πολλά έχουν γραφεί για το «σκάνδαλο Novartis», ωστόσο το κρίσιμο ερώτημα είναι το υπόβαθρο του σκανδάλου για να μην περιοριζόμαστε απλώς στα «επιφαινόμενα», αλλά στις αιτίες και την αντιμετώπιση των σκανδάλων....
Το «σύστημα» που συντηρεί και συντηρείται από σκάνδαλα Novartis...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η μεγάλη μπλόφα
Εάν η Βουλή θεωρήσει ότι όλα τα εγκλήματα σχετικά με την υπόθεση Novartis τελέστηκαν κατά την άσκηση των καθηκόντων των πολιτικών και επομένως ότι η ίδια είναι αρμόδια να τα ερευνήσει και να τα οδηγήσει σε...
Η μεγάλη μπλόφα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας