• Αθήνα
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.2°C / 22.4°C
  3 BF
  53%
 • Θεσσαλονίκη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.1°C / 20.9°C
  2 BF
  57%
 • Πάτρα
  Αίθριος καιρός
  21°C 18.8°C / 21.6°C
  2 BF
  48%
 • Ιωάννινα
  Ελαφρές νεφώσεις
  17°C 16.9°C / 16.9°C
  1 BF
  59%
 • Αλεξανδρούπολη
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.3°C / 17.9°C
  1 BF
  63%
 • Βέροια
  Αίθριος καιρός
  18°C 16.6°C / 18.2°C
  1 BF
  59%
 • Κοζάνη
  Σποραδικές νεφώσεις
  13°C 13.4°C / 15.9°C
  0 BF
  41%
 • Αγρίνιο
  Αίθριος καιρός
  17°C 17.4°C / 17.4°C
  1 BF
  58%
 • Ηράκλειο
  Ελαφρές νεφώσεις
  21°C 18.3°C / 20.8°C
  2 BF
  49%
 • Μυτιλήνη
  Αίθριος καιρός
  20°C 17.9°C / 19.9°C
  3 BF
  40%
 • Ερμούπολη
  Αίθριος καιρός
  20°C 20.4°C / 20.8°C
  3 BF
  42%
 • Σκόπελος
  Αίθριος καιρός
  22°C 17.3°C / 21.7°C
  2 BF
  53%
 • Κεφαλονιά
  Ελαφρές νεφώσεις
  22°C 21.9°C / 21.9°C
  3 BF
  53%
 • Λάρισα
  Αίθριος καιρός
  20°C 19.5°C / 19.9°C
  3 BF
  52%
 • Λαμία
  Αίθριος καιρός
  21°C 19.5°C / 21.2°C
  2 BF
  45%
 • Ρόδος
  Αίθριος καιρός
  23°C 22.8°C / 22.8°C
  3 BF
  43%
 • Χαλκίδα
  Αίθριος καιρός
  20°C 18.4°C / 22.7°C
  3 BF
  48%
 • Καβάλα
  Αίθριος καιρός
  19°C 17.3°C / 19.4°C
  2 BF
  66%
 • Κατερίνη
  Αίθριος καιρός
  18°C 18.1°C / 20.6°C
  1 BF
  67%
 • Καστοριά
  Ελαφρές νεφώσεις
  16°C 16.3°C / 16.3°C
  2 BF
  53%
EUROKINISSI/ΑΝΤΩΝΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Αιτωλικό πενθήμερο «σύνθετων» αναμνήσεων

 • A-
 • A+

Μια απρογραμμάτιστη παραμονή του γράφοντος στην πόλη του Αγρινίου, προ των Χριστουγέννων, έμελλε να αποτελέσει σπάνια σύνθεση εμπειριών, μέσω των οποίων βλέπει κανείς εκ του σύνεγγυς όψεις τοπικής εξουσίας και κοινωνίας στη σκιά ενός διαπλεκόμενου σκηνικού και σε μια αυθαίρετη διάταξη κινήσεων που εκφεύγουν τον οιονδήποτε έλεγχο: δημόσιο, ιδιωτικό, τεχνολογικό κ.ο.κ.

Το ότι γνώρισα μια όντως «ζωντανή» πόλη σε εορταστική ατμόσφαιρα και μάλιστα κόντρα στα σύνδρομα της πανδημίας, τούτο οφείλω κυρίως στο γεγονός ότι η γέφυρα του ποταμού Ευήνου ήταν αυθαίρετα κλεισμένη με τεράστιες «μπάρες» τσιμέντου χωρίς καμία προειδοποίηση, φωτισμό ή σήμα, οπότε το τροχαίο ατύχημα υπήρξε όντως αναπότρεπτο και σοβαρό. Κι όπου μάλλον η χάρη του Αγίου Κοσμά με έσωσε (που ‘χε διαβεί κι από τη γενέτειρά μου).

Δεν μπορώ όμως να ευχαριστήσω τους εγχώριους άρχοντες που έστησαν έκνομα τις τερατώδεις τσιμεντόπλακες, μολονότι κατέφθασαν ασθμαίνοντες εκεί ο αρμόδιος «αντιπεριφερειάρχης» (όπως λέγεται σήμερα ο παλιός νομάρχης…) κι ο δήμαρχος της περιοχής. Για να μου δηλώσουν βεβαίως και με «ύφος» ότι έφταιγα μόνο εγώ διότι «υπήρχαν πινακίδες». Τις οποίες όχι μόνο εγώ, αλλά κι άλλοι οδηγοί καθώς κι ο αστυνομικός υπάλληλος πουθενά δεν είχαν απαντήσει.

Ελπίζω πως αμφότεροι οι τοπικοί άρχοντες δεν θα σκέφτηκαν το ενδεχόμενο απόπειρας αυτοκτονίας μου, καθότι -αναρμοδίως και αυθαίρετα, υποκαθιστώντας δε την Τροχαία- διαπίστωσαν ότι «έτρεχα πολύ και απρόσεκτα». Τη γνωμάτευση αυτή μετέδωσαν δε οι ίδιοι και σε τοπικά μέσα, οι εργαζόμενοι στα οποία τη δημοσίευσαν «αμάσητη» χωρίς καν να αναζητήσουν τον παθόντα, στοιχειώδης κανών του σχετικού ρεπορτάζ. Κι όταν δε ο παθών τους ανεζήτησε, εκείνοι είχαν περιέργως «χαθεί». Αγνοώ αν είναι μέλη κάποιας δημοσιογραφικής ένωσης, τα όργανα της οποίας θα έπρεπε, εν τοιαύτη περιπτώσει, να τους καλέσουν άμεσα σε απολογία.

Το αυτοκινητικό ατύχημα στη γέφυρα του Ευήνου επιβεβαίωσε πρώτιστα τον κανόνα των δύο όψεων: πίσω από κάθε κακό κρύβεται συνήθως και κάτι καλό. Αφού βίωσα νυχτιάτικα την εμπειρία του ατυχήματος, χωρίς να καταστώ ανάπηρος, το καλό ήταν ότι γνώρισα επιτοπίως τον ρόλο και τη δράση αρχών και υπηρεσιών καθώς και τη ζωή του κόσμου σε μια επαρχία. Αφού περάτωσε το έργο του ο αστυνομικός υπάλληλος, που επίσης δεν είχε αντικρίσει καμία προειδοποιητική πινακίδα ερχόμενος, το ατυχήσαν όχημα κι ο οδηγός του μεταφερθήκαμε για τις «πρώτες βοήθειες» στην πόλη του Αγρινίου. Ομολογώ ότι ανεκάλυπτα την αρκετά μεγάλη αυτή επαρχιακή πόλη, την οποία ώς τότε έβλεπα φευγαλέα διερχόμενος τη μεγάλη λεωφόρο στις παρυφές της.

Αλλαξε κυριολεκτικά η διάθεσή μου όταν αντίκρισα στις πλατείες της πόλης του Αγρινίου ομάδες παιδιών να παίζουν χωρίς να ακολουθούνται από δικούς τους, όπως παρατηρείται αυτό σχεδόν παντού στην Αθήνα. Τα παιχνίδια κι οι φωνές τους, καιρό είχα να τ’ ακούσω, μ’ έκαναν να ξεχάσω τα όσα βασανιστικά είχα βιώσει την περασμένη νύχτα. Σε τούτο συνέβαλε η εμφανής καθαριότητα κι ο εορταστικός στολισμός της πόλης μαζί με τη θέα των χιονισμένων βουνοκορφών που υπερίπτανται των ατελείωτων (εν πολλοίς και αντιαισθητικών) πολυκατοικιών της. Τα λογής τοπικά προϊόντα στις προθήκες των καταστημάτων προσέδιναν ακόμη μια φωτεινή όψη στο σκηνικό μιας πόλης που ζει σ’ έναν διαφορετικό, «οικείο», ρυθμό της.

Αποχαιρετώντας μετά πέντε μερόνυχτα όσους γνώρισα κι εκείνους που μου συμπαραστάθηκαν στο Αγρίνιο, αναλογιζόμουν διαρκώς το πώς εκτυλίχθηκε η «ιστορία» του ατυχήματος. Αρχική αιτία ότι επιμένω να περνάω με το καραβάκι στο Αντίρριο κι από κει να συνεχίζω από τον «παλιό δρόμο» μέχρι τη συμβολή του με την Ιονία, στην οποία εισέρχομαι καταβάλλοντας τα πρώτα διόδια. Δεν είναι μόνο ότι εξοικονομώ έτσι περί τα 13 ευρώ, αλλά απολαμβάνω συνάμα τη φυσική διαδρομή περνώντας τα επιβλητικά στενά της Κλεισούρας.

Οι άνθρωποι που γνώρισα εκεί και συνομιλούσαμε λόγω εορτών με πληροφορούν στο μεταξύ ότι τα ατυχήματα είναι καθημερινή υπόθεση στον Εύηνο και ουδείς ενημερώνει για το τι μέλλει γενέσθαι με την αναφερόμενη «καθίζηση» της γέφυρας. Επειδή δε λόγω αυτής της «καθίζησης» τα οχήματα οδηγούνται αναγκαστικά στην Ιονία, οιωνεί εγκλωβιζόμενα, πέρασε αίφνης από το μυαλό μου μια άλλη σκέψη, την οποία αποφεύγω για την ώρα να διατυπώσω. Αν και άκουσα να έχουν οσφρανθεί το ίδιο «κόλπο» και πολλοί ακόμη. Την ώρα λοιπόν που στον Εύηνο κινδυνεύουν καθημερινά ζωές, επείγει να ξεκινήσει αρμοδίως μια έρευνα επί του εγχώριου σκηνικού, αρχής γενομένης από την «καθίζηση» της γέφυρας. Πώς πιστοποιήθηκε τούτο (τεχνική έκθεση) και τι ενέργειες γίνονται, ώστε να δοθεί εκ νέου στην κυκλοφορία ο «παλιός δρόμος» που οδηγεί στην ιερά πόλη του Μεσολογγίου.

Εν κατακλείδι αναζητείται κάποιο εισαγγελικό δείγμα νέου Σαρτζετάκη, το οποίο να ερευνήσει αν και πώς προστατεύονται στον Εύηνο (και αλλού ίσως) όσοι θέλουν να ταξιδεύουν χωρίς διόδια και τούτο (δικαίωμά τους) όχι μόνο για μείωση εξόδων οδήγησης, αλλά και για να απολαμβάνουν με ασφάλεια την παλιά φυσική διαδρομή.

Ακολουθήστε μας στο Google news
Google News
ΑΠΟΨΕΙΣ
Οταν έρχονται οι λύκοι
Ηρθαν πάλι. Το είπαν στις βραδινές ειδήσεις. Κατέβηκαν στην πόλη, στο αστικό τοπίο. Αλλοι μοναχικοί κι άλλοι με έναν σύντροφο. Ψάχνουν τα σκουπίδια μας, μα δεν βρίσκουν κάτι να φάνε.
Οταν έρχονται οι λύκοι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Ενοικιαζόμενα δωμάτια
Στα πεζοδρόμια ακούγονται μόνο ροδάκια από βαλίτσες. Βαλίτσες που είναι φτιαγμένες για αεροδρόμια ή το πολύ πολύ για διαδρόμους καραβιών.
Ενοικιαζόμενα δωμάτια
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για την Ερωτοσπηλιά
Η «πρωτοβουλία της δημοτικής αρχής να μην ανανεωθεί η άδεια λειτουργίας της καντίνας που λειτουργούσε επί χρόνια» προέκυψε μετά από πολύ σοβαρές πιέσεις εκ μέρους των κατοίκων της περιοχής.
Για την Ερωτοσπηλιά
ΑΠΟΨΕΙΣ
Για να γίνει πράξη μια «άλλη Ελλάδα», πρέπει να κατακτήσουμε μιαν «άλλη Αυτοδιοίκηση»
Τελικά, η σημερινή κατάσταση στην Αυτοδιοίκηση υπονομεύει «από την βάση προς την κορυφή» το όλον της ελληνικής Πολιτείας. Υπονομεύει την πρόθεση συμμετοχής και πολιτικής ωρίμανσης πολύτιμων στελεχών.
Για να γίνει πράξη μια «άλλη Ελλάδα», πρέπει να κατακτήσουμε μιαν «άλλη Αυτοδιοίκηση»
ΑΠΟΨΕΙΣ
Νύχτα πάρτι
Νύχτα πάρτι παραδοσιακά η νύχτα του Σαββάτου και καθώς προχωράς και τα αναμμένα με λαμπάκια μπαλκόνια γίνονται όλο και περισσότερα συμμετέχεις κι εσύ στη γιορτή.
Νύχτα πάρτι
ΑΠΟΨΕΙΣ
Η έννοια του Κοινοτισμού είναι κομβική σήμερα
Η κοινωνία των «από κάτω», εκείνων δηλαδή που βρίσκονται σε κίνδυνο και είναι τα θύματα της παγκοσμιοποίησης και των κρατών, δημιουργούν εγχειρήματα κοινοτισμού και κοινοτικές σχέσεις μεταξύ τους.
Η έννοια του Κοινοτισμού είναι κομβική σήμερα

Η efsyn.gr θεωρεί αυτονόητο ότι οι αναγνώστες της έχουν το δικαίωμα του σχολιασμού, της κριτικής και της ελεύθερης έκφρασης και επιδιώκει την αμφίδρομη επικοινωνία μαζί τους.

Διευκρινίζουμε όμως ότι δεν θέλουμε ο χώρος σχολιασμού της ιστοσελίδας να μετατραπεί σε μια αρένα απαξίωσης και κανιβαλισμού προσώπων και θεσμών. Για τον λόγο αυτόν δεν δημοσιεύουμε σχόλια ρατσιστικού, υβριστικού, προσβλητικού ή σεξιστικού περιεχομένου. Επίσης, και σύμφωνα με τις αρχές της Εφημερίδας των Συντακτών, διατηρούμε ανοιχτό το μέτωπο απέναντι στον φασισμό και τις ποικίλες εκφράσεις του. Έτσι, επιφυλασσόμαστε του δικαιώματός μας να μην δημοσιεύουμε ανάλογα σχόλια.

Σε όσες περιπτώσεις κρίνουμε αναγκαίο, απαντάμε στα σχόλιά σας, επιδιώκοντας έναν ειλικρινή και καλόπιστο διάλογο.

Η efsyn.gr δεν δημοσιεύει σχόλια γραμμένα σε Greeklish.

Τέλος, τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν το συντάκτη τους και δε συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη της εφημερίδας