• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  26°C 23.9°C / 26.8°C
  4 BF
  43%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  27°C 24.3°C / 28.3°C
  2 BF
  54%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  27°C 26.5°C / 27.1°C
  3 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Αίθριος καιρός
  23°C 20.3°C / 22.9°C
  1 BF
  56%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  21°C 20.9°C / 20.9°C
  2 BF
  56%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  25°C 23.0°C / 25.4°C
  2 BF
  57%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  19°C 19.4°C / 21.8°C
  1 BF
  56%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  25°C 25.2°C / 25.2°C
  2 BF
  41%
 • Ηράκλειο
  Αίθριος καιρός
  25°C 22.1°C / 24.8°C
  5 BF
  61%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  22°C 20.7°C / 21.9°C
  2 BF
  49%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.3°C / 23.8°C
  4 BF
  56%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  23°C 23.5°C / 23.5°C
  4 BF
  60%
 • Κεφαλονιά
  Αίθριος καιρός
  28°C 27.9°C / 27.9°C
  3 BF
  57%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  22°C 21.9°C / 22.3°C
  0 BF
  60%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  26°C 20.5°C / 26.6°C
  0 BF
  43%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.8°C / 25.4°C
  2 BF
  73%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  25°C 24.2°C / 27.0°C
  3 BF
  47%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  24°C 24.4°C / 24.4°C
  1 BF
  54%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  26°C 25.6°C / 26.7°C
  2 BF
  50%
 • Καστοριά
  Αίθριος καιρός
  21°C 21.3°C / 21.3°C
  1 BF
  73%
EUROKINISSI/ΑΡΓΥΡΩ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Τα περιοριστικά μέτρα κατά την πανδημία

 • A-
 • A+

Στο διάστημα της πανδημίας οι ψυχικά ασθενείς ακόμα υποφέρουν. Υποφέρουν από το στίγμα, τη δυσκολία επανένταξης στο πλαίσιο της κοινωνίας και στους ρυθμούς των καθημερινών συνθηκών της που όλα τα συγχωρεί... Ολα πλην της ψυχικής νόσου φυσικά…

Στο γενικευμένο αυτό κλίμα επιβίωσης των ατόμων με χρόνια ψυχιατρική εμπειρία τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, οι δομές και οι κλινικές, οι βασικές συνιστώσες δηλαδή του δήθεν αποστιγματισμού, στέκονται έναντι των αναγκών των ατόμων αυτών. Αναγκών τόσο καίριων και ζωτικών όσο το να επιτραπεί στα άτομα αυτά μια δεκάλεπτη βόλτα ακόμα και υπό το πρίσμα συνοδείας.

Στο διετές διάστημα της πανδημίας, έχουμε ενημερωθεί από μέλη μας πως άλλοτε επιτρέπονται οι έξοδοι και άλλοτε όχι με αποκορύφωμα τους τελευταίους τρεις μήνες που -όπως μας κατήγγειλαν και οι ίδιοι οι ένοικοι- έχουν απαγορευθεί εντελώς. Ακόμη, γίνεται λόγος για την απαγόρευση συνάντησης των ληπτών με το οικογενειακό τους περιβάλλον, γεγονός που οξύνει το αίσθημα απομόνωσης που βιώνουν τα εν λόγω άτομα.

Πώς γίνεται σε μια συνθήκη που δεν υφίστατο πλέον το καθεστώς της καραντίνας οι λοιποί πολίτες να μετακινούνται ελεύθερα με το πρόσχημα της ατομικής ευθύνης, ενώ τα πάσχοντα άτομα να ζουν σε ένα τόσο περιοριστικό πλαίσιο; Θα ήταν εξαιρετικά σκόπιμο λοιπόν τα άτομα με ψυχιατρική εμπειρία να ενημερώνονται για την ισχύουσα κατάσταση αναφορικά με τον ιό Covid-19 και να «εκπαιδεύονται» για την προστασία τους από αυτόν όπως και ο μη πάσχων πληθυσμός.

Οι εργαζόμενοι εντός των δομών αφ’ ενός κατανοούμε ότι οφείλουν να ακολουθήσουν μια συγκεκριμένη γραμμή. Αφ’ ετέρου θεωρούμε πως είναι βασική παράμετρος στην αποφυγή της ιδρυματοποίησης το να ισομεριστούν οι όποιες οδηγίες από τον κυβερνητικό ή μη χώρο με την αγάπη για τον άνθρωπο και την ουσιαστική φροντίδα των ληπτών, δίχως να παραμερίζονται τα δικαιώματά τους. Είναι εξαιρετικά ουσιώδες το να αφουγκραζόμαστε τις ανάγκες των εξυπηρετούμενων των δομών ώστε να μη βιώνουν την αποξένωση και τον στιγματισμό εντός και αυτού του περιβάλλοντος.

Οι άνθρωποί μας υποφέρουν από μοναξιά, ριψοκινδυνεύοντας την ψυχική τους σταθερότητα ακόμη και στο πλαίσιο της συνεχούς, αυξανόμενης κατασταλτικής αγωγής που υφίσταντο από την έναρξη της πανδημίας έως και σήμερα, όπως εξίσου έχουμε ενημερωθεί. Ο άνθρωπος έχει ανάγκη να βγει στη φύση, να προσλάβει την ψυχοθεραπευτική βιταμίνη D, να συναναστραφεί! Το φαινόμενο της περιστρεφόμενης πόρτας κρατεί καλά, τόσο καλά που συγκαλύπτει την πρόφαση της προστασίας από την πανδημία, την έλλειψη του νοσηλευτικού προσωπικού και την άνιση μεταχείριση των ψυχικά ασθενών συγκριτικά με τους λοιπούς πολίτες.

Η λύση βρίσκεται στη δωρεάν παροχή και υποβολή των ανθρώπων μας σε τεστ εντόπισης του ιού, στη δημιουργία ειδικά διαμορφωμένων χώρων εντός των δομών για να συναντώνται με τους οικείους τους καθώς και στη σωστή ενημέρωση των ληπτών για την ισχύουσα κατάσταση στη χώρα και στα μέτρα προστασίας που ισχύουν για όλους μας. Φοράμε μάσκες για να προστατευτούμε από τον ιό, όχι για να προφασιστούμε την αποστιγματοποίηση.

Το Δ.Σ. του συλλόγου ΣΟΦΨΥ ΒΑ Αττικής


Η επιστολή δημοσιεύτηκε στο φύλλο της «Εφ.Συν.» τη Δευτέρα 31/01/2022.

Ακολουθήστε μας στο Google news
ΑΠΟΨΕΙΣ
Το τέλος... της αρχής της πανδημίας
Ο πονεμένος από την πανδημία ελληνικός λαός έχει δικαίωμα σε υγεία και πρόνοια, ένα δικαίωμα που κατάφωρα του στερείται από τη διαρκή υποβάθμιση και την ανυπαρξία ανάπτυξης των υποδομών του ΕΣΥ.
Το τέλος... της αρχής της πανδημίας
ΑΠΟΨΕΙΣ
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
Παρέμβαση μέσω της «Εφ.Συν.»: «Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά, σας διαβεβαιώνω ότι ο διασωληνωμένος ασθενής και ειδικά όποιος νοσεί από COVID δεν μπορεί να μείνει ούτε 1 λεπτό...
Κύριε Πρωθυπουργέ, επειδή μάλλον δεν είστε ενημερωμένος σωστά...
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
Υπάρχουν βαθύτεροι κοινωνικοί και πολιτισμικοί παράγοντες που επιδρούν στην άρνηση εμβολιασμού μιας μικρότερης μερίδας πολιτών που πρέπει να τους εξετάσουμε και να τους διαχειριστούμε μεσομακροπρόθεσμα.
Οι δείκτες πανδημίας και η αλήθεια των αριθμών
ΑΠΟΨΕΙΣ
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
Eστω και κατά προσέγγιση, ο δείκτης αντανακλά τις αδυναμίες του ΕΣΥ και ειδικότερα το έλλειμμα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και την εξασθένηση που προκάλεσαν τα μνημόνια.
Γιατί στην Ελλάδα η διαχείριση της πανδημίας απέτυχε
ΑΠΟΨΕΙΣ
Πώς γίνονται τα τεστ;
Μαζί με τα τεστ για την Covid-19, είναι απαραίτητη η ανώνυμη συλλογή και άλλων δεδομένων, απαραίτητων για τη στρατηγική αντιμετώπισης της πανδημίας.
Πώς γίνονται τα τεστ;
ΑΠΟΨΕΙΣ
«Το φαινόμενο του λεπρού»
Η λύση απέναντι στην πανδημία δεν βρίσκεται στον στιγματισμό των ασθενών, αλλά στη μετατόπιση του προβλήματος από τους ασθενείς στους υγιείς.
«Το φαινόμενο του λεπρού»

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας